Клеменс фон Бьонингхаузен – Издания на български език

Можете да поръчате през книжарницата или като изпратите имейл на адрес tkodjabasheva@gmail.com, като посочите избраните заглавия и количества, телефонен номер, имена и адрес на получателя (частен или на куриерски офис на Спиди или Еконт). Доставката е за сметка на поръчващия.

Кратките трудове на барон фон Бьонингхаузен на български език са публикувани през 2017 година от издателство Quantum в две части, тиражът на които е изчерпан. Пред вас е пълното издание, в което са включени всички есета от оригинала Lesser writings, с приложение Страните на тялото и Афинитет и родства между лекарствата – двата кратки реперториума на Бьонингхаузен за връзките между лекарствата и изразените посоки на действието им върху човешкото тяло.

Страници: 446. Формат: А5. Хартия: Кремава обемна. Корица: Мека. Цена: 35 лева.

“Афоризмите на Хипократ през погледа на един хомеопат (избрано)” в превод на български език е публикувана през 2017 година. В нея се съдържат избрани коментари от секции ІІ, ІV, V, VІ, VІІ и VІІІ от германския оригинал.

Цялостен превод на английски език на този крупен труд от 670 страници не е извършван. Единствените части от книгата, които са преведени от немски на английски, са публикувани през 1943 година в The Homeopathic Recorder. Преводът им е направен от анонимен хомеопат с инициали S.W.S.

Страници: 87. Формат: А5. Хартия: Бяла. Корица: Мека. Цена: 9 лева.

За автора

Клеменс Мария Франц, барон фон Бьонингхаузен е бил доктор по право и хомеопат по призвание от Оверейсел, Нидерландия. Името и гербът на неговите предшественици могат да се проследят до тринадесети век.

След като бил излекуван от гнойна туберкулоза от своя приятел А. Вайхе, който бил първият хомеопатичен лекар в провинциите Рейнланд и Вестфалия, Бьонингхаузен добил твърда вяра в хомеопатията.

На 1 март 1854 година Хомеопатичният медицински колеж в Кливланд, САЩ, го удостоил с диплом и докторска степен по медицина, а на 20 април 1861 императорът на Франция го произвел в рицар на Почетния легион. Бьонингхаузен починал от апоплектичен удар на 79 годишна възраст[1].

Вярата на Ханеман в способностите на неговия приятел е събрана в думите му: Ако някога се разболея, ще ме лекува единствено той.“

Бьонингхаузен е поставял за своя главна цел да открие характеристиките на доказаните лекарства и да ги направи достъпни за практикуващите, без да се губи много време за търсене при източниците.

Той свежда тоталността от симптомите до няколко съществени момента: разположението на оплакването; съществото на усещанията или оплакванията; условията на влошаване според време и обстоятелства; подобряване според време и обстоятелства; съпътстващи симптоми. Подробна теоретична обосновка на тази конструкция намираме в прочутото му есе за характеризиращата стойност на симптомите.

Със своята практика Бьонингхаузен доказва, че намаляването на дозата, увеличаването на потенцията и рядкото повторение обезпечават успеха на лечението при точна индивидуализация на лекарството. Хиляди са излекуваните от него животни и хора, при това включително от болести, смятани за нелечими. Сред по-крупните му трудове са: „Реперториум на антипсоричните лекарства“ с предговор от Ханеман относно повторенията на дозите (1832) „Общ преглед на главните сфери на действие на антипсоричните лекарства и на техните характеристики“ като приложение към реперториума (1833), „Хомеопатия, ръководство за непрофесионална публика“ (1834), „Реперториум на лекарствата, които не са антипсорични“ (1835), „Опит за проследяване на относителните връзки между хомеопатичните лекарства“ (1836), „Терапевтичен джобен наръчник на студентите по Materia Medica и на лекарите в тяхната практика“ (1846), „Двете страни на човешкото тяло и връзки“, хомеопатични проучвания (1853). За венец на литературното му творчество се смята книгата „Афоризмите на Хипократ през погледа на един хомеопат“ (1863).