Пиер Шмид

Можете да поръчате през книжарницата или като изпратите имейл на адрес tkodjabasheva@gmail.com, като посочите избраните заглавия и количества, телефонен номер, имена и адрес на получателя (частен или на куриерски офис на Спиди или Еконт). Доставката е за сметка на поръчващия.

Излезе от печат “Изкуството на снемане на случая”, Сборник трактати и практика от Пиер Шмид. 

Книгата съдържа 200 страници. Преводач Цветана Коджабашева. Издава Фондация Quantum, 2019.

Цена 25 лв.

Прочетете откъс:

 

За автора

Пиер Шмид е швейцарски лекар, който се обръща към хомеопатията и през целия си живот отдава знанията и енергията си, за да съживи и разпространи класическата хомеопатия в Европа. Практикува в Женева от 1921 година. През 1931 оглавява Международния хомеопатичен конгрес в Женева. Преподава на много лекари. Участва в конференции в Лондон, Барселона и Брюксел. Неговите ученици стават хомеопати, които на свой ред упражняват голямо влияние върху развитието на професията – пример са д-р Елизабет Райт–Хъбард и добре известният Йост Кюнзли.

Петдесет-хилядните потенции на Ханеман стават известни на англо-говорящия свят благодарение на написания от Пиер Шмид трактат „Скритите съкровища в последното издание на Органона“, публикуван в три поредни броя на Британски журнал по хомеопатия през 1954 година и в няколко поредни броя на The Homeopathic Recorder от 1955 година. Лекциите, изнасяни от д-р Шмид в Европа, прокламират изключително Ханемановото учение и Кентианската философия.

Д-р Шмид издава трудове на френски, английски, немски, италиански и испански език. Най-известните и най-обемните му трактаки – Скритите съкровища в последното издание на Органона, Изкуството за снемане на случая, Изкуството на разпитването и Непълните болести – са поместени в този сборник. Последният споменат трактат, Непълните болести, съдържа множество добавки към Реперториума на Кент, с доказано авторство на Пиер Шмид. Въпросникът, разработен от него в Изкуството на разпитването, е добре известен и широко използван от онези, които ползват Реперториума на Кент, защото въпросите са формулирани така, че да сочат към рубрики в реперториума.

Пиер Шмид извършва първият превод на Органона и Хроничните болести на Ханеман, Лекциите на Кент и 50-те причини да бъда хомеопат на Бърнет на френски език. Освен отдаден на професията си хомеопат и блестящ преподавател, Пиер Шмид води особено активна обществена дейност. Пътува много и обучава студенти от цял свят. Създава специалната Група по Ханеманова хомеопатия на Лион, която просъществува от 1946 до 1878.Той е един от учредителите на Liga Medicorum Homeopathicа Internationalis през 1925 година по законите на Швейцарското гражданско право. Днес Лигата е със седалище в Кьотен, Германия, и наред с останалата си дейност провежда ежегодни международни конгреси по хомеопатия. Повече информация може да бъде намерена на сайта на неправителствената организация: http://www.lmhi.org/.