Posted on

Затруднено дишане около полунощ

Извадки от ММ относно тази особена модалност

Carboneum sulphuratum

Кент, Лекции по хомеопатичната ММ

Забързано дишане. Лекарството е послужило добре при астма.

Затруднено дишане: вечерта и с наближаването на нощта; в затворена стая, когато кашля; след хранене; след незначително усилие; докато лежи; прозорецът трябва да е отворен, докато заспива; при събуждане.

Задушаване: през нощта и в топла стая; астматично; при охлаждане; от сухо стягане в ларинкса; дрезгаво прокашляне, от дразнене в ларинкса, бронхите и трахеята; влажна сутрешна кашлица; когато си ляга вечерта; пристъпно; от разраненост в ларинкса; от дращене в ларинкса; дишането е късо, събужда го от сън, задушаващо, спазматично; от говорене; коклюш.

Секрети: през деня; сутрин; вечер; нощем; кървави; обилни; зеленикави; слузести; зловонни; гнойни; с вкус на гнилост и сол; лепкави; жълти.

Гръден кош: тревожност в гръдния кош, в сърцето. Много упорит катар. Усещане за студенина в гръдния кош. Стягане в гръдния кош вечерта; плеврален излив. Емфизем. Много силна угнетеност в гръдния кош. Болка в гръдния кош при кашляне; при движение; отстрани на гръдния кош; в сърцето; силна болка; парене в средата и от лявата страна. Режеща болка в гръдния кош; в долната част отляво, към гърба, при вдишване. Бодящи болки при дълбоко вдишване, от лявата страна на гръдния кfш и към гърба; в стернума, разпростиращи се нагоре; в сърцето; Местещи се, „летящи“ парещи бодежи в гръдния кош.

Aluminium phosphoricum

Кент, Лекции по хомеопатичната ММ

Затруднено дишане: нощем; астматично, тракащо и хриптящо, дишането спира от кашлицата, желание да си поеме дълбоко дъх.

Кашлица: сутрин, следобед, вечер, нощем, преди полунощ, в студен въздух; астматична, много суха вечер и през нощта; суха вечерта и влажна сутрин; прокашляне вечер; от дразнене в ларинкса и трахеята; пристъпна; хриптяща, шумна, кратка, от говорене; мъчителна и много силна.

Секрети: сутрин; кървави и обилни, трудно се откашлят, слузести, зловонни, солени; възсладки; лепкави и плътни, бели, жълти.

Гръден кош: тревожност и стягане около сърцето. Усещане за горещина в гръдния кош. Възпаление на бронхите. Сърбеж по кожата, особено по млечните жлези. Угнетеност през нощта. Болка през нощта; при кашляне; след ядене; при вдишване; отстрани на гръдния кош, постоянна силна болка и парене, притискане; разраненост при кашляне; болезненост при кашляне; бодежи при вдишване. Сърцебиене сутрин при събуждане, вечер; тревожно; след хранене, по време на мензис; при събуждане; шумно. Усещане за слабост в гръдния кош. Гърбът се усеща студен.

Arsenicum album

Т.Ф. Ален, Клинични съвети

Астматични пристъпи, настъпващи след полунощ, задушаващи, със студено изпотяване, парене в гръдния кош, изключително страдание.

Астмата особено се влошава от студени промени в температурите; чувство за огромно стягане в дихателните пътища и борене за въздух.

При всички белодробни оплаквания кашлицата се влошава след полунощ, влошава се и когато лежи по гръб, секретите са много оскъдни, присъстват и общите симптоми на Arsenicum.

Т.Ф. Ален, Енциклопения на чистата ММ

Затруднено дишане: недостатъчно дълбоко поемане на дъх. Късо дишане, много късо, нередовно, ускорено, стенещо, тревожно. Веднага след изкашляне дишането става късо, като че ли гръдният кош се е свил. Често угнетяващо късо дишане, във всяка поза на тялото, причиняващо тревога. Дишането е угнетено, потиснато. Потиснато и угнетено, с огромно страдание. Дихателните пътища са стегнати; той не може да диша с пълни гърди и мисли, че ще се задуши. Когато върви на открито, той усеща задушаване, което го принуждава да кашля. Когато си ляга вечерта, той незабавно губи дъх и си ляга изключително внимателно; трахеята се стяга и се чува фино тънко свирене, наподобяващо звука на тънка струна.

Спастична астма. Астма, дишането става все по-слабо и по-късо, докато най-сетне тя може да диша и да говори много тихо, само и единствено ако наклони гръдния кош напред.

Бьорике, Джобно ръководство по хомеопатична ММ

Затруднено дишане: невъзможно е да си легне, страхува се от задушаване. Въздушните ходове са стегнати. Астмата се влошава в полунощ. Парене в гръдния кош. Задушаващ катар. Кашлицата се влошава след полунощ; когато лежи по гръб. Секретите са оскъдни, пенести. Пронизваща болка през горната третина на десния бял дроб. Свирещо дишане. Хемоптиза с болка между раменете; пареща горещина навсякъде. Кашлицата е суха, като от серни изпарения; след пиене.

Херинг, Водещи симптоми в нашата ММ

Затруднено дишане: След потисната хрема; тежко пъхтящо дишане, бори се за въздух; усещане, че във въздуха има прах, по-зле около полунощ и при движение, със стенания и неспокойно мятане. Астма. Излекувана.

Когато си легне нощем, усеща угнетеност и потиснатост в гръдния кош, дишането става кратко, принуден е да седне в леглото; влошава се след полунощ.

Дишането е астматично; трябва да наклони напред гръдния кош; трябва да изскочи от леглото през нощта, особено около полунощ.

Крампа в гръдния кош (астма) незабавно, щом си легне да спи, като че ли гръдният кош е твърде тесен, издишането е свирещо; гърлото и гръдният кош са като сближени и притиснати едни към други, така че той трябва да седне, да се приведе напред и така да получи някакво облекчение; постепенно дишането става все по-трудно и по-трудно, издишането е трудно и с тъничък тон, като най-високия фалцет; чувства се много тревожен, до отчаяние, и е целият покрит с пот; тази степен на сила трае три или четири часа, и отстъпва едва след полунощ.

Астма от потиснати обриви.

Arsenicum iodatum

Кент, Лекции по хомеопатична ММ

Крупозно състояние на ларинкса. Сухота в дихателните пътища. Възпаление на ларинкса и трахеята; много слуз в ларинкса и трахеята; спазматични състояния на ларинкса, като ларингеален спазъм; пареща разраненост и болезненост в ларинкса и трахеята; туберкулоза на ларинкса.

Дишане: гласът е дрезгав, груб и слаб, накрая изчезва съвсем; дишането е бързо и астматично; затруднено през нощта, при изкачване, при усилие и движение, придружено със сърцебиене; дишането е нередовно, хриптящо, късо, задушаващо и свирещо. Астма от 11 вечерта до 2 часа сутринта.

Кашлица: сутринта, вечер и след полунощ; кашлицата е астматична, крупозна, дълбока, суха, изтощаваща, по време на треска; кашлица от дразнене и гъделичкане в ларинкса и трахеята; кашлицата е влажна, спастична, задушаваща; влошава се при движение и говорене; влошава се в топла стая.

Секрети: сутринта най-вече; кървави, обилни, зеленикаво-жълти, трудно се отделят; слузести с кръв; слузта е зловонна, гнойна, сбита, лепкава, жълта, с вкус на гнило, възсолено, възсладко.

Гръден кош: отчетливо безпокойство в сърдечната област. Катар на бронхиалното дърво; стягане в гръдния кош, стягане в сърцето; мастна дегенерация на сърцето. Горещина в гръдния кош. Бронхит, ендокардит, перикардит, пневмония, плеврит; мъждене на сърцето; бодежи по кожата на гръдния кош. Угнетеност в гръдния кош и сърцето в топла стая; парене в гръдния кош.

Много полезно лекарство при улцеративни състояния по време на туберкулоза. Голяма слабост на гръдния кош и сърцето.

Arum dracontium

Т.Ф. Ален, Енциклопедия на чистата ММ

21.30. Оттегля се за сън и спи добре през първата част на нощта, но се събужда около полунощ с огромна угнетеност на дишането, нещо като астматичен пристъп, който все пак преминава скоро, но остава значително хриптене на слуз в ларинкса и горната част на трахеята. Забелязва, че разраняването на гърлото и болезнеността в ларингеалната област, които е изпитвал преди лягане, са почти изцяло изчезнали. Спи зле в останалата част на нощта. На сутринта се разбужда от кашлица и отхрачване на малко количество слуз. Никакво хриптене на слуз в този час (7 сутринта), освен при принудително издишане; прекомерната секреция сега е ограничена в ларинкса, но може отчетливо да се чуе, при продължително издишане.

Херинг, Водещи симптоми в нашата ММ

Астматични пристъпи през нощта, от настинка, която не се е поддала на Colch. и Ant-t. Потиснато астматично дишане, като че ли ларинксът е частично запушен.

В полунощ внезапно е обзет от затруднено дишане, последвано от 15 или 20 минути кашляне, подобно на круп; кашля, докато се изтощи напълно (около 3 минути), след това много силни вдишвания и никакво издишане, докато дробовете се разпънат до пълния си капацитет, и тогава дишането секва, отделят се изпражнения, студена пот избива навсякъде по тялото; това бездиханно състояние трае от 1 до 12 минути, и бива последвано от интервал от между половин и три четвърти час, в който се чува значително хриптене на слуз в ларинкса, донякъде и в дробовете. Спазъм на глотиса. Излекуван.

Кашлица: предразположение към кашлица. Влажна кашлица, със суха болезненост в гърлото, като катар; за около седмица е измъчван от дразнеща кашлица и хриптене на слуз; влошава се нощем, когато си легне. Секретите са плътни, тежки, жълтеникаво-бели, отделят се при продължителна, много силна кашлица. Дразнеща кашлица, с хриптене в ларинкса. Крупозна кашлица, с прекракналост и разраняване на гърлото, по време на епидемия от грип.

Прегракнала крупозна кашлица с болезнено гърло, хриптящо ларингеално дишане и значително отичане на дихателните пътища; дете на 3 години.

Събужда се около полунощ с астма. Кашлицата влошава потиснатото дишане.

Baryta muriatica

Кент, Лекции по хомеопатичната ММ

Катар на ларинкса и трахеята; дразнене в ларинкса и трахеята; гъделичкане в ларинкса. гласът е прегракнал, пресипнал и слаб.

Дишане: бързо, тревожно, астматично, дълбоко, затруднено, с кашлица, и тя трябва да седне в леглото; хриптящо и късо.

Кашлица: през деня, вечерта, през нощта, преди полунощ; суха, хронична суха кашлица на скрофулозни деца; от дразнене в ларинкса и трахеята; хриптяща, магарешка кашлица.

Секрети: сутринта; слузести; обилни; слузесто-гнойни храчки от бронхите;; жълти.

Гръден кош: лекарството е излекувало туберкулозни състояния на гръдния кош с чернодробни обриви и втвърдяване на тестисите. Отчетливо сърцебиене.

Calcarea arsenicosa

Кларк, Речник на практическата ММ

Респираторни органи: някакъв вид астма; събужда се скоро след полунощ. Дърпане като с конец от ларинкса назад, с главоболие: гръдният кош се усеща пълен.

Херинг, Водещи симптоми в нашата ММ

Дишане: събужда се скоро след полунощ със затруднено дишане, като от пълнота в гръдния кош; става неспокоен, цяла нощ се върти в леглото, заспива и се събужда отново; има подобни атаки всяка нощ, но всяка следваща нощ малко по-късно от предишната, докато достигнат сутринта, при което той става; не може да диша свободно цял ден, но няма сърцебиене.

Чувства се, сякаш ще се задуши, със сърцебиене.

Кашлица: разтърсва целия гръден кош, причинява се от гъделичкане от корички в горната част на гърлото; гръдният кош се усеща като пребит, вътре и в белите дробове.

Calcarea iodata

Кент, Лекции по хомеопатичната ММ

Катар на ларинкса и трахеята; стягане, круп. Възпаление на ларинкса; гъделичкане в ларинкса, прегракване.

Дишане: забързано, астматично, затруднено през нощта и при изкачване на стълби; хриптящо и тракащо, късо. Задушаване.

Кашлица: сутрин, вечер, след полунощ; астматична; суха; от дразнене в ларинкса и трахеята, къса, спазматична; от гъделичкане в ларинкса. Твърда, много силна кашлица след пневмония.

Секрети: сутрин; кървави, зеленикави, слузести, зловонни, гнойни, гъсти и лепкави, жълти.

Гръден кош: тревожност в гръдния кош и сърцето; катар на бронхите; стягане в сърцето. Възпаление на бронхите, на плеврата; угнетеност на гръдния кош; болка при кашляне; болка в сърцето; парене, срязване, притискане, разраненост; бодежи при кашляне.

Carbo vegetabilis

Херинг, Водещи симптоми в нашата ММ

Хронична астма: веднъж или два пъти месечно; подобрява се през лятото; пристъпите са винаги по време на сън, дори след полунощ или по време на следобедна дрямка; пациентът трябва да стане от леглото и да седне край масата и така да прекъсне пристъпа; гръдният кош се усеща, сякаш е бил въргалян, и поемането на дъх е възможно само с огромно усилие и пъшкане. Вгнездена, упорита астма у възрастни хора; влошава се всяка сутрин; подобрява се на студен въздух; слюнкоотделянето е увеличено; изглеждат, сякаш ще умрат.

Дишане: дъхът е студен. Студени са гърлото, устата, зъбите. Дишането е кратко, със студени ръце и стъпала. Дълбокото дишане причинява слабост в гърба. Шумно дишане по време на сън. Шумно, тракащо, хриптящо; застрашаващ едем на белите дробове.

Желае да му веят, трябва му повече въздух.

Когато се обръща в леглото, му спира дъха; също и когато заспива.

Дишането е трудно, тежко, гръдният кош се усеща пълен, има сърцебиене при най-незначителни движения; бързо и кратко дишане; бори се за глътчица въздух.

Голям задух, голяма тревожност, но няма физическо безпокойство; кашля на силни пристъпи, отделя водниста и обилна секреция. Емфизем. Излекуван.

Астма у стари хора, у слаби, изхабени конституции; слабост, трепери; изглежда, сякаш умира; пълен е с въздух, но не може да го издиша; подобрява се на студен въздух; влошава се сутрин.

Кашлица: причинява се от дразнене в ларинкса (с упорита, лепкава експекторация), вечерта, на заспиване, и сутринта при събуждане. Полу-неволна, груба кашлица, поради постоянна дрезгавост и пълзене в гърлото. Спазматична, куха, на кратки пристъпи; продължителна, твърда и суха; като че ли причинена от усещане за серни изпарения; влошава се вечер или преди полунощ; на моменти е суха и болезнена, на моменти – с гнойни, лигави, зловонни или солени храчки; с обилни храчки нощем и сутрин; и повръщане, след като другите симптоми на пристъпната кашлица са отминали; с болезнени бодежи през главата; влошава се, когато от топло място отиде на студено; при движение; докато върви на открито; след като си легне; вечер в леглото, от ядене или пиене, особено студена храна или напитка; от говорене; при издишане; по време на вечеря.

Кашлицата е най-вече твърда и суха, и дрезгава или груба на звук; по-често настъпва след пълно хранене и завършва с повръщане. Коклюш. Излекуван.

Гръден кош: бодежи (срвн. Kali-c). Угнетяващо разкъсване в лявата страна на гръдния кош. Притискаща болка в горната дясна страна на гръдния кош, през него достига скапулата. Болка и разкъсване, достига до хълбоците.

В лявата страна по средата, болезнено място с размера на долар, с кашлица. Болка от пиене на студена вода. Болка в левия бял дроб, твърда, тежка, постоянна, ограничена до главните бронхи; огромна податливост на студ; след вдишване на много горещ въздух от огън или пожар.

След изчезването на хремата гръдният кош е силно угнетен, със свирене, тракане и хриптене; той не може да остане в леглото, поради липсата на въздух и поради кашлицата, която го мъчи до повръщане, и е с много трудно отхрачване.

Пневмония, трета фаза, гнили храчки; студен дъх, студена пот; желае да му веят; заплашваща парализа на белите дробове.

Chininum arsenicosum

Кент, Лекции по хомеопатичната ММ

Дишане: бързо, астматично, дълбоко, трудно, вечерта и през нощта; затруднено, с кашлица; докато лежи; хриптящо; късо. Задушаване. Свирене, хъхрене, хриптене. Задушаване следобед, поради туберкулоза. Трябва да седне приведен напред до отворен прозорец по време на пристъпа; влошава се във всякаква друга поза. Всеки ден в 9 часа сутринта се задушава.

Кашлица: сутрин, следобед, вечер, нощем; след полунощ; от дълбоко дишане; от усещане за пълнота в гръдния кош; по време на втрисане. Суха кашлица, нощем, по време на треска. Кашлицата изтощава. Раздираща кашлица. Движението влошава кашлицата. Кратка, влажна, спазматична, задушаваща, влошава се от говорене.

Секрети: кървави, обилни; трудно се откашлят; слузести, зловонни, гнойни, горчиви на вкус или безвкусни, или солени; лепкави, бели.

Гръден кош: тревожност. Бодежи при кашляне. Болки отстрани на гръдния кош. Разраненост. Стягане.

Ferrum arsenicosum

Кент, Лекции по хомеопатичната ММ

Катар на ларинкса и трахеята. Слуз в ларинкса и трахеята. Парене по дихателните пътища. Грапавост в дихателните пътища. Дрезгавост. Загуба на гласа.

Дишане: при кашляне спира; астматично; затруднено, вечер и нощем, по време на кашлица; при лежане; хриптене, хъхрене; късо дишане; задушава се. Астма след полунощ.

Кашлица: сутрин при ставане, вечер в леглото, при лягане, през нощта преди полунощ; на студен въздух, на открито, докато върви на открито; астматична кашлица; дълбокото дишане влошава; след пиене. Суха кашлица вечер. След хранене. Изтощаваща. От дразнене в ларинкса. Влажна кашлица, лежането влошава; кашля в леглото, движението влошава; при ставане; трябва да седне. Спастична кашлица. Говоренето влошава кашлицата. Коклюш.

Секрети: денем, сутрин, нощем; кървави, с кървави нишки, обилни, трудно се откашлят; зеленикава слуз; зловонни, гнойни; гадене; гнили, сладникави. Сбити, лепкави, възбели, жълти.

Гръден кош: тревожност при сърдечни оплаквания. Катар. Стягане на гръдния кош, на сърцето. Пълнота в гръдния кош. Кръвоизлив от белите дробове. Пневмония. Горещина.

Ferrum metallicum

Кларк, Речник на практическата ММ

Горещ дъх. Угнетено късо дишане. Гъделичкане в трахеята, което неминуемо предизвиква кашляне. Кашлица само при движение и при ходене. Кашлицата се подобрява при лягане. Гнойни храчки. Спастична кашлица, особено сутрин, с откашляне на лепкава, упорита, прозрачна слуз; секва веднага след хранене. Или пък суха спастична кашлица, започваща след хранене, с повръщане на храна. Усещане за сухота в гръдния кош. Кашлицата е по-зле вечерта, до полунощ. Храчките са гнили, зеленикави, с нишки кръв, особено нощем или сутринта.

По време на кашлица има болки в тилната част на главата или стрелкащи болки, като от удар, в гръдния кош.

Астма след полунощ, принуждава го да седне. Астмата е най-силна, докато лежи, или когато седи неподвижно и нищо не прави. Докато седи неподвижно, дишането му е шумно, сякаш е заспал. Пристъпи на задушаване вечер в леглото, с пареща болка в гърлото и горната част на тялото, и студенина в крайниците. Пристягаща угнетеност в гръдния кош.

Херинг, Водещи симптоми в нашата ММ

Астмата се влошава в полунощ и след това.

Вечерта е оживен; главоболие; пристъпи на задушаване; астма; спастична кашлица; до полунощ не се отделят храчки.

Graphites

Херинг, Водещи симптоми в нашата ММ

Дишане: има сух звук. Стягане в гръдния кош, като че ще се задуши, докато заспива. Стягане в гръдния кош, като че ли е прекалено тесен.

Пристъп на задушаване нощем, събужда го от сън, обикновено е след полунощ, трябва бързо да скочи от леглото, придържа се плътно до нещо, и бързо изяжда, каквото намери под ръка, и това му дава облекчение; много дрезгава кашлица. Спастична астма. Излекувана.

Кашлица: от поемане на дълбок дъх вечерта и през нощта. Пристъпна магарешка кашлица със задушаване, червено лице, плувнали очи; изпъва се целият; понякога изпуска и газ през ануса; кашлицата повдига слуз; сутрин много твърда кашлица, гърлото се усеща пълно с клокочеща слуз; пациентът е нахален, безочлив, дразни; смее се при упреците; няколко твърди и малки изхождания дневно, с напъване.

Секрети: солени, денем и нощем.

Гръден кош: крампи. Болки. Болка в средата, при кашляне, стържене, разраняване и болезненост. Болка като че ли в гръдния кош има оголена плът. Бодящи болки и сърцебиене от най-слабото усилие.

Magnes artificialis (Magnetis poli ambo)

Ален, ММ на нозодите

Астма след полунощ, когато се събуди и размишлява, причинена от слуз в гръдния кош, отслабва при кашляне. Непоносимо парещи бодежи в мускулите отстрани на гръдния кош, към гърба.

Спазматична кашлица, с шокове в гръдния кош и тревожно дишане, и видимо угнетяване и потиснатост на гръдния кош.

Пробождания в гръдния кош и студено тръпнещо парене през цялото тяло.

Шок в горната част на стернума, причиняващ кашлица и сълзене.

Много силно потискане в гръдния кош, разкъсване в стомаха и в червата и пулсиране в раменете.

Кларк, Речник на практическата ММ

Пристъп на суха кашлица през нощта. Спазматична кашлица, особено след полунощ, когато е буден или по време на размишление. Нощна диспнея, подбуждана от слуз трахеята, която лесно се отделя на сутринта.

Парещи, непоносими разкъсвания в мускулите на гръдния кош.

Sambucus nigra

Херинг, Водещи симптоми в нашата ММ

Събужда се през нощта в пристъп на агонизиране, спазъм на глотиса, в агония, със страх от задушаване; изскача от леглото и се бори за въздух.

Спазъм на глотиса; дишането е свирещо, грачещо, влошава се след полунощ и от лежане с главата ниско. Круп.

Спазъм на ларинкса, настъпващ често по време на остър ларингит.

Едно бебе на девет месеца получава ларингеални спазми по няколко пъти денем и нощем; събужда се от сън със задушаване; може да вдишва, но не може да издиша; лицето му става ливидно, бори се за въздух с голямо страдание, и много бавно си връща дъха; предишната нощ е имало две такива атаки, в 8 вечерта и в 11 преди полунощ. Ларингеален спазъм. Излекуван.

Внезапно изчезване на хремата; на следващата нощ много груба, куха, крупозна кашлица; неспокоен сън; следват пристъпи на кънтяща, дълбока кашлица; свирещо дишане; постоянен плач; пареща глава; плаче или кашля; като че ли гърлото го боли. Круп. Излекуван.

Сопор; хъркане и свирене, с отворена уста и отметната назад глава; стряска се, удря напосоки, почти се задушава; лицето става синьо, после кашлица с хриптящо дишане; заплашващо задушаване и парализа на белите дробове. Круп. Излекуван.

Много суха горещина с безпокойство; внезапно се събужда със страх през нощта, от 9 вечерта до 2 часа сутринта, сграбчва си гърлото; скоро след това лицето се изпотява, също главата и врата, потта изчезва след заспиването; по време на пристъпите на дрезгава задушаваща кашлица детето има синкави нокти и устни; оскъдни, сбити жилави секрети, и все пак в трахеята се чува, че има още много. Круп. Излекуван.

Спазъм на глотиса; потиснато изпотяване; пристъпът настъпва внезапно; събужда се от някаква летаргия с отворени очи и уста; надига се в леглото с голяма тревожност и диспнея; дишането е угнетено, потиснато, със свирене в гръдния кош; главата и ръцете са подпухнали и подути, със суха горещина по цялото тяло; няма жажда; малък, нередовен и пресекващ пулс; няма кашлица; пристъпите настъпват главно от полунощ до 4 часа сутринта; затруднено е вдишването, но не и издишането.

Снимката на Sambucus nigra благодарение на: http://www.commanster.eu/commanster/Plants/Trees/Trees/Sambucus.nigra.html

Превод и съставител ©Цветана Коджабашева, 2016


Discover more from Открито за хомеопатията

Subscribe to get the latest posts to your email.