Posted on

Cadmium sulphuratum

Това лекарство е било широко използвано от хомеопатичната школа, най-вече преди средата на ХХ-ти век. То има антипсорично действие, като въздейства специфично върху храносмилателния тракт, но засяга също нервната и дихателната система. Използвано е успешно при лечение на туморни образувания и алкохолизъм. Херинг го включва в Насочващите симптоми в нашата ММ, посочвайки, че то е важен антипсорик и аналог на Zincum metallicum, с който често бива открит в природата. Същият автор смята, че Cadm-s силно наподобява, но е по-мощен от Zinc. Цитира симптоми от доказването на Петроз и от клиничния опит на Харденщайн при жълта треска.

Лекарството няма съвременно доказване. Прилага се предимно по данни на Херинг, Кларк и Гример. Стомашните му показания го правят важно средство за противодействие на вредите от химиотерапията. По-долу да изложени случаи и белези на лекарството, цитирани в хомеопатичните източници.


К. Гордън

из лекцията Няколко случая на рак, изнесена пред бюрото по хирургия на Международната Ханеманова асоциация през юни 1935 година

„Това е един много скорошен случай на г-жа М, 67-годишна, която видях за първи път на 17 август 1934. Два месеца преди това започнала болка в корема, която внезапно се появявала и изчезвала. Постепенно тя измършавяла. По време на болките има много газове. Веднъж месечно получава жлъчен пристъп. Изпражненията са много тъмно кафяви и съдържат лигавица. Миналата зима жълтеница. Прегледът на корема разкри уплътнение и втвърдяване, заемащо цялата пъпна област и лека чувствителност в дясната лумбална област. Имаше също плътен ъглов карцином при ануса, който не позволяваше да бъде направен преглед с пръст. Предписах диета без месо и Carcinosin 30. Започнаха повръщане и болки в пикочния мехур, които упорстваха, така че на 14 септември дадох Cadmium sulph 30 С, с решително подобрение на всички симптоми с изключение на болката в пикочния мехур; тя стана толкова остра, че се наложило да извикат по спешност местния лекар, който поставил диагноза цистит и я лекувал две седмици. На 27 ноември пациентката пожела да се върне към хомеопатията, така че повторихме дозата Cadm-s 30, защото болката в корема бе изчезнала. Появи се гризеща болка в пикочния мехур за 45 минути след изхождане или уриниране. Ars 200 с плюсиране на 4 часа. През януари 1935 взела боброва мас с добър резултат; при изхождане евакуирала субстанция с дължина осем инча, почти черна. Сега болката е много по-слаба, сънят е отличен. … Случаят не е завършен, но ми се стори, че си заслужава да бъде цитиран.“ – Гордън


М. Тайлър

Из лекцията Някои лекарства за повръщане, с индикации; публикувана в Homeopathy, том VІІ, № 12

Стомахът спира работа. Няма храносмилане: всичко се повръща. Всичко киселее. Най-простите неща се повръщат кисели, примесени с кръв или жлъчка. Отлично лекарство при стомашно дразнене от карцином: повръщане като утайка от кафе. – Кент

„Ужасява се от работа: мързел; нежелание за умствени или физически усилия. Подобно на Arsenicum по тревожността и изтощението.“ (Сравнете Ars, Kreos)

Болка дори след най-проста храна: пробождаща, пареща. Влошаване след повръщане.

Стомахът е като кожена торба: напълва се и храната се връща обратно, както е изядена; или кисела; или с жлъчка. Повръщане през бременността.“ – Тайлър


А. Гример

Из Събрани трудове

Това е едно от най-дълбоките и най-ужасни лекарства в нашата Materia Medica, което засяга пространно елементите на кръвта и нервната система. Макар доказванията му да са оскъдни, имаме множество излекувания с него, при това на сериозни болести, когато други лекарства са оставали без отговор. В природата кадмият се открива в голяма близост до цинк – и симптоматично има много състояния, които са близки с тези на Zincum met. Кент го поставя между Ars и Bry, обаче в много от нервните проявления лекарството наподобява повече Zinc и Phos, най-вече с тенденцията да причинява парализа на отделни мускули или групи от мускули (лицева парализа и т.н.). В тенденцията да произвежда некроза и гангрена с дълбоки промени в кръвта, то се конкурира с Ars и змийските отрови. Когато в тялото започнат възпалителни процеси, скоро следва некроза на тъкани. Много случаи на стомашни и интестинални язви са излекувани от това лекарство;  дори раковите състояния се смекчават значително и животът се удължава. Пациентът Cadm-s е много зиморничав. Изпотяване под мишниците (Hep). Изтощаващи последствия от скръб и лоши ефекти от гняв. Едно от най-добрите ни лекарства за лечение на слабост у хронични алкохолици. Cadmium sulphuratum е доказано лечебно у пияници, които развиват стомашни и чревни разязвявания, със силни болки в стомаха и повръщане на тъмна кръв; това са зиморничави, слаби, измършавели пациенти.“ – Гример


У. Бьорике

Из Джобно ръководство по хомеопатична Materia Medica

„Патогенезата показва симптоми, съответстващи на много сериозни форми на болест като холера, жълта треска; при които състоянието е критично, с изтощение, повръщане и крайна отпадналост.

Важни стомашни симптоми.

Рак на стомаха: постоянно повръщане.

Лекарството въздейства главно върху стомаха. Пациентите имат нужда да лежат неподвижно.“ – Бьорике


К. Херинг

Из Насочващите симптоми в нашата ММ[1]

„Умствени симптоми – Ужас от самотата и от работа. Тревожно очакване, когато някой се доближава до него. Тревожност; също и преди изхождане. Изключителна раздразнителност. Кипването от гняв, или пристъпът на някаква страст влошават общо симптомите.

Очи и зрение – Когато гледа насочено, симптомите общо се влошават. Раздиращи болки в очите. Разширяване на едната зеница, присвиване на другата. Конюнктивит. Подуване на конюнктивата, оставащо след възпалението. Помътняване на корнеята, свързано с бавно възпаление и конюнктивит. Неспособност да затвори очите при парализа на лицето. Хлътнали очи. Сини кръгове около очите.

Храносмилателен тракт – Храната има вкус на сол. Особен метален вкус, след вземането на лекарството. Езикът показва следи от черно повръщане, тъмнокафяв или черен на цвят. Симптомите в устата се влошават при преглъщане. Често насъбиране на слюнка в устата, трябва често да я изплюва и, с много напъване и повдигане, успява да отхрачи гъста слуз. В леглото нощем, жажда и горещина. След пиене: настръхване на космите по тялото. Когато се напие (алкохол), симптомите общо се влошават. Солено, граниво повдигане. Граниви оригвания, особено по обяд. Смъртно гадене. Интензивно повдигане и стряскащо гадене. Повръщане на храна, жлъчка и слуз. Повръщане на кисели, черни или жълтеникави маси, съпроводено от студена пот по лицето и сграбчване в червата. Много силни болки в стомаха, в пъпната област, и тенезми с позиви за изхождане; повръщане на всичката поета храна и големи количества слуз и жлъчка. Стомашните симптоми се влошават през бременността; у пияници; след крампи в стомаха; след пиене на бира; предиобед. Режещи болки в стомаха. Пареща болка в стомаха. Студенина в стомаха и хипохондриума. Много силни болки в стомаха и пъпа, и позиви за изхождане.

Общи симптоми – Спазми; подскачане на крайниците. Безпокойство. Много неспокоен; променя позата си често; куче. Слабост на засегнатите части, с настръхване на космите. Сънливост, докато седи. Сънливост предиобед. Сънливост, с прекъсвани сънища. Той спи с отворени очи. Стенания и усмихване по време на сън. Кошмари. При събуждане: симптомите общо се влошават. След сън: симптомите общо се влошават; студенина. Слънчева светлина: симптомите общо се влошават. Въздух: потискане на изпотяването след излагане на въздух. Полезно е, ако някой от тежките симптоми се появят след излагане на течение или когато изпотяването е потиснато.

След яздене на острия североизточен вятър (във Франция), мъж получава едностранна ревматична парализа на лицето, която се появява внезапно; безуспешно лекуван от старата школа в продължение на 4 седмици; излекуван за осем дни след две дози Cadmium sulph 12С.

Хладен въздух: симптомите общо се влошават. Студ: сърбеж по кожата. Сърбеж: през нощта, в леглото; при допир и при студ; подобрява се от чесане, което предизвиква сладострастно усещане. Синкавост на кожата. Жълт обрив. Люспест, разцепващ се, влажен, нагнояващ херпес. Измръзвания.“ – Херинг


Завършвам с връзките между Cadmium sulphuricum и други лекарства, които Херинг дава в Насочващите симптоми:

Cadmium има силно подобие с Zinc, но действа по-мощно. Съвместимо е с Bell, която след Cadmium отстранява търкалянето на главата с отворени очи при холера инфантум; Carbo veg; Lobelia inflata, след провала на Cadmium при жълта треска; Nit-ac.

Aletris farinosa облекчава гаденето през бременността след провала на Cadmium.

При слабост, гадене, повръщане и парене, арсен; при гадене и повдигане, сравнете Asar, Bry, Crot-t, Cupr, Nux vom, Podo, Ant-t; при смъртно гадене, Ip, Tab; при зеленикаво, желирано повръщане, Aethusa, Ars, Bry, Ip, Verat; при желирани изпражнения, Aloe, Colch, Cubeba, Hell, Kali-bi, Podo, Rhus tox, Sepia (зелени).

©Цветана Коджабашева, 2021
Снимката благодарение на: https://theodoregray.com/periodictable/Samples/Jensan.Greenockite/index.s15.html

[1] Трети том, който ще излезе на български език през юли.