Posted on

Взаимовръзки между елементарните субстанции – Част ІІ

От Джозеф Л. Каплов

60 години преди груповия анализ на Шолтън, сравнения между лекарствата от тринадесета, четиринадесета, петнадесета и шестнадесета колона на таблицата.

Изнесена в резюме пред Бюрото по хомеопатична философия при Международната Ханеманова Асоциация на 17 юни 1942 година.

‘The Homeopathic Recorder’, септември 1944, том LХ, № 3

Шеста група | Група на сярата

(*Шестнадесета колона на периодичната таблица – бел.пр.)

Selenium metallicum

Доказванията на Sel показват забележително сходство със Sulph. Също като Sulph, пациентът е от неврастеничен тип със слабост и изтощение, телесно и умствено. Огромната нужда да си легне и да спи, наред с влошаването след сън, сочат към връзката със Sulph, който се чувства по-зле след като е спал необичайно дълго. Характерно е забравянето. Състоянието на изтощение лесно настъпва в горещо време и се облекчава след залез слънце. Както и при Sulph, наблюдаваме слабост в мъжката полова система. В доказванията излиза усещане, като че ли капки се търкалят през уретрата. Има нощна полиурия, както при Sulph. Сулфурният тип афинитет към кожата се проявява чрез сърбеж и усещане за хапане, дребни обриви и везикули, акне с мазна себорейна кожа и чувство за горещина по кожата при изпотяване. Има глад в необичайни часове, особено нощем (Sulph е гладен в 11 сутринта и изпитва слабо чувство) и необичайно желание за алкохол. Sel засяга мощно ларинкса, затова е полезен при прегракналост на певци и оратори. Има кашлица със следи от кръв в храчките.

Tellurium metallicum

Общите прояви Tell като забравянето, световъртежа, смущенията в съня и главоболието нямат същата значимост като при Sulph и Sel. В доказванията са проявени безпокойство и слабост. Сулфурната тенденция се проявява в силното въздействие върху лицето, с везикуларни и херпесни обриви, подобни на трихофития, и покриването на цялото тяло или на отделни части със сърбеж, който се влошава в леглото. Кожните симптоми се влошават при почивка. Има сърбеж и подуване на ушите и отделяне на водниста течност с миризмата на рибна саламура, която причинява везикули навсякъде, където направи контакт с кожата; ухото се подува. Обилната хрема със сълзене и прегракналост на открит въздух, с кашлица и натиск под стернума, е характерна черта. За разлика от Sel, Tell има болезнена чувствителност на гръбначния стълб, ужасява се дори от доближаване на нещо до гърба си. Болката в сакрума минава надолу по десния ишиасен нерв и се влошава при изхождане, от кашляне, от смях и от лежане на засегнатата страна; облекчава се от ходене.

Пета група | Група на азота

(*Петнадесета колона на периодичната таблица – бел. пр.)

Ефектите върху кръвоносната система и особено върху капилярите, което придава характер на лекарствата в тази група, все пак варира значително по степен; и по реда на увеличаването на атомното тегло на металите в групата, сферата на действие се стеснява в органотропен смисъл на думата.

Amylenum nitrosum | Амилнитрит

При Amyl-nit има горещина и туптене в главата с чувство за пълнота и биене, пулсиране, пръскащо усещане в главата и ушите, ведно със стягане в гърлото и сърцето. Изчервеното лице има изхвръкнали, втренчени очи. Яката му се струва много тясна, има желание да я отпусне. Чувството за стягане в гърлото се предава и в гръдния кош, появява се и задух и астматично дишане. Всичко това е придружено с огромна тревожност в прекордиума и много силно биене на сърцето и каротидите. Общото състояние е на слабост и отпуснатост, има общо изпотяване.

Glonoinum | Нитроглицерин

Glon има същото химично въздействие като нитритите, тъй като е тринитрат на глицерина. Действието му е концентрирано върху продълговатия мозък и вагуса, провокирайки активна церебрална анемия и сърцебиене, докато Amyl-nit предизвиква хиперемия от пасивен тип. Симптомите на Glon наподобяват силно тези, настъпващи в резултат от слънчев удар, обаче липсват симптоми на треска и възпаление като при Acon и Bell. Главният ефект от Glon е пулсиране, тупкане в цялото тяло, очевидна плетора, с резки отклонения в разпределянето на кръвта. Човекът пада на земята в безсъзнание, с конвулсии и пяна на уста. Бурното въздействие върху сърцето причинява видими пулсации в цялото тяло, с чувство за безпокойство навсякъде, стягане в гърдите, тревожност и вкочаняване и умора в лявата ръка.  Хиперемичните главоболия се влошават от всяко движение, навеждане или разтърсване на главата, от топлина – особено слънчева, и от вино.

Nitricum acidum

Nit-ac има тенденция към лош оздравителен процес и към процеси на разязвяване; тези характеристики споделя с други минерални киселини, каквито са сярната, солната и арсениевата. Във всички тези субстанции е налице тенденция към разязвяване със зловонна секреция, а тенденцията към кървене е много характерна. Nit-ac споделя с останалите минерални киселини силата да повлиява лигавиците на храносмилателния тракт, както и на устата, където се проявяват разраненост, подуване, лесно кървене, образуване на язви, зловонен мирис, загуба на зъби и – при Nit-ac особени – обилно слюнкоотделяне. Специфично действие има върху лигавично-кожните отверстия на тялото, каквито са устата, ректума, ануса и вагината. Действието върху тези места прилича на много силно отравяне, наподобявайки сифилис, скрофула и живачно отравяне. Друга характеристика с огромна важност са острите, подобни на забиване на треска болки в уретрата, и наличието на кондиломи при уретрата. Урината, изпотяването, левкореята и изпотяването на стъпалата са зловонни. Сикотичното зловоние се разпростира и върху разрастванията по главичката на пениса; разязвените ноздри и фисурите на ануса кървят лесно. Определени изменения в пулса, сърцебиене и конгестивни прояви се визуализират в доказванията и разкриват нитритното действие на Nit-ac. Главоболията са от конгестивен тип, с чувство като че ли лента е обхванала главата. Прегракването и кашлицата се влошават през нощта, или при лежане по време на деня, със свирещо вдишване и депресия; теснота и пълнота често се появяват в гръдния кош; а при туберкулоза има гнойни храчки с тенденция към кървене, задух и слабост в гръдния кош с бодящи болки. Общите симптоми са на изключителна мършавост, склонност към настинки, жълтеница със запек, болка в костите; слабост, която го принуждава да лежи непрестанно; дърпащи болки се появяват и изчезват внезапно; епилептичните пристъпи се появяват след полунощ, започвайки с усещане за мишка, пробягваща нагоре и надолу от лявата страна; бодежи и промушващи болки като от забиване на треска, особено при докосване; възпалени, подути, нагнояващи жлези.

Kalium nitricum

При Kali-nit калиевата фракция усилва тенденцията към засягане на гръдния кош. Главната индикация е астмата, а задухът се дължи на дихателните пътища, но също и на сърцето. Има сърцебиене и бодежи в сърцето, и тенденция към сърдечна слабост. Диспнеята е толкова силна, че пациентът няма достатъчно дълго дъх, за да утоли жаждата си. Чувството на угнетеност и стягане в гръдния кош идва със суха сутрешна кашлица, която ни позволява да разпознаем калиевата фракция, докато кървавата секреция показва нитрита, или действието на азота. Има отчетлива тенденция към оток. Нитратното влияние личи и в кървавата диария. Твърде обилният и подраняващ мензис се отличава с тъмна кръв, със силни сакрални болки преди и след периода, показвайки сходството с Kali-carb.

Natrium nitricum

Nat-nit (селитра) проявява тенденция към кървене, особено от устата и носа. Конституционален епистаксис през пубертета и анемия са главните индикации за това лекарство. То произвежда също симптоми на ангина пекторис. Забавянето на пулса се дължи на действието на нервната система. При денталните болести виждаме лицева невралгия с яркочервени жилки по венците, които да отекли, отпуснати и лесно кървят – признак за азотно въздействие върху лигавиците, сравнимо с това на Nit-ac. Други симптоми на азотната компонента са тъпото главоболие, влошаващо се от горещината на печка и подобряващо се на открито, приливите на топлина към главата и нощните изпотявания. Натриевият компонент отчасти причинява раздуването, киселите оригвания и диарията. Многото прелитащи, забиващи се болки в ставите и мускулите с несигурност при вървене ни напомнят за Nat-carb. Зиморничавостта, отпуснатостта и хидремията поставят Nat-nit в категорията на задържащите вода агенти, което е вярно и за Nat-sulph; така че със сигурност тази конституционална тенденция се дължи на действието на натрия. Афинитетът му към кръвоносната система се потвърждава от лесното кървене, възпаленията, треските, ангиоспазмите и конгестията.

Phosphorus

На Phos отговаря издължен, бързо израснал, деликатен тип индивид, със светла и прозрачна кожа, сини очи и копринена, руса или червеникава коса. Той е деликатен и чувствителен физически и психически, което се проявява при шумове, светлина, музика, миризми, парфюми и контакти. Той иска да бъде сред хората, ужасява се да остане сам. Човекът е буден, оживен, лицето му явно отразява психичните процеси; но се изтощава лесно, става безразличен и тревожен, и промяната е често внезапна. Влошаването на оплакванията от промяната на времето, най-вече при гръмотевични бури, е типично за Phos. Усилени катаболитни процеси, неестествен глад, вълчи през нощта; внезапни конгестии и изпотявания; хектичен тип реакции – тези прояви показват усилена тироидна функция. Внезапни конгестии и световъртеж поради внезапен приток на кръв към главата причиняват парещи главоболия, които се подобряват от студ; докато топлината под всякаква форма, като топла храна или топлината на стаята, причиняват влошаване на болката. Скоро след хранене гладът се възобновява. Преди и по време на главоболието го връхлита вълчи глад. Нервните оплаквания се облекчават от хранене, но само за кратко време. Има огромна жажда за студена вода, която облекчава също за кратко, и когато водата се затопли в стомаха, той я повръща. Тенденция към кървене минава през симптоматиката, проявена чрез кървящи рани, нос, бели дробове, стомах, черва, бъбреци, матка, кожа, лигавици и серозни мембрани. Симптомите от горните дихателни пътища се влошават от студен въздух, докато кашлицата характерно се влошава от смях или от говор. Кашлицата се влошава също при излизане от топло на студено. Храчките са кървави. Чувството за тежест върху гръдния кош, придружено от тревожност и слабост, както и парещите болки и горещината, надигаща се към главата, са силен индикатор за лекарството. Бодежите в лявата половина на гръдния кош се облекчават от лежане на дясната страна. Категорична индикация е влошаването от лежане на лявата страна. Кашлицата е толкова силна, че разтриса цялото тяло, и той придържа гръдния кош с ръцете си. Кожните прояви на Phos са единични, за разлика от Ars. Петехиите и екхимозите са хеморагични кожни прояви. Също жълтеникавокафявите петна с неправилна форма, които се появяват на различни места; петнистото опадане на окосмяването; жълтеницата, обезчувствяването на някои области и сърбежа. Има мощно сърцебиене, влошаващо се при лежане на лявата страна. През цялостната картина преминават парещи болки.

Arsenicum album

Водещите характеристики на Ars са безпокойство и тревожност, дълбоко изтощение, жажда за студена вода, която не може да бъде възпряна, рязко измършавяване, влошаване след полунощ, и облекчаване от топлина. Умствените и емоционални характеристики включват: делириум; тревожно безпокойство в три часа сутринта, което го принуждава да се мести от едно място на друго в търсене на облекчение; чувствителност към най-слабия шум; страх от смъртта, особено когато остане сам или когато си ляга в леглото. Световъртеж при влизане в топла стая, изчезващ на открит въздух. Интензивно главоболие, увеличаващо се от светлина и шум. Скалпът е чувствителен при допир; и подобно на Phos, косата лесно опада. Има водниста разраняваща хрема, която се подобрява на открито, и разяждащо сълзене и фотофобия. Сухотата и паренето в устата причиняват много силна жажда и той пие често, но всеки път по малко. Има прекомерна пареща болка в стомаха и повръща всичката храна, щом тя достигне стомаха, подобно на Phos. Кашлицата е спазматична, астматична, дълбока, суха, кратка, усилва се след полунощ, и се влошава при лягане и при излизане на студен въздух. Угнетение се чувства в гръдния кош със свирене и стягане, настъпва след полунощ и го принуждава да напусне леглото в състояние на огромен страх и страдание. Това угнетение се усилва в бурно време – като при Phos – и от топло стегнато облекло, но най-вече при промени тип топло-студено. Сърцебиенето е толкова силно, че е видимо и се чува, и е придружено от типично състояние на страдание; последвано е от такава дълбока слабост, че той трябва да легне. Диарията се характеризира със ледена студенина на тялото, изнемощяване, изпражнения като оризова вода, свирепи колики, колапс на големите кръвоносни съдове, крампи в прасците, страх от смъртта; диарията и повръщането се влошават от храна и напитки, и през нощта, придружени са с пареща жажда; влошаване от студени напитки, които се повръщат незабавно, подобряване от топли напитки и прилагане на други форми на горещина. Изпражненията са зловонни, понякога кървави. Безпокойството се изразява в неспокойни долни крайници, особено нощем, така че той трябва да върви, за да намери облекчение. Кожата – болезнени черни обриви, пергаментова сухота, петехии, пустули, везикуларни обриви, излющване от глава до пети с парене, сърбеж и болка след разчесване, дребни като трици люспици по обривите, гангренозни рани и карбункули.

Antimonium crudum

Ant-c действа върху лигавиците и кожата, но най-мощно изглежда действието му върху чревната лигавица. Тя обилно отделя слуз и така пречи на храносмилането. Ключова характеристика е плътното облагане на езика в млечнобяло. Капризно и заядливо разположение на духа с нежелание да бъде докосван или поглеждан е друг ключов симптом. Много силна жажда. Изпражненията са воднисти и съдържат несмляна храна. Може да има редуване на диария и запек, или постоянно отделяне на слуз от ануса. По кожно-лигавичните отверстия се образуват рагади. Екземата е сърбяща. Особена характеристика е уплътняването на епидермиса, което спомага да се образуват прилични на брадавици, загрубели, твърди формирования най-вече по табаните на краката, което прави вървенето болезнено. Появява се уртикария поради стомашно-чревни смущения. Влошаването – от хранене, от вино, след баня, от студена вода вътрешно и външно, и от горещината на слънцето. Има облекчение от почивка и открит въздух. Ant-c е показан при болести на лигавиците, характеризирани с прекомерна секреция и по-скоро хлътнало състояние на самата лигавица наместо възпаление. Слуз тече без треска при катар на носа, бронхите, стомаха или червата; преобладава стомашният катар и той формира млечнобелия налеп по езика, причинява отвращение към храната поради непрекъснатото гадене и повръщане. Детето повръща пресечени буци мляко, сърдито е и раздразнено.

Antimonium tartaricum

Главната употреба на Ant-t е при катарални възпаления на дихателния тракт с хъхрене на слуз в гръдния кош, угнетено дишане, рязък пулс, гадене, повръщане и сънливост. Натрупаната слуз заплашва със задушаване; и облекчение настъпва само от откашлянето или повръщането ú.  Първоначално той е в състояние да отхрачва, но скоро това му става невъзможно и се установява състояние на асфиксия с признаци на колапс, студено лепкаво изпотяване и хипократово лице, точно като при Ars. Сънливост съпътства тези дихателни проблеми и се дължи на натрупването на премного въглероден двуокис. При емфизем с бронхиална астма антимониевият тартарат се състезава с Ars за първото място. И при двете лекарства лягането е невъзможно заради задуха. Има огромно желание за свеж въздух, макар и тялото да е студено поради все по-слабото кръвообращение. Детето е тревожно, раздразнено и може да отказва да го докосват, или когато го носят може да иска да го държат изправено. Близостта с Ars личи и от тревожността, безпокойството, тъгата и страхът да остане сам.

Bismuthum-sn (старо съкращение)

Познанието за Bismuth е извлечено чрез изучаването на неговия субнитрат. Той действа особено върху тези органи и функции, които се контролират от вагусния нерв; най-вече върху стомаха, чиито симптоми наподобяват гастралгия; общо предизвиква раздразнение и катарално възпаление на целия храносмилателен тракт. Скоро след хранене се появяват гадене и спазматично повръщане; има желание за студени напитки, които осигуряват само временно облекчение и повръщането се подновява веднага щом стомахът се напълни, или щом течностите попаднат в стомаха – точно както при Ars, Phos и Ant. Езикът е обложен в бяло, а вкусът в устата сладни или е металически, като при Ant. Болката в корема е много силна, притискаща, пареща; натискът се разпростира до гръбначния стълб и се облекчава от превиване напред. Зъбната болка се облекчава от студена вода. Душевната нагласа е тревожна и недоволна.

Трета група

(*Тринадесета колона на таблицата – бел.пр.)

В тази група само борът и алуминият имат лекарствена стойност.

Aluminium

Alum въздейства върху моторно-двигателната нервна система и трофичното хранене на кожата; и все пак най-специфичното му въздействие е насочено към лигавиците – най-вече онези на чревния канал и вагината – като предизвиква изключителна сухота и липса на секреция, и определено ниво на дразнене. Има нарушение в координацията на мислите, които се проявяват чрез объркани мисли и забравяне. Моторно-паретичните симптоми се обективират чрез трудно движение на ръцете, парализа на едната страна на тялото, трудности при преглъщането, слабост и парализа на клепачите, залитаща походка, двойно зрение. Запекът се дължи на неспособност за евакуиране на екскреция с нормална консистенция. Ректумът изглежда парализиран и няма нито желание, нито способност за евакуация, докато не се натрупа голямо количество изпражнения. Наблюдават се парестезии във формата на пълзене по кожата, усещане за паяжина по лицето, изтръпване на петите при стоене прав, подпухнало болезнено усещане в табаните на ходилата при ходене, усещане като за лента в различни части, неспособност да захваща предметите, усещане за притисната през долните прешлени гореща ютия, контракции на крайниците и остри разкъсващи болки; всички те са симптоми на дегенерация на задните стволове, настъпваща при табес дорзалис. Провеждането на цереброспиналната стимулация е забавено, убождането с игла се усеща със закъснение, има практически редукция на всички сетива и усещания, впечатленията забавено достигат до съзнанието. Трофичните или неврогенните прояви са: нарушена еластичност, сухота, излющване, образуване на везикули, чупливи нокти и опадане на косата. Лекарството е подходящо за чезнещи, измършавели, стари изтощени конституции. При старчески сърбеж чесането е до кръв. Сърбежът се влошава през зимата и от топлината на леглото. Системата не може да произведе телесна топлина, затова е чувствителна към студ; но все пак тази чувствителност не е толкова очевидна като при лекарствата в първа и втора група на периодичната таблица. Лигавиците са сухи и покрити с жилави отлагания или корички. Хроничната суха раздираща кашлица не води до почти никакво отхрачване. При женската репродуктивна система действието на лекарството е близко до Syph, и при двете има прозрачна левкорея – толкова обилна, че тече до петите. Мензисът е оскъден и последван от умствено и физическо изтощение. Интензивната сухота в гърлото принуждава към често прокашляне. Усещането за забита треска в гърлото ни напомня за Arg-n, Nit-ac и Hepar sulphur. Влошаването от картофи е доказана клинична модалност – може би поради трудното преглъщане и сухотата на лигавиците. Характерно е желанието да яде несмилаеми неща – като тебешир, нишесте, въглен.

Boron

Действието на Boron става разбираемо от натрупаните знания за Borax, който е биборат на натрия; и именно натриевата фракция предизвиква изява на симптоми на лигавиците на храносмилателния тракт, както и общите хранителни нарушения – най-вече у кърмачетата.

Две изумителни натриеви характеристики се изявяват в психиката – свръхчувствителността към неочаквани шумове и влошаването от умствено усилие. Мисленето е трудно, и може да доведе до гадене. Влошаването от студено влажно време не е толкова очебийно, както при Alum. Още по-изявени, отколкото у Nat-carb, са тревожността и нервността, които траят докато сънят го обори. Той се ужасява, ако трябва да смени една дейност с друга. При спускащо се или клатещо се движение настъпва тревожност и световъртеж; слизането надолу по стълби причинява световъртеж, объркване и главоболие, а у кърмачета – писъци от страх при люлеене, слизане с бебето по стълби или дори поставяне на бебето долу в люлката му. Ето това влошаване от всякакво спускащо се движение е ключ към конституцията на Borax, а в тази неспособност за координация е отразено близкото сходство с главната тенденция на Alum; тази характеристика с право можем да отнесем към боровата компонента, защото нарушенията в централната нервна система, придружени от световъртеж, често се съобщават при доказванията на Boric acid. Усещането за паяжина по лицето е общ симптом на Alum и Borx. И тук са представени трофичната кожа и промените в лигавиците, които при Alum са проявени чрез разязвявания; но при Borx няма такава дълбочина, затова проявите се ограничават до афти, които лесно кървят и се разпростират от устата през целия чревен канал. Устата е толкова болезнена, че детето не може да суче. Има саливация, повръщане на кисела слуз и обилни лигави жълти изпражнения, или изхождане на лигави маси като варено нишесте. Детето не иска да суче, млякото причинява диария. Майката се оплаква от болки в млечната жлеза, когато тя е празна. Много силни, подобни на родилни болки се появяват преди и след менструалното кървене. Обилната левкорея има вид на суров белтък от яйце или нишестена каша, с усещане като че ли топла вода тече надолу по крака; или пък левкореята е парлива и се появява за две седмици между периодите. Мензисът е прекалено ранен и обилен. Има много силна болка в началото на уринирането с разраненост на уретрата при уриниране – това може би се дължи на горещата парлива урина или на афти по лигавицата на пикочния мехур. Както при Alum, и тук има хронично катарално състояние на носа и клепачите. Хроничният конюктивит с гранулации се асоциира с обръщане на миглите навътре (трихиаза) или с ентропион. Хроничното катарално състояние на носа е проявено чрез гъсти зеленикави секрети с формиращи се кори, разязвени носни гънки и лесно кървене. Везикуларни сърбящи обриви се появяват върху нездрава кожа. Косата винаги е заплетена, със слепващи се краища. Общият вид е на маразъм, детето е бледо, сбръчкано и мършаво.

Четвърта група | Група на въглерода

(*Четиринадесета колона на таблицата – бел.пр.)

В тази група ще разгледаме само въглерода и силиция; първият елемент в своята проста форма е химически инертен, също като силиция; и колкото повече въглеродът се доближава до своята чиста, проста и същевременно неорганична форма, толкова по-близко стои той до силиция.

Silicea terra

Изучаваме Sil във формата на анхидрид на силициевата киселина, SiO2. Главната характеристика на тази субстанция е нейната сила да произвежда процеси на нагнояване в меките тъкани, в периоста или в костното вещество. Гнойните процеси показват занижена тенденция към образуване на белези, и поради своята сила да предизвика нагнояване, субстанцията предизвиква изолирането и отстраняването на чужди тела. Това е главното лекарство, за което трябва да се мисли при фистули от всякакъв тип; във формата на слъзна фистула или фистула на ректума, навсякъде секрецията е рядка, парлива и зловонна. Разязвяванията и нагнояванията настъпват в която и да е част на тялото, и винаги и  навсякъде показват своята несъвършена лечебна сила. Усещането за косъм върху езика показва подобие с друго огромно лекарство за възпаления – Hepar sulphuris calcareum. Подуванията и втвърдяванията на жлезите настъпват във всички части на тялото. Нездравата кожа е покрита с обриви, които сърбят повече нощем, влошават се от студ и контакт; а като цяло Sil се подобрява от топлина. Детето е тъничко, бледо и анемично, с голям корем и слаби мускули. Свръхчувствително към външните въздействия, особено към студ, течение и контакт, то често дава картина на рахит с трудности при прохождането, залитаща походка, слаби стави, уголемена глава с отворени фонтанели; с обилно изпотяване по главата, която трябва да бъде държана на топло чрез завиване; дълбока мускулна слабост. Лекарството е подходящо за конституции, които страдат от слабо хранене, не поради липса на храна, а поради лошо усвояване. Човекът е свръхчувствителен телесно и душевно. Студен е дори по време на активни усилия. Поради своята умора и слабост той постоянно иска да лежи. Безпокоен, тревожен, боязлив и без издръжливост; толкова притеснителен, че се стряска при най-слабия шум. Умствените усилия са трудни; той не може да понесе мисленето. Потта е зловонна или с кисел мирис, толкова обилна по стъпалата, че разранява пръстите на краката. Мощно лекарство за болести от потиснато изпотяване на стъпалата. Има огромно въздействие върху кожа с излишък на кератин – при мазоли, белези и прекомерни гранулации като келоиди – поради силата да стимулира фибропластичните процеси. Под влиянието на лекарството са се подобрявали оплаквания от стари белези по вътрешни органи след операции или травми. Действието му върху доброкачествените тумори се проявява при хлътнали като фуния зърна на млечните жлези. Косата лесно пада, чупливите нокти са изпъстрени с бели петна и се разпадат на прах, когато бъдат изрязани. Тонусът на стомашно-чревния канал и коремната мускулатура е толкова занижен, че изпражненията се натрупват в дебелото черво. Поради ленивостта на червата, след огромни усилия се отделят твърди сухи изпражнения, които частично се отдръпват. Има голямо желание за сън след хранене. Хроничното главоболие се надига от основата на врата към вертекса, локализира се в дясното око, и се влошава от полъх на въздух или от отвиване на главата, а се облекчава от натиск и топло увиване. Всичките му оплаквания се подобряват от топлината с изключение на онези в стомаха, които се облекчават от студена храна. Това облекчение от външната горещина се дължи на това, че тялото не е в състояние да произведе собствена топлина.

Graphites

Graph в естествената си форма е почти чист въглерод. Английският графит, който Ханеман е използвал, съдържа 96 процента въглерод и 4 желязо. Други видове графит съдържат арсеник; подобни замърсявания обясняват множеството симптоми в картината на Graphites. Главното му действие е върху кожата, лимфите, храносмилателната система и половите органи. Зиморничавост, лесни настинки, страх от открит въздух и течение, студенина на стъпалата, зловонно изпотяване на стъпалата в леглото и общо зловонно изпотяване при най-малкото усилие, нощни изпотявания, тревожни стряскащи сънища и бледност на лицето – симптомите ясно показват връзката със Sil. Може да има измършавяване, но по-типичен е затлъстелият тип. Дебел, зиморничав и запечен е типично описание за конституцията на Graph. Пулсациите в цялото тяло, влошаващи се при движение, преходните изчервявания на лицето, приливите на горещина, паренето във вертекса и вълните кръв към главата са симптоми, които несъмнено се дължат на действието на Ferr. Умственото състояние е тъга с мисли за смъртта, ведно с тревожно очакване, нерешителност, тревожно безпокойство, раздразнителност и неутешима скръб със силна склонност да плаче. Мензисът закъснява, твърде оскъден е и твърде блед. Много от оплакванията, особено запекът, се влошават по време на и след мензис. Левкореята тече на изблици, денем и нощем, и е парлива, разяждаща и водниста, поради ерозията и фисурите по цервикса, които са характерни за Graph. Действието върху стомашно-чревния тракт по симптоматика симулира почти точно картината на Sil. Запечените изпражнения се евакуират само след огромни усилия на бучки, обвити в слуз. Съобщава се дори за трудно изхождане на меки изпражнения. Действието на желязото се вижда в изпражненията, съдържащи несмляна храна скоро след хранене. В корема се усеща пълнота след хранене, така че той е чувствителен дори към тежестта на дрехите, не желае сготвена храна, горещи напитки, солени меса и сладко; натрупва се много газ и има прекомерни глад и жажда, точно както при Sil. Паренето в стомаха, което му налага да яде, може да се дължи и на желязото, и на арсеника. Нощните стомашни болки се облекчават от ядене и от топло мляко, навеждайки ни към индикация на лекарството при язва на пилора и дуоденума. Стазата в гастроинтестиналния канал при Graph повече ангажира порталната циркулация, отколкото при Sil, но по-малко от въглена. Венозната стаза се проявява с големи хемороиди, с парещи фисури между изчезването и появата им. Чести са сърбящите обриви около ануса. Кожата е нездрава, така че всяко нараняване нагноява и става все по-сухо с тенденция към рагади. Стари цикатрикси се отварят; от обривите по ушите, между пръстите на краката и по различни части на тялото се процежда характерна водниста, прозрачна, лепкава течност. Сърбежът се влошава от горещина и от топлината на леглото. Лигавично-кожните отверстия на тялото са местата, към които лекарството има афинитет; носните отвори са разранени, с фисури, с крусти и язви, границите на устните са покрити с корички. Има обриви със струпеи по скалпа, косата опада, ноктите по пръстите на ръцете и краката са удебелени, разкривени и се разцепват. Действието върху тъкани с белези е мощно, както при Sil. При отосклероза с намаляване на слуха, която се подобрява от шум и при возене, Graphites е лекарството. Свръхчувствителността на обонятелния нерв и непоносимостта към светлината сочат към хиперактивна нервна система, както при Sil.

Petroleum

Petr близко наподобява Graph по въздействието върху кожата. Тя е нездрава и това води до чести нагноявания на дребни наранявания. Има сърбеж и парене; чесането влошава болката, но облекчава след като потече кръв. Кожата е толкова чувствителна, че той не може да понесе тежестта на облеклото си. Екземата по ръцете се влошава през зимата, кожата става груба и се нацепва най-вече в краищата на пръстите. Навсякъде излизат везикуларни  и възлести обриви, но най-вече зад ушите, по скалпа с опадане на косата, по скротума и ануса с фисури, които парят, сърбят и са влажни, и са най-зле нощем и от разчесване. При екземата повърхностите са разранени и влажни, около тях се образуват дебели кори. Има зловонно изпотяване под мишниците и по стъпалата. Petr засяга вътрешните, а Graph – външните ъгли на клепачите. Кожните обриви се появяват главно по гърба на ръката и стъпалото, което показва афинитет към жлезите на космените фоликули. В ухото се чуват всякакви шумове, чуването е тежко като при Graph. Стомашните оплаквания, особено болезнените спазми и паренето, се облекчават от хранене като при Graph. Има вълчи глад нощем, който временно се облекчава от ядене. Диарията се появява само сутрин и продължава няколко дни.

Carbo vegetabilis

Carb-v предизвиква несъвършено окисляване и тенденция към венозна стаза, която причинява умора, загуба на сила, студенина на тялото с бледа или синя кожа, слаб пулс, студена пот, студен дъх; и все пак, въпреки  всичката тази студенина, винаги е с жажда за свеж въздух. Изключителна характеристика на лекарството е желанието за веене при колапс. Зловонното изпотяване на стъпалата присъства и тук, като при останалите карбонатни субстанции и Sil. Тенденцията към венозна стаза се проявява чрез изпъкнали варици с продължително тъмно кървене. Венозните язви миришат лошо, причиняват пареща болка. Хемороидите са болезнени, сърбят и кървят при всяко изхождане. Има кървене от всички лигавични отверстия. Има варици по вулвата с парене, сърбеж и разязвяване. Левкореята е зловонна, гъста, жълто-зеленикава и разяждаща. Мензисът идва прекалено рано, обилен е, трае прекалено дълго и е блед. Лесно се образуват синини. Епистаксисът може да се дължи на носна варикоза. Чувствителни, венците лесно кървят. Обичайни за лекарството са  септичните и гангренозни състояния; разязвяването причинява пареща болка. При хроничен бронхит с белодробна стаза кашлицата е спазматична и дори суха, въпреки че се чуват хрипове в дробовете; или пък отхрачва гнили маси, които показват гноен процес. Кашлицата се влошава вечер и в леглото, от студ, от вечерния въздух, след ядене и от говорене. Влажното топло време влошава състоянието на гръдния кош. Желание за открит въздух. Действието на Carb-v при кашлица и сърдечен задух вероятно се дължи на примеса с Kali-carb. Насъбирането на газ в коремната кухина, която е разтегната и напрегната, се дължи на венозната стаза в червата. Разтежението е като тъпан, настъпва след хранене и се облекчава от оригвания и изпускане на газове. Последното облекчава и много от другите оплаквания. Силна индикация за лекарството е надигането на течност от стомаха в устата. Макар че всички болки са парещи, има обща студенина или студенина на отделни части. Тази субстанция приляга на стари грохнали конституции, отслабени от болести. Състоянието на венозна стаза произвежда болките, прималяването, слабостта и колапса.

Kreosotum

Kreos има по-отчетливо възпалително действие върху лигавиците и кожата от въглена, обаче симптомите, дължащи се на венозна стаза, са много по-слабо изразени. Има огромна тенденция към гнилостни възпалителни процеси и разязвяване, злокачествени дегенерации и кървене. Главната характеристика е разяждащото, парливо и гнило качество на секретите. Сърбящата пареща кожа е покрита с везикули и пустули и поради нездравото си състояние лесно става на язви и се поддава на гангрена. Сърбежът може да да стане много силен вечер. Често лекарството се ползва при прурит, карбункули и гангрена у диабетици. Малки рани кървят лесно, сочейки хеморагичната диатеза; кървенето е пасивно при епистаксис, хемоптиза, хематурия и тиф, и е последвано от дълбоко изтощение. Зъбите започват да гният още с появата си, венците стават червени, меки, гъбести, кървящи и на язви. Повръща несмляна храна няколко часа след ядене, или пък има връщане на сладникава вода сутрин. Слюнкоотделянето е обилно. Повърнатите маси може да са кървави, като при злокачествен процес. Силното парене, стягащите болки в епигастриума се облекчават от хранене. Храната остава в стомаха дълго след поемането ú, причинявайки натиск поради стеснение в дуоденума; Carb-v и Kreos подобряват това състояние. Коремът е раздут; има кървава зловонна диария и болезнени хемороиди. Мензисът подранява, тъмен е, обилен и удължен. Течението секва при сядане или ходене, и отново започва, когато легне. Менструалната болка се облекчава от студени напитки. Левкореята е парлива, разяждаща, зловонна и се влошава между периодите, петньосва бельото като скорбяла поради високото си съдържание на белтък. Лекарството се прилага често при гнилостни и злокачествени разязвяващи процеси в женската полова система. Гнилите лохии са индикация за лекарството при следродилна треска. Маточните болести са придружени от смъкваща притискаща болка в гърба и сакрума. Kreos е следвано добре от Ars, Phos и Sulph при злокачествени заболявания. Обилните гнойни храчки след всяко кашляне може да се дължат на бронхиектазии, гангрена на белите дробове и туберкулоза. Наблюдава се незадържане на урина, обилна и бледа. Има внезапна нужда да уринира; много често уринирането е възможно само в легнало положение. Децата изглеждат като старци, сбръчкани са и рязко измършавяват. Често лекарството се използва при нощно напикаване у деца, което настъпва в първия сън. Общото състояние е на изтощение с треперене и слабост на краката от коленете надолу. Оплакванията се облекчават от топлина и се влошават от охлаждане, в студено време, и дори от миене със студена вода. Carb-v и Kreos са несъвместими лекарства поради степента на подобието между тях. Други субстанции, които попадат в карбоновата група, са Pix liquida, Phenol, Sal-ac, Benz-ac, Hydr-ac, Ox-ac, Cit-ac, Tart-ac, Lac-ac, Acet-ac, Form-ac. За тях няма да навлизаме в детайли.

Следва…

*****

Превод ©Цветана Коджабашева, 2016 от ‘The Homeopathic Recorder’, брой 9/44.

 


Discover more from Открито за хомеопатията

Subscribe to get the latest posts to your email.