Медицина, базирана на опита

Избрани есета от Самуел Ханеман

Днес излезе от печат сборникът “Медицина, базирана на опита”от Самуел Ханеман.

Целта на тази книга е да покаже зараждането на класическата хомеопатия. Тя съдържа избрани есета, написани от Самуел Ханеман и публикувани в сборника The Lesser Writings, издаден от Робърт Е. Дъджън – доктор по медицина и хомеопатия; той е събрал из медицинските журнали от онази епоха и е превел от германски на английски език част от трудовете на Ханеман. The Lesser Writings е издадена през 1852 година във Филаделфия, САЩ.

Ханеман ни е оставил внушително медицинско наследство от преводни и авторски трудове. В The Lesser Writings са поместени негови писма, кратки и по-дълги есета, и обширни трактати, от които личи колко упорито, с жар и неотстъпчив стремеж е достигнал до установените принципи на класическата хомеопатия. Но тези “кратки трудове” далеч не са всичко, написано от Самуел Ханеман. В приложение към книгата са изброени авторските му трудове, включително двете му книги Органон на лечебното изкуство и Хроничните болести, тяхната особена природа и хомеопатичното им лечение, и томовете на хомеопатичната Materia Medica Pura. В списъка не са включени преводаческите му трудове, самите те значителен брой.

Изборът на включените в настоящата книга есета цели да помогне за добиване на перспектива към Органона на лечебното изкуство и за изясняване на някои въпроси. Най-добре се пие вода от извора, гласи една известна наша поговорка; така че за всеки хомеопат са незаменими размишленията, душевните откровения и указанията на нашия master. А и с тези трудове читателят добива възможността да очертае мислено извървения от големия новатор път до ярките открития, положили основите на науката хомеопатия. В края на книгата е поместен кратък исторически очерк за установяването на принципа Similia similibus в медицината от Самуел Ханеман, написан от мен. С него съм направила опит, маркирайки основните моменти по неговия път и подпомогната от майсторите биографи, да скицирам трансформацията у този човек, която му е отредила безсмъртие.

Перото на Ханеман е като адреналин в сърцето. Винаги верен на истината, безмилостен в поставянето на голите факти – но и безкрайно състрадателен, фин изтънчен дух. Бе откровение да бъда в неговата компания – за щастие не за последен път.

Прилагам откъс от книгата. За поръчки последвайте линка.