Posted on 1 Comment

Някои аспекти на Cannabis sativa (и Cannabis indica)

Хомеопатичното лекарство Cannabis sativa е доказано от Ханеман (1830) в сътрудничество с докторите Франц, Грос, Щапф, Хартлауб и др. Растението, използвано като източник за лекарството, е от семейство Cannabaceae. Същото семейство е дало на хомеопатията и друго лекарство от коноп (индийски) – Cannabis indica. Двете лекарства имат независими доказвания. Индийският коноп е доказан по-късно от хомеопатите в Северна Америка, а в наши дни има проведени и нови доказвания. Докато ботаниците все още спорят дали двете растения са в действителност два различни вида, чрез хомеопатичните доказвания ние виждаме различно изразените степени на тяхното твърде сходно въздействие в областите на тялото – но отбелязваме и различия.

Приликите между двете лекарства обаче са така съществени, че Херинг посочва едни и същи връзки между лекарствата, важащи и за двата вида. Кент също изказва такава теза в своите Лекции по хомеопатичната ММ, като твърди даже, че всяко едно от двете лекарства често бива замествано с другото, като при това излекува симптомите, причинени от първото. „Умствените и пикочните им симптоми са много подобни – продължава Кент – а и усещането за отваряне и затваряне (на горната част на главата – б.пр.) – са много подобни.“

Ханеман, в преамбюла към доказването на Cannabis sativa в Materia Medica Pura, пише следното:

„Лекарството е приготвено от прясно изцеден сок от върховете на цъфтящото женско конопено растение, смесен с равни части алкохол. Допреди хомеопатията, единствено семената му са били използвани с полезен ефект, при лечението на възпалителната фаза на гонореята; прилагани предимно под формата на емулсия (стрити с вода) или отвара; а в древни времена са давани и за някои видове жълтеница.

При първата спомената болест хомеопатичната полза от растението става очевидна заради особените подобни болестни състояния, наблюдавани при пикочните органи след приемането на неразредената дрога от здрави индивиди – макар никой лекар да не е признал това досега.

Самото растение е използвано само като домашно лечебно средство, но в Персия са го ползвали за облекчаване на умората на спешените пътешественици (Chardin, Voyage en Perse), за което лекарството е същински хомеопатично, както демонстрират симптомите от 269 до 275 по-долу.

Ние обаче можем да приложим сока от коноп за много по-важни лечебни цели, при различни болести на половите органи, гръдния кош, сетивните органи – за което направените наблюдения ни дават хомеопатични показания.

Аз отдавна прилагам неразредената спиртна тинктура от канабис в доза от една съвсем малка капка; но колкото по-високо разреждаме и потенцираме, толкова повече лекарството разгръща лечебните сили на това растение, в една изключително висока степен.“ – Ханеман.

Следват два случая, които потвърждават думите на Ханеман за изразения лечебен капацитет на Cannabis sativa в пикочо-половата и дихателната система.

Астма

Случай на доктор Грос (съвременник на Ханеман), преведен от немски от S.W.S., публикуван в The Homeopathic Recorder, 1955 година, том LXX, № 6

Това лекарство е особено подходящо при случаи на ортопнея, когато пациентът може да диша единствено седнал, в изправена поза, с глава, протегната напред; свиркане в трахеята; силно движение на коремните мускули; възможно най-крайна степен на безпокойство и тревожност, особено преди полунощ, докато лежи в леглото. Доктор Хартман е наблюдавал такова състояние единствено при хидроторакс, настъпил вторично, след прогресираща хипертрофия на сърцето.

Мъж на 60 години периодично получавал пристъпи на астма, при които трябвало да застане прав край отворен прозорец, с протегната напред горна част на тялото, за да не се задуши. Няколко лекарства не успяват, но Cannabis sativa в потенция 30С излекува.

Бъбречни камъни

Случай на доктор Рей от Калкута, публикувани в The Homeopathician от 1914 година, № 2-3

Дж.Ч., на 62 години, бронзова кожа; висок, но не мускулест; отпуснати фибри. Няма деца. Постъпил в една от главните алопатични държавни болници в Калкута за лечение на силна колика, от която страдал от известно време. Там му казали, че в организма му се развивал диабет и му дали лекарства, които спрели коремните болки. След близо два месеца лечение бил освободен с указания да продължи да използва смесите, предписани в болницата.

Скоро след като се върнал у дома, той се влошил и въпреки точното спазване на получените предписания, често получавал болки в корема. По това време случайно го срещнах; разбирайки за някои от симптомите, му казах, че получава бъбречна колика и има камъни в бъбреците, а не диабет или някакво храносмилателно разстройство (както смяташе той), и че лесно може да се излекува чрез хомеопатия. Понеже вече не му беше останала никаква вяра в държавната болница и се бе отчаял, че няма да може да се излекува, най-малкото не и с алопатични лекарства, той веднага се съгласи на хомеопатично лечение.

18 август. Гръб: чести теглещи болки в лумбалната област. Уриниране: чести позиви. Оскъдна урина; понякога се отделя на капки. Парене в уретрата по време на уриниране. Бъбреци: забождащи, влачещи болки, достигащи до уретрата. Ревматични болки в подбедриците, теглещи, присвиващи. Сърцебиене и тревожност в областта на прекордиума. Тъжен, апатичен, речта му понякога става спъната, пелтечи. Запек. Cannabis sativa, три пъти дневно за два дни в доза от няколко капки; по-нататък да го взема два пъти дневно, или когато се наложи.

27 август. Рано сутринта той забързано ме потърси в дома ми, показвайки камък, голям колкото грахово зърно, който изхвърлил преди два часа. Получил позив за уриниране, много трудно отделил урината, с първоначално напъване. Внезапно камъкът изпаднал от уретрата, после изтекли няколко капки кръв, а накрая прозрачен поток от урина, с леко парене при отделянето – там, където трябва да са се получили натъртвания или ожулвания от принудителното преминаване на камъка. Arnica 12C, в две дози, отстрани болезнеността и паренето в уретрата. Оттогава той повече не получаваше своята „колика“.

Двете лекарства от коноп имат сходна умствена картина и странни усещания за време и пространство, спрямо частите на собственото тяло. Ето едно сравнение, базирано на данните на доктор Константин Херинг.

Насочващите симптоми в нашата ММ

Cannabis indica
Главата се усеща много тежка, губи съзнание и пада на земята. (3)
На всеки няколко момента той се изгубва и после сякаш отново се събужда за хората около себе си. (3) Забравя последните си думи и мисли, и говори с нисък тон и плътен глас, сякаш е уморен. (4)
Започва едно изречение, но не може да го завърши, защото забравя какво е възнамерявал да напише или каже. (4)
Неспособен да си спомни никоя мисъл или събитие, заради трупащи се в мозъка му различни мисли. (4) Не може да чете, отчасти заради периоди на бленуване, отчасти заради недостатъчната сила на зрението. (4)
Крайна разсеяност. (3)
Непрекъснато теоретизира. (4) Екзалтация на духа, с крайна бъбривост. (3)
Екзалтация на духа, с голямо веселие и предразположение да се смее на нищожни дреболии. (4)
Не може да фиксира мислите си върху една тема. (3)
Внезапно преминаване от една фантазия, щом завърши, към друга; главният образ може да остава същия; след видения за голямо величие обикновено следват такива с кротък и развлекателен характер. (3) Халюцинации и представи, безбройни; че постепенно се подува, тялото му става все по-голямо и по-голямо; че някой го вика; че чува безброй камбани, които сладостно звънят; въобразява си, че чува музика; затваря очи и за известно време се изгубва в най-възхитителни мисли и сънища. (3)
Преувеличения на продължителността на времето и обхвата на пространството; няколко секунди му се струват векове; няколко метра – неимоверно далечно разстояние. (4)
Струва му се, че събитие, настъпило съвсем наскоро, се е случило преди много време; или че нещо, което скоро трябва да се случи, сякаш идва изключително бавно. (3)
Усещане, че има две съществувания; двойна съзнателност. (1)
Фиксирани мисли. (4)
Несвързан говор. (3)
Смее се безкритично на всяка дума, която му се каже. (4)
Стене и плаче. (4)
Огромно тревожно очакване за наближаваща смърт. (4)
Той е в постоянен страх, че ще полудее. (3)
Ужас от тъмнината. (4)  
Усещания
Чувство на лекота или плаване; сякаш е повдигнат от земната повърхност и може да отлети. (1) Усещане, сякаш отделни части стават по-големи и по-плътни. (1)
Сякаш мозъкът ври и прекипява; сякаш върхът на главата се отваря и затваря; сякаш калварията е повдигната нагоре; като че му нанасят тежък удар по гръбната част на главата и врата; сякаш е седнал върху топка; сякаш се задушава; сякаш птичи нокти са сграбчили коленете; сякаш е погълнал множество шипове. (1)
Cannabis sativa
Сякаш се намира в сън, сякаш нещата не са истински; чувства се, сякаш не знае къде се намира; обектите изглеждат непознати; чувства понякога, сякаш не е тя, а някого другиго; паметта е лоша; докато говори, забравя какво е щяла да каже или какво е щяла да прави – освен ако не си е записала; не може да разбере онова, което ѝ говорят; докато пише, повтаря думите или ги пропуска. (3)
Прави грешки при писане. (3)
Назовава едно нещо с името на друго, докато говори. (3)
Времето сякаш е по-дълго. (3)
Гласовете, включително нейният собствен, сякаш идват от разстояние; като че ли някой друг говори. (3)
Мислите сякаш замръзват. (3)
Чувства се, сякаш губи разума си. (3)
Забързано поведение, при втрисане. (1)
Тъга и меланхолия. (3)
Отчаян преди обяд, оживен следобед. (3)
Тревожност и чувство за тревожно очакване под лъжичката, с угнетение на дъха и сърцебиене; скоро нещо засяда в трахеята, с приливи на горещина. (3)
Усещания
Чувства, че сякаш изливат върху му гореща вода. (3)
Усещане, сякаш капят капки студена вода: по главата; от ануса; от сърцето. (3)
Сякаш се отварят и затварят, слепоочията и вертекса; сякаш има пясък в очите; сякаш носът се уголемява и препречва зрението; като че ли има нещо живо в корема; като че ли червата ще изпаднат; сякаш бедрата са придърпани едно към друго; като че ли студена вода струи в ануса; уретрата се усеща, сякаш е овързана на възли; пенисът, сякаш е разранен или изгорен, като че разязвен; дългите кости, сякаш са натъртени. (1)
Усещане, сякаш частите на тялото са уголемени. (1)

Накрая помествам един случай на зависимост от канабис, излекувана с Cannabis indica.

Франк Кусе, Interhomeopathy, март 2006 година

Мъж, роден през 1975, идва за лечение на зависимост от канабис и ADHD. Първите му думи при консултацията са: Трябва да премина в реалния свят и да поема отговорност за себе си. Аз живея твърде много в света на сънищата, още от 10-годишната си възраст.

Той е интелигентен мъж, най-големият син на „не толкова интелигентни“ родители. Когато бил на 4 години, се родила сестра му и той вече не бил принцът на дома. Станал ревнив и се чувствал самотен, но бил мъдър за възрастта си и се държал добре.

Баща му бил мечтателен и разсеян човек. Клиентът чувствал, че майка му била на ръба на нервен срив и започнал да се грижи за нея. Когато пораснал, започнал да се противопоставя на баща си, но се страхувал от конфликт с майка си. От 10-годишната си възраст започнал да строи свят на мечти, в който намирал любовта и разбирането, които му липсвали в действителността. В този паралелен свят той бил супермен и известен изследовател. В истинският свят не можел да се съсредоточи и бил тормозен в училище. Въпреки че можел да учи добре, той се провалил на годишните изпити. За да се издържа, работил какво ли не.

Експериментирал с дроги и забелязал, че канабисът го дарява с чувство за „топло одеяло“, което му помагало да бъде „някъде другаде“. Без канабис се страхувал да не загуби контрол, чувствал се тъжен и се страхувал да не бъде отхвърлен.

„Не съм заземен. Координацията на стъпалата ми не е добра. Трябва да се осмеля да падна, да се чувствам некомфортно.“

Предписание: Cannabis indica 30K, една гранула седмично. След четири седмици: „Много по-добре съм. Чувствам се по-събран и повече се справям със завършването на това, което правя. По-близко съм до чувствата си. Имам повече контрол над света на сънищата и поемам повече отговорност.“ Почистил е къщата си, въвел е ред в управлението на делата си и се чувства по-заземен. Справя се по-добре със своята зависимост. „Имам по-слабо желание за дрогата; когато се появи, то скоро изчезва.“

Обсъждане: Картината на Cannabis е много ясна: от една страна е преживяването в един красив свят (на сънища и мечти), но в следващия момент настъпва чувството за ужасна самота и изолация.

В този случай Cannabis може да бъде много дълбоко действащо лекарство заради тенденцията на мъжа да се отнася в мечти още от детската му възраст, а и заради същата тенденция, наблюдавана у неговия баща.

Моят опит е, че много клиенти, използвали канабис, за да избягат от болката си, проявяват симптомите на дрогата, дълго след като са спрели да я използват. Проблеми на концентрацията, загуба на памет и склонност към психози, когато бремето на присъстването в живота стане прекомерно тежко. Този последен симптом ги прави неспособни на психотерапия. Хомеопатичното лекарство може да възстанови част от баланса им, така че способността им да понасят стрес да се увеличи, а заедно с нея и способността да почувстват емоциите си и да преминат през стари болки.

Детоксикация: В моя опит почти всеки клиент, пристрастен към канабис, се нуждае от поне една доза Cannabis indica в хомеопатична потенция. Георгос Витулкас каза на един семинар, че повечето от неговите пациенти, повлияни от лекарството, са използвали канабис преди това.

Не съм виждал ясни картини на кокаин, хероин, алкохол или други дроги след детоксикацията, но съм сигурен, че лекарствата, направени от тези субстанции, могат да окажат огромна помощ през периода на детоксикация.

Второ ниво: лечение на подбуждащата причина

Както съм споменавал, повечето от пристрастените са жертви на злоупотреба в младостта си; при консултациите винаги откривам специфични травми, които са представлявали важен фактор към употребата на алкохол, дрога или хазартни игри. Зависимостта може да бъде погледната и като вид самолечение. Докато използват алкохол или дрога, те не чувстват болката или отрицателните емоции – но това не се споделя от конвенционалната медицина. Последната приема зависимостите като наследствена, генетично закодирана болест. Методите, които прилага, са главно когнитивна поведенческа терапия и медикаменти, които да потиснат физическото желание.

В много от случаите, същинската зависимост се открива във фамилната история. По наше мнение това не означава, че зависимостта е просто унаследена; а че „убиването“ на болката чрез приема на алкохол и дрога е част от семейния модел. В други семейства пък хората са склонни да стават работохолици или да потискат нуждите си, или да ги удовлетворяват с преяждане, и т.н., и т.н.

Едно добре избрано лекарство може да помогне на индивида да осъзнае подлежащия си проблем, и да му даде силата да се обърне към проблема си, да почувства емоциите, които го подхранват. По мое мнение, излекуването може да настъпи единствено когато наистина допуснем да почувстваме емоциите си, каквито и да са те.

© Цветана Коджабашева. Заглавната снимка благодарение на: Bokske, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

1 thought on “Някои аспекти на Cannabis sativa (и Cannabis indica)

  1. […] Calcarea phosphorica, Calcarea sulphurica, Calendula officinalis, Camphora officinalis, Cannabis sativa, Cannabis indica, Cantharis vesicator, Capsicum annuum, Carbo animalis, Carbo vegetabilis, Carbolicum acidum, […]

Comments are closed.