Дванадесет скъпоценни камъка

Днес излезе от печат книгата Дванадесет скъпоценни камъка на български език. Изданието става факт след 10 месеца работа по превода и редакцията. Издадена в оригинал през 2005 година под оригинално заглавие The Twelve Jewels, книгата е преведена в цялост и издадена на немски език през 2019 година. Частична версия на книгата е издадена на френски език, но в силно съкратен вариант. Така българското издание е второто (след немското), което репликира оригинала в неговата цялост.

Хомеопатичните лекарства от скъпоценни и полускъпоценни камъни не са непознати за българските хомеопати. Разликата между известните ни лекарства и тези, доказани от Питър Туминело, са две: начинът на приготвяне на хомеопатичното лекарство и методиките на доказването му. Дванадесетте скъпоценни камъка на Питър не са тритурирани, а са разгърнати в хомеопатични потенции от майчина тинктура, получено по древния метод на потапянето (имерсия, immersion). Всяко лекарство е доказано по два начина: от група доказващи по Ханемановите правила и от друга група доказващи чрез метода на груповата медитация. Резултатите са зашеметяващи по своята дълбочина, духовна мъдрост, психологическа проникновеност и обширност на преживяванията. Самото изложение, уникално за нашата Materia Medica, привлича читателя неустоимо и го въвлича все по-навътре в царството на омагьосващата кристална красота. Дванадесетте лекарства са: Amethyst immersion, Black opal immersion, Diamond immersion, Emerald immersion, Golden topaz immersion, Lapis lazuli immersion, Morion immersion, Pearl immersion, Quartz crystal immersion, Rhodonite immersion, Ruby immersion и Sapphire immersion.

Питър Туминело

Авторът на Дванадесет скъпоценни камъка е може би най-известният хомеопат в Австралия, който практикува, ръководи доказвания и преподава хомеопатия в Сидни. Неговият интерес към скъпоценните камъни и минералите се проявява от 5-годишната му възраст. В определен момент той обмисля да се обучава за геолог, но по-късно интуитивно осъзнава, че това няма да се осъществи. Семейството му го отглежда, прилагайки естествените принципи на здраве; въпреки това, на 24-годишна възраст той получава силна болка в корема, която 2 години по-късно наложила хирургическо лечение. Травматизиран от това преживяване: „Аз не знаех как изглеждат лекарите преди това“, той решава да търси подлежащата причина за своята болест. Започва да изучава естествени терапии. Няколко години по-късно Питър открива хомеопатията и започва да я практикува още през 1984 година. През 1989 става съосновател на Колежа по хомеопатична медицина в Сидни и остава негов директор до 1998. Автор е на следните книги: “Rhus glabra – портрет на малтретирането“ , „Реперториум на детския ум и поведение“, “Психика и структура”, “Розов кварц” и лектор на редица семинари за лекарствата от скъпоценни и полускъпоценни камъни и метали.

Питър е мъдър, щедър и отдаден на развитието на хомеопатията. Той благородно дари правото си на авторско възнаграждение за българското издание на Фондация “Куантум”, за да подкрепи просветителската й дейност. Жестът му направи възможно цената на българското издание да бъде два пъти по-ниска от тази на оригинала, докато във всяко друго отношение то е пълна негова реплика: цветност, шрифт, подвързване. Всички приходи от него, както и от всички други издания на Quantum, ще бъдат използвани, както и досега, за продължаващото изпълнение на издателския проект за професионална хомеопатична литература.

Дванадесет скъпоценни камъка на Питър Туминело бе за мен едно духовно хомеопатично пътешествие, което искрено се надявам да бъде споделено и от други. Скъпоценна помощ в работата по българското издание ми оказа Екатерина Чамурлийска, известен наш хомеопат, клиничен психолог и преподавател с многогодишна практика; тя пое сериозната задача по редакцията на превода. Благодарна съм за нейните познания в психологията и хомеопатията, точния й поглед и, преди всичко, за голямото й приятелство.

Книгата съдържа 508 страници, формат В5. Отпечатана е на бяла хромова хартия с 38 цветни илюстрации, подшита и с твърди корици. Цена 90 лв.

Части от изданието можете да разгледате тук: Предговор от Ян Шолтън; Pearl immersion (извадка). За информация за поръчки посетете страницата на Питър Туминело.

Превод Цветана Коджабашева. Редакция Екатерина Чамурлийска. Издава фондация “Quantum”, 2021.