Потенциран ихтиотоксин – Serum anguillae

Хемолитичният токсин, който се съдържа в слузта по кожата и в кръвта на сладководната змиорка Anguillae anguillae е източникът, от който е приготвено хомеопатичното лекарство.

В класическите хомеопатични източници на Materia Medica присъстват само клинични данни, при това доста оскъдни, за приложението на Serum anguillae. Най-пълно е описанието на лекарството в „Джобното ръководство по ММ“ на Уилям Бьорике; оттам то е възпроизведено в трудовете по Materia Medica на Франц Вермьолен („Синоптична ММ 2“) и на Робин Мърфи („Наръчник на хомеопатичните лекарства“).

Лекарството се споменава от френския хомеопатичен лекар Жан Поарие („Хомеопатично лечение на сърдечните заболявания“) при лечението на ендокардит; от доктор Шанкаран („Елементите на хомеопатията“) по повод излекуване на уремична кома; от доктор Чатърджи („Моите случайни бележки върху някои хомеопатични лекарства“) като особено ефективно при понижаване на уреята в кръвта (Чатърджи цитира случаят на доктор Хариш Чанд).

Тъй като е използвано предимно по клинични данни, в миналото лекарството е прилагано предимно в ниски потенции, приготвени по стотичната скала и в десетични разреждания, близки до майчината тинктура.

В съвремието ни е проведено само едно доказване на Serum anguillae от австрийския хомеопат доктор Антон Рохрер през 1986 година, публикувано в списанието Documenta Homoeopathica. Доказването е повторено от Рохрер през 1989 година, а отскоро е включено и в Complete Repertory.

Клинична терапевтична употреба – Бьорике, Чанд, Поарие

Необработената субстанция отравя кръвта, разрушавайки кръвните клетки. Признаци за нужда от лекарството са наличието на албумин, кръв в урината, продължителна липса на уриниране, нарушена функция на черния дроб и сърцето. Serum anguillae е показано при остро и хронично нарушение на бъбречната функция, възстановява уринирането и бързо спира албуминурията. Сериозни състояния на организма, проявяващи се при сърдечни заболявания, при които се нарушава и дори се възпира бъбречната функция.

Не е лесно да се предпише в такива случаи, защото патологията е покрита от голям брой лекарства, а и не разкрива особени симптоми. Бьорике посочва диференциация на Serum anguillae с Digitalis: високо артериално налягане, олигурия и едема са класическата трилогия на Digitalis, докато при Serum anguillae отоците отсъстват (този симптом обаче не се потвърждава от доказването). Същият автор твърди, че Digitalis е сърдечно лекарство, докато Serum anguillae е специфично лекарство за бъбреците. Последното е особено ефикасно при застрашаваща сърцето уремия; при функционално сърдечно заболяване, със засегната бъбречна функция; при остър нефрит, трудно оскъдно уриниране, задух, застрашаваща уремия и застрашаващо настъпване на асистолия.

Поарие посочва, че понякога има патогенетични индикации за лекарството. Устните са сухи, тъмно червени в средната част, а ъглите им са покрити със сухи люспици кожа.

Шанкаран съобщава следния случай: Възрастен мъж на 70 години, пристрастен към алкохола, изпада в кома и го приемат в болница. Много високи стойности на уреята в кръвта, лекарите подозират бъбречна недостатъчност и дори арест. След дни на опити да му бъде повлияно с алопатична терапия, лекарите се отказват от лечението, спират всички лекарства и съобщават на близките, че няма надежда. Тогава близките се обаждат на Шанкаран, който предписва Serum anguillae по телефона, след като разпитва за симптомите. След няколко дози пациентът се върнал в съзнание и постепенно се възстановил, нивата на уреята се нормализирали за няколко дни. Тъй като лекарите в болницата не давали вече никакви други медикаменти, със сигурност подобрението се е дължало на Serum anguillae.

Доказване – Антон Рохрер

В хомеопатичното доказване, проведено по правилата на Ханеман, виждаме, че липсата на едематозни отоци, наблюдавана в клиничната практика, има своята полярност у лекарството: едематозно подути стави на долните крайници, особено глезените (на първа степен). Виждаме и проявено едематозно подуване (на четвърта степен) при бъбречни оплаквания (което е потвърден симптом в клиничната практика от Blackiе – вж. източниците в Complete Repertory). Прави впечатление богатата гама симптоми, проявени във: нервна система (делириум, главоболие, безсъзнание, апатия, слухови и зрителни илюзии, световъртеж); храносмилателна система (болки в стомаха, разстройства и уголемяване на черния дроб; метеоризъм); кръвоносна и сърдечно-съдова система (болка в далака, клапни сърдечни оплаквания, атеросклероза, възпаление на кръвоносните съдове, органни изменения в сърцето, нередовности на пулса, сърцебиене, конгестия на кръвта, септични състояния, уремия, кръвоизливи (и от носа); хипертония); опорно-двигателна система (болки в ставите); дихателна система (затруднено дишане, болки и угнетение в гръдния кош, задух, бронхиално възпаление); отделителна система (нарушение на водно-солевия и алкално-киселинния баланс; задържане на урина в пикочния мехур; остро възпаление на бъбреците; потиснато отделяне на урина от бъбреците; склероза на бъбреците; албуминурия; кръв в урината; едематозни отоци по долните крайници (и заради сърдечни оплаквания). Много обриви по кожата, сънливост и безсъние, зиморничавост.

Serum anguillae има характеризиращи умствени симптоми:

Нежелание да се движи и да променя позата на тялото, което не е свързано с телесна слабост, а се дължи на безразличие.

Безразличието се дължи на недостатъчно силна воля; от своя страна то води до раздразнителност и недоволство от себе си.

Въпреки вътрешното безпокойство, човекът иска да лежи.

Умът е притъпен, концентрацията е затруднена. „Сякаш мозъкът ми е парализиран“.

У жените умствените симптоми се подобряват при появата на менструалния период.

Рохрер посочва, че това е лекарство за силни хора, на които им харесва да се справят с житейски кризи, които потискат своята сексуалност, за да се отдадат на духовното си развитие. Емоционалните им симптоми трудно се снемат, защото те не умеят да описват чувствата си. Авторът прави паралел със змиорката, която е прозрачна в началото на своя живот, но става тъмна при достигане на сексуална зрялост; тогава тя се завръща към местата, където е родена. Това е дълго пътуване, през което змиорката не се храни – форма на аскетизъм. След хвърлянето на хайвера тя умира. Има хомеопатични автори, които правят паралел между лекарствата от Serum anguillae и Oncorhynchus tshawytscha (кралската сьомга, доказана от Джереми Шер).

Има няколко уникални умствени рубрики на Serum anguillae:

Сънища за змии в черно и жълто

Възбуда на ума, която се влошава от шум

Желание да се бие

Неспособност да мисли предиобед, мислите изчезват

Физически симптоми – уникални за лекарството

Безчувственост на лявото слепоочие по време на главоболие

Главоболие вечер, след шофиране

Тъпо челно главоболие, подобряващо се от движение

Главоболие в тила, подобно на електрически ток, разпростиращо се към лявото слепоочие

Ледена студенина около очите, вечер

Пробождаща болка в далачната област, предиобед

Съзнателен за дейността на сърцето, предиобед

Бурно сърцебиене, следобед

Рядкото използване на това лекарство в практиката е грешка, защото то има мълниеносно действие, при това в тежки състояния на организма; но може да бъде ефикасно и далеч преди настъпването им, стига да бъдат разпознати симптомите и да бъде дадено навреме. За съжаление, доказването на Антон Рохрер е на немски език, но разполагаме поне с рубриките в реперториума, което е безспорно улеснение. Завършвам с няколко снимки на реперториалната ММ на Serum anguillae.

Снимката на змиорката благодарение на: https://www.hlasek.com/anguilla_anguilla1en.html 
©Цветана Коджабашева, 2021