Posted on

Стронциевите соли

Стронций е елементът с номер 38 от периодичната таблица на химичните елементи. В хомеопатията се класифицира в сребърната серия (ред 5, заедно с молибден, паладий, платина, сребро, калай и др.), фаза 2 (втора колона, заедно с берилий, манган, калций, барий и радий). Има четири стабилни изотопа и един радиоактивен (90Sr) – изключително увреждащ, този изотоп се вгражда в костите, причинява рак на костите и левкемия.

Единствената стронциева сол, която е хомеопатично доказана, е Strontium carbonicum; първото доказване е проведено от Хартлауб и Тринкс още в зората на хомеопатията, 1831 година (Алън, Енциклопедия на чистата ММ); в съвремието следват доказване от Шанкаран (1995, включено в неговата книга Доказвания) и Оуен (2001). Останалите стронциеви соли не са доказани; разполагаме обаче с клинични сведения за тяхната употреба като хомеопатични лекарства в ниски потенции, предимно приготвени по десетичната скала.

Най-честото предписание на Strontium carbonicum в практиката е за едем на глезените след травма на подколянните сухожилия (по-често левия глезен). Обаче това лекарство има много по-важни приложения: специфично въздействие върху храносмилателната (стомах и черва), сърдечно-съдовата (артериална конгестия и хипертония) и отделителната система (нарушения във водно-солевия баланс, хронични отоци); едематозни състояния на долните крайници, особено обичаен оток на лявото стъпало – макар че лекарството е повече десностранно; ревматизъм; специфично действие върху костите, където болките са сякаш фантомни, местещи се, засягат костния мозък на дългите кости; хронични последствия от кръвоизливи след хирургични операции – Кент го нарича Carbo vegetabilis на хирурзите, защото помага при състояния на крайно изтощение след голяма кръвозагуба, студенина на тялото, студен дъх, и показаното Carb-v се проваля; менструални нарушения. Бьонингхаузен го смята за лекарство с антипсоричен ефект.

Клиничните сведения за приложението на останалите стронциеви соли показват сходство във въздействието.

Strontium nitricum

Из лекцията „Стронциевите соли“ от Сайръс М. Богер, д.м., изнесена пред Международната Ханеманова Асоциация в Детройт, 27 юни 1990 година

Изложеният случай илюстрира целта на тази лекция: Г-ца Л.Д., 18-годишна, брюнетка. Тъпа болка над очите, влошаваща се от слънчева светлина и движение; загуба на сън, шие или чете; подобрява се след изхождане; при главоболие горните клепачи се подуват, по-силно изразено сутрин. Понякога има лош вкус в устата. Нередовен месечен период, обилно течение, тъмна кръв; чувства се уморена и слаба; пристрастена е към ядене на карамфил. При горещо време обилно се поти и най-вече по главата и гръдния кош, потта оставя жълти петна; крайно податлива на простуди. Кашлица, провокирана от угнетяване на дишането и от говорене. Имала е катар преди време, сега десностранна глухота; прекарала тифоидна треска преди две години, по време на която ѝ давали големи количества лед; преди треската имала екзема зад ушните миди, която била потисната с мехлеми; сега е анемична и подпухва.

Уринарният анализ показва следното състояние: малки, кръгли и вретеновидни епителни частици; значително количество пясък; хлориди 18%; значително количество калциев оксалат; следи от албумин.

Първите две предписания били пълен провал; след това Glonoine помогнал за около седмица, после и то спряло да работи; подсказало все пак посоката, в която трябва да се търси, която според мене е следната: бъбреците отделят албумин, отчасти вероятно заради навика да се консумира карамфил; голямото количество хлориди и калциевият оксалат сочат към лошо храносмилане; сега мога да избера лекарство, което повлиява вазомоторната система, бъбреците и храносмилателния тракт, и така да осигуря излекуването.

Strontium раздразва бъбреците и лигавиците на червата; нитратната му сол добавя вазомоторни ефекти; затова давам Strontium nitricum 6х, приготвен лично от мен; след няколко дни главоболието изчезна, а в края на месеца екземата се появи отново, което бе свидетелство за дълбоко антипсорично действие; за пет месеца не наблюдавах връщане на палпебралния едем или главоболието; желанието за карамфил изчезна – между другото, Nitric acid има всякакви желания за странни неща, а предписаното лекарство е нитрат; пациентката има добър цвят и плътност на тъканите, макар обривът да не е напълно изчезнал и вероятно ще се задържи още известно време.

Бьонингхаузен споменава, че Strontium е антипсорик; има доказване в Simptomen Codex, препечатано от ММ на Хартлауб и Тринкс; но в литературата има отбелязани само няколко излекувания; напоследък алопатите го използват в различни комбинации при Болест на Брайт, лошо храносмилане, ревматизъм, нервни състояния и локомоторна атаксия; но от това става ясно като бял ден, че те смятат Strontium за база, с която да комбинират други дроги като например Iodine и т.н., опитвайки се по този начин да получат по-добър и по-мек, или по-малко дразнещ ефект от този на чистия стронций; много от тези предписания почиват всъщност на чисто хомеопатична основа и когато гастро-интестиналната група симптоми е комбинирана у пациента с нефритната група симптоми, се получават поразителни резултати; лекарството в бъдеще ще се отличи по мое мнение като много изразено лекарство за такива състояния

Целта на тази лекция е дввупластова; първо да покаже необходимостта от доказване на различни стронциеви соли, за да може най-активната между тях бързо да навлезе в употреба; защото ние пренебрегваме незаслужено това благородно лекарство; магнезиевите соли доскоро намираха много ограничено приложение, докато Шуслеровите последователи не извадиха на преден план ползите от фосфата; сега почти всички го предписват доста често; и аз предричам подобно блестящо бъдеще и за стронциум, веднага щом се сдобием с добри доказвания.

След успеха в описания случа, успешно облекчих случай на пасивна конгестия на бъбреците със Strontium nitricum; тази пациентка инцидентно каза, че макар винаги да е лекувала децата си хомеопатично, лично за себе си досега не е получавала и най-малка полза от хомеопатията; сега тя се излекува напълно и менструалното ѝ течение, което бе изключително оскъдно, стана обилно; понастоящем тя е в годините на своя климакс и облекчението за нея бе огромно.

Ишиас с едем на левия глезен, който отказваше да се повлияе от няколко лекарства, бе напълно излекуван от Stront-carb; този едем на глезена е симптом в оригиналната патогенеза; аз обаче вярвам на клиничната практика; често наблюдение в практиката е, че ишиасът е съпровождан от бъбречни нарушения и лекарствата, които са насочени към комбинацията от тези състояния, са най-успешни.

Винаги, когато забележим комбинация от органи, първично засегнати от дадено лекарство, и после установим модалностите му чрез доказване, ние добиваме ключ към тази тежка симптоматика, от която толкова много ни се оплакват хората.

При всеки случай, въпросът не е кой точно орган е засегнат, а в каква фаза на болестта има комбинирана проява на засегнатите органи; всички автори посочват такива вариращи на болестите и нашата специфична задача е да установим лекарствата, които в патогенезата си разкриват съответстващата комбинация от засегнатите органи; и щом бъдат определени модалностите, сме изминали най-дългите стъпки към окончателния си избор.

С. М. Богър

Strontium bromatum

Из Кларк, Речник на хомеопатичната ММ. В Речника намираме данни от клиничната употреба на бромида, които са възпроизведени по-късно от Пулфорд, а в днешно време – от Робин Мърфи и Франс Вермьолен. Доказване няма.

Според Кларк, клинични данни за употребата на Strontium bromatum показват лошо храносмилане, пясък в бъбреците, оток на подбедриците, флебит. Лекарството е приготвено чрез тритурация, прилагано в ниски потенции; когато случая показва сходство с Bromium:

„Купър ми споделя следния опит със Strontium bromatum:

1) Жена на 40 години, с чувствителни крайници и изпъкнали вени на подбедриците, склонни към възпаляване (хроничен целулит); левият глезен редовно отича; световъртеж, понякога ѝ причернява пред очите; апетитът не е добър; червата са редовни; мензисът идва на три седмици; вечер не може да се удържи да не заспи. Огромно облекчение от Strontium bromatum 3Х, но след като го взема 10 дни, урината става гореща, с постоянно уриниране денем и нощем; Ferrum phosphoricum 6Х помага, след провала на други лекарства.

2) Жена на 60 години, лявата подбедрица и стъпалото са подути, твърди и чувствителни, зачервени и образуват хлътнатини при натиск; десният крак също е отекъл, но не до такава степен; лошо храносмилане с болка и гадене след хранене, от които страда през последните седем-осем години; страда от ревматизъм и ишиас периодично, от две години; запек; крайно неспокоен сън. Strontium bromatum 3х. След две седмици отоците по краката изчезнали, жената е общо добре, урината е станала прозрачна; но макар че е гладна, трябва да се въздържа от ядене, защото гаденето не се е повлияло, а запекът се е усилил. Месец по-късно жената е съвсем добре, без повече лекарства.

3) Strontium bromatum 30С донася голямо облекчение на жена, която е повалена от силна скръб и липса на храносмилане.

4) Strontium bromatum 6х причинява следните симптоми у жена на 70 години: гъста урина, зловонна и тъмна на цвят, съдържаща зърна червен пясък.“

– Дж. Х. Кларк

Strontium metallicum

Металът няма хомеопатично доказване. Ян Шолтън прави групов анализ в книгата си Хомеопатията и елементите, при който кръстосва концепциите на фаза 2 от една страна, и на сребърната серия от друга страна:

„Чувства се под наблюдение, като артист, лекар, учен. Възхвалява хората за артистичните им таланти. Критикуван за собствените си идеи. Критикува артефактите на другите: критик на изкуството. Оценява високо мистицизма. Намира своето пространство в религията. Адаптира се към идеите на другите: надвиват го. Остава пасивен, за да не привлича вниманието. Защитава се от идеите на другите: упорство. Пасивен в говора: мълчание.“

Шолтън дава следния случай на Strontium metallicum:

„Момче на 18 години, което често страда от бронхит с чувство за задушаване и силна кашлица. Боледувал е от пневмония в миналото, с температура 39 градуса и много свиркащи звуци в дробовете и задъхване. Алергичен е към прах, акари, котки, пушек и влага. Понякога има симптоми на сенна хрема: сърбеж по носа, който се подобрява от потриване; водниста хрема, кихане, болка в гърлото, сърбеж в гърлото и ушите, и сълзене от очите. В миналото е имал и възпаления на ушите. Повтарящо се оплакване е и диарията, с крампи в стомаха, която се влошава от 23.00 до 02.00 часа.

Понякога левият семепровод се подува и става болезнен, болката е пробождаща. Левият тестис също се подува периодично.

Той е най-голямото от 4 момчета в семейството. През първите две консултации беше много срамежлив, тогава беше на 15 години; говореше само с майка си, която трябваше да разказва от негово име. Не се чувства спокоен сред непознати. Говорът му е колеблив: „Да, добре, ами, имам предвид …“ Непрекъснато спира насред изречението. Страхува се да не каже нещо погрешно, което не пасва. За него е много важно да каже нещата правилно, особено пред непознати. Иначе предпочита нищо да не казва. Когато пише обаче, няма този проблем. Много е нерешителен и малките промени, като например нова мебел в дома, могат да усилят неговата несигурност. Също е доста критичен, към себе си и към братята си, а и към други хора. Критикува хората, които пушат, пият или ядат месо. Страдал е от носталгия като по-малък, когато е бил пращан на къмпинг от училище. Не желае да говори за секс.

В училище се представя много добре, оценките му са винаги високи, но все още е несигурен в себе си. Когато е бил дете, все е питал майка си „какво е това, защо е така, защо тревата е зелена…“ Много иска да учи и лесно възприема новостите. Предпочита научните дисциплини и следи новите научни изследвания. Иска да изучава химия и да открие нещо ново на нейното поле. Има много силна амбиция и иска да бъде съвършен във всичко, което прави. Раздразва се, когато разбере нещо погрешно в училище, или сбърка, докато работи на компютъра. Сънува, че получава лоши бележки в училище или че не е предал домашното си, или че компютърен вирус изтрива всичко от твърдия му диск.

Харесва научните филми и тези на ужасите. Имал е кошмари за вещици и великани. Понякога успява да спре тези сънища, като много бързо мига с очи. Наскоро е сънувал много и различни сънища: че за него не е останала торта; машина или нещо, подобно на танк, което смазва хората до смърт, го преследва; трябва да каже на децата в училище, че не трябва да работят с радиоактивни материали.

Общи симптоми: Влошава се от студено и влажно време; подобрява се на море и планина, от свеж въздух и отворени прозорци. Изпотява се слабо. Влошава се в 23.00 часа. Храни: желание за сирене, студено и топло мляко, шоколад, напитки. Нежелание към чипс, кисело зеле, газирани напитки, сок от ябълка, грейпфрут. Влошава се от кисело, риба, бекон, шоколад. Сънят е освежаващ, спи по гръб. Физически се влошава от разходка на открито.

Един месец след Strontium metallicum 1M, всичко е много по-добре. Проблемът със семепровода и алергичните реакции е почти изчезнал. Общата му енергия е много по-добре. Сънувал е, че създава програма за компютърна игра. 18 месеца по-късно той е все още добре. Оплакванията му не се завръщат.“

Шолтън дава и диференциация на Strontium metallicum със следните лекарства:

„Сребърна серия, фаза 2: Crocus, Amylum nitricum, Arnica, Belladonna, Dulcamara, Glonoinum, Hepar sulphuris, Magnesium muriaticum, Mezerium, Nux vomica, Rathania, Rhododendron, Rhus toxicodendron, Ruta, Silica, Sulphur, Thuja, Veratrum viride.

Rubidium: Rubidium е импулсивен в творческите си дейности. Той не наблюдава какво прави и не се тревожи толкова, че другите го наблюдават и коментират. Strontium е много по-чувствителен към критика, той се наблюдава и много лесно се чувства критикуван и гледан отвисоко.

Rhus tox: Rhus tox съдържа големи количества стронций. Можем да видим подобието между двете лекарства: влошаването от студ и влага, от потъпкването от страна на хора с власт, изкълчването на глезените, оплакванията в ставите. Rhus tox се чувства малтретиран от хората в неговото обкръжение, например пиян съпруг.“

– Ян Шолтън, Хомеопатията и елементите

Картинката е собственост на https://home.theodoregray.com/

Discover more from Открито за хомеопатията

Subscribe to get the latest posts to your email.