Posted on

Същината на човека

Размисли върху истината – Джеймс Тайлър Кент

Истината е двуостър меч. Знанието, което може да се използва за добруването на човечеството, може да се употреби и за егоистични цели. В първия случай то издига човека, във втория го разрушава. Виждаме доказателства за това във всяка професия, във всеки бизнес; у художника, лекаря, адвоката, търговеца и политика. Единствено ни е нужно да погледнем лицата им, за да се убедим.

Лицето на хомеопатичния лекар, който използва великата хомеопатична истина за доброто на хората, има меко изражение; докато онзи, който първо пресмята какво ще получи, притежава лукаво лице, което децата отбягват. И двамата ще се усмихнат, когато са успешни; но ако се провалят, ще видим два вида изражение. Едното разкрива търпение, а другото – дълбоки бръчки на разочарование и омраза. Важно е да се знае как истината се превръща в сила, която променя израженията на хората.

Истината е така мощна, че издига този, който я използва за доброто на човека, но разрушава онзи, който я обръща против своите събратя. Истината носи със себе си наказание за онези, които я изкривяват или използват за погрешни цели.

Когато човек се вслуша във велика истина, той си казва, че тя трябва да бъде достояние на света – или че трябва да бъде използвана за увеличаване на богатството.

Истината първо навлиза в паметта, но може да не достигне по-надалече и скоро да бъде изгубена; или да бъде приета от съзнанието и да протича чрез него в действията, а оттам и в живота. Такава е посоката, предначертана от Божественото провидение, което е въздало тази истина. Човекът трябва да я използва за общото благо, а не за себе си. Когато изопачи това, той разрушава себе си; но когато следва същинската цел на истината, той става мъдър. Най-висшата цел на човека е да стане мъдър, а единственият начин да постигне мъдрост, е да действа в името на благото на другите.

Истината навлиза в ума първо чрез паметта. Съществува там,  неподозирана от съзнанието, и се утвърждава като вярна, невярна или пагубна. Ако бъде приета, съзнанието я признава и издига, и я съхранява като съкровище, докато може да я използва.

Когато бъде приета хомеопатичната истина, хомеопатичният майстор изчаква възможност, за да я потвърди. Най-сетне идва пациент и истината е призована; законът и доктрините, пазени като съкровища, са призовани, приложени и доказват своята истинност. Пациентът се възстановява и е благодарен на своя лекар. Лекарят му е възхитен и се усмихва. По лицето му личат най-съкровените му чувства; от окото му се стича сълза и той възкликва: „Благословен да е Ханеман, благословен да е Бог.“ Така истината преминава чрез съзнанието в действията – в чувствата – и се разкрива чрез изражението на лицето.

Истината оживява само по този начин; и може да остане жива, само докато лекарят продължава да я използва. Тя сега изпълва живота му. Той я обича, познава и помни. Ако не я обича и не я използва, той не може да достигне мъдростта. Но като я обича, и като я използва с любов, той така научава повече за нея. Колкото повече я обича, толкова по-добре я опознава.

Ако някой е постигнал мъдростта с хомеопатичния закон, то е, защото го обича и го спазва. Ако е по-мъдър от други, то е, защото го обича повече, отколкото го обичат другите – но в името на доброто, което този закон може да донесе на хората.

Да го обича заради доброто, което може да донесе на самия него, е друга форма на омраза към хората; а омразата към хората, или любовта към себе си, затваря и свива, и стяга, и изопачава съзнанието – и лицето става коварно.

Всяко нарушаване на хомеопатичния закон влече своето наказание. Злочест е онзи, който използва истината, за да възвеличава себе си или да обогатява портфейла си.

Истината прави човека нещастен или щастлив. Човек никога не е щастлив, ако не работи в полза на другите. Човекът е най-нещастен, когато прави всичко за себе си; и нещастието личи на лицето му.

Погледнете успелия скъперник. Той, който притежава най-много, е най-нещастен.

Мъдрият човек е винаги щастлив. Той е израснал до мъдростта чрез любов и е обичан, докато добива познанието. Мир, щастие и задоволство са изписани на лицата на всички, които живеят за доброто на човечеството.

Когато човекът знае, че няма полза от неговото знание и разбиране, скоро това ще проникне в паметта му и накрая паметта вече няма да може да задържа истината. Съзнанието цени само онова, което е обичано и използвано.

Любовта към истината, в името на истината в действията, се съединява с истината в съзнанието; това е мярката за мъдрост у всеки човек.

Хитрият човек запомня факти, за да ги използва при удобен случай и да добие пари или слава, и да стане известен, пропорционално на успеха на неговото начинание. Това не е мъдрост. Мъдростта не може да бъде отделена от любовта към прилагането на истината.

Любовта, мъдростта и прилагането изграждат човека, и доколкото те са едно в живота на човека, те го правят човек; и когато липсват те, той не успява да бъде човек. Те присъстват, когато човекът съществува в образа на Бог, и когато той оживява истината в себе си, той става „истински свободен“.

Превод от "Кратки трудове" от Дж. Т. Кент, Цветана Коджабашева, 2021

Discover more from Открито за хомеопатията

Subscribe to get the latest posts to your email.