Северноамерикански гарван – Аз създавам красота

Едно малко използвано лекарство, може би поради слабото му познаване. Доказването на Corvux corax principalis (sanguis) на Грег Бедейн[1] е частично публикувано в American Homeopath, 1998. В тази статия има превод на някои моменти.

Фолклор

Малко са създанията, издигнати до нивото на божествата от човешката раса и едно от тях е Гарванът, чието дълбоко и, както изглежда, божествено влияние, обикаля земното кълбо от началото на времето. Смятан от орнитолозите за най-интелигентната сред птиците, пакостливите подвизи на гарвана са изобилстващи, дори легендарни. Индианските племена Бела бела, Квакиутл, Тлингит, Хайда и Тишман, обитаващи Североизточното крайбрежие на Тихия океан (назовавам само част от многото), имат безброй легенди за Гарвана – от участието му в сътворяването на света до многото сведения за поведението на гарвана, отнасящи се до всеки аспект от племенния живот. За Северноамериканските индианци Гарванът е бил богоподобно същество и древният им фолклор отразява богато посвещаване както на цветната индивидуалност на Гарвана, така и на неговото идиосинкратично поведение.

Легендата за Бран обяснява защо в Обединеното кралство вярват, че гарваните успешно са предпазвали цялата Британска империя от нападения и унищожение в продължение на хиляда години (тя ми бе разказана от Пазителя на гарваните на английската кралица, мистър Коуп, в телефонен разговор на 14 март 1996):

Всичко е започнало с легендата за Бран. Виждате ли, Бран бил келтски водач, който бил ранен смъртоносно в борбите срещу ирландците. Неговите мъже го пренесли обратно в Уелс, където той умрял в ръцете на жена си, чието име било Брануин (което означава „Белия гарван“ на келтски). Скоро и тя умряла, от скръб. Последователите на Бран пренесли тялото му в Лондон и го погребали на Белия хълм, където днес се намират Бялата кула, или Тауър в Лондон. Погребан бил с лице към Ламанша. Един ясновидец предупредил краля, че докато Бран лежи там необезпокояван, всичко ще бъде наред с Англия, но ако бъде преместен, ще настъпи катастрофа (а през следващите десетилетия го местели на няколко пъти). Някъде около 1078 година настъпило Норманското нашествие; норманите построили Бялата кула (най-стария британски кралски дворец, обитаван между 1078 и 1605 година) върху мястото, където бил погребан Бран; оттогава насетне той останал там в покой, там се съхранявала и английската корона. Носели се слухове, че един бял гарван от голямо ято гарвани, които живеели на върха на кулата, бил реинкарнация на вярната съпруга на Бран, Брануин, която се била завърнала, за да бди над него и над неприкосновеността на Британската империя.

Тази приказка била внимателно доверена на Чарлз Втори по време на неговата коронация през 1661. Когато посетил Тауър, за да види как върви подготовката за коронацията, той попитал новоназначения кралски астроном, какво прави около Бялата кула. „Гоня птиците около кулата, сир, защото ми пречат да наблюдавам звездите“ – отговорил астрономът. „Спрете веднага“ – наредил Чарлз, вслушвайки се в легендата за Бран. Оттогава до ден днешен, по кралска заповед шест гарвана постоянно се пазят на Лондонския Тауър, „за да наблюдават нещата“…

Тони Ейнджъл, авторът на Ravens, Crows, Magpies and Jays, пише така:

„… Трудно е да си представим, че някой, претендиращ чувствителност, не би признал забележителната консолидация на тези птици, тяхната високо еволюирала животинска социална система, физически апарат, умения и красота. Те демонстрират загадъчна способност да поддържат здрава популация в рамките на носещата способност на избраната от тях околна среда[2]. До известна степен, може би по-висока, отколкото повечето от нас биха допуснали, ние откриваме, че това интелигентно птиче семейство не е много по-различно от нас самите. Техните фобии са като нашите собствени. В семействата им се водят счепквания, между отделните кланове се води война, когато някой клан се опита да посегне на местообитанието на друг. Животът им представлява борба за идентичност в тяхната социална йерархия и оцеляване в избраното от тях биологично общество. Също като нас, те изглежда изпитват мимолетни моменти на радост, когато спечелят партньор; тогава играта е спечелена, стомахът е пълен, а слънцето стопля гърбовете им. Има и един заинтригуващ елемент в гарвановите птици, и той лежи в неизвестното. Тези птици представляват повече от това, което се пише за тяхното тегло, мерки, цвят и местообитание, защото зад техните кехлибарени очи се крият отговорите на въпроси, които ние може би никога няма да зададем.“

Доказването

Отдавна се възхищавам на гарваните; веднъж през 1980 месеци наред се грижих за млад гарван, жертва на пътен инцидент; бях го кръстил Хоакин, докато се научи да лети… Тогава от първа ръка развих познание и оцених това създание… По време на майсторския клас по клинична хомеопатия на Луи Клайн в Бъркли реших да организирам и проведа доказване на капка кръв от гарван (Corvus corax principalis sanguis).

Спомням си как осмината доказващи сядаха един по един на „горещия стол“, за да съобщят своите индивидуални преживявания на всички и как повечето разказаха сходни весели случки. На практика всеки доказващ разказа как апетитът му се е увеличил МНОГО през времето на доказването и как дори е развил навика да стои пред отворения хладилник, изяждайки методично съдържанието му, неспособен да се спре, докато и последната ядка ориз (и т.н.) не изчезне оттам. Не беше смешно, докато вторият, третият и всеки следващ от доказващите не съобщиха същия симптом – тогава групата за доказване избухна в смях заради особеното подобие, което биваше потвърждавано от всеки следващ от доказващите.

На следващия ден шофирах из Бъркли, потънал в размисли какво би могло да означава подобието при усиления апетит и внезапното осъзнаване почти ме доведе до излизане от пътя: рубриката бе ravenous appetite и аз осъзнах за първи път източника на думата ravenous[3]!

По-късно реших, че съм прекалено близо до източника на лекарството, за да бъда обективен в процеса по разгръщането на темите и извличането на рубриките от доказването; затова се обърнах към моята колега, с която заедно се дипломирахме в Ханемановия колеж по хомеопатия, Джесика Джаксън, която се зае с тази работа. Обективното извличане на рубриките е трудна задача при всякакви обстоятелства. Чувствам, че високо квалифицираната работа на Джесика говори сама за себе си. По думите ѝ:

„Докато приготвях екстракта от гарванова кръв осъзнах, че това не е просто лекарство. Има комплексност и интензитет в него, които ми внушават страхопочитание. Докато бях в Гранд Каньон през празниците с моя приятел, видяхме много, много гарвани. Сега тяхното изражение и маниер са неделима част от мен.“

Следните цитати имаха пътеводна роля за мен през времето на доказването:

„Всеки индивидуален симптом трябва да бъде обмислен. Всеки симптом трябва да бъде проучен, за да се разбере каква е връзката и позицията му в тоталността – за да можем да осъзнаем неговата стойност; дали това е обичаен, дали е особен или пък е особен характеризиращ симптом.“ – Кент.

„Когато индивидът представи особен симптом, сън, модалност или изживяване ясно, интензивно и спонтанно, ние трябва: – да го потърсим направо в ММ или реперториума; – да проверим какво чувство създава той и да го свържем с целия случай; – да проверим дали е пряко свързан с източника на лекарството. По този начин трябва да бъде разбиран всеки забележителен момент в случая.“ – Шанкаран.

Теми в доказването на Corvux corax (извлечени от Джесика Джаксън)

Отделни реалности; Не от този свят; Не принадлежи към Земята или на тялото си

Из дневниците на доказващите: … като че между мислите и тялото ми има празнина … не съм наистина тук, отделен съм … нещо бързо се превръща в далечен спомен … не съм на едно място … във и извън други пространства … в ритъма на обществото ни задържат кукички… иначе то е свободно падане от самолет без парашут… празно пространство около мен… като че ли съм в космоса… отдалечен… не реагирам, бавен към, неосъзнат…

Оцеляване след грабеж, измама, нападение

Наплив на емоции: тревожност, страх, паника, болка и тъга

Писъци, крясъци, ярост, казване на истината

Из дневниците на доказващите: … започнах да крещя, бях толкова гневен… цялото ми тяло се тресеше … нададох щастлив вик, не знам защо, чувствах се добре … „нещо се освободи“. Пищя от радост в колата…

Затвор, мъчения, защита и бягство

Устойчивост, съпротива, фрустрация, заседнал

Антагонизъм със семейството, у дома, с нанасяне на вреди, разрушение, нараняване

Хитрини

Експлозии, наранявания, военна зона

Смърт, умиране, самоубийство и убиване

Съжаление, симпатия, чувствителен към чуждата болка

Самотен, изоставен, нуждае се от някого

Вълни от симптоми и вода

Из дневниците на доказващите: … още една вълна симптоми в белите дробове … двете полусфери на мозъка ми силно се свиват, три вълни на контракции за пет минути … Сънувам, че съм до вълните на прилива. В един миг една от тях ме залива. Хванах се за нещо, докато бях под нея. Стоях там и знаех, че вълната скоро ще се отдръпне. Всяка следваща вълна беше по-голяма от предишната… Трудно е да се опише, но с всяка вълна, навлизаща към брега, нивото на водата се надигаше около нас. Стени от вода се извисяваха и отдръпваха. Имаше силен шум от движеща се вода… Сън, със силно вербално послание: „Това доказване обръща всичко наобратно, като във водопад“.

Плашещи сънища без страх

Черно и бяло, светло и тъмно, чисто и мръсно

Вълчи глад и ядене

Преподаване и социализиране

Зараза и отрова

Стари гаджета

Силна, горда, като кралица, красива

Из дневниците на доказващите: Гръдният ми кош се уголемява много, като че ребрата се издуват навън… чувствам се много добре, чиста, силна, горда, недосегаема … чувствам наистина добра енергия, чувствам се силна и горда, като кралица. По-твърда, по-пряма, движа се, говоря. Чувствам се свободна и властна… Аз създавам красота… Това лекарство ми показа, че имам силата да се боря за себе си. сега работя отвътре, не отвън…

***

Това бе превод на някои от моментите в доказването. Corvus corax е едно от дълбоко действащите нови лекарства, принадлежащи към птичето царство. Неговото доказване е забележително със своята простота и ясната логика между изявленията на доказващите и рубриките в реперториума. Рубриките от доказването са включени в Complete Repertory.

След доказването на Бедейн, в Homœopathic Links 2009; 22(1): 11-16, е публикуван случай на Corv-c от Пат Дийкън, хомеопат в Канада. Авторката казва, че от общо трите случая към онзи момент, при които е предписвала лекарството, личи пълно потвърждение на картината от доказването на Грег Бедейн.

Случай на Corvus-c е публикуван и на сайта Interhomeopathy.

© Цветана Коджабашева

[1] Проведено по Ханемановия метод през 1995 година. – Б.пр.

[2] Носещата способност на околната среда представлява нейния максимален капацитет да поддържа дадена биологична популация, предвид наличните ресурси от храна и вода на местообитанието. – Б.пр.

[3] На английски сумата за „гарван“ е “raven”, залегнала в корена на прилагателното “ravenous”, което обичайно се превежда като „вълчи“ апетит, „лаком, ненаситен, прегладнял“. – Б.пр.