Posted on

Fagopyrum aesculentum – Устойчивост въпреки недостига

За „малките“ лекарства в хомеопатията, които наред с „големите“ могат да удовлетворят очакванията на предписващия и да излекуват.

Голямо значение имат особените, странни, редки симптоми при класическотото предписание – но и общите, също толкова важни и характеризиращи симптоми – у лекарството и у болния човек. Но най-голяма тежест при избора на лекарство има, както винаги, свободният от предубеждение ум на наблюдателя (и познанията му по Materia Medica).

Хомеопатичното лекарство от обикновена елда е свързвано предимно със сърбежи, екземи и псориазис, приемано е за малко лекарство и е предписвано рядко.

Лекарството е доказано от доктор Декстър Хичкок, доказването е публикувано през 1873 (вижте Енциклопедия от Тимъти Ф. Алън). То има доста обширна картина, без съмнение схождаща на псоричния миазъм.

Харви Фарингтон го нарича „пренебрегнато лекарство“ и посочва 24-те страници патогенеза на Fagopyrum на страниците на Енциклопедията на Алън. Фарингтон твърди, че лекарството не е използвано дори от една десета от практикуващите лечебното изкуство, които дори не са запознати с картината му. Ето обобщена част от статията на д-р Фарингтон, прочетена пред Бюрото по Materia Medica на Международната Ханеманова асоциация.

Из “Fagopyrum aesculentum”, The Homeopathic Recorder, том LХVІІІ, № 8

Общи симптоми: Парене, жилене, разраненост, сухота, сърбеж. Пулсиране, пълнота и притискащо, пръскащо усещане отвътре навън (глава, очи, лице). Усещане за  горещина, обща или на места (ръце, стъпала, гърло). Зловонни секреции (изпотяване подмишнично и по стъпалата, изпражнения). Пулсиране (каротидни артерии, глава, ръце).

Влошаване: вечер (повечето симптоми); от горещина (общо за сърбежите); допир до нещо студено (болките в ръцете); простуда (болките в крайниците); натиск (корем, черен дроб); облекло (гръден кош, корем, черен дроб); бързо движение (повечето симптоми).

Подобряване: ядене (празно усещане в епигастриума, замъгляване на ума, главоболие, стомашни симптоми, коремни болки, болки в рамената); внимателно движение, вървене на хладен открит въздух (болки в рамената, крайниците); студени компреси (главоболие, прурит по половите части).

Ум: активен, остър – или тъп, объркан; неспособен да чете или учи; нежелание за умствена работа; паметта е отслабена; неспособен да се концентрира.

Глава: напор на кръвта към главата – вертекса, тила, челото, зад очите (като че са избутани навън); усещанията имат винаги пръскащ характер; от тила се разпростират надолу по гръбнака.

Очи: сърбеж, смъдене, подуване, сухота, зачервяване, сълзене.

Уста: усещане за сухота, въпреки че устата е влажна. Червен език с разцепени ръбове. Нацепени сухи устни.

Стомах: упорито сутрешно гадене, подобрява се от ядене; празно усещане; вълчи глад скоро след хранене; жажда за големи количества студена вода; воднисти оригвания, често се надигат чак до гърлото и са толкова горещи и парливи, че почти го задушават.

Гръден кош: тежест; тъпи или бодящи болки, облекчаващи се от внимателно вървене; дълбоки пулсации; безпокойство около сърцето, подобрява се при разхлабване на облеклото; много силно туптене, сърцебиене; угнетение в гръдния кош; крайно ускорен пулс. …

„Давам само очертание на патогенезата на това забележително лекарство,“ – пише Фарингтон – „включвайки само най-странните му симптоми. В много отношения то наподобява нашите добре познати лекарства. Винаги съм смятал, че то е най-близо до Sulphur …; празното чувство в стомаха прилича на Sepia, както и подобряването на гаденето от ядене. Но двете се отличават чувствително в други аспекти, особено важната модалност за ефекта от движението. Fagopyrum се подобрява от внимателно движение, леко; Sepia – от буйни, енергични упражнения, танци и пр. …“

Д-р Фарингтон илюстрира изводите си с три случая, поместени в същата статия. По-долу съм включила два от тях, защото поразяват с ефективността на Fagopyrum у хора, преминали активните си години и навлезли в граничната зона на старческата възраст.

Инсулт

„Вероятно първият пациент, който ме порази наистина, беше една стара дама, която през октомври бе получила церебрален кръвоизлив. Една вечер ме повикаха при нея. Когато влязох, тя ми каза:

– Хромава съм от едната страна.

– Станете – казах ѝ аз.

– Не мога да стана – отговори ми.

– Добре, ще ви прегледам в леглото – казах.

– Вижте, докторе, имам мъртвешки петна.

– Така ли? Нека погледна.

Тя имаше много хеморагични петна по кожата. Заключих, че вероятно има подобни и в мозъка. Така или иначе, дадох две чаени лъжички тинктура от Fagopyrum в осем унции вода. Казах ѝ:

– Сега, вземайте от тази чаша, докато се върна утре вечер по същото време. Мисля, че може да пиете по една чаена лъжичка на всеки 30 минути.

На другата вечер се върнах. Тя ми каза:

– Нищо ми няма, докторе. Не знам защо идвате. – Тя ме погледна и продължи: – Ето, вижте, аз мога да вървя.

Вероятно бях свидетел на чудо, но някак си Fagopyrum бе въздействал на мозъка ѝ.

Хипертония

Когато за първи път видях тази дама, тя каза, че е на шестдесет и две. Сега тя ме заведе в гостната си и ми каза поверително:

– Докторе, знаете ли на колко години съм?

– Винаги съм ви смятал за честна дама – казах аз, – вие ми казахте, че сте на 62.

– Но, докторе, вие сте твърде умен за това.

– И аз мисля, че съм умен – отговорих.

– Не, докторе – продължи дамата – аз съм на 89 години.

Така беше. На следващия ден я заведохме в болницата. Тя живееше на отсрещната страна на улицата. Кръвното ѝ беше високо, 220. Изпитваше силна болка през корема и ужасно главоболие, имаше някакво оплакване в лявата мишница, беше доста болна.

Каза ми, че е била първата медицинска сестра от Англия, която е дошла в болницата на Гай, за да практикува в Щатите. Това беше другото, което ме изненада у нея.

Започнах да ѝ давам Fagopyrum. Дадох също Veratrum viride и Glonoinum. Тя получи три капки тинктура от Veratrum viride, една гранула Glonoinum 200С и около 6 капки тинктура Fagopyrum на всеки час. Записах в картона ѝ лекарствата да бъдат продължени на всеки час, докато кръвното налягане не падне до 170. Но по някаква причина сестрите пропуснали тази граница и продължили лекарствата, без прекъсване. Тя беше доста болна жена и за кратко време, ден или два, кръвното ѝ отново се покачи до 160.

Около година вече я поддържам по този начин с Fagopyrum, без да се налага да прибягвам до депресант за кръвното налягане. Но ако не си взема Fagopyrum-а, тя изглежда получава вътрешно кървене от кръвоносните съдове.

Много харесвам Fagopyrum. Помага много на хора, чиито кръвоносни съдове са пропускливи.“

Х.Фарингтон, д.м.х.

Дихателна недостатъчност

А ето и един съвременен случай на Маартен ван дер Меер (холандски хомеопат), публикуван на сайта Interhomeopathy от 2015, при който излекуването е постигнато с Fagopyrum. Разликата е, че предписанието е направено по системата на Ян Шолтън, която разкрива особености спрямо класическия метод:

“55-годишна жена дойде заради умора, недостиг на въздух и тенденция да пада. Посочва гръдния си кош: „Всичките ми проблеми са загнездени тук, тясно ми е. изтощена съм вечер, но трябва да продължавам да работя въпреки това. Не мога да си позволя да загубя работата си и да разчитам на помощи. От 40 години съм милосърдна сестра, остават ми 9 години до пенсия. Но бих прекратила на мига.“

Тя имала труден втори брак, много години на съмнения и скандали. Разводът не преминал добре, съпроводен от неприятни слухове за нея. Тя разказва с небрежен повърхностен тон, но е ясно, че всичко е било драматично и силно болезнено за нея. Тя бръщолеви, като че за да създава дистанция между себе си и своята ситуация, и въпреки това отстрани се усеща емоционалната ѝ уязвимост. Забележително е как очертава полярностите в един и същи случай. За втория си съпруг казва: „Той беше предубеден към собствените си деца и не уважаваше моите. Трябваше да преглъщам твърде много от цялото му семейство, те всички са повредени. Илюстрираха ме като използвачка, която само взема от тях и ме третираха като такава. Всичко това остана заседнало в гръдния ми кош.“

Бившият ѝ съпруг бил много състоятелен. Преди да се омъжи за него, тя работила много и с малкото изкарани пари отглеждала децата си. Първият ѝ партньор бил наркозависим и свършил на улицата. Сега тя живее в малка къща, с малко пари. „Допреди аз никога не виждах сметките.“ Скокът от безгрижен живот сочи към фази 14 или 16, Oxygeniums, Oxaliums.

„Роднините на съпруга ми бяха наистина лоши с мен, унижаваха ме. Не желая да имам никакъв контакт с тях повече, толкова съм им гневна“ – фаза 15, Gentianaceae.

Очите ѝ блестят, докато говори; прилича отчасти на жертва, отчасти на някого от Дикенсов роман, почти надсмивайки се над собствената си история.

„Тревожна съм за бъдещето и за парите, наистина ми е трудно. Тревожа се и за децата си, които имат много дългове. От развода насам се простудявам непрекъснато и не ми достига въздух. Чувствам се незащитена. Преди това всичко беше осигурено материално, но емоционално бях несигурна заради напрежението. Сега всичко ми се струва ново и странно.“

Тя спи зле, пробужда се на всеки час.

„Истината е, че съм гневна и хората се отнасяха към мене по същия начин. Ситуацията беше непоносима, заради това, че децата ми не бяха приемани.“

„Винаги съм била тревожна. Чувството, което имам от последните двайсет години насам е, че не мога да се справя сама, че се нуждая от някого. Не се справям добре сама.“

Анализ

Тя е ориентирана към самоанализ, има общ поглед и осъзнава връзките между нещата: клас 6. Търси защита, търси семейството като основа: подклас 3.

Описва работата като „тичане, чуване на всичко, засмукване на товята енергия, дните са толкова тежки“. Това е фаза 6. И работата, и връзките ѝ определят нейния живот. Тя търси сигурна среда, но се чувства, сякаш не принадлежи към нея. Говори за „нечестно“ и че „иска да си тръгне“. Всичко това сочи към качеството на Oxygen: всмукан и употребен.

Описаното дотук ни води към Polygonaceae и следните лекарства: Fagopyrum, Lapathum, Polygonum, Rheum, Rumex acetosella и Rumex crispus.

Заради темата на бедността, засмукването и общото усещане за липса избрах Fagopyrum (елда). Елдата вирее добре на бедна почва. Въпреки всичките си проблеми, тази жена е запазила способността да се надсмива над своята ситуация. Вижда хубавите неща около себе си. Докато я слуша, човек почти забравя мрачната ѝ история.

Предписание: Fagopyrum aesculentum 1m

Проследяване: седмица по-късно тя позвъни, за да каже, че дихателните ѝ проблеми са напълно изчезнали; вече няма недостиг на въздух и енергията ѝ е добра. Плакала е доста, но казва, че това ѝ е помогнало. В предишните години се е опитвала да гледа живота през розови очила, за да оцелее. Сега тя може в действителност на почувства своите емоции, са чувства скръб наместо гняв, пространство вместо недостиг на въздух.

Година по-късно нещата при нея са все още добре и тя вече не се простудява.”

Източник: Interhomeopathy 2015
©Цветана Коджабашева, 2020. Картинката благодарение на Rob Hille [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons