Lobelia inflata

От Владимир Петрочи

Извадка от случай, публикувана в Interhomeopathy, брой 12/2015

Владимир Петрочи е съвременен словашки хомеопат. След като завършва медицина, работи 12 години като пулмолог. Става поредния лекар, който се обръща към хомеопатията. Основава Словашката академия за класическа хомеопатия през 2005 година. Превежда и издава хомеопатична литература от съвременни автори.

През май 2011 при мен дойде 40-годишна студентка по хомеопатия, на която бяха поставили фаталната диагноза белодробна фиброза. Лекарят ѝ беше казал, че може да доживее още 5 години на стероиди или 3 години без тях.

Животът ѝ бе пълен със задължения; тя бе работила по осемнайсет часа на ден през последните двайсет години. Тя се приспособява към всеки, опитва се да го ощастливи; но започва да чувства, че се задушава, че като че ли е пристегната. Нуждае се от свобода, независимост и пространство. Обича пътешествията. Ненавижда комунистическия режим, защото принуждава хората да лъжат.

Иска всичко да държи под контрол, да знае как нещата ще се развият, за да не бъде изненадвана. Придирчива е, отговорна, изпълнява задълженията си много добре и хората ѝ дават още и още работа.

Брат ѝ е по-възрастен от нея с шест години. Тя чувства, че трябва на всички да доказва, че е способна колкото него. Баща ѝ бил недоволен, когато се омъжила на 18 години и заявил, че трябва да забрави за следването в университет. Тя обаче напуснала къщата на родителите си и се омъжила, доказвайки на баща си, че може да получи университетска диплома.

Изключителен страх от змии и височини. Интензивно желание за цигари (30 на ден); пушенето на цигара е единственото, което има само за себе си. Обича кафе. Желание за сурово месо, люто, сол.

Дишането е силно затруднено; след три стъпки трябва да си почива. История на астма и хроничен синузит (фронтален и максиларен). Когато започне недостига на въздух, тя получава яркочервен епистаксис, всяка сутрин при издухване на носа. Влошаване в 3.00 часа; събужда се от задушаването.

Пулсиращи главоболия, съпроводени от повръщане, повече десностранни, с чувство, че дясното око ще изпадне навън.

Обилен мензис; заради кръвоизливите е направена хистеректомия. Сърцебиене. Скованост на врата. Искри в очите, когато е уморена вечер. Чувствителност към храна и миризми, към хора. По време на ваканции в екзотични страни получава интензивна диария. Лесно плаче. Кокоша слепота. Безсъние между 3.00 и 5.00 часа, мисли за задълженията си. Сърбеж в ушите сутрин. Влошава се от вино – запушване на носа и синусите. Червена екзантема по долните крайници, когато е уморена.

Анализ

Бе избрана Lobelia заради съчетанието на специфичните симптоми, пречупено през контекста, с фокус върху Asterales. Това предписание бе направено през 2011 година, преди брилянтното откритие на системата на растенията, което на прави Ян Шолтън. Той обаче вече бе разяснил главните теми на растителните семейства в своите пролетни семинари и ни бе дал дървесната карта на класификацията на покритосеменните растения APG3, с кореспондиращите им серии на елементите, представящи специфичните нива на развитие в растителното царство. Аспектът на лантанидите „желание за свобода“ бе ясно представен в случая, така че лекарството трябваше да бъде от Asterales, което кореспондира на лантанидите. От Шолтън знаех, че комбинацията между лантанид и Phosphorus е типична за две групи растения: Lamiaceae и Lobeliaceae. Понеже в клиничната картина нямаше крампи, а най-сериозно засегнати бяха белите дробове, това потвърди семейство Lobeliaceae; то бе потвърдено и от желанието за пушене и страха от змии.

Защо растителното царство?

Колежката бе дребна, мила, симпатична блондинка, която се грижеше за околните и скачаше от тема на тема. Чувстваше се наранена от поведението на другите; когато хората се нуждаят от животинско лекарство, поведението им е обратното – те са нападателни, проактивни.

Защо не минерално лекарство?

Историята ѝ е многопластова, не е проста.

Lobeliaceae

Fears, snakes
Generalities, tobacco, desires
Respiration, asthmatic

Respiration, difficult
Nose, sinuses, complaints of
Head, pain, accompanied by vomiting
Female genitalia, menses, copious

Вярвам, че най-добри резултати се постигат чрез комбинация от физическите симптоми (според ММ и реперториума) и контекста, като се използва картата на растенията по Шолтън.

Предписание: Lobelia inflata 1m

Проследяване

Първата нощ е спала добре. На следващия ден усеща прилив на енергия. След три дни може да върви, без да спира, а след десет дни съпругът ѝ казва, че отново е жизнената и весела личност, каквато е била преди.

Белодробната фиброза изчезна за месец. Капацитетът на белите дробове се покачи от 47 на 87 процента за 30 дни. Компютърната томография потвърди изчезването на фиброзните промени в интерстициума на дробовете. Капацитетът на белите ѝ дробове се повиши толкова, че пулмологът ѝ не можеше да повярва, такава промяна бе за него невъзможна.

След година пациентката бе обявена за напълно излекувана, след още една година вече не я викаха за контролни прегледи. Когато я освободил от проследяване, лекарят ѝ казал, че отказът от стероидите е бил добро решение; защото се установило, че стероидите са увреждащи в нейното състояние.

Превод ©Цветана Коджабашева
Връзка към оригиналната статия.
Снимката благодарение на USGS Bee Inventory and Monitoring Lab from Beltsville, Maryland, USA / Public domain.