Kalmia latifolia

Kalmia е отлично лекарство за сърдечни проблеми, когато те са причинени от потискане на ревматизма с външни средства. Пулсът на Kalmia е бавен, но не толкова бавен, колкото е този на Digitalis.”

Д-р Уилиам Дюи, „Хомеопатични терапевтици в практиката“

Kalmia е хомеопатично лекарство, което се използва при сърдечни заболявания, редуващи се с ревматични симптоми или развили се след потискане на ревматични състояния. Растението, от което лекарството е приготвено, е планински лавър, представител на семейството Ericaceae (Пиренови), заедно с Ledum palustre и Rhododendrom chrysanthum.

Каръл Дънхам в своите „Лекции по Materia Medica“ говори за подобието между качествата на лекарствата Ledum palustre, Rhododendron chrysanthum и Kalmia latifolia  при ревматични и подагрозни състояния, както и за благоприятното им въздействие при силно учестен пулс. Той посочва също, че трите лекарства никога не бива да бъдат предписвани последователно. Същият автор пише за Kalmia, че световъртежът е особено проявен и съпровожда всяка група симптоми, и това е особена характеристика на лекарството. Ето един случай, цитиран от Дънхам на същото място:

„Очевидно е, че макар Kalmia да е с подобно действие на Colchicum, Ledum и Rhus, все пак не е ясно показана при ревматизъм или подагра. Нейното решително действие върху сърцето обаче накара доктор Херинг да заподозре нейната стойност при ревматични сърдечни състояния – стойност, доказана в клиничната практика.

През 1853 имах особено интересен случай от този вид. Малко момиче на 10 години, болно от десетина дни от нещо, наречено „невралгия на гръдния кош“. Когато влязох в стаята, нейното поведение – просната в леглото, с тревожно изражение на лицето, което имаше ливиден оттенък и с бурно, много бързо биене на сърцето – беше очевидно, че тя страдаше от остър, много силен ендокардит, а може би и перикардит. Тя скоро бе страдала от остър ревматизъм, силна слабост в крайниците, но без болка. Дадох Kalmia latifolia, макар случаят ѝ да бе обявен за безнадежден. Тя се възстанови напълно, продължи да взема лекарството си и, за моя изненада, не получи шум на сърцето. Сега тя е пораснала и е добре.

Доктор Грей от Ню Йорк, насочван от „медиум“, даваше Kalmia за лицева невралгия на троичния нерв; симптомите на това възпаление показват лекарството. А доктор Б. С. Мейси публикува в “American Homoeopathic Review” крайно интересен случай на болест на Брайт, излекуван с Kalmia. Той е дал Kalmia заради крайно силните и упорстващи болки в крайниците. Този случай е от особен интерес за нас, защото до този момент нямаме бъбречни симптоми, които да насочват към Kalmia в случаи на болест на Брайт.“

Най-характеризиращата особеност на Kalmia се лутащите се, местещи се оплаквания. Симптомите на болестта непрекъснато се местят от едно място на друго, от една система към друга; а състоянието на ума кореспондира със своята неспособност да се концентрира, раздразнителност и лутащи се мисли.

Болките на Kalmia са локализирани в мускулите, сухожилията, ставите и по хода на нервите. Това са остри, стрелкащи като мълнии, местещи се болки, които вървят от центъра към периферията и отгоре надолу. Винаги засегнати са раменните стави. Има много оплаквания в мускулно-скелетната система, съпроводени от изтръпване в крайниците и огромно влошаване от движение. Вратът и гърбът също са засегнати. Има силна скованост и натиск във врата, която слиза надолу по гърба и обичайно е съпроводена с тилно главоболие. Гърбът боли между раменете и надолу, в гръбначния стълб. Има усещане, като че гръбначната колона ще се пречупи. Болките се влошават при най-слабото движение.

Крайниците са уморени, като че ли след дълго вървене. При покой има стрелкащи болки отгоре надолу в крайниците. Болките се местят от един крайник в друг, или на различни места по горния или долния крайник; или от една става в друга. Засегнати са най-вече големите стави – раменете, лактите и коленете. Мускулните болки са режещи, стрелкащи, като от мълния. Понякога крайниците изтръпват, което е белег на засягане на нервната система; съпроводено е от треперене и огромна слабост; парализа. Болките на Kalmia наподобяват тези на Bryonia по влошаването от най-слабото движение; обаче те не се подобряват от натиск и радиират, за разлика от тези на Bryonia.

При третиране на ревматичните оплаквания алопатично или чрез прилагане на компреси и мехлеми, болестта се премества от мускулно-скелетната система към сърцето. Ревматичната сърдечна болест на Kalmia се проявява по два начина. Ревматичните болки или се редуват със сърдечни симптоми, или биват напълно заместени от хипертрофия на сърцето, бавен пулс  и ритмични нарушения. Сърдечните симптоми се проявяват с угнетение в гръдния кош и затруднено дишане.

Човекът усеща бодежи в белите дробове, главно от дясната страна, между ребрата; толкова са остри, че пресекват дишането. Понякота бодежите са съвсем долу в гръдния кош. Дъхът е плитък; дишането е учестено, повърхностно. Има сърдечна кашлица през нощта и през деня. Затрудненото дишане причинява тревожност.

Сърцето страда от ритмични нарушения. Биенето е прекалено бързо, сърцето пърха. Сърцебиенето се появява при изкачване на стълби, при вършене на домашната работа, при покой. Заедно с него може да има много силно гадене и усещане за призляване; всичко това е съпроводено с тревожност, угнетение в гръдния кош и описаното горе затруднено дишане. Пулсът е нередовен, лицето бледо, стъпалата студени. Всички ритмични нарушения се влошават от умствени усилия и писане.

Местенето и лутането при Kalmia се виждат и на умствено ниво. Човекът не е склонен да полага умствени усилия, не иска да учи, не иска да чете; мислите му пърхат, лутат се; концентрацията е много трудна. Чувства се тревожен без причина, не може да стои на едно място. Иска да излезе от дома, да напусне офиса, чувства необяснима тревожност, че нещо лошо ще се случи, за бъдещето. Слаба памет, невъзможно е да впрегне ума в работа, мислите му изчезват. Навъсено настроение, избягва разговорите с околните.

Кент смята лекарството за антисифилитично и посочва нощните влошавания, болките в периоста на тибиите, болките в костите на черепа.

Лекарството дава и кожни симптоми (Херинг): усещане за твърдост на кожата, промушващи усещания, сухота, еризипел със симптоми, сходни на тези у Rhus-tox. Тези симптоми обаче трудно могат да окачествят лекарството като кожно.

По този повод реших да включа в статията един интересен случай на излекуван псориазис с Kalmia, публикуван от съвременния хомеопат Рези Муунен (Resie Moonen) на сайта qjure.com. Рези Муунен е известна и уважавана като лектор, семеен терапевт и автор на статии, публикувани в списанието “Spectrum of Homeopathy“, издавано от „Нараяна пъблишърс“.

Случаят е решен по метода на Ян Шолтън. Въпреки схематичното му представяне и особеният анализ, който е използван, в него личат характеризиращите особености на Kalmia.

„Жена на 42 години. Страда от псориазис по предмишниците и подбедриците от 17-тата си година. Влошава се през есента и зимата и леко се подобрява през лятото. Чувства го, като че ли кожата е разранена, опустошена. Има също болки в хълбоците. Баща ѝ страда от анкилозиращ спондилит.

Родителите ѝ са се развели, когато е била на 6 години. Тя и брат ѝ са живеели с майката. Детството ѝ е било хубаво, но тя се страхува силно от провал и лесно изпада в чувство на малоценност. Чувства се наблюдавана и много несигурна, но въпреки това е много решителна. Тя напуска работа по собствена инициатива на 17 години, за да отиде в Лондон и да стане домашна помощница срещу заплащане. Прави това, за да бъде далеч, независима и самостоятелна, да решава всичко в своя живот сама. Докато е в Лондон, тя развива псориазиса. Работата ѝ била тежка, тя не била сигурна дали ще може да остане.

Все още тя има много съмнения, страх от провал, несигурна е и отлага неща. Също е доста амбициозна вътрешно, особено относно собствените си планове. Самостоятелна е. Изучава ментално здраве и отива в Непал и Индия. Все още не знае какво иска и отлага окончателния си избор. Предпочита да пътува сама, дори сега, когато има партньор в живота и две деца. Страда от силни болки в ставите на рамената и във врата, със скованост при покой. Болките непрекъснато се местят, всеки ден са на различно място в крайниците ѝ; понякога ръцете и предмишниците ѝ изтръпват.

Анализ

Карбонова серия: разведени родители.

Желязна серия: работи усилено; чувства се наблюдавана.

Лантанова серия: псориазис; самостоятелна, независима.

Фаза 6: бащата ги напуска и пренебрегва семейството.

Подфаза 3: страх от провал, лесно се чувства малоценна; несигурност.

Ericaceae: постоянно работи усилено, за да се издържа; влошаване поради развод на родителите.

Kalmia latifolia: местещи се болки, стави, гъделичкащо боцкане в предмишниците.

Жената получава най-напред Praseodymium carbonicum и Praseodymium sulphuricum с временен ефект. След Kalmia 200C симптомите изчезват напълно за 4 седмици; вече няма болки в ставите, а псориазисът е много по-добре. Енергията ѝ е по-висока и тя се осмелява да направи стъпки в личния си живот. Взема приемно дете – нещо, което е обмисляла с години и постоянно е отлагала.”

Преди да се обърне към Муунен, жената е била на лечение при друг хомеопат в продължение на 8 години. Пила е Carcinosinum, Tuberculinum, Baccilinum, Psorinum, Medorrhinum, Morgan pure, Cubeba, Thuja, Dulcamara, Silicea, China, Cocculus, Pulsatilla, Sepia, Lycopodium и Sulphur, без подобрение.

Библиография: К. Херинг, „Насочващите симптоми в нашата ММ“; Т. Ф. Алън, „Енциклопедия на чистата Materia Medica“; Дж. Т. Кент, „Лекции по хомеопатичната Materia Medica; К. Дънхам, „Лекции по ММ“; Ян Шолтън, "Wonderful plants". Картинката благодарение на Wikimedia Commons.

©Цветана Коджабашева, 2020