Posted on

Caulophyllum thalictroides. – Маточна слабост и ревматизъм.

“Слабост в репродуктивната система на жената. От слабост тя е стерилна или прави спонтанен аборт в ранните месеци на бременността. По време на раждането контракциите на матката са твърде немощни, за да изгонят плода, и единствено изтезават родилката.”

Дж.Т.Кент, ‘Лекции по хомеопатичната Materia Medica’

Caulophyllum е интензивно лекарство за женски оплаквания, свързани с менструалния период и раждането. Изявена негова характеристика е слабостта, която се наблюдава главно в матката; но също в крайниците, гърба, нервите и паметта.

Син кохош. Женски корен. Семейство Berberidaceae (Киселотрънови). Разред Ranunculales. Обитава Северна Америка. Използвано е от коренното население при женски оплаквания. Херинг посочва само едно доказване от д-р Бърт, 1864; повечето важни симптоми са клинично получени. Източници: Енциклопедия на ММ от Т.Ф.Алън, Енциклопедия на лекарствените патогенези от Р. Хюз и две съвременни доказвания: Дейвид Райли, 1996 и Бернд Шустер, 2004.

Сравнение: Cimic, Bell (интермитентни и пристъпни болки); Cann-I, Lil-t, Nux-v, Puls (родилните болки са подобни, но менталното състояние е противоположно), Sepia (рефлексни симптоми поради маточни нередовности).

Оплаквания през менструалния период

Женските полови органи са дълбоко повлиявани от лекарството. Матката е слаба, намира се в атония. По време на цикъл има усещане, че матката е сякаш препълнена с кръв, с пълнота и напрежение в областта на хипогастриума, долния корем. Мензисът липсва или подранява, със спазматични болки в матката, които траят по няколко часа. Могат да бъдат предшествани от болки в кръста и сакрума. Течението е много оскъдно, кръвта е светла. Има гадене и повръщане. Стъпалата са студени.

Важно е да се запомни, че болките на Caulophyllum са спазматични и засягат не само матката; те обхващат също пикочния мехур, стомаха, слабините, гръдния кош и крайниците. Болките се местят (Puls). Понякога матката е в ретроверзно положение, наклонена назад.

Външните полови части са лесно дразними, развиват се афти по лигавиците. Caulophyllum излекува обичайна левкорея, дори у малки момичета, с отделяне на парлива, обилна слуз и смъкващи надолу болки в корема и долните крайници.

Бременност и раждане

Caulophyllum е чудесно лекарство за застрашаващ аборт със спазматични, смъкващи надолу болки в матката, гърба и слабините, но със слаби маточни контракции и слабо кръвотечение, и спиране на движенията на плода. Лъжливи родилни болки през последните месеци на бременността.

Лекарството е показано и при застрашаващ аборт в ранните месеци на бременността, с обилен кръвоизлив. Ще излекува жени, които са прекарали няколко помятания и ще им помогне да износят детето.

По време на раждане болките са толкова силни, че жената трябва да се подпира някъде, на мебели и хора. Caulophyllum ще помогне тези болки да отслабнат. Възможна е и обратната ситуация, когато болките са твърде немощни поради маточната слабост; на матката ѝ липсва тонус и не може да се съкрати. Раждането се забавя, болките са кратки и нередовни, а жената е много слаба и раздразнителна, изтощена.

След продължително раждане се наблюдават смъкващи надолу болки в долния корем. Плацентата е задържана, има обилен кръвоизлив. Лохиите се отделят много дълго време, матката не може да се контрахира, отпусната е и кръвта просто се процежда от нея пасивно.

Предписание по време на раждане (Р. Хейс)

Извадка от беседа, изнесена пред Международната Ханеманова Асоциация, Бюрото по гинекология и педиатрия, 27 юни 1936

Гадене по време на раждането

Наскоро имах преживяване (по изключение, в услуга на роднина), което донесе голямо задоволство на всички засегнати. Първескиня на 22 години, първа фаза; остри болки, видимо лъжливи, в двете ингвинални области; някои дълги и режещи, други преходни и прострелващи надолу към външните гениталии или надолу по бедрата, или в ректума. Обаче най-забележителният симптом беше гаденето по време на болките, заедно с неефективни опити за повръщане. Консултирахме се с Инглинг и намерихме седем лекарства. Не се наложи да сравняваме всичките, само Ipeca и Caulophyllum. Режещият и лъжлив характер на болките намерихме при Caul., където болките могат да се появяват на различни места, а жената може да изглежда много уморена и измъчена – а това точно кореспондираше на моята пациентка. Така че ние направихме само външен преглед (“Ужас!”, казаха някои), и дадохме Caul. 1M.; оставихме инструкции и поръчахме да ни повикат, когато болките станат широки и добият смъкващ характер. Четири часа по-късно ни повикаха; болките бяха широки, поносими, отдалечени една от друга и позволяваха на жената да подремне между тях. Тя каза, че „почувствала как лекарството преминава през цялото ѝсъщество, незабавно“. За четвърт час тя роди без дори да се оплаче, освен само веднъж – когато брадичката на бебето причини разкъсвания на перинеума. Нямаше никаква амниотична течност. Ясно може да се предвиди какво щеше да се случи, ако не бе намерено подобното лекарство. Уотърбъри, Кънектикът

Ревматизъм и слабост

Caulophyllum е ценно лекарство при ревматични състояния, засягащи малките стави, най-вече тези на китките, глезените и пръстите на ръцете и стъпалата. Обичайно тези оплаквания са съпроводени с разстройства в женската репродуктивна система. Често се наблюдават по време на бременност.

В тилната част на врата и гърба има силно теглене, ревматична скованост на тила, тъпи болки в лумбалната област и много силни болки в гърба и слабините. Мишниците и ръцете наболяват, има дърпане в китките и пръстите, с ревматични отоци на ставите там. Болките са остри и прелитат, местят се от място на място (Kalmia). Във всички стави на долните крайници се усещат теглещи болки. Коленете са слаби при вървене, с инцидентни остри болки в тях.

В цялото тяло се наблюдава треперлива слабост. Лекарството е доста подобно на Gelsemium и го следва добре.

*Библиография: C. Hering, ‘Guiding Symptoms of Our MM’; J.T. Kent, ‘Lectures on Homeopathic MM’; H.A. Roberts, ‘The Rheumatic Remedies’.

Картинката благодарение на: H. Zell [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

© Цветана Коджабашева, 2019