Posted on

Последствия от преяждане. – Константин Херинг.

Извадка от “Домашният хомеопатичен лекар”

Разстроен стомах

Когато човек е ял твърде много или е ял прекалено тежка храна и скоро след това усети стомаха си разстроен, нека изпие чаша силно кафе без мляко; ако последват главоболие или други оплаквания, най-вече натиск под лъжичката, угнетение, гадене, или треперене и студенина у децата, дайте Pulsatilla във вода на всеки половин час, докато облекчи. Ако пациентът постоянно се опитва да повърне и изглежда блед, дайте Ipecacuanha; ако повдигането е придружено от горещина, особено в главата, а пациентът се мята тревожен и измъчен, дайте Aconite. Втрисането сочи към Pulsatilla; силна студенина с много силни болки в стомаха – към Veratrum. Ако има остатъчно главоболие, натиск и тежина в стомаха, и гадене, дайте Chamomilla; ако то се провали, Nux vomica.

Ако не се усеща никакво подобение до следващата сутрин и гаденето, отвращението, желанието за повръщане все още продължават, ако в устата се надигат сокове с лош плесенясал вкус и лоша миризма, която наподобява мириса на приетата храна, дайте Antimonium crudum; ако има надигания с горчив вкус, Bryonia; ако са гнили, Nux vomica; ако са като от развалени яйца, Arnica; ако са мазни, Pulsatilla; ако са парливи и горчиви, Arsenicum. За два-три дни пациентът не трябва да приема никаква друга храна, освен овесена каша, ечемичена вода, чай и препечен хляб, а накрая – бистър бульон; така стомахът ще има време да възстанови своите функции.

Разстроен стомах заради ядене на свинско или друго мазно месо, пасти, гранясало масло и пр., ще се облекчи от Pulsatilla. Ако то не е достатъчно, дайте Carbo vegetabilis.

За оплаквания след ядене на пасти, пресен хляб или кекс, докато са топли, ако пациентът стене и се чувства, сякаш стомахът му ще се пръсне, дайте Belladonna.

Разстроен стомах от друга храна, с надигания с вкуса на изяденото, с гадене, желание за повръщане, ще се подобри от Antimonium crudum или Pulsatilla.

За разстройство на стомаха от ядене на плодове, Arsenicum или Pulsatilla; гадене и повръщане, суха уста, без жажда, Pulsatilla; много повръщане, постоянно желание да пие често, всеки път по малко количество, Arsenicum; за хора, които имат навика да пият бира или малцови напитки, Pulsatilla; спиртни напитки, Arsenicum; децата с мека, отстъпчива, срамежлива, плашлива диспозиция, които се боят от непознати, Pulsatilla; упоритите деца, които лесно се обиждат и бързо се вбесяват, и се страхуват да бъдат сами, Arsenicum; онези, които постоянно искат различни неща, Bryonia или Pulsatilla; ако не желаят да дават нищо на другите или ако се сърдят, когато ги погледнат, Arsenicum. Сравнете „Диария“.

За лоши ефекти от ядене на сладолед, вземете Arsenicum; от пиене на ледена вода, или разнообразни меки напитки, Carbo vegetabilis.

За разстроен стомах от лошо, кисело вино, особено когато има силно гадене, Antimonium crudum; от вино, съдържащо сяра, Pulsatilla; от кисела бира или оцет, Aconite, особено когато има болка в стомаха, гадене, склонност към повръщане и повръщане на слуз или кръв; ако повръщането е кисело, с парене в гърлото, режеща болка в червата и разстройство, Hepar. За повръщане на храна, парене в стомаха и корема, режеща болка в червата, със студенина и възбуда, и с жажда, Arsenicum; ако всичко това е свързано с огромна слабост и чувствителност към топлина и студ, или към влажно или сухо време, Carbo vegetabilis. За указания как да отстраните симптомите от ядене на старо сирене, колбаси, развалено пушено месо и прочее, вижте „Отравяния“.

Прехранване на децата

Децата нерядко се разболяват заради прехранване или заради хранене с несмилаема храна, като например каша от брашно, крекери, недобре изпечен хляб и подобни; особено когато силно ги люлеете и на всичкото отгоре ги тъпчете с ревен, соли, горчивки и прочее. Всички подобни неща трябва да бъдат избягвани. За прекъсване на повръщането, дайте Ipecacuanha, особено ако то е придружено и от разстройство. Ако Ipeca не облекчи веднага, дайте Pulsatilla. Ако има разстройство с отделяне на несмляна храна, а детето е силно отслабено от слабителни или дълго продължаваща диария, дайте China. Ако повръщането е съпроводено от запек, лекарството е Nux vomica.

Най-малките деца по-често страдат от прехранване, отколкото от глад. Тревожните майки и гледачки трябва да разберат, че бебешките стомахчета не са приспособени към огромни количества храна. Храната трябва да се дава начесто и по малко. Веднъж на два или три часа е достатъчно в повечето случаи. Количеството трябва да бъде адаптирано според състоянието и силата на детето. Една и съща диета не трябва да бъде продължавана прекалено дълго; трябва да се опитват различни неща и то такива, които изглеждат да са по-приятни на децата; ако това е самостоятелна храна, направете я главната храна в диетата. Млякото трябва да бъде загрявано до точката на кипене, после да бъде оставено да се охлади, като се премахва внимателно каймака, който се образува на повърхността му; никога не допускайте млякото да се вари, защото варенето го прави несмилаемо. Овесената каша по-лесно се усвоява с малко мляко. Ако се налага да се дава по-питателна храна, може да се даде натрошено жито наместо каша, направена от брашно. Или да се натъпче една ленена торбичка с пшеничено брашно, да се завърже добре и да се постави във вряща вода за три часа. След това да се охлади. При отваряне на торбата ще намерите твърда маса, от която трябва да обелите най-външната част. След това я настържете в храната или я сварете във вода, добавяйки мляко или бульон. Печените сухари са също добри за децата, стига да не са препечени. Перленият ориз, сварен до каша и прекаран през сито, често се понася по-добре от всеки друг вид храна.

Главоболие

Ако след разстроения стомах последват главоболие с гадене и цялата глава се усеща, като че всичко вътре е било натъртено, дайте Ipecacuanha. За притискащо главоболие, с горещина в мозъка, влошаващо се след вървене, четене или хранене, с горчив вкус в устата, Arnica. За туптящо, прострелващо главоболие, влошаващо се след говорене, със силно гадене, вземете Aconite; за тъпо общо главоболие, влошаващо се при изкачване на стълби и от пушене на тютюн, без апетит, с горчив вкус в устата, повдигане, хълцане, гадене и отвращение, влошаващо се след пиене на вино, Antimonium crudum.

За парещо, притискащо-пръскащо главоболие, влошаващо се при навеждане, като че ли всичко ще изпадне през челото, туптене или разкъсване, и пронизваща болка при вървене, или рзаплискване като че от вода, влошаващо се рано сутрин, или придружено с втрисане, дайте Bryonia. Едностранно или разцепващо, туптящо, конвулсивно подръпващо главоболие, влошаващо се вечер след лягане, съпроводено от гнил или землист вкус в устата и без жажда, ще се облекчи от Pulsatilla. Ако има тежина в главата и голяма болезненост на скалпа при допир, с трептене в челюстите, солен вкус и крампи в стомаха, дайте Carbo vegetabilis; особено на хора, които са злоупотребявали с живак.

Превод © Цветана Коджабашева, 2019, от "Домашният хомеопатичен наръчник" от Константин Херинг.
Картинката благодарение на: Chmee2 [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]