Posted on

Отвъд правилата. – Случай на Uranium metallicum. – Ян Шолтън.

Мъж над 50 години дойде с няколко оплаквания. От 40 години страда от тежка астма, за която е бил при много специалисти. Пристъпите често продължавали до два дни и завършвали с кома.

Той винаги е бил много слаб; страда от целиакия, с крампи и диария; от нея страдат и някои от децата му.

Открита му е тежка форма на остеопороза, след като костите му започнали да се чупят, а мускулите се отделят от костите дори след леки инциденти.

Чувства се, като че ли болезнена лента от желязо е обвита около гръдния му кош и не може да поеме дъх достатъчно дълбоко. Често остава без дъх, а температурните промени понася трудно – например силно загретия въздух, който облъхва входовете на търговските центрове.

Като дете е имал екзема и е бил опериран от фимоза. Имал е много силна болка от лявата страна на носа, след операция на септума: „Като че ли някой стъпва върху окото ми.“

Сега той страда от емфизема; когато тя се влоши, получава болезнени крампи в ръцете и стъпалата, когато се протяга в леглото.

Той осъзнава, че посредством множеството болести в младите му години, е привикнал да манипулира ситуацията и да използва ролята си на „жертва“. Успявал е да разсрочва изпитите си за сметка на времето на състудентите си. „Аз бях привързан към своите недъзи, те ми даваха възможност да не спазвам правилата. Идвах късно на училище, правех каквото желая. Най-сетне аз поех отговорност за здравето си и намалих медикаментите си, въпреки препоръките на моите доктор и специалист.“

Сега е психолог; той управлява няколко центъра за трудни деца. И тук той пренебрегва правилата, например за да получи достатъчно пари и да бъде независим. Ходи на църква и там има навика да създава неприятности, като става и говори, когато проповедникът каже нещо, с което не е съгласен. „Импулсивен съм, но се въздържам. Обичам крайностите.“

Той е силно интуитивен; може да провиди ситуациите незабавно; само с един поглед върху счетоводните книги може да каже коя цифра е неправилна. „Смятах се за човек на усета, но другите ме виждат повече като мислител. Аз постоянно мисля, създавам; обичам да имам идеи. Обичам да спазвам дадената дума и очаквам същото от останалите.“

Анализ

Тялото му се разпада; има генетично заболяване (целиакия) и проблеми с костния мозък. Сериозността на болестите му и фактът, че обича да пренебрегва правилата, сочат към урановата серия. Тук тялото сдава силата си; само умът с огромната си креативност, само той остава. Правилата вече не важат. Огромните му, изпъкнали очи, сочат към Uranium. Той получи Uranium 1m.

Проследяване

Емфиземата му се подобри, крампите изчезнаха, той по-рядко получаваше фрактури, а получените заздравяваха много по-бързо. Целиакията му е напълно излекувана. Неговата креативност „експлодира“ след лекарството.

Източник: http://www.interhomeopathy.org/playing-with-the-rules-a-case-of-uranium. Превод  © Цветана Коджабашева, 2019.
Изображението благодарение на: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/U_glass_with_black_light.jpg

Discover more from Открито за хомеопатията

Subscribe to get the latest posts to your email.