Posted on

Adamas. – Индуктивно доказване на диамант.

ХІХ-то годишно събрание на Международната Ханеманова Асоциация, Атлантик сити, Ню Джързи, юни 1898

(1)

1-ви юли 1879 година. Г-жа С.Ф., на 56 години, държала в лявата си ръка необработен диамант от Африка, тежък около 25-32 грана, голям колкото грахово зърно. Наблюдавала следните симптоми:

Затопляне в лявата ръка. Гъделичкащо боцкане във върховете на пръстите на лявата ръка. Теглене по протежение на левия показалец, левия безименен пръст и левия палец. Теглене нагоре в лявата предмишница. Топлината радиира от камъка и е много приятна. Сковаване в пръстите на лявата ръка, което върви нагоре към лакътя и мишницата. Топлината се усилва, по ръката се появяват малки капки пот. Дамата прекъсва доказването.

(2)

26-ти ноември 1879, 15.54 часа. Същата дама взема виала, съдържаща Adamas 5m по Финке в лявата си ръка; пулс 54; наблюдава следните симптоми:

Парене в лявата ръка, незабавно. Чувства ударите на пулса в лявата ръка. Парене на върха на езика. Усещане за изпръпване на долната част на мишницата. Лявата ръка е гореща. Тежина на клепачите, като че трябва да ги затвори. Теглене и гъделичкащо боцкане през главата, което започва в задната ѝ част и върви към челото с чувство за сънливост. Сънливост в очите, като че ли идва „сънчо“. Пулсът е по-пълен и по-силен, но не е забързан. Приятна топлина по протежение на лявата мишница до върха на рамото. Същата топлина се разпростира по цялата вътрешна част на лявата половина на гръдния кош, като че ли идва отвътре, и е много приятна.

16.04 часа. Тя оставя виалата.

16.30 часа. Усещане, като че ли в лявото око има нещо, което причинява сковаване; то започва във външния ъгъл, преминава през окото към вътрешния ъгъл и назад. Лявата ръка е изпотена. Вечерта тя може да вижда по-добре с лявото си око, което по природа е по-слабото.

(3)

3-ти декември 1879 година, 19.15 часа. Същата дама взема в лявата си ръка виала, съдържаща Adamas 30m по Финке.

19.17 часа. Пулсиране в лявата ръка. Парене в лявата ръка. Топлина, която се изкачва по лявата предмишница.

19.25 часа. Парене и жилене по върха на езика, първо отдясно, после отляво. Усещане, като че ли върхът на езика е попарен. Езикът е болезнен, когато се допира до зъбите. Теглене от гръбната част на главата през вертекса до челото, със сънливост. Лявата предмишница се усеща топла до участъка над лакътната става. Клепачите се усещат тежки, повече левият. Приятна топлина по лявата мишница. Попарването на върха на езика изчезва.

19.30 часа. Топлина под лъжичката. Топлината преминава от под лъжичката по протежение на късите ребра, към ямката под мишницата от лявата страна. Всички усещания за топлина са безкрайно приятни. Върховете на левия показалец и левия среден пръст са чувствителни. Левият клепач се усеща по-тежък от десния. Теглене в лявата предмишница. Скованост на очите в горната част на гнездата им. Топлина в горната половина на бедрата, преминаваща през кожата към коленете, повече отляво. Парене и жилене в дясното коляно, подобно на това по езика.

19.43 часа. Прозяване, почти заспива. Промушване от лявата страна на езика.

20.00 часа. Жилене във върховете на палците, като от игли.

20.15 часа. Жилене по гръбната част на лявата ръка. Тя оставя виалата.

(4)

26-ти ноември 1879, 16.33 часа. Г-н Б.Ф., на 58 години, взема в лявата си ръка виала, съдържаща Adamas 5m. Пулс 72.

16.40 часа. Горещина и пулсиране в лявата ръка. Като че ли ще избие обща пот, но повече от лявата страна.

16.41 часа. Пулс 82. Лявата ръка се усеща изпотена.

16.45 часа. Теглене в лявата мишница. Сънливост. Въздишане.

16.50 часа. Пулс 82. Горещина в лявата половина на тялото, като че ли ще избие пот. Натиск зад лявото челно възвишение. През цялата вечер усилена топлина на тялото, като че ще избие пот.

Бележки.

Доктор Албърт Хилър от Сан Франциско на шега взел една или две дози Adamas cm по Финке и установил забележително подобрение на зрението си. Четенето на вестник дотолкова уморявало очите му, че трябвало да прибягва до очила. След лекарството можел да чете обикновен шрифт без очила, използвал ги само за ситни букви.

Характеристика на диаманта е приятната топлина, радиираща през тялото, напомняща за находищата на диаманти сред въглища, излъчващи топлина. Една дама, оплакваща се от усещане за излъчващи топлина въглища в маточната област, получи облекчение от висока потенция Carbo vegetabilis само по тази индикация.

При болки в костите на възрастите хора Adamas е много полезен. Възможно е да е приложим и за болките на растежа при подрастващите.

Наблюденията на древните лекари върху лечебните свойства на скъпоценните камъни не са толкова нелепи, както модерните химици се опитват да ни внушат. Всеки от скъпоценните камъни разкрива лекарствени свойства чрез Ханемановия метод за потенциране и доказване върху здрави хора; тези свойства имат голямото предимство да не причиняват вреда, дори когато са неправилно приложени.

Възможно е любовта към диамантите да не се дължи само на лъскавия им външен вид, но също и на финото, приятно въздействие, което имат върху организма, както се разкрива при доказването. Последното показва ясно, че не материалната субстанция влияе върху живия организъм; а че това влияние идва от нейната лекарствена, подобна на дух (не спиритуална) сила, открита от Ханеман. Доказването потвърждава също Ханемановата опитност, изказана в §63 на Органона: че всяка потенция, въздействаща върху живота, всяко лекарство разстройва жизнената сила, по-силно или по-слабо, и предизвиква определено отклонение в усещанията на човека за по-дълго или по-кратко време.

Cetero censeo macrodosiam esse delendam.

Извадка от сборника "Философия, потенции, доказвания" от Бернхард Финке на издателство Quantum 2018. Превод  © Цветана Коджабашева.