Posted on

Adrenalin

от Хенри К. Ален

извадка от “Materia Medica на някои важни нозоди”

Саркод. Екстракт от надбъбречните жлези. Химичната му формула е C3H3A2O3 и образува лъскави призматични кристали, които се топят при температура от 207 градуса по Целзий; най-разтворим е в топла вода. Има горчив вкус, който оставя усещане за изтръпване по върха на езика. В разредени киселини притежава отчетлив афинитет към кислорода, а когато е изложен на въздух, се променя в оксиадреналин, който е отровен, макар да не притежава качествата на Adrenalin. Тази тъкмо химична промяна постоянно настъпва в тъканите и на нея се дължи мимолетният ефект от лекарството.

Няколко случая на болестта на Адисон са излекувани, а други са спрени в своя ход от Adrenalin. Повечето от тези случаи са от практиката на други школи, при които са използвани големи дози от неразредената дрога. Много малко случаи са докладвани в практиката на хомеопатичната школа; всъщност Рауи казва, че не е могъл да открие автентичен случай на излекуване от тази болест в нашата литература. И все пак ние имаме поне едно доказване, направено през 1904 година от студенти на Хомеопатичния колеж на Ню Йорк, под ръководството на доктор В.Л. Гетман, и със следните доказващи: М.У. Макдуфъл, У.Дж. Лафийлд, Дж.Х. Клап, Дж.Б.Дж. Къстис Мл., Дж.С. Бърдсал и Р.С. Милър. Дневниците на доказващите не са приложени.

УМ. – Отчаян и нервен; не проявява интерес към нищо; няма амбиция; нежелание за умствена работа; отсъствие на духа. Нежелание за умствена работа, не може да концентрира мислите си.

ГЛАВА. – Гореща глава от лявата страна, разпростира се към дясната, влошава се от четене и сутрин, с чувство, сякаш очите са пресилени. Челно главоболие, супраорбитално, с конгестия в носа и очите. Пареща горещина в главата, чувства се, сякаш иска да отвори широко очи. Главоболието се разпростира по цялата глава, но се влошава от лявата страна и над очите през челото. Събужда се с главоболие над очите и от лявата страна на главата, като че ли иска да отвори широко очи и да ги притисне. Тъпа болка в цялата глава, понякога отдясно, понякога отляво, но винаги се разпростира до очите, причинявайки чувство, като че иска да отвори широко очите. Много силна болка, подобрява се от натиск върху очите. Главоболие с гадене и горещина по лицето, без червенина, влошава се вечер, но се подновява веднага, щом натискът бъде прехнат. Главоболието се разпростира към ушите. Всички главоболия се влошават следобед или вечер; вечер те се появяват около 19 часа и траят, докато не бъдат облекчени чрез разходка на открит въздух или от сън. Ако главоболието се появи следобед, времето е 15 часа, винаги се подобрява от разходка на открит въздух, понякога се облекчава от ядене и спане, но не така пълно, както при разходката на открито. Когато главоболието е влошено, то се подобрява от натиск върху очите и от широко отваряне на очите, а се влошава от умствена работа и вътре в къщата. Тъпо главоболие над очите; пълнота в главата. Невралгично главоболие; болките започват от основата на мозъка, отиват напред през главата към челото и страните; болките първо са стрелкащи и изглежда, че са точно под скалпа, появяват се в 11 сутринта и траят до 15 или 16 часа следобед, и изчезват от ядене, на открит въздух, влошават се в затворена, топла стая. Мозъкът се усеща подут, като че ли е прекалено голям, за да се побере в черепа. Конгестия на мозъка през деня. Тъпа болезненост в очните ябълки при главоболието, подобрява се от натиск и от триене на очите. Главоболието идва в 11 сутринта, трае до 0.30 през нощта, подобрява се от ядене. Пълнота в главата следобед и вечер. Приливи на горещина вечер по лицето и главата, но лицето е само леко зачервено. Тъпо чувство в главата от 15 до 18 часа следобед. Челно главоболие.

ОЧИ. – Чувство за пресилване; конгестивни; чувства, че сякаш трябва широко да ги отвори или да ги притисне. Болка в дясното око. Натискът върху очите и отварянето им широко подобряват главоболието. Хиперемията на конюнктивата се разсейва почти незабавно при локално приложение; това прави възможни операциите. Болезнеността в очните ябълки се подобрява от натиск и триене.

УШИ. – Болезненост в лявото ухо съпровожда главоболието; остра болка в двете уши от време на време. Сърбеж и гъделичкане в дясното ухо, подобрява се при бъркане с пръст в ухото.

НОС. – Конгестивен, чувство за пълнота в носа. Желатинова слуз капе от задните носни ходове, трудно е да се отдели. При излизане на студен въздух има обилен воднист секрет от носа, по-зле отдясно; когато е вътре в стаята, носът се усеща пълен и е запушен. Лека скованост в носа, с чувство за пълнота в основата му.

ЛИЦЕ. – Чувства се изчервен, но не е зачервен. Приливи на горещина по лицето и главата; изчервено лице през цялата вечер.

УСТА. – Лош вкус при събуждане. Устата е пълна с тъмнокафява слуз, която има гаден вкус. Езикът е обложен в бяло, с червени ръбове и връх. Езикът е чист отпред; устата е суха. Езикът е обложен в бяло, понякога само по задната половина.

ГЪРЛО. – Много често “хъм”-ка и се прокашля, за да почисти гърлото. Гласните струни са възпалени; ларингеален катар, обилна секреция от фарингеалните сливици на възбяла желирана слуз, която много трудно се отделя. Дясната страна е подута и разранена, червена и подута, влошава се при преглъщане.

СТОМАХ. – Повдигане след хранене. Апетитът е засилен. Усещане за гадене, като че ли ще повърне. Болка в стомаха, която преминава отдясно наляво, появява се и изчезва внезапно. Гадене преди хранене, макар апетитът да е добър, щом започне да се храни. Апетитът е засилен; вълчи глад. По-слаба жажда от обичайно. Инцидентна жажда за големи количества, усилва се вечер.

КОРЕМ. – Къркорене в червата; борборигми.

ИЗХОЖДАНЕ. – Изпускане на зловонни газове. Изхожданията са разслабени, кафяви, полу-твърди, преминават бързо и имат гнила миризма. Внезапна диария с разпръскващи се изпражнения при изхождането; всичко преминава за една минута, последвано от парене в ануса.

УРИНА. – Силна миризма, гореща и попарваща урина; често се отделя, обилна и бледа. Парене преди и след уриниране. Внезапен, спешен позив за уриниране. Количеството на урината е намалено, количеството на твърдите частици в нея е увеличено. Кристалите на натриевия оксалат са в увеличено количество, докато тези на натриевия урат се появяват по време на доказването много често, но не се отлагат. Гнойните телца, които се наблюдават в началото на доказването, изчезват; няма епителни клетки. Хематурия с много силна болка в бъбречната област; излекувана. Уринирането е много по-често от обичайно.

МЪЖЕ. – Сперматозоидите, които се наблюдават (в урината?), в началото и през първата половина от доказването, напълно изчезват. Сексуалното желание е усилено, без ерекции. Ерекции; похотливи сънища през цялата нощ, прекъсващи съня. Семенни емисии рано сутрин, без лоши ефекти.

ДИХАТЕЛНИ ПЪТИЩА. – Кашлица поради дразнене в югуларната ямка. Отхрачване на желирани маси слуз, които много трудно се отделят. Засилени дихателни движения, последвани скоро от задушаване и смърт поради парализа на продълговатия мозък и пневмогастричния нерв (грубата дрога).

ГРЪБ. – Болка, особено от лявата страна; подобрява се от сядане в изправено положение или от лежане изпънат.

КРАЙНИЦИ. – Леки ревматични болки, които се появяват и се протежират надолу по подбедрицата. Лявото стъпало, лявата подбедрица и седалищните мускули лесно изтръпват и стават безчувствени; изтръпването се протежира по двата долни крайника, но е по-зле в левия. Предмишниците и подбедриците лесно изтръпват; изтръпване и гъделичкащо боцкане отдолу нагоре. Мазоли по пръстите на краката. Болезненост в крайниците при събуждане сутрин; болка в прасците. Ревматични болки в левия лакът и кутрето на лявата ръка при събуждане. Много силна крампа в дясната пета, която трае десет минути, последвана от същата в лявата пета; последвани от болка в стомаха. Подбедриците са уморени и болезнени, особено прасците и областите под коленете. Глезените се усещат слаби и уморени. Болезнено подуване на палеца на дясната ръка, което се развива в панариций. Уморена болезненост в предмишниците и подбедриците при вървене. Тъпа болка в предмишниците и подбедриците.

ТЪКАНИ. – Лекарството има мощно местно действие върху разширените кръвоносни съдове. Когато се инжектира в кръвообращението, артериите се присвиват и кръвното налягане се повишава. Продължително присвиване на общата мускулна система. Повтарящите се инжекции причиняват атерома и сърдечни лезии у животните. Кожата става бронзова; огромна загуба на сила; стремително измършавяване; стремително нарастващ пулс; нередовни, интермитентни сърдечни удари; отчетлива обща анемия.

СЪН. – Огромна сънливост. Сънливост вечер и след добър нощен сън. Тъпота и сънливост между 15.00 и 18.00 часа.

ТРЕСКА. – Приливи на горещина през лицето и главата.

*****

Превод ©Цветана Коджабашева, 2018

Картината под заглавието благодарение на: http://www.pathologyoutlines.com/topic/adrenalglandhistology_medulla.html