Из опита на един хомеопат. – Две статии на д-р Пиер Шмид от Женева.

Един работен ден.

Публикувана в Heal Τhyself през октомври 1933 година, том LXVIII, No. 814

(Статията на доктор Шмид ще бъде от особен интерес за читателите, защото той е един от водещите хомеопати, използващи високи потенции. Той употребява изключително високи и най-високи потенции в много редки дози, следвайки примера на доктор Самуел Ханеман, чиято предпочитана потенция бе 30-та стотична. От редактора.)

Бих желал да предупредя читателите на тази статия да не правят веднага заключението, че лекарството, което с успех съм използвал за една или друга болест, може безопасно да бъде дадено с надежда за успех във всеки подобен случай на същата болест. Болестите не трябва да бъдат лекувани според своите названия, а според тоталността от симптомите на пациента. Привеждайки накратко резултатите от един ден в клиниката, аз искам само да покажа всеобхватната ефикасност на хомеопатичния закон, както и факта, че посредством този закон могат да бъдат добити интересни и ценни резултати. Ще спомена само, че Ханеман е публикувал само няколко свои излекувания, тъкмо защото е желаел да предпази своите последователи от механично предписание според названията на болестите, наместо според тоталността на симптомите.

Остра колика, зародена в черния дроб. – Излекувана от три дози Belladonna 200с за няколко часа.

Панариций на пръст на ръката. – Много болезнен, третиран с една доза Anthracinum 200с, а след нея с Hepar sulphuris 1m; скоростно подобрение.

Астма. – Чиновник, който страдал от тази болест няколко години, получи стремително подобрение от Natrum sulphuricum в постепенно повишаващи се дози, от 1m до 500m.

Анемия от претуберкулозен произход. – Младо момиче, което страдаше от това оплакване, придружено от много болезнена менструация; огромно облекчение от Pulsatilla 10m.

Апоплексия. – Мъж на 50 години получил два апоплектични удара, последвани от пълна парализа на лявата страна. Състоянието му бе значително подобрено и той можеше да върви почти нормално и да говори; това бе резултатът от няколко дози Phosphorus, една доза 1m , след нея една доза 10m и една 50m на интервали от пет до седем седмици между всяка доза. За единадесет месеца няма релапс. Междувременно имаше две кризи на интервали от по 3 седмици.

Танц на св. Вит. – Болестта бе проявена от изоставащо момиче на 15 години, което все още не менструираше и имаше много масивен врат; тя общо се подобри от Agaricus, Cuprum и Calcarea silicate, всичките в много високи потенции.

Периодични главоболия. – Една дама на 45 години с такова оплакване се подобри от Nux vomica 10m и по-високи потенции.

Екзема по цялото тяло и остър артрит. – Една дама на 44 години, която се подобри след една доза Arsenicum 1m и втора доза 50m.

Възпаление на тестисите. – Това оплакване, придружено от варикоцеле и неврастения бе основното в случая на 20-годишен мъж и той чудесно се подобри за по-малко от месец, след като бе страдал две години от това състояние. Той получи Arsenicum 1m.

Спазми на хранопровода. – Младеж на 12 години страдаше от спазми на хранопровода, които го принуждаваха да повръща храната си. Състоянието му много се подобри от една доза Sulphur 1m, последвана от Lachesis 10m.

Ментални симптоми през периода на климакс. – Една дама на 40 години внезапно получила усещането, че живее в друг свят. Всичко около нея ѝ се струвало странно, не знаела вече къде се намира и впоследствие изпаднала в умствена агония. Тя бе излекувана за няколко месеца от Medorrhinum, даден последователно в потенции 1m, 10m и 50m.

Тумор на млечната жлеза. – Дама на 38 години бе излекувана със Silicea, но впоследствие други тумори се появиха в другата гърда.

Астма. – Дама на 42 години, страдаща единадесет години от астма. Излекувана за един месец с една доза Arsenicum 1m, последвана от 10m; излекуването трае вече две години.

Сирингомиелия. – Млад мъж, страдащ от това заболяване на гръбначния мозък, се подобри изключително със Syphilinum 200c.

Кръвоизлив и фиброзен тумор през периода на климакс. – Излекувани за една година с Lachesis, последван от Phosphorus, и двете дадени във високи потенции.

Нервен срив. – Младо момиче, страдащо от неврастения, причинена от скръб поради нещастна любовна афера, бе излекувано за три седмици от Ignatia 10m.

Нервни страхове. – Дама на 54 години, страдаща от страх д асреща хора, да бъде сред тълпа и да излезе навън, защото не умее да се приспособява на обществено място, бе излекувана за шест месеца от Sulphur 1m.

Проблем с преглъщането. – Дете на 2 години бе доведено от майката, която разказа, че то не може да преглъща твърда храна. Не желае да дъвче и не приема никаква храна, освен втечнена. Детето страда също от лицева екзема, съществуваща от няколко месеца. Една доза Calcarea 1m помогна на майката, за голямо нейно изумление, да храни детето си с твърда храна, бисквити и прочее. малкото бързо се научи да дъвче, а за шест седмици от екземата нямаше следа.

Тези няколко случая са на пациенти, които съм видял за един ден в клиниката си. Те радват хомеопатичното ми сърце, защото показват ефикасността на закона за подобието чрез излекуванията с високо потенцираните лекарства. Удовлетворението от постигането на подобни излекувания се увеличава още повече от факта, че те са произведени от едно лекарство, на което е дадена възможността да разгърне напълно действието си, преди да бъде предписана нова доза от същата или по-висока потенция. Освен това, никое лекарство не е сменено, преди да постигне пълния ефект на дадената доза. Ако сменяте наслуки лекарствата или предписвате няколко лекарство едновременно, никога няма да разберете кое от тях е донесло подобрението.

*****

Аналитичен поглед върху Causticum

Публикувана в The Homeopathic Recorder през януари 1930, том XLV, No.1

Общо действие

Тип. висок, слаб, сух, мършав; жълт цвят на лицето, восъчен; черна коса; кафяви очи; бял или синкаво-виолетов цвят на устните. ПАРЕЗА или ПАРАЛИЗА на моторни (изолирани) нерви.

Лице. едната страна, с усещане за пристягане и натъртване в челюстите; голямо затруднение при отваряне на устата и при преглъщане.

Език. Заекваща, неясна реч; немота, мълчаливост.

Гърло. Преглъща погрешно; пост-дифтерийна дисфагия.

Горен клепач. (Окуломоторна комисура): трети черепномозъчен нерв, птоза.

Ларинкс. Афония, гласът е слаб, особено у проповедници и певци. Крайна мускулна слабост пречи на глотиса да се свие. Няма глас, или гласът е изменен. Храчката не може да бъде повдигната, стига само до епиглотиса, или човекът трябва да я преглътне, защото няма сила да я изхрачи.

Пикочен мехур. (Сфинктер): Задържане на урина у бебета, които неволно уринират по време на първия сън. Урината неволно потича, докато ди издухва носа, киха, кашля, по време на конвулсии, смях, внезапна изненада и вървене.

Ректум. (Мускулни фибри): Неактивност или слабост; позиви без резултат; много болезнени, с тревожност и конгестия на лицето; изхождането настъпва, докато стои изправен (потвърден симптом).

Едностранност. (Хемиплегия): След кръвоизлив или омекване на мозъка; напрежение и мускулна астения; болките са тъпи, натъртени или теглещи в опашната област.

Делтовиден мускул. Невъзможно е да повдигне мишницата си към главата. СПАЗМОФИЛИЯ.

Епилепсия. Скорошна. През пубертета; влошава се при новолуние; студената вода причинява релапс на пристъпите; неволно уриниране и много зловонна, миризма на разложено от носа и устата по време и след пристъпите.

Хорея. Конвулсивни движения с изкривяване на очите, лицето и езика, от дясната страна.

Конвулсии. Стържене и скърцане със зъби и много силни движения на тялото. Неволно и обилно уриниране по време на пристъп.

Ревматизъм и артрит. Присвиване на сгъвачите и скованост на ставите; отслабено действие на ставите на челюстта; остри, пронизващи болки; натъртено усещане в частите, върху които лежи; паралитична слабост и треперене; кисело изпотяване; артритни деформации. Нетърпеливост; постоянно възбудено движение през нощта.

Ларингеално-трахеален катар.

Дрезгавост. Грубо, стържещо усещане в гърлото и гръдния кош, като че ли много бързо.

Афония. Внезапна загуба на глас поради простуда. Не може да каже гласно една дума.

Кашлица. Суха, дрезгава кашлица, причинена от леплива гъста слуз в гръдния кош; подобрява се след пиене на малко количество студена вода; не може да отхрачи или да повдигне слузта. Пареза. Всеки пристъп на кашлица причинява мъничко изпускане на урина; натъртено, парещо усещане по протежение на трахеята и под стернума.

Колики. Образуване на газове по време на мензис. Превива се надве от болка (Bry, Caps, Cham, Coloc, Iris, Magp, Puls, Rheum, Rhust). Влошава се от всяка хапка храна и от тясно облекло; болезнено разтежение, къркорене при пиене.

Брадавици. Местоположение: по лицето, около носа, по клепачите; по ръцете, пръстите на ръцете; по ануса. Вид: стари, възпалени, разязвени, болезнени, втвърдени. След бързо потиснати обриви.

Особености

Характеристика на Causticum е неговата паралитична слабост, тъкмо обратната на възбудимостта на нервните фибри у Arsenicum. Възбудимостта на Causticum е подобна на тази у Arsenicum и Rhust, които са показани при ревматизъм и артрит, влошаващи се най-вече нощем; обаче тази паралитична слабост на Causticum е постоянно изразена във всички органи, засегнати от него: в големия колон например, където най-вече у бебета се наблюдава много болка, тревожност, червенина на лицето и прочее.

На умствено ниво Causticum е боязлив, плашлив, меланхоличен, дълбоко депресиран, същински неврастеник. Страхът и тревожностите са най-типичните умствени характеристики на това лекарство (а това са и характерните симптоми при всички сикотични състояния); те се проявяват най-често след обвинения, унижения, гняв и преумора; всичко това го прави много мълчалив и отдръпнат, но и много критичен. Той е подозрителен, нерешителен, тъжен, склонен към сълзи – но с фази на преходна раздразнителност и внезапни гневни пристъпи.

Макар страхът от смъртта тук да не е като страх от умирането при Aconitum и Arsenicum, нито като страха от загуба на разума при Calcarea, той живее в постоянно състояние на тревожно очакване да се случи някакво нещастие; то виси над него, денем и нощем, подобно на Дамоклев меч, и буквално го парализира и отнема волята му, отнема увереността в него самия, прави го крайно нещастен и неспокоен – сигурен, че нещо ужасяващо ще се случи.

Има особено страх нощем, в тъмнината; и ако става дума за бебе или малко дете, то изобщо няма да си легне в леглото само.

Когато е болен, въображението му рисува ужасни картини, очи с ужасно изражение или разкривени в гримаси човешки лица. Изражението на лицето му е изпито, тъжно и тъпо. Всичко му се струва лошо и често избухва в сълзи, подобно на Pulsatilla.

Когато стара рана или травма, вече зараснала, или цикатрикс, или старо изгаряне отново станат болезнени; когато през периода на кърмене млякото намалее и изчезне преждевременно поради крайното изтощение на майката или поради тревоги, продължителни будувания или тревожност; когато по време на мензис кръвта не тече през нощта (Pulsatilla, Bovista текат само през нощта); когато след мензис продължава да се процежда леко зловонно течение; когато левкореята се появява само нощем; когато пациентите са хора с тъмна коса или деца с деликатна кожа: изборът в тези случаи пада единствено върху Causticum, който, приложен в безкрайно малки дози, ще възстанови реда и равновесието, и ще възобнови здравето във всички случаи, които са лечими.

Женева, Швейцария.

Превод ©Цветана Коджабашева, 2018