Ruta graveolens. – Засягане на сухожилията на долните крайници след операция на ингвинална херния. – Лекция по хомеопатична ММ от Кент.

Седефче

„(Прясно изцеден сок от цялото растение Ruta graveolens, примесен с равни части спирт.) – Ханеман, Materia Medica Pura

Рядко мислим за Ruta в случаи, при които няма пряко пресилване или изкълчване на стави и сухожилия, наранявания на периост и съединителни тъкани поради падане, навяхване или удар. Споделям по-долу лекцията на Кент за Ruta, след един упорит нетипичен случай, излекуван от това лекарство. Ето накратко тази история.

Човекът беше на 50 години, във видимо добро здраве и добра физическа форма. Беше се отнесъл до хомеопатията по принуда, след оперативно отстраняване на ингвинална херния отляво. Тя не му създавала никакви оплаквания, но по препоръка на хирурзите той се съгласил на операцията. След интервенцията обаче започнали проблеми. Активен спортист, той искал да възобнови заниманията си, но бил възпрепятстван от остра болка на мястото, където била разположена хернията преди операцията. Болката била при кихане, смях, кашляне и изобщо всяко стягане на коремната стена. Не стига това, ами по-късно започнал да изпитва и силна болка в десния долен крайник, силно схващане, дърпане и опъване на мускулите на бедрото, на прасеца – толкова болезнено, че му пречело да ходи бързо, а да тича съвсем не можел. Така се наложило да замрази заниманията си по футбол и тенис, почнал да посещава масажисти и рехабилитатори, но напразно. Оплакваше се от липса на сила, така казваше – „нямам сила, не съм като преди“.

Неговият случай бе особено труден поради липсата на характеризиращи симптоми, които да ми помогнат да отгранича лекарствата, които са най-често показани в подобни случаи. Той нямаше и съпътстващи оплаквания. Общите симптоми сочеха към Silicea. Допълнително затруднение беше неговото неумение да обясни как точно се усеща тази негова болка в десния крак; единственият ориентир, който ми даде, беше влошаването от движение, но както знаем, това не помага особено. Arnica, Sulphur, Rhus toxicodendron и Silicea значително облекчиха състоянието му за известно време, но симптомите не изчезваха напълно и се завръщаха в пълна мяра след изчерпването на действието. Веднъж той спонтанно сподели, влизайки в кабинета, че силно се е затруднил при изкачването на стълбите, защото десният му крак се „вдървил и скъсил“. Тъй като моментално този симптом ме насочи към Ruta, тогава се замислих също, че и пораждащата причина е била травматична по своя характер, макар и да не бе типичната травма на Ruta. Така събрах следните симптоми:

Още една особеност имаше в този случай – кръстосването на симптомите. Мястото на травмата бе отляво, мястото на последствията – отдясно. Вярно е също, че Ruta липсва и в двете главни рубрики на Complete Repertory за кръстосана проява на симптомите (горе ляво, долу дясно) и за преместването на симптомите от лявата страна към дясната:

Ruta 200c за два дни смъкна болката от ниво 10 до ниво 2. Човекът се обади след две седмици, че отново играе тенис и футбол, а аз за пореден път благодарих на Самуел Ханеман за големия дар, принесен на човечеството.

Лекция по ММ на Ruta graveolens от Дж.Т. Кент

Ruta graveolens (Седефче)

Това е още едно от нашите често пренебрегвани лекарства. То понякога изглежда като Rhus или Argentum nitricum, или като други лекарства, които даваме въпреки че не са напълно съответстващи на случая. Много от неговите симптоми трудно се намират из реперториума. Затова е нужно да се добие познание за природата на лекарството.

То попада в клас оплаквания, които наподобяват Rhustox: чувствителност към студ, влошаване от студено влажно време; влошаване от охлаждане; оплакванията често настъпват след пресилване на частта; но е ограничено до главно до части, които са сухожилни, апоневрозни фибри, бели фиброзни тъкани, сухожилия на мускулите сгъвачи; флексорни сухожилия, които са пресилени. Rhust понякога съответства на такива случаи, но никога по специфичния начин, който виждаме при Ruta. Тя често кореспондира при различни хирургични състояния; при проблеми на периоста вследствие на травми. Оплакванията в периоста са там, където плътта над костта е оскъдна – над тибията. Натъртванията бавно отминават и оставят след себе си втвърден участък; втвърдяване на периоста; възлесто образувание, което остава болезнено; бавно възстановяване. Бучка на периоста, която съществува с месеци или години; чувствителна, болезнена и възлеста; резултат от удар с пръчка или чук, или от ритник по пищяла. У селяни, дървари, механици – от държането на чука или друг метален инструмент се образуват твърди възли на дланта поради захващането на чука и протягането, като след използването на железен лост; втвърдена маса от тъкани в сухожилията, подобна на торбичка. Тенденция към отлагане на депозити в периоста, в костта, в сухожилията, около ставите. Най-специфичното място е китката; торбички и възли се образуват тъкмо там. Пресилване на сухожилията, поради което на мястото се образува възел; бучки, пъпки, малки тумори в сухожилията.

Постепенно усилващо се свиване на флексорните сухожилия, така че ръцете остават постоянно сгънати; стъпалото остава сгънато, така че табанът се извива все повече, а пръстите са издърпани отдолу поради пресилване и прекомерно усилие на флексорите.

Пресилване на очните мускули. Тези мускули имат много сухожилни части. От постоянно използване на очите, докато стане пресилване. То е последвано от главоболие, а има ефекти и в очната ябълка, в обвивките на окото; затова пресиленото око е зачервено. Болка в окото, над и през окото, веднага щом той се опита да използва зрението; влошаване от премного взиране. От четене на дребен шрифт, от шиене на дребни бодове, от фини бродерии. Това пресилване води до зачервяване, болка и невъзможност да се фокусират очите в една точка. Следва главоболие. Тука Argentum nitricum наподобява Ruta. Natm и Argn са двете най-често използвани лекарства тука, но и Onosmodium е много често показан при главоболия след пресилване на зрението. Те обаче лесно се отграничават от Ruta, защото тя се влошава от студ и иска всичко топло. Argn се влошава от горещина, иска да бъде на хладно място. Винаги трябва да се взема предвид пациента.

При Ruta има общо изтощение. Подбедриците поддават при ставане от стол, пациентът се заклаща и прави няколко опита да се изправи от място. Рутинистите дават Phosphorus и Conium за това. Ruta и Phosphorus споделят много силна, неутолима жажда за леденостудена вода. Сравнете Phos и Con заради слабостта, която преминава през хълбоците и бедрата.

Лекарството не е доказано достатъчно откъм менталната страна. Умствените симптоми са общи с много други лекарства. Склонност да противоречи и да се кара; Недоволен от себе си и околните; Тревожен и паднал духом, с умствено обезсърчение. Тези симптоми са твърде общи и могат да бъдат групирани една от следните две групи. Пациентът може да бъде раздразнителен или с добро разположение на духа. Това лекарство попада сред раздразнителните. „Обезсърчен“ е обратното на „щастлив“ – това е другият клас. Меланхолично настроение към вечерта. Единственото особено тук е, че се влошава към вечерта. Когато симптомите са така проявени, че да спадат общо към един от двата класа, те не са особено важни.

Много от оплакванията се влошават при лягане, особено острите, жилещи, разкъсващи болки в нервите. Ruta е болезнено лекарство, но има една бавност в проявата на симптомите, затова болките ѝ са от хроничен характер. Стари невралгии, жилещи, разкъсващи, парещи болки, особено в долните крайници и около очите; лицеви болки. Лекарството има всякакви болки, описвани с всякакви прилагателни, но всички те се влошават при лягане и от студ. Стържещи, разкъсващи болки в ишиасните нерви. Особено тежки форми на ишиас; болките почват в гърба и се спускат към гълбоците и бедрата; разкъсващи болки; добре му е през деня, но се влошава веднага щом легне нощем. Gnaphalium е велико лекарство за ишиас и също се влошава от лягане.

Усеща очите горещи, като огнени топки. Да се използва Ruta за чисто възпаление, когато очите се усещат горещи, би било провал. Euphrasia, Belladonna и Aconite се използват при прости възпаления от студ, а антипсориците се дават, когато случаят е хроничен. Но ако жената изтощи очите си от дълго шиене на фини ръкоделия и почувства очните си ябълки като огнени топки, тя ще се нуждае от Ruta. Aconite ще дадем, ако има възпаление със сълзене след излагане на студени ветрове, а очите изглеждат като сурово говеждо месо. Очите горят, болят, усещат се пресилени; зрението е замъглено; влошават се, ако са използвани вечерта. Още един частен случай на общото влошаване вечер.

Когато при преписване на текст ръкописът е поставен на едно място, а копието – на друго, и особено ако преписът се извършва на лоша светлина, ще настъпи главоболие, което Ruta  ще излекува. След като очите са пресилени по такъв начин, пациентът може да излезе н астуден вятър и да настъпи паралитична слабост; това е допълнителна индикация за Ruta. Сълзене от излагане на вятър или от яздене в студа. Парализа на някои очни мускули, до поява на страбизъм; всякакви нарушения в акомодацията. Загуба на сила във вътрешния прав мускул. Астенопия; дразнене на всяка очна тъкан от пресилване или от използване на очите за фина работа; горещина и болка във и над очите; очите се усещат като огнени топки нощем; замъгляване на зрението; буквите изглеждат, сякаш се сближават; сълзене и т.н. Амблиопия, която настъпва при преумора на очите или от аномалии на рефракцията; от писане на изкуствена светлина от фина работа с иглата и т.н.; у тъкач, който трудно отличава една нишка от друга и не може да чете изобщо; замъгленост на зрението с пълна неяснота на разстояние.

Изявена характеристика е запекът с пролапс на ректума при изхождане. Чести безуспешни позиви с пролапс на ануса. Изпъкване на ректума след раждане. Болка в ректума, докато седи. Огромна болезненост в ректума, като от разязвяване. Полезно лекарство при хемороиди и стриктура на ректума.

Симптоми в гърба. Решително това е едно ревматично лекарство. Всички лекарства, които са чувствителни към студ и се влошават от студено, мокро, бурно време, определяме като ревматични лекарства. Ревматични симптоми в гърба: болки като от удар в лумбалните прешлени. Болка в гърба или в опашката като след падане или удар, или като че е натъртен.

Сухожилията усеща скъсени и слаби; коленете поддават при изкачване и слизане по стълби. Болки и хромавост в глезените след изкълчване или навяхване. Хромавост след изкълчвания, особено на китките и глезените. Незабавно след изкълчване, във възпалителния стадий, вероятно ще дадете най-напред Arnica, вероятно последвана от Rhustox. Но когато се образуват възли по сухожилията в резултат на пресилване, има нужда от Ruta. Тя е велико лекарство за просто навяхване; показана е при всякакви болки и слабост на сухожилията. Arnicaр Rhustox и Calcarea  често са необходими, когато липсват всякакви други симптоми, освен самото изкълчване.

Паралитична слабост в долните крайници, след пресилване на гърба. Влошаване вечер при меланхолично настроение, парене в очите, зелен ореол около светлината; зрението размазано; очите болезнени; болка под дясната скапула. Крайно моторно безпокойство, като при Rhust. Толкова е неспокоен, че не може да стои неподвижен, нервно безпокойство. Натъртено усещане навсякъде, като от падане или удар, по-силно в крайниците и ставите. Натъртвания и други механични наранявания на кости и периост; изкълчвания; възпаления на периоста; еризипел. Ruta  е свързана с Mercurius и е негов антидот. Обриви по кожата със сърбеж, който променя мястото си след разчесване, както при Mezereum. Сравнете Phos при жажда за студена вода и слабост на долните крайници. При ревматизъм диференцирайте с Phytolacca. Сравнете Rhust, Sepia, Silicea и Sulphur. Ruta е антипсорична, но не навлиза толкова дълбоко, както Silicea и Sulphur.

Кент, Лекции

©Цветана Коджабашева, 15/04/2018