Posted on

Трибуна. – Дървените философи срещу хомеопатията.

Възмутително. Нямам друго мнение за поведението на ученият от БАН, който си позволи днес сутринта да изнесе показен урок за това, какво можем да очакваме от родната наука. Каквито и дипломи да има този човек, каквито и степени, тапии, и каквото там притежава, поведението му е несъвместимо с това на един „представител на науката“.

Как иначе един човек, който се самоизтъква като виден учен и лекар, би си позволил да въвежда в пряка заблуда и да манипулира милионната аудитория на държавната телевизия, казвайки, че хомеопатията не бивало да се изучава в медицинските университети, защото не била наука, защото не била полезна; но иначе, видите ли, народът бил свободен да избере как да се лекува – „с шамани, врачове, билкари, хомеопати и тем подобни“ – цитирам по памет края на изказването. Учил ли е той хомеопатия, познава ли историята, достиженията, развитието на хомеопатията?! В качеството на какъв точно капацитет си позволява подобни изявления?

Водещият бе направил жест да покани представител и на другата страна – на въпросните шамани и прочее ненаучни видове, според учения от БАН – но беше ли дадена равна възможност на доктор Пачова да се изкаже? Не, тя трябваше да се бори буквално за всяка дума, защото събеседникът ѝ бълваше едни и същи заучени фрази срещу хомеопатията и хвърляше твърдения, че липсвали авторитетни научни изследвания за ползата от хомеопатичните лекарства, така че не беше възможно да се вземе думата от него. И все пак тя успя да му каже едно много важно нещо: „Вие не знаете за съществуването на авторитетни изследвания за действието на хомеопатичните лекарства, защото не сте запознат!

Да, той може би не е запознат (което е по-малкото зло, защото ако бе запознат, изводите за публичните му изявления биха били несъмнени). И не само той, още много други не са запознати. Но не защото такива изследвания не съществуват – напротив, съществуват и установяват по несъмнен начин тъкмо обратното на онова, което твърди многоуважаваният титулован учен. А защото по тези въпроси медиите мълчат, тези новини не се излъчват, тези съобщения остават скрити – за сметка на другите, обратните съобщения, които се тиражират шумно и широко, и които с големи букви крещят откровени лъжи срещу хомеопатията, и така успяват да манипулират милиони хора.

Парите, казва нашият учен, парите били в основата. Всеки средно интелигентен човек, казва той, бил знаел, че многомилионна индустрия стояла зад хомеопатията. Ама, моля ви се, бих се задушила от смях, ако наглостта, с която се изричат тези неистини, не ме поразяваше всеки път до онемяване!!! За какви пари, за каква индустрия говорите вие?! Вие ли не знаете колко струват алопатичните лекарства, които заробват хората с хронични заболявания доживотно, и какви пари – какви милиарди печели фармацевтичният бизнес?! Не може и дума да става за сравнение, нито с цената на хомеопатичните лекарства, нито с продължителността на лечението с тях.

Незаконно било, продължава нашият учен, да се рекламират хомеопатичните лекарства! И размахва тази фраза срещу доктор Пачова, сякаш тя лично извършва такава реклама – ха!? Че законно ли е да се рекламират алопатичните лекарства? Човек не може да пусне телевизор или радио, не може да отвори интернет сайт, без да го оглушат и ослепят реклами на всякакви „стопери“ на кашлици, хреми, болки и прочее, на „пречистващи“ и какви ли не там препарати „за здравето“. При това верността на твърденията в тези реклами е нещо, което отдавна би трябвало да е предмет на проучвания, ако имаше компетентни органи на място – да господин учен, и на високо оповестяване на твърде ограничените възможности на въпросните „панацеи“ от алопатичен вид.

Търпението било добродетел? Да, но с мярка. Защото когато единственото нещо, което правим, е да търпим, ставаме не само свидетели – ставаме потърпевши на подобни издевателства върху една почтена професия, на подобни манипулации и подигравки с всички нас, не само със „средно интелигентните“ българи. Никой, който има себе си за учен, не може да си позволява непремерени изказвания, неподкрепени с научни факти! Никой, който има титли и звания пред името си, и се кичи с тях по националната телевизия, не може да си позволи да нарича „лъженаука“ една доктрина, от която нищо, ама нищичко не разбира! Това изобщо е възможно изглежда само в България, защото само тука на гражданите се гледа като на глупаци, които не могат да формират собствено мнение.

Просто не искам да пиша повече.

©Цветана Коджабашева, 15 февруари 2018