Кашлиците и някои лекарства от Mammalia, Pisces и Radiata

от Ернст А. Фарингтон

Извадки от Клинична Materia Medica, лекция ii

В книгата са събрани лекциите, изнесени от д-р Фарингтон в Ханемановия медицински колеж във Филаделфия.

Публикувана е през 1890.

Днес започваме да изучаваме лекарствата, чиито източници са от животинското царство. Искам да започна лекцията за тези лекарства, като кажа няколко думи за техните общи качества. Много от животинските отрови се отличават с насилие и интензивност на действието, и с отчетливо редуващи се състояния, които те предизвикват както в структурата, така и във функциите на тялото. Често кръвта се променя по своя състав и качества. Нервната система страда, и дори крайните тъкани са засегнати. Тенденцията при тези лекарства е да произвеждат болести, които никога не са от астеничен характер, а винаги приемат деструктивна форма и така причиняват смърт на отделни участъци или на цялото тяло. Ето защо, на тези отрови гледаме като на лекарства, които кореспондират на дълбоко поставени болести; например такива, придружени от промяна в качествата на кръвта или засягащи дълбоко нервните центрове. Следователно животинските лекарства са показани при тифоидни трески, еризипелни възпаления, туберкулоза на разни органи и тъкани в тялото, и при множество дискразии, които подлежат и обуславят острите заболявания. Ако посветите време на изучаването на тази част от Materia Medica – повече, отколкото посвещаваме на тези лекции – ще откриете, че тези лекарства често повишават жизнеността и насочват жизнената енергия в правилното русло.

Ще откриете също, че тези животински отрови особено въздействат на ума и най-вече на емоциите. Те подбуждат най-тъмните качества в човешката природа и произвеждат състояния, които са наистина шокиращи. Някои от тях предизвикват похот, интензивен гняв и сродните им страсти. Така че много от тези лекарства са подходящи за хора, засегнати от безумие, независимо дали е резултат от функционални или органични церебрални промени, или са рефлекс от нередовности в телесните функции.

На таблицата виждате, че имаме доста лекарства, произхождащи от животинското царство.

Vertebrata  Mamalia Moschus, Castoreum, Mephitis, Oleum animale, Hippomanes, Castor equi, Lac vaccinum, Lac defloratum, Lac caninum, Koumyss (Lac-eq), Fel tauri, Fel vulpi, Pulmo vulpis.
Ophidian Lachesis, Crotalus, Bothrops, Agkistrodon, Elaps, Naja, Vipera
Pisces Oleum jecoris aselli
Batrachia Bufo rana
Mollusca Sepiae succus, Murex
Radiata Corallium rubrum, Spongia, Medusa, Badiaga
Articulate Hemiptera Coccus cacti, Cimex
Hymenoptera Apis mellifica, Vespa, Formica rufa
Coleoptera Cantharis, Doryphora
Orthoptera Blatta
Arachnida Tarantula, Mygale, Theridion, Aranea

За удобство при изучаването им съм разделил тези животински субстанции според естествените им връзки. Да вземем най-напред Vertebrata. В този огромен разред от животинското царство забелязваме първия клас, Mammalia, последван от Ophidia, или голямото змийско разнообразие, после Pisces или риби, и накрая Batrachia (Amphibia). Доста лекарства имаме в клас Mammalia, но тези представители на животинското царство формират само малка част от него. Има много животински лекарства, за които нищо не знаем, само имената им; те са използвани от някои практикуващи индивидуално, без да се провежда доказване. Това е поле, което не е изследвано задълбочено; а неговото изследване среща доста съпротива. Особено това важи за Cimex lectularius, обикновената креватна дървеница, която е просто осъдена; но тази съпротива се разпростира и върху други лекарства от същия клас. Предразсъдъците отиват далеч. Не искам да хваля тези лекарства повече, отколкото те заслужават. Но нашите схващания, предразсъдъци и желания засягат всички ни.

Когато разглеждаме Mammalia, забелязваме най-напред Moschus, а след него още една подобна животинска субстанция, Castoreum. Споменавам ги заедно, за да ги запомните като две субстанции, които по подобен начин въздействат на нервната система. Знаете произхода на Moschus; Castoreum е подобен продукт, получен от бобър и е много полезно лекарство за пациенти, особено жени, които са нервни и не реагират след тифоидна треска. Ако след изчерпване силата на треската пациентката остане раздразнителна, слаба и с изтощителни изпотявания, Castoreum незабавно ще помогне.

Сега да погледнем към продукта от животното, което всички познавате като скункс, Mephitis putorius. Лекарството Mephitis също мощно въздейства на нервната система. Ако се вземе в ниски потенции при изтощение, то тонизира нервната система и облекчава. Основната употреба на Mephitis обаче е при магарешка кашлица. То предизвиква добре описаната твърда кашлица с ясно изразен ларингеален спазъм и отчетливо изреваване. Открил съм, че при използването на това лекарство то често очевидно влошава пациента, но в действителност съкращава курса на болестта. Когато катаралните симптоми са слаби, а спазматичната кашлица е отчетлива, трябва да се избере Mephitis. Кашлицата се влошава през нощта и при лягане. Има чувство на задушаване; детето не може да издиша. То повръща храната си, понякога часове след хранене. При магарешка кашлица трябва да сравнявате Mephitis с Corallium rubrum, при което обаче се наблюдава задушаване преди кашлицата и огромно изтощение след нея. Задъхването прогресира към повтарящо се грачене при вдишване, докато лицето на детето почернее.

Трябва да се мисли и за Drosera. Това лекарство има пристъпна лаеща кашлица, която става толкова честа, че не дава възможност на пациента да поеме дъх. Влошаването е особено силно след полунощ. Детето придържа двата хипохондриума по време на кашлицата, но не може да повдигне слузта и настъпва повдигане и повръщане. Пациентът може да има диария, при която изхожданията съдържат кървава слуз.

Mephitis се препоръчва и при астма на пияници. Може да се използва също при астма на туберкулозно болни, когато Drosera се провали. Пак при същото състояние може да мислите за Rumex и Sticta. Последното лекарство трябва да се даде, ако влошаването настъпва в 2 часа сутринта. То се препоръчва от доктор Е.Т. Блейк, когато заедно със състоянието се наблюдава разцепващо главоболие. Mephitis изглежда има силата да направи пациента издръжлив на екстремни студове. Студът се усеща по-слабо от обикновено при студено време. Къпането в леденостудена вода доставя приятно усещане. Други симптоми на лекарството, които заслужават внимание, са: блуждаещи болки, с позиви за уриниране; фини нервни вибрации, които стигат до костите и причиняват тревожност; събуждане през нощта с конгестия към подбедриците (вижте Aurum); подбедриците са неспокойни, като че ли ще изтръпнат; живи фантазии, които го правят неспособен за умствена работа; бъбрив, сякаш е опиянен; много силна болка в главата, след пълнота, притискаща нагоре; главата е тъпа и изтръпнала; главата се усеща уголемена; тежина и натиск в тилната част на главата, като от притискане с пръст; червенина и конгестия на конюнктивата; замъгленост на зрението; буквите се замъгляват и се сливат.

………………..

Pulmo vulpis е въведено от Гравол, който действа съобразно принципа Signatura rerum, и препоръчва Pulmo vulpis при астма, тъй като лисиците са издръжливи на бързо тичане. Споменавам ви това, без да го натрапвам.

Сред Pisces (риби) ще спомена само рибеното масло, Oleum jecoris aselli. То е познато като велико лекарство при скрофула, туберкулоза и хронична слабост. Използвано е, както знаете, от лекарите и от двете школи. Много лекари твърдят, че то действа физиологично. Това е грешка. То е лекарство. Не действа чрез съдържащото се в него масло, както твърди доктор Хюз. Ако това беше така, защо останалите масла не произвеждат толкова добри ефекти? То е съставно лекарство и съдържа Iodine, Phosphorus и други субстанции. Доктор Нийдхарт от този град е направил доказване. Той дал лекарството в ниски потенции на доказващите, докато получил списък от симптоми, които намерил за характеризиращи. Ще очертая за вас рамката на симптомите. Можете да го използвате, когато по гърба надолу пробягват тръпки, гласът става дрезгав, а през гръдния кош се усеща разраненост. Колко често виждаме тези симптоми в началото на туберкулозата! Може да има остри бодящи болки тук и там през гръдния кош; пациентът се оплаква от пареща болка на малки петна или в определен участък от гръдния кош. Треската е особено отчетлива към вечерта, с парене по дланите. Кашлицата е суха, с отхрачване на малко лигава слуз, каквато забелязваме при начеваща туберкулоза. Това са симптомите, събрани при доказването от този съвестен наблюдател, доктор Нийдхарт; и когато са забелязвани у болните, са излекувани от лекарството. Когато ги срещнете, може да дадете Oleum jecoris aselli, както в потенция, така и в сурова форма.

……….

От Radiata  имаме четири лекарства, от които първо ще разгледам Corallium rubrum. То има няколко употреби, но аз ще спомена две. Corallium е полезно при миазматична комбинация на сифилис и псора. По повърхността на тялото има гладки петна, най-вече по дланите. Първоначално те са кораловочервени, но накрая потъмняват и приемат добре познатата медноцветна характеристика на сифилиса. Corallium е полезен и при шанкър, когато той е кораловочервен на цвят.

Магарешката кашлица на Corallium се описва като картечен откос, пристъпите, които вече описах, идват много близко един до друг. През деня кашлицата е кратка, бърза и звънтяща; когато падне нощта се появяват ясни пристъпи на магарешка кашлица. Те явно съвсем отнемат дъха на детето, защото като приключат, то пада назад напълно изтощено. По това кашлицата прилича на тази на Mephitis.

*****

Превод ©Цветана Коджабашева, 2017