Posted on

Magnetis polus australis

от Хенри К. Ален

извадка от “Materia Medica на някои важни нозоди”

Описание: Южният полюс на магнита

Ум: След вървене на открит въздух, той се чувства в заядливо и жлъчно настроение. След вечерна дрямка настроението му е крайно заядливо и раздразнително. Лесно се стряска, когато го докоснат. Никаква веселост; той е паднал духом, като че е останал сам, или сякаш е преживял тъжно събитие, за три часа. Веднага се разплаква. Обезсърчение (първите часове). Силно обезкуражен, неудовлетворение от себе си. Липса на желание за работа и гневно настроение. Мълчалив, не желае да говори. Иска да остане сам, компанията му е неприятна. Веселите лица са му неприятни. При най-малкия повод избухва в много силен гняв; започва да трепери и се забързва, и използва много груб език. Страстен, яростен, груб, както в изразните средства, така и в действията си (той самият обаче не го долавя); той отстоява желанията си насилствено, ругаейки околните, с разкривени черти на лицето. Чувство на топлина, която постепенно се усилва до горещина (у жена в магнетичен сън, след докосване до южния полюс на магнит). Бърза смяна на хрумвания и прищевки.

Сетива: Нестабилност на ума; той е неспособен да насочи мислите си; нещата сякаш пробягват през сетивата му; мненията и изявленията му се люшкат колебливо, което причинява тревожно и неспокойно състояние на ума.  Умственото объркване е отстранено от докосването на цинков метал. Световъртеж, като че ли е пиян, като че ли се налага да залита, даже и когато е седнал. 

Глава: Прилив на кръв към главата, без горещина. Тежина на главата, с нещо като пълзене или фино дълбаене в главата. Фино дълбаене в мозъка, като от множество насекоми, придружено от тежина на главата. Пълзене на вертекса, като че ли нещо пробягва там, и някакъв вид разкъсване. Шокове във всяко слепоочие. Болка в дясната страна на челото, която се състои от разкъсване и силно туптене. Няколко силни пулсации над челото, придружени от разкъсваща болка. Разкъсване на малък участък по лявото слепоочие. Теглещо-разкъсваща болка в мозъка от лявата страна, наподобяваща бавен, парещ бодеж. Натиск в тила, местещ се на различни места. Главоболие, натиск на върха на главата или в някое от слепоочията, интензивна, много силна болка, като че ли по време на катар, много силна, докато седи изправен и почти изчезваща при навеждане на главата напред или назад (през първите часове). Главоболие в тила, най-силно в стаята, но изчезващо на открит въздух (през първите часове). Пълзене, примесено с промушвания, в предната част по средата на челото, вечерта. Остра, насочена, силна болка в лявата половина на главата, с натиск отвътре навън; продължителен бодеж, придружен с натиск (облекчава се от северния полюс). Просто обтягаща болка в целия мозък, която започва, докато върви на открит въздух, но скоростно изчезва в стаята. Пулсиращи удари в дясната страна на главата, когато легне. Тласъци в главата. Спазматично присвиващо главоболие в областта между веждите. Определен участък по окосмения скалп е болезнен като от натъртване, още по-силно болезнен при допир. Подут лимфен възел по врата внезапно се възпалява, кожата около него е болезнена като от рана, а най-слабият допир до него е много неприятен. Кожата на челото сякаш е силно изсъхнала и залепнала към черепа.

Лице: Усещане в лицето (и в останалата част на тялото), сякаш студен въздух струи върху него. Тъпи бодежи в бузата.

Очи: Бавен, парещ бодеж по ръба на клепача. Очите са плувнали, от време на време. Разяждаща болка, сутрин и вечер, особено във външните очни ъгли, като че ли косъм е влязъл в окото; вид възпаление на ръбовете на клепачите. Болезнена смъдяща сухота на клепачите, която се долавя най-вече при движението им, главно вечер и сутрин. Подуване на Мейбомиевите жлези по долния клепач сутрин, като че ли ще се образува ечемик, но остава само болката. Смъдене във вътрешните очни ъгли (сутрин). Натиск и тъпо пробождане в лявото око. Спазматична контракция на единия клепач, сутрин. Кожата около очите е разранена. Когато държи магнита до окото, той чувства лека студенина в него за кратко и много силен сърбеж в клепачите. Усеща очите слепнали сутрин. Туптене и сърбеж в окото. Зрението е засегнато: обектите изглеждат неясни, даже двойни, когато докосва тилната част на врата. Замъгляване на зрението с прилошаване, желае да седне; обектите са като прибулени; след това те стават много по-отличими и по-ярки отпреди, с възторжено настроение. В началото, зениците по-лесно се разширяват, отколкото се присвиват.

Уши: Почти безболезнено теглене зад ухото отдолу нагоре, разпростиращо се в главата, почти непрекъснато. Разкъсващи болки в хрущялите на външното и вътрешното ухо, които достигат почти до вътрешните ушни кухини. Бучене в ушите, което той усеща повече в горната част на главата. Шумове в ушите, като от движение на криле. Усещане като за свирене на вятър в ушите, рано сутринта; той го чувства до челото. Възпаление на външното ухо, браздите по тази част изглеждат, като че се появяват рагади. Инцидентни бодежи и звънене в ухото. Болезнен тласък в ухото, като че ли частите чрез притискане се раздалечават една от друга; някакъв вид оталгия. Усещане, сякаш студен вятър духа върху ушите. Усещане, като за топъл дъх върху външното ухо. Два болезнени везикула от дясната страна на врата, под ухото.

Челюсти и зъби: Болка в подчелюстната жлеза, като че е подута. Кожата под брадичката е болезнена, като разранена. Зъбобол, влошава се от топла напитка. Разкъсващ тласък в горната челюст към окото, вечер. Тъпа болка, с интензивни болезнени бодежи в развалените зъби.

Уста: Единични бодежи по левия ръб на езика. Усещане за подуване на езика, и горещина в речевите органи.

Гърло: Чувство на разраняване в гърлото по време на и помежду преглъщанията. Гнил мирис от гърлото, рано сутрин (но устата е чиста), който сам той не долавя. Парене във фаринкса, нещо като задушаване отдолу нагоре, с чувство на горещина.­ Горещина в органите на речта, със затруднение при говорене; усещане, че езикът сякаш е подут. Насъбиране на голямо количество водниста слюнка от устата, която се излива от устата при навеждане.

Апетит и вкус: Слаб апетит, без отвращения или абнормен вкус, общото здраве е добро. Безразличен е към храненето, пиенето или пушенето; харесва храната, но няма желание за нея, и е заситен още преди да почне да яде. Безразличие към млякото, което граничи с отвращение, рано сутринта. Храната и кафето му горчат. Храната не е с лош вкус, а е почти безвкусна. Металически вкус, частично сладникав, частично възкисел, ту в горната, ту в долната част на езика, с чувство на студенина, като от селитра. Той загубва сетивност за вкус, когато яде топла храна; вкусът се връща след хранене. Бялото вино му киселее; след една глътка чувства силно отвращение към него.

Стомах: Склонност да повърне, рано сутринта след събуждане. Склонност да повърне, скоро след обяда. Пристъпи на гадене при навеждане напред, очевидно в стомаха. Оригвания от чист въздух. Изпускане на газове след обяда. Болка в стомаха, като от натиск върху натъртен участък; след хранене тази болка постепенно преминава в червата. Много силна болка под лъжичката, причинена от продължително умствено усилие.

Корем: Нещо като сграбчване, директно над пъпа. Шумно къркорене в корема. Колики от газове, рано сутринта в леглото. Прищипване в корема, което е причинено от течение. Газовете се притискат нагоре, под късите ребра; колика от газове в хипохондриума, вечерта. Колика след вечеря: остър натиск тук и там из червата; по време на движение коликата става непоносима и преминава внезапно по време на почивка, без отделяне на газовете. Колика от газове през нощта; части от газовете сякаш се преместват от едно място на друго, което е болезнено и причинява неприятно усещане за куркане, или болезнен прищипващ натиск отвътре навън на много места, което му отнема съня; малки количества газ се отделят от време на време, но това не облекчава болката. Колика от газове рано сутринта след ставане; газовете притискат в посока към диафрагмата, причинявайки много болезнени тъпи бодежи.  Теглеща болка от дясната страна на корема, поради която той едва върви. Разкъсваща колика, причинена от (четене?) и ходене, облекчава се при седене; най-вече в епигастриума (рано сутрин). Разтежение на корема вечерта, непосредствено преди да си легне, с болки от колики.  Чувство за препълване в корема, и в същото време скъсено дишане. Отделяне на голямо количество газове. Няколко бодежа от лявата страна на корема. Продължителен бодеж в корема към цекума, който не преминава, докато човекът не се обърне на противоположната страна. Усещане, сякаш левия коремен пръстен е уголемен и там изпъква херния; всяко прокашляне причинява болезнено разширяване на пръстена.

Изхождане: Често желание за изхождане, причиняващо гадене; но тя не успява нищо да отдели. Внезапно желание за изхождане, което обаче много трудно се реализира. Прорязване в корема със студени тръпки, последвано от диария. Неволно отделяне на редки изпражнения. Продължителна контракция и пристягане в ректума и ануса, поради която се отделя оскъдно количество газ. Твърдите изпражнения са смесени с нишки слуз. Сърбеж в хемороидален тумор при ануса. Сърбеж пълзи през ануса, докато върви. Няколко дълги бодежа в областта на десния бъбрек (незабавно).

Пикочни органи: Бодеж в гънката близо до гениталиите. Силна болка в сгъвката близо до гениталиите. Отпуснатост на сфинктера на пикочния мехур (незабавно). Незадържане на урина. Смъдяща болка в предната част на уретрата по време на уриниране, като че урината е кисела или парлива. 

Мъжки полови органи: Теглене в семепровода рано сутрин, докато тестисът виси надолу, като че е издърпан или разтегнат; тестисът даже е болезнен при допир. Тласъци в семепровода. Бавно, фино, болезнено дърпане в семепровода. Разкъсване в семепровода. Спазматично придърпване нагоре на тестисите, през нощта. Разкъсване, пристягащи подръпвания в тестисите; те се подуват. Фин сърбеж по скротума. Болка в пениса, като че ли няколко месести фибри са изтръгнати или издърпани назад. Червено петно, подобно на пъпчица, по върха на главичката на пениса и по вътрешната повърхност на препуциума, без чувствителност. Главичката на пениса е червена и възпалена, със сърбеж и обтягане. От сикотична брадавица капе кръв. Температурата на гениталиите се увеличава през нощта. Пълзене и гъделичкане по главичката на пениса; семенната течност се отделя, без човекът да разбере това. Нощни емисии (у човек, засегнат от хемиплегия); не се е случвало от години (бележка от Ханеман: „След тази емисия парализата се влошава; болният крайник му се струва като мъртъв“). Емисии в две последователни нощи, с много говорене насън. През първите два дни гениталиите са силно възбудени. Силна възбудимост на сексуалното желание след обяда. Настъпва импотентност, въпреки нормалните усещания и наличието на ерекция; в момента, когато семенната течност трябва да се изхвърли, сладострастното усещане внезапно секва, нищо не се отделя, а пенисът се отпуска. 

Женски полови органи: Мензисът, който вече е текъл обичайното време, продължава да тече още шест дни, само при движение, не по време на почивка; всяко отделяне на кръв е съпроводено с режеща болка в корема (бележка от Ханеман: „Тази жена държеше южния полюс, но същевременно докосваше и средната част на парчето магнит. Изглежда, че южният полюс предизвиква хеморагии, и то най-вече от матката, като първичен ефект; северният полюс изглежда въздейства в обратната посока“). Мензисът, който е трябвало да се появи до няколко дни, идва четири часа след допир до южния полюс, но кръвта е светло оцветена и водниста. Горещина и парене във външните полови органи, с фини бодежи.

Дихателни органи: Хрема и кашлица с отхрачване на зелени храчки, със скъсено дишане. Няколко пристъпа на зловонна кашлица през нощта, докато спи, които не го пробуждат напълно. Угнетеност на дишането, по протежение на долните ребра. Дълбоко вдишване, което напомня на хлипане и е придружено от неволно преглъщане (както обикновено се случва при хлипане). Късо дишане до ямката над стомаха. Вечерта, след като си легне, той едва успява да диша поради скъсеното дишане. Угнетение в гръдния кош, като че ли дишането е треперливо, и като че ли вдишваният въздух веднага се охлажда (незабавно). Болка от двете страни на стернума, която се състои от натиск и теглене, придружена е от страдание, което не му дава покой, като че е извършил нещо лошо.

Гръден кош: Натиск в долната област към края на стернума, с тревожност и изчезване на мислите (незабавно). Сърцебиене. Остри бодежи отдясно в гръдния кош, които спират дишането. Натиск отляво в гръдния кош, който ѝ причинява гадене. Силна болка в гръдния кош, следобед и вечер. Тъп натиск отляво в гръдния кош, по време на движение и на почивка. Сърбящо жилене в двете зърна едно временно. Няколко внезапни бодежа по повърхността на скапулата. Под скапулата тя чувства фин, не много остър бодеж (незабавно).

Гръб: В цервикалните прешлени започва горещина и се разпростира по цялата гръбначна колона. Прищипване на мускулите по гърба. Гризене и смъдене в гърба. Потреперване от тилната част на врата надолу по гърба. Болезненост и в същото време пареща болка в гърба, при почивка и при движение. Тъпи бодежи в кръста. Болка, като от изкълчване, в сакроилиачната става, последвана от болка като от натъртване в същата част. След ставане от място, той усеща скованост под кръста, в хълбоците и в коленете. Много силно смъдене и жилене над сакрума и между лумбалните прешлени, което му спира дъха при навеждане.

Горни крайници: Непоносима болка, като от натъртване, през нощта в леглото, в бицепсите на мишницата, върху която не лежи; особено при повдигане на крайника нагоре и назад; преминава веднага, когато се обърне да легне върху засегнатата страна. Пълзене в левия горен крайник отгоре надолу, наподобяващо малки змии. Усещане като от къркорене и бълбукане надолу по левия горен крайник (незабавно). Къркорене нагоре и надолу във вените на двата горни крайника, за няколко часа. Бързо, болезнено тласкане в горните крайници, отгоре надолу. Жилещ сърбеж в мишницата (между двете стави), вечерта преди и след като си легне. Усещане за пълнота в горния крайник, като че ли артериите вътре туптят. Болезнена скованост в лакътната става, която е допряна до магнита. Чувство на студенина в левия горен крайник, като че ли върху него лежи парче лед; но в крайникът е с нормална действителност температура. Теглещо-паралитична болка, рано сутринта; първо в левия горен крайник, когато го повдига, после в кръста, когато се привежда напред, след това в левия хълбок, в мускулите на лявото бедро и в подбедрицата, когато протегне коляното. Силна отмала в десния горен крайник вечерта. Усещане за тежина в предмишницата, като че ли е работил прекалено много. Болка в горните крайници, като че ли кръвта в тях е спряла; ту на едно, ту на друго място. Скованост в лакетните стави (незабавно). Левият горен крайник е много по-тежък от десния, което се придружава от пълзене във върховете на пръстите. Усещане за изтръпване в горния крайник. Усещане, че ръката е изтръпнала, с подуване на вените и учестяване на пулса (незабавно). Усещане като за студен дъх, докосващ ръцете. Усещане за студенина в ръцете, които обаче са топли. Болезнено теглене в пръстите на ръцете и в техните стави. Конвулсивно подръпване в пръстите на ръцете, които са допрени до магнита. Болка в първата става на палеца, като от изкълчване. Тласък в десния показалец, който причинява видимо потрепване. Върхът на пръста, с който е докоснат магнита, изтръпва и става безчувствен. Пълзене по върховете на пръстите.  Чувство на горещина и тласъци в пръста, докоснал магнита. Туптене в пръста, който е в контакт с магнита. Туптене във върха на палеца (незабавно). Разяждаща, тупкаща жилеща болка в основата на ноктите.

Долни крайници: Паралитична и натъртена болка в тазобедрените стави, докато лежи на засегнатата страна. Бедрото и подбедрицата лесно изтръпват сутрин, докато седи, изтръпването не преминава веднага след изправяне. Теглене, с притискане, в мускулите на бедрата, усилва се при движение. Паралитично теглене вечерта, от средата на бедрата надолу до стъпалата. Жилещ сърбеж в бедрата вечерта, също и в леглото. Жилещо подръпване в мускулите на бедрото до перинеума. Усещане за студенина в дясното бедро. Теглеща болка във външната страна на сгъвката на коляното. Тъпа, натъртена болка в сухожилията на сгъвката на коляното; туптене и тласкане, крайниците конвулсивно се присвиват; най-силно е при движение. Много силно теглещо подръпване в подколянните сухожилия, придружено с натъртена болка; подбедриците са видимо присвити от болката, особено при движение. Разкъсване с натиск в пателата (усилва се при движение), което се влошава при опипване на частта. Коленете поддават при вървене. Пукане на колянната става при движение. Много болезнено теглене в подколянните сухожилия, придружено понякога с болезнени подръпвания в прасците. Тъпа болка в коляното след обяд, със разкъсване, влошава се при допир до частта. Болка като от крампа, която се разпростира от лявата тарзална става към ямката на коляното; протягането не я облекчава. Туптене в мускулите на краката, когато седне след разходка. Теглене или разкъсване с натиск, в тибията. Болка като от крампа, теглене в прасците. Непоносимо болезнено придърпване в прасците, придружено от болезнено теглене в подколянните сухожилия. Краката му болят, когато ги остави да висят надолу, докато седи; навсякъде в подбедриците туптене. Сърбящо парещ, бавен бодеж отстрани на прасеца. Теглене или разкъсване с натиск, в тарзалните стави и в глезените. Пробождания под глезените, последвани от теглене в подколянните сухожилия и болезнено подръпване в прасците. Тарзалната става лесно се изкълчва при стъпване накриво. Болка като от изкълчване в тарзалната става, когато направи погрешна стъпка. Крампа в табана, когато извие стъпалото в контра шпиц. Бодежи в табаните на стъпалата, особено при движение. Жилене в гръбната част на пръстите и отстрани на стъпалата (вечер), като че ли са измръзнали. Разраняване на плътта от вътрешната страна на нокътя на големия пръст, като че ли нокътят там е враснал в плътта; много болезнено, даже при съвсем лек допир. Прищипване, причинено от обувките отпред и отстрани на пръстите и близко до нокътя на големия пръст, докато върви, като от мазоли. Теглене отпред назад в средните три пръста, само докато върви (на открит въздух).

Случай на госпожица Х., д-р Беридж

08/11/1878 – От три седмици има болка отпред по средата на лявата подбедрица (където има разширени вени от осем месеца), докато стои изправена или когато кракът виси надолу; болката преминава, когато опъне хоризонтално крайника; често чувство за гореща вода, която тече надолу през засегнатата част, но само когато кракът е в отвесно положение; понякога има туптене вътре, когато кракът виси надолу. Magnetis austr, CM, еднократно.

08/06/1879 – Докладва, че усещането за гореща вода никога не се е връщало, а болката е престанала напълно след два дни. – Беридж

Случай на г-н С., д-р Суон

Той страдал две години от враснал нокът на пръст на крака; опитал грижите на трима от най-добрите лекари и безкрайна върволица от лекарства без резултат. Около година по-рано той се подложил на болезнена процедура по отстраняване на нокътя от корен, но три месеца по-късно той пораснал пак и почнал да му създава още повече грижи от преди. Magnetis australis излекува за около пет седмици. – Суон

Случай на госпожа Д, д-р Балард

От пет години страдала от враснал нокът на крака, от външната страна на големия пръст. През повечето време изобщо не можела да обуе обувка на този крак, и никога – без хилядократно да усили болката – или дори да понесе тежестта на тялото върху това стъпало. Всяка погрешна стъпка била последвана от отделяне на кръв и гной. Външната страна на пръста била много възпалена и подута, толкова, че почти половината от нокътя била скрита. Никакво лечение, даже отрязването на половината нокът, не донесло повече от временно облекчение. Една капка M-aust 1M била последвана от бързо облекчение. Пръстът изглеждал по-добре, бил по-малко чувствителен към натиск, и тя можела да носи ботуш, без да страда от такива болки. Подуването в основата на нокътя почти изчезнало и се показала частта от леглото на нокътя, която била оголена от отрязването. Три дози от същото лекарство за три поредни нощи излекували пръста за няколко дни. – Балард

Случай на госпожа С., д-р Коно

На 31 години, блондинка, оплаквала се от болка в долната челюст отляво; влошавала се сутрин и при движение на челюстта, усещала, че главата на костта сякаш била смачкана и притисната в гнездото си. Три дози M-aust 1M за три последователни нощи отстранили всички симптоми. – Коно

Случай на госпожа Х, д-р Остром

Млада и и скоро омъжена, тя внезапно напълняла много след раждането; това обстоятелство, заедно с неестественият натиск на обувките на високи токчета върху възглавничката на стъпалото, причинило разрастването на плътта от вътрешната страна на големия пръст над ъгъла на нокътя. Поради недоглеждане и нескопосано третиране с местни медикаменти последвали разязвяване и поява на големи гранулации. Придружаващата болка била толкова силна, че не позволявала да се носи обувка. M-aust 1M бил даден всяка нощ за една седмица. За десет дена пръстът бил излекуван и състоянието не се повторило. – Остром

Сън: Често прозяване (със студени тръпки). Безсъние и лесно пробуждане преди полунощ и никаква склонност да заспи. Голямо желание да спи на развиделяване, без обаче да може да заспи. Неспокоен, често се обръща от едната на другата страна, през нощта в леглото. Често говори високо насън, и сънува доста и объркани сънища. Стряска се, докато сънува; това го събужда. Сънува пожари. Сънува, че кон го е ухапал по мишницата и го е ритнал в гръдния кош; при събуждане той чувства болка външно по гръдния кош. Той се кара и се бори насън. Той сънува почти едно и също нещо за много дълго време, и това изтощава ума му. Сънища за гняв. Бавно, свирещо издишане по време на сън, преди полунощ. Бавно, шумно свирещо вдишване след полунощ. Бързо разтрисане на предмишниците и ръцете по време на сиеста. Необичайно туптене в сърдечната област.

Треска: Неприятно чувство в периоста на дългите кости, усеща се в началото на пристъп на треска или малария. Изглежда, че е предразположен към простуди. Кратко потръпване следобеда. Следобед той често е връхлитан от кратки потръпвания навсякъде. Когато върви на открит въздух, зрението ѝ се замъглява, а когато застане неподвижно, тя получава втрисане и тръпнене по мускулите на крайниците, неспособна да ги задържи неподвижни, за няколко минути, без да чувства студ. Студени тръпки в стаята през целия ден, особено след вечерна дрямка. Студени тръпки по подбедриците нагоре към коляното, с изкачване на горещина и кръв към главата. Разтрисащи студени тръпки, с чувство на студенина, за два часа, без да е жаден или настинал; последвани са от огромна топлина, даже когато върви на открит въздух, с жажда и изпотяване по челото и гръдния кош, най-вече под лъжичката (незабавно). Чувство на студенина по горния крайник, сякаш парче лед лежи върху него. Чувство на студенина в областта на коленете (незабавно). Тръпнене в прасците, когато пие. Усещане за студенина в двата горни крайника и в лявата страна на тялото. Доста силен сърбеж по гърба, по време на втрисането. Усещане за бриз, който духа в ухото, по време на втрисане. Чувство на студенина навсякъде, вечер (без разтрисане), без жажда (освен в началото на студенината), и без всъщност да е студен; същевременно настроението му е лошо, всичко му е неприятно, даже храната; два часа по-късно той чувства горещина и е покрит с пот навсякъде, без жажда. Вътрешна студенина в засегнатата част. Лявата ръка му се струва много по-студена, но температурата ѝ е непроменена, даже е леко по-топла (незабавно). Вътрешна суха топлина, няколко часа след усещането за студенина, по време на разходка. Усилване на студенината в бедрата, с чувство за студенина у доказващия, и с горещина на половите органи. По време на втрисането или на чувството за студенина, той е доста топъл, но иска да легне и да се завие добре; устата му е доста суха; след това се покрива с обилна пот навсякъде, без да му е горещо; обратното, той чувства постоянни тръпки в потящите се части, като че ли те са настръхнали; всичко е придружено с усещане за бриз, който сякаш духа в ушите. Събужда се сутрин с много силно главоболие, редуване на горещина и студени тръпки, и не може да стане от леглото. Усилване на вътрешната горещина, без жажда. Горещина по лицето след хранене. Топло усещане в областта, по която е допиран магнитът. Горещи ръце след полунощ, в леглото. Топлина навсякъде, особено по гърба. Изпотяване по време на сън, две последователни сутрини. Общо изпотяване през нощта. Жажда за два дни, без горещина. Силно нежелание за открит въздух; даже да не е студен, той прониква до костите и костния мозък, причинява сълзливо настроение и заядливост. Усещане, като че ли студена вода е излята върху главата чак до гръдния кош (незабавно). Малък, едва доловим пулс. Неприятна, необичайна топлина, придружена с избухливост. Приливи на горещина от една част на тялото към друга, по различно време – например от бедрото надолу към тибията. Усещане, че кръвта сякаш се тласка във вените, докато лежи вечерта в леглото.

Кожа: Разяждащ сърбеж вечерта в леглото, по гърба и по други части на тялото. Сърбеж и жилене, разкъсване, тук и там, вечерта в леглото. Фин сърбеж тук и там, вечерта в леглото и при събуждане, лесно отминава чрез чесане. Сърбеж тук и там (също и по седалището), вечерта в леглото, и разраненост веднага след леко почесване. При леко хладен въздух носът, ушите, ръцете и стъпалата му се усещат студени и безчувствено изтръпнали; в топла стая той ги чувства горещи, с пълзене и сърбеж в частите (с промушвания).

Общи симптоми: Пълзящо усещане в лявата страна на тялото и левия горен крайник (незабавно). Вид тревожност в крайниците (незабавно). Прищипване в плътта тук и там. Прищипване в много части на тялото, следобед. Прищипване и стисване в различни части на тялото следобед. Болка в крайниците, те като че ли растат твърде бързо. Пронизващи болки тук и там, които изчезват незабавно.тласкащо усещане във всяка част на тялото, както сякаш бързо е тичал, и чувство на тревожност; не може да стои на едно място. Жилещо-парещи болки тук и там в тялото, най-вече по върховете на пръстите на ръцете. Натъртена болка във всички крайници, така че той си представя, че лежи върху камъни, на която и страна да е легнал. Натъртена болка във всички стави рано сутринта в леглото и при ставане, даже в тазовите връзки, с чувство за слабост в двата коремни пръстена, сякаш ще изпъкне херния. Слабост на ставите. Пукане на ставите при движение. Стремително усилване на подвижността на всички мускули и бързина във всички движения; умът остава спокоен. Лекота в цялото тяло. Слабост в стъпалата при изкачване на стълби. Когато върви на открит въздух, усеща подбедриците натъртени и внезапно го връхлита сънливост. Призлява му, докато се разхожда, и чувството се усилва, когато седне. Мързел и тежина в цялото тяло, придружени от чувство на тревожност, като че ли го заплашва парализа, и като че ли ще падне; заедно с това чувство на горещина по лицето и цялото тяло, примесена с потръпване. Той не може да стои неподвижно в никоя поза. Силен наплив на кръв към мозъка, рано сутринта, в леглото.

*****

Превод ©Цветана Коджабашева, 2017