Posted on

Връзки между елементарните субстанции – Част ІІІ

Група на тежките метали

От Джозеф Л. Каплов

Последната част от сравнителния анализ на Каплов обхваща лекарствата от четвърти, пети и шести ред на периодичната таблица.

Изнесена в резюме пред Бюрото по хомеопатична философия при Международната Ханеманова Асоциация на 17 юни 1942 година. Третата част е публикувана в ‘The Homeopathic Recorder’, октомври 1944, том LХ, № 4

Ferrum metallicum

Ferrum се характеризира с тенденция към приливи на кръв, лицето се променя от бледо до огненочервено при най-слаба провокация. Червени части могат внезапно да станат бели, като например устните, езика и устата. Лигавиците са бледи, а крайниците – особено краката – са студени. Има тенденция към кървене, епистаксис; често има хемоптиза. Дълбоката слабост принуждава към често заемане на лежаща позиция, може дори да достигне състояние на прималяване, припадък. Раздразнимостта на кръвообращението с придружаващите я симптоми се подобрява от продължително раздвижване. Много от оплакванията се влошават нощем и от седене, нощното безпокойство го принуждава да стане, обаче слабостта го кара да легне. Конгестивното чукащо, пулсиращо главоболие често се облекчава от лягане, а също и от разходка на открит въздух. Главоболията често се възобновяват; и се влошават от кашляне, навеждане или някакво внезапно движение. Главоболието на Bell се влошава от лягане и се облекчава от студени компреси, докато модалностите на Ferr са обратни – главоболието не се облекчава от студени компреси, а от лягане. Мензисът или пресеква или може да се наблюдава аменорея, причинена от анемия. Нередовна менорагия може да настъпи, когато има нестабилност в кръвоносната система, която се отличава с огненочервено лице, шумове в ушите, обилно кръвотечение на течна или съсирена кръв с подобни на родилни болки. Варици и акне се появяват по време на мензис. Водниста или млечна левкорея може да се появи. Други свидетелства за възбудимостта на кръвообращението са сърцебиенето при нервни поводи, вариациите в честотата и интензивността на пулса, конгестията в гръдния кош, водеща до интензивно усещане за угнетеност, и повърхностното дишане. Тези симптоми се облекчават от раздвижване. Може да се наблюдават кървави храчки при кашляне. Той кашля само денем, и се облекчава от ядене и от лягане. Има регургитация на храна, която изпълва устата. Може да преобладава или вълчи глад, или пълна загуба на апетит. Може да настъпи повръщане скоро след полунощ, или веднага след поемането на някаква храна. Всичко се изхвърля с едно усилие наведнъж, след което те могат отново да седнат да се хранят. Безболезнената диария съдържа несмляна храна, настъпва нощем или докато се хранят или пият. Усещат крампи в прасците при почивка и нощем. Имат безпокойство във всички крайници, затова постоянно се движат насам-натам. Облекчението от бавно ходене е голяма характеристика на това лекарство.

Cobaltum metallicum

Кобалтът не е дълбоко доказан. В патогенезата му личат състояния на безпокойство, слабост и приливи на горещина в частите, въпреки че циркулаторните изменения не биха могли да се доближат дори до тези на Ferrum. Има болка в гърба (лумбалната и сакралната област), която се влошава при седене, разхождане и лежане. Чести семенни емисии, които се асоциират като причина за слабост в крайниците и болка в краката при седене. Главоболието се влошава при навеждане напред. Болките в областта на черния дроб и далака настъпват, както при Manganum. Сърбежът от топлината на леглото е характерен.

Niccolum metallicum + c. (старо съкращение)

Изключителна характеристика на никела е периодичността в мигренозните атаки, които настъпват на всеки 14 дни, започват в лявата страна и преминават от дясната, влошават се между 10 и 11 часа преди обяд, и намаляват към вечерта. Има подобие с Plat, чието главоболие обаче клони все пак към дясната страна. Циркулаторният еретизъм се проявява чрез усещане за горещина в цялото тяло, огромна горещина и безпокойство нощем, тежест и пълнота в главата със световъртеж, и натиск върху челото като от ръка или гвоздей, облекчаващи се на открит въздух. Макропсия, или увеличаване на далечни обекти констрастира с микропсията у Plat. Мензисът подранява или закъснява много, причинявайки огромна слабост. Водниста левкорея се повява, особено след уриниране. Симптомите в гърлото напомнят на тези на Manganum, има пресипналост и суха кашлица.  При всяко възпаление на гърлото засегнатата страна става прекалено чувствителна към допир.

Osmium metallicum + acet. (старо съкращение)

Osm причинява много силно дразнене на целия дихателен тракт, с усещане за плътна и жилава точеща се слуз, трудна за откашляне. Лекарството причинява много силна супраорбитална и инфраорбитална невралгия със сълзене. Съобщава се за излекувана глаукома с това лекарство. В такова състояние симптомите са: иридисцентно зрение и свирепа болка около очите. Има много силна течна хрема. При кашляне усилията му за отхрачване винаги се провалят, така че се налага да преглъща слузта.

Iridium metallicum

Този елемент все още не е доказан добре. При доказването е излязло вдървено усещане в ушите и други части на тялото, и подобна на крампа контракция в прасците и табаните на стъпалата, сочещи към подобие с Plat. Използвано е при анемия и състояния на слабост у бързо израснали деца и възрастни хора.

Palladium metallicum

Този елемент е доста сходен с Plat, което се дължи на свързаността им  в естественото им състояние, а също и на близката им химична връзка. Има болка в областта на десния яйчник, която се облекчава от натиск и умствено състояние подобно на Plat, но и отличаващо се от Plat – огромна чувствителност към похвалите, одобрението и ласкателствата; лесно наранима гордост; бързо се раздразва и възбужда и това умствено състояние влошава болките в яйчниците. Съществува също състояние на сълзливост и депресия. Главоболието отива от едното ухо към другото през вертекса. Има умора, нежелание за телесни усилия и облекчение след сън. Усещането за потъване и натиск надолу в таза настъпва при пролапс на матката, както у Plat. Усещането за натиск надолу се облекчава от разтриване. Има особен афинитет към десния яйчник с болка над дясното бедро. Заедно с болката се появява и често уриниране. Мензисът се предхожда и следва от подобна на желе левкорея, която е придружена от тежест и болка в таза. Изместването на матката причинява болка в гърба и хълбоците, заедно с това крайниците са студени. Усещането за вдървяване в ръцете, както и у Plat, влошаването от умствени усилия и от компания, както и честата смяна в усещанията сочи нервния характер на конституцията на Pall.

Platinum metallicum

Най-характерният ефект от Plat е усилената до крайност чувствителност на нервната система, поради което тя не може да понася дори допира на салфетка до половите части и може да получи спазми от преглед; тези пристъпи се характеризират от клонично-тонични спазми, изкрещяване, диспнея и така нататък, в комбинация със сексуален еретизъм. Има невралгии, параестезии и анестезии, сочещи към хистерична основа. Болките настъпват с вдървяване на частите. Хистеричните пациенти са алтерниращо весели и тъжни, със смях и после плач. Тя е арогантна, горделива, „гледа на околните отвисоко“. Всичко ú се струва малко, всички хора ú изглеждат телесно и умствено по-низши. Така ние виждаме индикация за лекарството при грандомански идеи при маниакални състояния. Умствените симптоми намаляват, когато се появят физическите, и обратно. Болките се усилват и намаляват постепенно, като при Stann, и често са предшествани от усещания за вдървяване. Мензисът подранява или закъснява, кръвта е тъмна и съсирена. Изпражненията, макар и меки като глина, остават полепнали по ректума и ануса.

Manganum oxydatum

Този елемент е подобен в действието си на желязото; подобието се разкрива при анемия, бледо лице, огромно изтощение и слабост, облекчаващи се от лягане, конгестия към главата и тревожно безпокойство. Мензисът идва твърде рано и е оскъден. Има също кървене между периодите. Храносмилателните смущения са подобни на тези на желязото. Както при желязото, кашлицата се облекчава от лягане. Катаралните състояния със сухота, грапавост и стягащо усещане в ларинкса, с дълбока кашлица без отхрачване или лесно отхрачващи се буци кървава слуз без много кашляне, се влошават когато времето стане влажно и студено. Лекарството е използвано при дрезгавост на професионални оратори, но повече заради засягането на гласа от нервни фактори. Има болки във всички части на тялото при допир, като че ли тези части са натъртени. Има невралгии в различни части с вдървяване, конвулсивни потрепвания, напрежение, скованост, слабост и треперене, особено на краката. Ние знаем, че хроничното отравяне с манган причинява симптоми, сочещи към централна спазматична парализа. Така ние виждаме, че Manganum въздейства мощно върху двигателната нервна система, причинявайки парализа, която започва с параплегия; различна от тази на Merc, който засяга първо долните крайници, а треморът не е така изразен; различна и от тази на Plb при отсъствието на колики и запек. Наблюдават се възпалителни отоци над тибията, с дълбаещи болки в костите и периоста нощем. Има олющвания и фисури в сгъвките на ставите, които сърбят и парят по кожата. Заслужава си да се отбележи, че симптомите, които се появяват вътре в помещението, се подобряват навън – и обратно.

Chromium metallicum

Действието на този елемент ни става известно чрез доказването на Kali bichromicum, който има специален афинитет към затлъстели светлокоси хора. Най-силно е въздействието му върху лигавиците, от които се отделя сбита, жилава слуз, която полепва по частите и се разтегля на дълги точещи се конци. Оплакванията се появяват повече при горещо време. Има притискаща болка в основата на носа, разязвяване на носната преграда с кървави секрети или отделяне на твърди тапи. Гласът е дрезгав, с насъбиране на много слуз в ларинкса сутрин. Отхрачват се сбити, силно слепнали, точещи се материи, които се разтягат до петите. Кашлицата винаги се влошава сутрин. При конюктивит има жилави жълти секрети от очите. Разязвяването на корнеята настъпва без особена болка. Може да има подобряване на стомашните оплаквания след хранене. Стомашното разстройство показва тенденция към влошаване между 2 и 5 часа сутринта. Има симптоми, подобни на дизентерия, с жилава точеща се слуз в изпражненията. Може да има упорит запек. Има болки в мускулите, костите и ставите, които внезапно се появяват и внезапно изчезват, местят се бързо от една част на друга и често се локализират в малки участъци, които могат да се покрият с върха на един пръст. Всеки ден в един и същи час настъпва невралгия. Има главоболие със замъглено зрение, което предшества пристъпа, по време на който той лежи с неприязън към светлина и шум, а с усилването на главоболието зрението се възстановява.

Cuprum metallicum

Медта, както и желязото, има голямо приложение при хлороза и вторична анемия. Тя действа мощно върху храносмилателния канал, предизвиквайки колики, повръщане и диария. Засяга също нервните центрове, причинявайки спазматични ефекти, крампи, конвулсии и парализа. Голяма характеристика на лекарството е, че симптомите изглежда се появяват периодично и на групи. Спазмите и крампите присъстват в цялата картина.. конвулсивните прояви се разпростират от местни конвулсивни потрепвания на единични мускули до много силни тонично-клонични гърчове под формата на епилептични пристъпи. Има също спазматична дисменорея, уремични спазми, спазми поради поникването на зъбките или поради глисти, заради мозъчно дразнене, причинено от потиснати обриви. Спазматичните стягания в хранопровода причиняват дисфагия, бронхиалните спазми причиняват спастична кашлица, спазмите на диафрагмата причиняват агонизираща болка. Действието на лекарството при коклюш може лесно да бъде разбрано, поради антиспазматичната му сила. В последното състояние има цианоза, разкривяване на очите, конвулсивни потрепвания; при кашляне детето губи дъх и повръща спазматично, след пристъпа лежи като мъртво, а дишането бавно се възстановява. Пиенето на студена вода може да прекъсне пристъпа. Нощното влошаване на повечето оплаквания важи и за кашлицата на коклюша. Има спазматично пристягане на стомаха и корема, и много силна чревна колика с бликаща, водниста зелена диария с тенезми; има и запек. В конвулсивните състояния може да има студенина, цианоза, тревожност в прекордиума, крампи в прасците и тенденция към колапс, както е при холерата.

Argentum nitricum

Среброто е доста близко до медта химично и фармакологично. То действа изявено върху лигавиците на храносмилателния, дихателния и урогениталния тракт; също върху ставите и костите, хрущялите и лигаментите. Действието му върху гръбначните нерви причинява болка в различни части и тенденция към спазматични движения на мускулите. Сферата му на въздействие се разпростира и върху жлезистите органи и сърцето. Най-вече доминиращо е действието върху ЦНС. Лекарството действа бавно и дълбоко. И при Argentum metallicum, и при Argentum nitricum има затъпяване на мисълта, слабост и загуба на памет. Всички симптоми на ума и в главата се влошават от умствено усилие. При Arg-n това се изразява с общо треперене, слабост и тревожност, умствено безпокойство с чувство като че ли нещо ужасяващо ще се случи, или че ще умрат. Развива се тенденция към импулсивни действия и към бързо вършене на всичко. За тези пациенти, както и при Cannabis indica, времето върви твърде бавно. Има тревожно очакване, когато тръгват към църквата, киното и т.н., и точно тогава настъпва диарията. Ценен симптом на Argentum е световъртежа и липсата на спомен, като че е опиянен. Лекарството се употребява при нощна епилепсия със силен световъртеж. При световъртежа на Argentum се наблюдава преходна слепота. В засягането на периферната нервна система и при световъртежа можем да видим полза от Argentum за двигателна атаксия или начеваща сифилитична миелопатия (tabes dorsalis). Има несигурност в стоежа и вървенето в тъмнина, както и след сериозно умствено усилие. В доказванията на среброто винаги излизат главоболия. Има дълбаещи и пулсиращи болки, често в лявото фронтално възвишение. Arg-n е левостранно лекарство, защото когато е показано, често тъкмо лявата страна на тялото е слаба. В разгара на пристъпа на хемикрания настъпва повръщане на жлъчка. Пристъпите на болка са периодични, като времето на влошаване за Argentum metallicum е 11-12 часа по обяд, докато повечето оплаквания на Arg-n показват нощно или ранно-утринно влошаване. Чувството, като че ли главата е разтеглена или като че ли част от тялото е разтеглена, е по-характерно за Arg-n, с неговото тимпанично раздуване на корема и усещането за раздуване в областта на яйчниците. Главоболието се облекчава от натиск и плътно превързване, а се влошава от умствено усилие. Периферни невралгични болки настъпват навсякъде, но най-вече по лицето и гръдния кош, и се влошават при контакт.  Силните, режещи остри болки отиват към гърба, по протежение на сакрума, стрелкат се като мълния през ръцете и краката. Има пълзене като от насекоми по кожата, усещания за боцкане и хапане, и чувство, сякаш частите изтръпват; докато откъм двигателната страна има тенденция към треперене и конвулсии, тежест, умора и скованост, най-вече в прасците. Нервният сърбеж е индикация за употребата на лекарството при прурит. Усещането за забодена треска характеризира действието на Arg-n върху лигавиците, най-вече тези на гърлото и уретрата. Argentum metallicum е употребяван при певци и оратори, които развиват дреpгавост и афония след свръх употреба на гласа си. Те имат и суха кашлица, която се появява при смях или поради гъделичкане в ларинкса, или поради разранено място в югуларната ямка, с много храчки, които при Arg-met изглеждат като сварено нишесте. Може да има диспнея и задушаване с желание за чист въздух, които се влошават при лежане и се подобряват при раздвижване. При Arg има диспнея, която е зависима от метеоризма. Гръдният кош се чувства слаб, като при Stannum. При животни има парализа на диафрагмата и на респираторния център, която се проявява чрез отравяне. Астмата и лаещата кашлица се подобряват, макар и не толкова често, както от Cupr. Стомашните оплаквания на Arg-n причиняват силна болка. Малък участък между пъпа и мечовидния израстък е чувствителен към натиск, или пък има бодящи болки като от язва. Всички стомашни оплаквания са придружени от повдигане. Раздуването създава чувството, че стомахът сякаш ще се пръсне. Има страстно желание за захар, която влошава диарията. Влошаването на диарията след пиене е толкова изявено, че изглежда сякаш течностите протичат направо през стомаха и червата. Диарията на Arg-n се състои от зелена слуз като накълцан спанак. Остър грануларен конюктивит, огненочервена конюктива като сурово месо, обилни гнойни секрети и разязвени клепачи, които са залепнали сутрин – това е картината на сребърната офталмия. И двете лекарства са показани при хроничен ларингит на певци. Arg-n е зиморничав, когато е отвит, обаче копнее за чист въздух, задушавайки се, когато е увит. Конституционалният тип, засегнат от Arg-n, е отслабнал, изсушен, изглеждащ остарял пациент, чието измършавяване прогресивно напредва с годините. При децата това е състояние на маразъм.

Aurum metallicum

Златото предимно въздейства върху артериалната кръвоносна система, произвеждайки усещане за горещина с наплив на кръв, вълни към главата, усещане за притискане, тежест, тъпота и световъртеж, втурване на кръвта в главата и лъкатушене вътре, шумове като от стремително движение и свистене в ушите, с отслабване на слуха. Има усещане за студ по тялото, по-късно усещане за горещина, с усещане като че ли кръвта ври в артериите. Може да има горещина към лицето със студени длани и стъпала. Подобрението на симптомите от ходене на открит въздух, общото влошаване от студ, както и от умствено усилие, могат да бъдат разбрани на базата на тези вазомоторни симптоми. Силното сърцебиене е придружено от огромна тревожност. Има конгестия в главата и в гръдния кош при усилие.  Пулсът е немощен, стремително бърз и нередовен, с видимо биене на каротидните и темпоралните артерии. Има усещане, като че сърцето застива, а после неочаквано удря веднъж много силно. Aur често е показан в състояния на повишено артериално налягане, със склероза на коронарната и церебралните артерии. Типичният пациент е пълнокръвен, умствено заседнал, със заседнали навици и тежки движения. Главният очен симптом е хемиопията, при която видима е само долната част на гледаният обект. Има кариес на носната, небцовата и мастоидната кост; и озена, оторея, зловонни секрети и болки, които се влошават през нощта. Когато настъпи дълбока меланхолия при атеросклероза, при сифилис след злоупотреба с живак или у жени през менопаузата, и тя е съпроводена от силна раздразнителност и сериозна склонност към самоубийство,  тогава може би лекарството е Aur. Той е свръх чувствителен, най-слабото противоречие възбужда негодувание; той е свръх чувствителен и към болка, заповеди, вкусове, звуци и докосване. Има опадане на косата, най-вече при сифилис и последици от живак. Лекарството следва добре и е следвано добре от Syph.

Zincum metallicum

Zinc действа дълбоко върху цереброспиналната система, предизвиквайки еретизъм в мозъка, продълговатия мозък и гръбначния мозък; той се характеризира с делириум, спазми, невралгия, тремор и хиперестезия, последвани от церебрална депресия и парализа; последната представлява най-важното хомеопатично приложение на лекарството. То предизвиква също анемия. Има огромна умора, но в същото време безпокойство и възбуда с потрепване на отделни мускули или на цялото тяло; а особено характерно е безпокойството на стъпалата, заради което той непрекъснато трябва да ги мърда. При безсъние със силно безпокойство на краката, за предпочитане е Zinc-val. Заради централното дразнене може да настъпят конвулсии, особено у деца с бледи лица – когато обривите при инфекциозни болести не се появяват, или когато дразнещите церебрални прояви се появят поради глисти или поради никненето на зъбките, а детето търкаля глава от една страна на друга или я заравя във възглавницата, и стиска зъби. Това може да се получи при хидроцефалия и при менингит. Обичайни са главоболията. Има болка в основата на носа, като че носът е натиснат обратно навътре в главата. Има много силна мигрена, невралгия на тригеминуса със спазми, повръщане, гадене, замъгленост на зрението, световъртеж и тенденция към падане наляво. Главоболията са конгестивни, с червенина на лицето. Всички симптоми в главата се влошават след вино. Има лявостранна невралгия на яйчника с дълбаеща болка, безпокойство преди мензис, болката се облекчава от натиск и веднага след като кръвотечението се появи. Последното облекчава всичките ú симптоми, но те се възобновяват веднага, щом мензисът спре. Развиват се треперене на мускулите, пълзене и вдървяване в дланите, прасците и стъпалата, после скованост и слабост, и всички те скоро се преливат в парализа. Има птоза или пълна парализа на горните клепачи; пареза на шийката на пикочния мехур причинява изпускане при ходене, кашляне или кихане. Често той може да уринира само когато седи превит назад. Може да има спазми във фаринкса или хранопровода, които водят до спазматичен задух с усещане за пристягане, което се облекчава от отхрачване. Кървавите храчки при кашлицата се дължат на лесни руптури на кръвоносните съдове. Гаденето и повръщането се влошават от движение, ядене и вино. Има вълчи глад около 11-12 часа по обед, и в това състояние той не може да яде достатъчно бързо. Има силен конюктивит, болките се влошават вечер и нощем, с усещане за пясък в очите, обилно сълзене, залепване на клепачите и фотофобия.

Cadmium metallicum

Cadmium има отчетливо действие върху лигавиците, особено тези на храносмилателния канал. Действа също върху лигавиците на носните ходове и очната конюктива. Има гадене и повръщане на кисели, черни и жълти маси, съдържащи кръв или жлъчка, с изтощение, студена пот, тревожност, безпокойство, треперене на долната челюст, ледена студенина и жажда – всичко това представя картината на Ars, особено след като се добави и диарията. Има желание да бъде оставен напълно сам. Лекарството е полезно и при озена, когато възпалението на носната лигавица прогресира към разязвяване и кариес на костите с миризма на язва или на рак. Полезно лекарство при стомашен карцином с постоянно повръщане. Лицева пареза е излекувана с Cadm-sulph. В доказванията излизат конвулсивни потрепвания, треперене и параестезии, показващи аналогия с Zincum.

Mercurius solubilis

Живакът въздейства на всички лигавици, като засяга особено тези на устата, гърлото и на дебелото черво. Стоматитът причинява отделяне на зловонна слюнка, разклащане на зъбите с нощно влошаване на зъбната болка и влошаване от студ и топлина. Има подувания на жлезите на устата и гърлото, особено слюнчените жлези. Подутият език носи отпечатъците на зъбите, и дори при влажен език има огромна жажда. Има разязвявания и афти в устата. Постоянно има тенденция към нагнояване. При хремата секретът е жълто-зелен, сбит, обилен и парлив, а може да има и образуване на язви в периоста. Възпалените очи от блефарит и конюктивит отделят парлив секрет, чувствителни са към светлина и към пламъка на огъня. Нощното влошаване и влошаването от светлина и топлина са водещи. В чревния канал се проявяват симптоми на дизентерия с кървави, слузести или зелени парливи изпражнения и силни тенезми, които не се облекчават от изхождане. Има птиализъм, при който тенденцията е към пенеста, разтеглива, обилна, гнила слюнка с металически вкус. При бременност сутрешното гадене е придружено от обилна саливация, която намокря леглото по време на сън. Гърдите са много болезнени при всеки цикъл; или мляко пълни гърдите, вместо да настъпи мензис. Кашлицата е суха, влошава се през нощта и от топлината на леглото, и той не може да лежи на дясната страна. Има треперене на крайниците, особено ръцете от китките надолу. Може да има клонични конвулсии, които имат хореен или епилептичен произход, които пасват на картината на paralysis agitans. Merc се влошава от горещината на леглото, обаче се подобрява от почивка в леглото; а модалностите му са точно обратните на тези на Ars. Главните му модалности все пак са нощното влошаване и влошаването от топлината на леглото.

Thallium metallicum + acet (старо съкращение)

Thallium предизвиква гадене и повръщане, загуба на апетит, коремни болки с хлътване на корема, колики и диария с кървави изпражнения, която по-късно преминава в хроничен запек. Има смущения в нервната система: с усещане за вдървяване на стъпалата, акропараестезия, намалено тактилно усещане и въпреки това засилена чувствителност към допир, особено в долните крайници; парализа на долните крайници, болезнени мускули и стави, разкъсващи остри болки и слабост в краката, треперене, некоординирани движения с хореен източник; смущения в зрението поради ретро-булбарен неврит, които достигат до слепота; умствено снижаване, достигащо до деменция. Има също пълно опадане на косата на вертекса, конюктивит с обилна секреция на слуз, блефарит, остър гноен дерматит, който засяга лицето, и засилено слюнкоотделяне. Клинично лекарството е облекчило нощните изпотявания при туберкулоза. Наблюдават се също остри прищраквания, следващи се едно друго с бързината на електрически шокове в стомаха и червата, коремът хлътва. Връзката на лекарството с Plb се вижда ясно, има близко сходство между двата елемента, физично и химично. Thallium е облекчавал клинично много силни болки, причинени от двигателна атаксия. Дълбокото отравяне с метала води до измършавяване, обща слабост, и накрая сърдечна, чернодробна и бъбречна дегенерация.

Plumbum metallicum

Този метал предизвиква анемия и жълто-сив цвят на кожата. Често настъпва иктер. Отпуснатост, анорексия, измършавяване и набръчкана кожа дават картината на кахексията при лекарството. Образува се синя линия по протежение на границата на венците. Ключовите симптоми: много силни колики с неподвижен хлътнал корем и усещане като че ли връв издърпва коремната стена към гръбнака; запек с твърди, топчести черни изпражнения като овчи дудронки. Има слабо разбиране и лоша памет; може запекът да се редува с мания. Симптомите на оловото се дължат на действието му върху сърдечно-съдовата и нервната системи. Върху кръвоносните съдове действието е вазоконстрикторно, промените прогресират към ендартерит и водят до настъпване на склероза. От тези съдови промени настъпва сериозно увреждане на бъбреците. Свирепите коремни болки може да се дължат на действието на гладката мускулатура или на спазми на мезентериалните кръвоносни съдове; облекчават се от натиск, който се получава при навеждане напред или при накланяне и изпъване назад. Видът на изпражненията се дължи на спастично контрахираните анални мускули, а това състояние също предизвиква и спазматични позиви за изхождане. Чревна пареза може да предизвика симптоми на обструкция, като интусусепция. Настъпват също спазми на стомаха и хранопровода, напомнящи криза на табес дорзалис. Оловото има особен афинитет към оптичния нерв, причинявайки преходна слепота или неврит на оптичния нерв. Парализа на екстензорите на дланите причинява пълно отпускане (падане) на китките. Много силни невралгии с местни хиперестезии и анестезии. Кожата на малки участъци е чувствителна към контакт и студен въздух. Вдървяването, конвулсивните потрепвания и мълниеобразните болки зависят от неврита. Крампите се появяват по мускулни групи, на прасците например, особено нощем и при движение, и временно се облекчават от натиск. Разкъсващите дълбаещи болки от оловната атралгия идват на пристъпи, като оловната колика. Треперенето и мускулната слабост могат да бъдат последвани от двигателна парализа, която бързо води до атрофия.

Stannum metallicum

Калаят предизвиква крайно изтощение на тялото и ума. Очите са хлътнали, лицето е бледо, тя е раздразнителна, тъжна, плаче ú се, но плачът я влошава. Слабостта е толкова дълбока, че тя се отпуска в стола, вместо да седне на него, и се налага на няколко пъти да сяда, докато се облича. Слабостта в гръдния кош е усилена до крайност и се влошава от говорене, смях, четене или пеене. Понякога той се чувства толкова слаб, че му е невъзможно да говори. Крайниците са тежки и треперещи. Слабото, празно усещане в стомаха, не се облекчава от ядене; позивите за изхождане остават без резултат поради слабостта в корема; слабостта при изхождане или уриниране е толкова голяма, че настъпва прималяване. Има режещи и притискащи болки около пъпа, и крампови болки в стомаха и в корема, облекчаващи се от натиск. Болките се характеризират с бавно усилване и отслабване. Има също гадене и повръщане от миризмата на готвена храна. При най-малкото усилие настъпват сърцебиене и сърдечно безпокойство. Световъртежът, депресията, треперенето и тревожността се влошават преди и се подобряват след мензис. Лекарството е особено подходящо за астенични, отпуснати и измършавели пациенти с тенденция към ентероптоза. Невралгиите, мигрената и другите болки бавно се усилват до пик, после бавно отслабват, и винаги се облекчават от натиск. Кашлицата е дълбока, кънтяща, разкъсваща, задушаваща, разтърсваща и пристъпна, с празно усещане в гръдния кош. Може да е суха; но по-често е обилното откашляне на храчки като белтък от яйце. Те може да са солени, сладникави, кисели, гнили, плесенясали, жълти или зелени и гнойни. В гръдния кош има остри като от нож болки, с разраненост и угнетеност. Постоянното желание да кашля идва от дразнене в трахеята и се влошава от говорене, смях, пеене и от топли напитки. Прегракването се облекчава от отхрачване и от кашляне. Въпреки състоянието на слабост, наблюдават се позиви за движение, безпокойство; но скоро изтощението го принуждава отново да легне.

*****

Превод ©Цветана Коджабашева, 2016, от ‘The Homeopathic Recorder’, брой 10/44.