Posted on

Наблюдение на лицето

От С.Д. Рауи

Извадка от „Особена патология и диагностика, с терапевтични насоки“ от Д-р С.Д. Рауи.

Д-р Рауи е бил съвременник на Херинг, практикувал  ехомеопатия в Трентън и Филаделфия през втората половина на 19 век.

Преподавател в Хомеопатичния колеж в Пенсилвания.

Лицето на пациента разказва дълга история, и е добре студентът да наблюдава внимателно чертите, изражението, цветът и температурата му. Опитният лекар прочита там не само степента на сериозност на даден пристъп, но често и цялостната обща природа на болестта. Това са твърде фини нюанси, за да бъдат описани добре, но те въпреки това придават на цялото особена отсянка.

Външен вид на лицето

а. Деликатният вид, с дълги извити мигли и блестящи очи, често служи като показател към туберкулинова диатеза.

б. Набръчканото лице е естествено за старческата възраст, но при деца то е признак за недостатъчно усвояване на хранителните вещества, и често се откроява като последствие от изтощаваща диария и атрофия.

в. Уплътнената основа на носа и горната устна при скрофула* са най-отчетливи в детска възраст. (*Форма на туберкулоза, която засяга лимфните възли на шията.)

г. Бледността на анемията е много важна; тя е восъчна при хлороза (младежко малокръвие – бел.пр.) и пепелява при бъбречни болести.

д. Подпухналият вид около клепачите, наред с анемията, е най-общо индикация за албуминурия.

е. Хлътналото лице сочи към изтощение, независимо дали от прекомерно усилие, загуба на сън, недохранване, обилна диария или нарушено храносмилане. Ако се получи внезапно по време на бременност, то е предупредителен знак за аборт.

Когато откриете хлътнало лице в началото на дадена болест, без да е имало предишни отслабващи фактори, то свидетелства за сериозност на болестта. Ако настъпи внезапно, по време на болестта, без втрисане или спазми, които може да са го причинили, то е признак на крайно изтощение, колапс, метастази, гангрена или апоплексия невроза.

ж. Linea ohthalmia zigomatica е линия или гънка, която започва във вътрешния ъгъл на окото и слиза към зигомата до нейния край. Тя се показва незабавно, когато децата се разплачат, но остава по-трайна у деца с мозъчни заболявания. Появата ú по време на прост катар се счита за индикация за развитие на коклюш.

з. Хипократовото лице се характеризира така: Кожата върху челото е обтегната, суха, или покрита със студена пот; слепоочните области са хлътнали; клепачите са бледи и висят надолу. Очите са притъпени, без блясък, извърнати нагоре и хлътнали; крилата на ноздрите са стиснати едно към друго, а носът е доста заострен; зигоматичните кости стърчат навън, а бузите са хлътнали и сбръчкани; ушите изглеждат дръпнати навътре, и са студени; устните са бледи, ливидни; долната челюст е отпусната и устата е отворена. Това лице е винаги признак за крайно изцеждане на жизнената сила, и се наблюдава при холера, гангрена и преди смъртта.

и. Linea nasalis (назолабиална гънка – бел.пр.) е линия или гънка, която започва в горната точка на  крилата на ноздрите и слиза към orbicularis oris (сфинктера на устата), образувайки почти идеален полукръг. Тази линия, ако се наблюдава при деца, свидетелства за коремни болести, особено възпаление на червата, също за рахит, скрофула и атрофия. При възрастни индивиди се счита за съпътстващ симптом на албуминурия, язва, рак на стомаха и дегенерация на черния дроб.

й. Uvea labialis е линия или гънка, която започва в ъгъла на устата и слиза надолу към страната на брадичката, където завършва, и поради това брадичката изглежда удължена. Тази линия се счита за характерен признак у деца с възпалителни болести на ларинкса и белите дробове. Много отчетливо се наблюдава у възрастни индивиди, които страдат от разязвяване на ларинкса и бронхиални страдания, придружени със затруднено дишане и отделяне на голямо количество слуз.

к. Risus sardonicus, сардоничното разкривяване на лицето, което наподобява смях, се наблюдава при раздразнение и възпаление на мозъка, при възпаление на перикарда и диафрагмата, при раздразнение на чревния канал, при абнормни състояния на мензиса и дори след умствена възбуда, страх и душевна депресия.

Изражение на лицето

В състояние на здраве изражението на лицето е отражение на ума; но при болест то има отчетлива връзка с нервната система.

Най-общо мога да кажа, че:

а. Сковано, втренчено, глупаво, угрижено, но понякога и усмихнато изражение, се наблюдава при поражения на мозъка и при тифоидни състояния.

б. Тревожно, тъжно и неспокойно изражение се наблюдава при белодробни и сърдечни болести.

в. Навъсено, удължено лице и апатично изражение се наблюдават при коремните болести.

Цвят на лицето

а. Червенината, ако е обичайна, показва тенденция към подагра и хемороиди, и е признак за угаждане, лесен живот и алкохолни питиета.

б. Приливната, често променяща се червенина се вижда у деца при поникване на зъбките, у жени преди мензис или след зачеване, а се наблюдава също и при белодробни възпаления.

в. Ярката, оживена червенина се открива при нервни болести, хистерия и тенденции към кръвоизливи.

г. Моравата червенина се появява при конгестивни, апоплектични и задушаващи състояния.

д. Червенина, която идва и си отива на петна, аз често съм наблюдавал при болести на мозъка у малки деца, а също и при пневмония.

е. Едностранната червенина с бледност и студенина на другата страна при енцефалит представлява, според Шонлайн, признак за образуване на гной в тази половина на мозъка, която кореспондира на червената страна на лицето. Такова лице се наблюдава също при болести на белите дробове, сърцето и корема, и при деца с поникващи зъбки.

ж. Ограничената хектична червенина е признак на белодробна туберкулоза.

з. Червенината на бузите в комбинация с бял кръг около крилата на ноздрите и устата, са често срещани при различни трески, особено скарлатина, и са признак за сериозна болест.

и. Внезапната бледност, особено около устата, се открива у деца с колики и спазми в корема.

й. Голяма бледност, която се редува с приливи на червенина, се открива при възпаление на белите дробове и мозъка; също и при поникване на зъбките.

к. Ако бледо, особено бяло и набръчкано лице, се наблюдава у деца в комбинация с огромна отпуснатост, това е признак за продължителна хълбочна болест.

л. У жените бледността е признак за обилна или потисната менструация, или анемия.

м. Внезапната бледност по време на бременност предупреждава за заплашваща метрорагия или аборт, или смърт на плода.

н. Внезапната бледност около носа при скарлатина е лош признак, който свидетелства за метастази към мозъка; през периода на излющване предшества появата на воднянка.

о. Внезапната бледност след падане показва сътресение на мозъка.

п. Бледите устни са показател за анемия.

р. Син цвят на лицето се наблюдава при органни болести на сърцето, особено разширени камери и клапни нарушения, поради които е нарушено снабдяването на кръвта с кислород. В най-висока степен той се наблюдава при цианозата – състояние, при което вследствие на структурни недостатъци на сърцето венозната и артериалната кръв се смесват. При новородените, следователно, ако продължава, той е признак за подобна малформация; ако обаче скоро отмине, той може да е причинен от силните родилни болки, лицево предлежание на плода, или омотаване на пъпната връв около врата на детето.

с. Ливидно, сивкаво, с оловен цвят лице, означава дълбоко поставена органна болест, карцином, гангрена.

т. Жълтеникав цвят на лицето се наблюдава най-вече при болести на черния дроб. цветът на жълтеницата варира от бледооранжево до дълбоко жълто. Жълтеникавият цвят на новородените не винаги означава жълтеница; много често то е причинено от билирубина, който остава в кожата, докато се абсорбира; аналогичен е ефекта от удар; няма жълтеникавост на склерите, която да го придружава.

Има жълтеникавост от злокачествен вид, която се отличава от жълтеницата по перления блясък на очите. Тя се свързва с ракова диатеза.

у. Кафявите петна у жените са най-често признак на бременност, или на нередовност на менструацията; казахме, че те са също и признак на чернодробни оплаквания.

ф. Нееднакви кафеникави петна, леко надигнати над кожата и покрити с малки пустули, които понякога отделят кървава течност, при децата са признак за вроден сифилис.

х. Телангиектазиите (малки кръвоносни съдове върху кожата) по лицето, особено по горните части на бузите и по долните клепачи, са почти винаги свързани с някакво запушване или застой, често в гръдния кош, но по-често в корема; както и хлориди в урината.

ц. Яркочервена телангиектазия означава артериално запушване, докато пурпурната показва венозно запушване – или в гръдния кош, или в корема, откъм кореспондиращата страна.

ч. Малки варици (разширени вени) от лявата страна на носа, или устните, или главичката на пениса, означават венозно запушване в сърцето или бъбрека.

Също кръговите обриви почти винаги сочат към бъбречни оплаквания.

Температура на лицето

а. Горещина на лицето се наблюдава при конгестия на главата, при трески, възпалителни състояния, при хрема, и други оплаквания.

б. Студенина на лицето намираме при втрисания, спазми, изтощение, стомашна болест, синкоп.

Мъртвешка студенина при холера; също при много бурни хистерични пристъпи.

При възпаление на белите дробове студенината на лицето означава начало на нагнояване.

Внезапната студенина на лицето при скарлатина вещае смърт.

*****

Превод ©Цветана Коджабашева, 2016, от ‘Special Pathology and Diagnostics with Therapeutic Hintsby C.G. Raue, M.D.


Discover more from Открито за хомеопатията

Subscribe to get the latest posts to your email.