Ревматоиден артрит

Тази публикация съдържа извадки от беседа от Х. А. Найсвандер и от лекция от Дж. Дженис, изнесени пред Бюрото по клинична медицина към Международната Ханеманова Асоциация.

Публикувани в ‘The Homeopathic Recorder’ съответно през месеците април 1955 година, том LХХ, № 4 и април 1951 година, том LХVІ, № 10.

Патология (H.A.Neiswander)

Ревматоидният артрит е едно от значимите заболявания, които спъват човечеството като цяло, без оглед на възраст, жизнена позиция, богатство или бедност, или пък ниво на здравеопазване и хигиена. Въпреки всички положени усилия, насочени към изследвания, профилактика или лечение през последната декада, ние все още я срещаме.

Речникът ни показва, че артритът представлява възпаление на дадена става, независимо от нейното местоположение. Острият артрит се проявява или бележи от остра болка, горещина, червенина и подуване, каквито са общите характерни белези на състоянията от травми, подагра, гонорея или ревматизъм.

През 1901 година Jousset, а през 1908 година Bartlet заявяват, че ревматизмът се характеризира от възпаление на серозните мембрани, което обикновено е множествено, подвижно и засяга главно ставите и сърцето. Те назовават четири вида ревматизъм: общ, благоприятен, постоянен и аномален.

В своята книга „Практикуване на медицина“ от 1903 година Гай Дж. Джоунс казва, че ревматизмът е мигрираща възпалителна болест, която засяга мускулните и фиброзните тъкани и е свързана с някакво общо болестно състояние. Сред предпоставящите причини главно се поставя наследствената тенденция, която често се проявява по време на други болести като скарлатина, морбили и гонорея (и др.), като атаката на една от тях предпоставя развитието на ревматизъм.

Острият ставен ревматизъм обикновено настъпва внезапно, често след излагане на студено и влажно време; и за медицинската професия това мнение все още важи. Конвенционалната медицинска школа все още поддържа, че ревматоидната етиология не е позната, и че липсва специфична терапия – един факт, който оставя ревматоидния процес в неизвестност и не посочва никаква причина за неговото развитие.

Колкото до терапията, Saunders Current Therapy, 1954, прогласява, че тя се състои от аспирин до салицилати, които се подпомагат от АКТХ (адренокортикотропен хормон) и кортизон, и се допълва от физиотерапия.***

*** Преведените материали датират от 50те години на миналия век. Днес ревматоидният артрит продължава да бъде едно от предизвикателствата пред конвенционалната медицина. И до днес лечението се състои в аспирин, нестероидни противовъзпалителни средства, противовъзпалителни препарати с кортизон и без кортизон, болкоуспокояващи, салазопирин и имуносупресанти. Може и да има пациент, излекуван от ревматоиден артрит с такива средства (?). Хомеопатията оказва помощ на всички, потърсили алтернатива. Не всички хронични случаи могат да бъдат напълно излекувани, защото излекуването е зависимо от степента на прогресиране на заболяването и годините медикаментозна терапия. Качеството на живота след хомеопатично лечение, дори и в тежките случаи, които позволяват само палиация, е значително по-високо от качеството на живота на пациентите, които са на конвенционални медикаменти. – Цв.К.

Болестното състояние се определя така:

  • Обща форма, която продължава от 2 до 6 седмици, която развива метастази и сковава ставите, и която често рецидивира.
  • Благоприятна форма, която е по-малко тежка и не толкова изявена, с продължителност от 2 до 10 дни, и която рядко метастазира. При нея треската е по-слаба и са въвлечени по-малко стави.
  • Постоянната (моноставна) форма засяга само една става, но е с интензивна треска, силна е, с тежки метастази и по правило се лекува трудно.
  • Аномалната форма, която не така интензивно засяга ставите и вътрешните органи, развива обаче по-тежки усложнения, каквито са ендокардита и хореята.

Барлет казва, че за етиологията на ревматоидния артрит се знае твърде малко. Често атаките следват непосредствено след острия тонзилит. За превенция той препоръчва да се избягва излагането на влага, мокрота и студ, и да се лекуват незабавно инфекциите в гърлото.

Хомеопатичната терапия и успех зависят, разбира се, от избора на правилното лекарство. Истинският хомеопат разполага с множество лекарства, измежду които да направи окончателния си избор. Ако пред него има няколко странни, редки и особени симптоми, изборът може да се окаже сравнително лесен; обаче Кент в своя реперториум дава:

12 лекарства на най-висока степен, 44 лекарства на 2-ра степен и 38 лекарства на най-ниска степен. Това прави общо 94 лекарства, които могат да бъдат показани за лечението на тази болест; а с такъв голям брой лекарства, които трябва да се обсъдят, симптоматиката трябва да е доста ясна, за да бъдем сигурни в правилността на своя подход.

При пациента Aconite връхлита силна буря, овършава всичко и отминава. Има страх от смъртта, от тъмнината, от леглото, от призраци. Тя предрича часа на своята смърт. Пулсът е твърд, пълен и учестен. Тя е нетърпелива. Тя е непримирима и се мята в агония. Влошава се от уплаха, шок, раздразнение, когато се простуди, когато е изложена на студен сух вятър, и през нощта. Ръдъклоу и Барлет препоръчват Aconite, когато атаката е внезапна, силна, има изразено физическо и емоционално безпокойство, и има страх с високата температура, а пациентът се намира в болезнено състояние.

Ревматоидният пациент Belladonna също страда от внезапност на проявите, много силни болки, много силно тупкане, смут в мозъка с горещина, гореща кожа, червенина и подуване на една или повече засегнати стави, кисела пот – но никакво облекчение от нея – обилна под покритите части. Тя е с яркочервено лице, разширени зеници, пареща кожа, пулсираща болка, непоносимост към притискане и разтърсване. По-зле е от студ, от докосване, светлина и движение, а по-добре – от горещина.

Arnica има натъртено усещане и често история на предхождащо нараняване, много е чувствителна към допир, и се страхува да бъде докосвана или доближавана.

Пациентът Bryonia е обикновено сърдит. Страданията му се усилват, ако бъде обезпокоен умствено или физически. В своите сънища той е зает; иска да си отиде в къщи, има забиващи се и забождащи се болки, които се влошават от най-незначителното движение. Много е жаден за големи количества студена вода, и винаги е по-зле от движение.

Cimicifuga е обикновено депресирана, паднала духом, чувствителна, с лумбаго и болка, която се разпростира наоколо към предната част на корема; нервна, и се подобрява от топли превръзки и продължително движение.

Dulcamara е ревматичен пациент, който обикновено развива оплаквания от излагане на влага, докато е сгорещен, при промяна на температурите към застудяване. Това обикновено засяга мускулите на гърба, правейки ги сковани, болезнени. Подобрява се от почивка.

Пациентът Ledum го втриса, но все пак проявява неприязън към външната топлина. Засегнати са малките стави, често началото на възпалението е в стъпалата и се разпростира нагоре. Влошава се от завиване или от горещина; подобрява се от студ и от студено къпане.

Mercurius е слаб, изпотен, нервен и забързан. Много слюнка изтича по време на сън; металически вкус, нарязан (назъбен) език, болезнено разранено гърло. Обилното изпотяване не облекчава. Вратът е скован. Чувствителен е към течение. По-зле е през нощта, а също и от топлина.

Phytolacca е показана при ревматично състояние след тонзилит. Сковаване в ставите; врата, раменете, гърба, ръцете от лактите до китките, и под колената и петите, са особено засегнатите части. Болката се разпространява; стиска зъбите си. Периостът е засегнат. По-зле е при движение, изправяне, и от горещи напитки. По-зле е също и в студени, влажни нощи и при промяна на времето. Подобрява се от лежане по корем, и от студени напитки.

Pulsatilla е мека, срамежлива, емоционална и плачлива, и има променливо подуващи се стави, най-вече коленете и глезените, обичайно едностранно и със скачащи от една част в друга болки. По-зле е в топла стая, на топъл въздух или в топло легло; по-зле е и в началото на движението. По-добре е на студен, открит въздух и в изправена поза на тялото.

Rhododendron е по-зле при почивка, в топлината на леглото, при всяка неблагоприятна промяна на времето и при източен вятър.

Rhus toxixodendron е физически неспокоен нощем; стрелкащи, пробождащи и разкъсващи болки; не може да си почива в никоя поза. Интензивни болки в краката, докато лежи неподвижно. Хълбоците болят, докато лежи настрани; гърбът боли, докато лежи по гръб. Скованост и напрежение. Неспособен да спи, трябва да си мести краката насам и натам. По-зле е от излагане на влага и студ, от пране, в началото на движението, по време на почивка, от навяхвания, и след полунощ. По-добре е от продължително движение, горещина, превързване и обвиване, бани и разтриване.

Пациентът Sulphur е дрипав философ, размъкнат, несресан, топъл, копнее за мазно, неразположен, в меланхолично настроение, ужасява се от миене, чувствителен е към открит въздух, стъпалата му горят и постоянно изважда краката си от леглото нощем. Той има скованост в глезенните стави, а най-вече в коленете, раменете и гърба в опашната област; коленете му пукат. По-зле е от потискания, от къпане, когато бъде затоплен; по-зле е от усилие, когато е в леглото, а също и при атмосферни промени; както и периодично в 11 часа преди обяд. По-добре му е от движение, и на открит въздух.

Хомеопатично лечение (J. Genis)

Abrotanum: Заболяването има белезите на обща атрофия с изнемощялост, по-изразено в долните крайници. Има болки в китките, ръцете, раменете и глезените, със студенина в стъпалата и пръстите на ръцете, и усещане за пробождания. Понякога се усеща раздразнение, скованост и осакатеност, болезнени контракции на крайниците. Недохранване и метастази от внезапно потисната диария, дизентерия или други секреции са сред най-вероятните причиняващи фактори.

Actacea spicata: Малките стави, пръстите на ръцете, китките, глезените и пръстите на краката са подути и червени, по-зле при движение, докосване и лека умора. Паралитична слабост и хромавост на ръцете и дланите с разкъсващи, изтръпващи болки, и пулсации по цялото тяло (срв. Caul и Cimicifuga).

Antimonium crudum: Внезапно подскачане, подръпване и болки в мускулите. Чупливост на ноктите със склонност да израстват безформени, склонност за развитие на брадавици, мазоли и вроговявания по ръцете и стъпалата – състояния, които много често се наблюдават при този пациент. „Някои от най-лошите случаи на хроничен ревматизъм са излекувани с това лекарство, с водещ симптом изключителната чувствителност на табаните на стъпалата“ (Наш).

Apis: Много характерни симптоми за това лекарство са: безцветна подпухналост с особени жилещи болки, чувствителност, болезненост, натъртено усещане, и скованост и несръчност в ръцете, изпускане на неща.

Berberis vulgaris: „Важно е да се мисли за него при артритни и ревматични оплаквания, особено когато са налице симптоми в гърба, свързани с изменения на урината (тоест упорито повтарящи се болки в гърба с урина, която е размътена, с парцали, обилна, със слуз или червеникава, сипкаво бледна или с кървавочервен седимент)“ (Наш). Раменете, ръцете, дланите, пръстите на ръцете, краката, стъпалата и петите са засегнати, с подуване, бодежи и болки във възглавничките на табаните при ходене. Умора и хромавост на краката, придружени с характерните за лекарството пикочни симптоми.

Bryonia alba: Ставите са подути, червени и горещи, с бодящи и разкъсващи болки, по-зле при най-слабото движение, по-добре при абсолютно неподвижно лежане. Етиологични фактори могат да бъдат излагане на студ след затопляне, или на течение, студени ветрове; или потиснати секреции, или остра поява на кожни обриви.

Calcarea carbonica: Ревматични болки, артритни възли, разкъсващи болки, разраненост и болезненост на стъпалата със студенина и кисела пот. Дланите на ръцете се потят. Усещане, като че ли е обул студени влажни чорапи, особено при светли и пълни, отпуснати индивиди, свръхчувствителни към студ. Когато е показана Calc, е много вероятно да има история на работа в студена вода, мокра глина или дълго престояване на влажна студена почва.

Calcarea phosphorica: Болка и скованост, студенина и вкочаненост, като изтръпване определят артритните симптоми на това лекарство; обикновено се влошават през есента и напролет, когато се топят снеговете. Може да има забавящ и възстановяващ ефект върху хрущялната дегенерация и остеопорозата (забележете, че Calcarea fluorica често се използва като интеркурентна на това лекарство).

Caulophyllum: Ревматични засягания на по-малките стави, пръстите на ръцете и краката (Actacea spicata). Болките са спазматични, силни, изменчиви, с дърпане, сковаване, с промяна на местоположението им на няколко минути (Puls). Тези симптоми най-често се срещат у бременни жени, или у жени, страдащи от менструални оплаквания.

Causticum: „Ревматични и артритни възпаления с контрахиране на флексорите и сковаване на ставите“ (Наш). Разкъсващи болки в дланите, ръцете; и тъпота, слабост и вкочаненост, или парене в ставите, или пукане и напрежение. Излагане на сурово, студено време, студени въздушни течения, или намокряния и измръзвания, са най-вероятните етиологични фактори. Тези симптоми често се облекчават при влажно, мокро време, и от топлина.

Chamomilla: „Бурни ревматични болки го принуждават да напусне леглото нощем; принуден е да върви насам-натам.“ (Уилям Бьорике). Има парене в табаните на стъпалата; той ги изважда извън леглото (Puls, Med, Sulph). Вкочаненост и болка, и паралитична загуба на сила в краката. Прекаляването с храни, особено стимуланти, и емоционални разстройства, могат да бъдат причиняващи фактори.

China: Болки в ставите, крайниците и костите; теглещи, разкъсващи, като че ли от пресилване, болезненост навсякъде, принуждават пациента да се движи, а това му дава облекчение (Rhus-tox). Умора в ставите, огромна слабост, треперене, с усещане за вкочаняване, по-зле от докосване, полъх на въздуха, през ден, от емоции, и от загуба на жизнени течности. Тези симптоми често се асоциират със страдание от маларийна кахексия.

Colchicum: Артритни болки в ставите, много чувствителни към докосване или движение. Крайниците са хроми, слаби, има усещане за изтръпващо-сърбящи тънки пробождания като от карфици. Оточно подуване и студенина на краката и стъпалата. „Засяга отчетливо мускулните тъкани, периоста и синовиалните мембрани на ставите“ (У. Бьорике). Забележете: силна индикация за избора на лекарството е интензивното гадене при миризма на храна (Ars, Sep).

Colchicine: Алкалоидът от Colchicum се назначава в тритурации 2х или 3х от някои хомеопати, когато има известно подобие в проявленията на ревматоиден и подагрозен артрит с интензивни болки и деформация на стави.

Ferrum phosphoricum: Класическо биохимично лекарство за първите стадии на треска и възпаление. Ставите са болезнени и активно възпалени, от настиване; дланите са горещи, ръцете са подпухнали и болезнени. Типичният пациент е анемичен, но проявява фалшива плетора и лесно се изчервява (Ferr-m).

Formica rufa: Ревматични болки; сковани и съкратени стави; болките се влошават от движение и се подобряват от натиск. Слабост на долните крайници; внезапно начало, с безпокойство и никакво подобряване от изпотяването; по-добре е от топлина, натиск и разтриване.

Gaultheria: Препоръчва се за ставен, възпалителен и мускулен ревматизъм. Има цистит и раздразване на простатата, с прекомерно сексуално желание. (Забележете: Авторът веднъж е третирал много лош случай на ревматоиден артрит, при който бе много злоупотребявано с растението gaultheria в продължение на години, което вероятно бе причинило дълбоко доказване. Съпругата му ме помоли да разговарям с него, поради твърде честите сексуални отношения; въпреки своето състояние и своите повече от 60 години, той очаквал това да се случва всяка нощ).

Ginseng: Ревматизъм с натъртено усещане в долната част на гърба и бедрата, и с парене, скованост и пукане в ставите; с контракции, вкочаняване и тежест в долните крайници; с подути длани, с усещане за стегнатост.

Guajacum: Ревматични болки в раменете, ръцете и дланите. Ригидно болезнени подути стави, непоносимост към натиск и горещина. Жилещи и разкъсващи болки с контракции на крайниците, и усещане за горещина в засегнатите части. Така наречените „болки на растежа“ у млади хора.

Iodine: Ставите са възпалени и болезнени, бял оток, гонореен ревматизъм; горните крайници и основата на врата са болезнени; студени ръце (от китките до пръстите) и стъпала; парливо изпотяване на стъпалата; пулсиране в големите артериални съдове. Нощни болки в ставите и присвиващи усещания. Сухи и измършавели пациенти, независимо от обилното хранене, чувстват се сгорещени и търсят прохладно място.

Jacaranda caroba: Гонореен и сифилитичен артрит с утринна болезненост и скованост в мускулите, и ревматични болки в дясното коляно. (Използвано е в тинктура и ниски потенции).

Kalium bichromicum: Ревматичните симптоми на това лекарство се характеризират с рязко скачане от едно място на друго (Puls). Има и склонност към редуване с дизентерия (Abrot) или стомашни симптоми, които са много отчетливи, когато са проявени. Скованост на крайниците сутрин; пукане в ставите, болезненост в костите при допир и дълбок натиск. Болки в раменете, хромавост, парене в ръцете от лактите до китките; болки в лактите; слабост и натъртено усещане в дланите и пръстите на ръцете, с голяма чувствителност към твърд натиск. Отчетливи ревматични болки в хълбоците и коленете, по-зле при ходене.

Kalium iodatum: Ревматизъм на коленете с излив; контракция на ставите и болки в хълбока, причиняващи накуцване. Мравучкане в крайниците. Силни болки в костите, уплътнен периост и чувствителност – много характерни за това лекарство. Ревматичните оплаквания често имат етиология на злоупотреба с живачни съединения или венерически болести.

Kalium muriaticum: „Виждал съм увеличени стави след остър ревматизъм рязко да се връщат към нормалните си размери под въздействието на това лекарство, понякога след като са останали неповлиявани от приложението на други лекарства за дълго време“ (Наш). Болки като от мълния от областта под кръста до стъпалата, студени ръце (от китките до пръстите) и стъпала, крампи в краката под коленете, резки потрепвания и напрежение в крайниците.

Kalmia latifolia: „Ревматизъм, интензивни болки, сменят си мястото внезапно, скачат от става в става; ставата е гореща, червена, подута, влошаваща се от най-слабото движение“ (Х.Ален). Делтоиден ревматизъм, особено отдясно; слабост, пробождания и усещане за студенина в крайниците; изтръпващ сърбеж и вкочаняване на лявата ръка. Ревматичните симптоми се спускат отгоре надолу (обратното при Ledum).

Lilium tigrinum: Най-отличителният симптом на това лекарство при ревматични оплаквания е невъзможността на пациента да върви по неравен терен. „Пробождания в пръстите на ръцете; болка в лявата ръка от лакътя до китката, и в хълбока. Краката са болезнени; не може да ги задържи неподвижни. Болка в глезенната става. Парещи длани и стъпала“ (У. Бьорике).

Lithium carbonicum: Болки в раменната става, ръцете, пръстите на ръцете, малките стави общо; възлести подувания, с голяма чувствителност и червенина. “Тези симптоми често се асоциират със сърдечни заболявания. Често в урината има отлагания на слуз, пикочна киселина или гной” (Наш).

Lycopodium: Вкочаненост, също дърпане и разкъсване в крайниците; тежест в ръцете, разкъсване в раменните и лакетните стави. Дясното стъпало е горещо, лявото е студено. Обилна пот и болезненост в стъпалата; най-лошите симптоми започват в дясното стъпало, и докато дясното се подобрява, лявото отива на зле; симптомите се движат отдясно наляво. Крампи в прасците, пръстите на краката; крайниците се обезчувствяват; внезапни потрепвания и подскачания; болки в петите, като че ли стъпва по камъчета. В лично доказване авторът е наблюдавал също склонност да натоварва лявото стъпало, което моментално се подобрява откъм студенина и вкочаненост. В ставите се формират отлагания, в урината – тежък червен пясък или червен седимент.

Medorrhinum: Тежки крака, болят през цялата нощ; петите и възглавничките на стъпалата са много чувствителни, правят ходенето много трудно. Парене на дланите и стъпалата (Puls, Cham, Sulph), болезненост на стъпалата (Lyc), интензивно безпокойство и непрекъснато шаване на стъпалата (Zincum). Краката се подгъват при ходене; краката се усещат тежки; студенина на краката, стъпалата, дланите, ръцете надолу от лактите; дърпане и контракции на подколянните сухожилия; крампи в прасците и табаните. Сраствания се образуват в ставите, деформирайки ги; подпухналост и болезнено подуване. Често има специфична история. Ревматизмът се подобрява на морския бряг; също и от влажно време.

Mercurius: „Merc особено засяга ставите; възпалителен ревматизъм с много силно подуване, влошава се и от горещината на леглото, и от отвиване. Трудно му е да намери точния баланс на обличане. Ревматични оплаквания с изпотяване, влошават се нощем, от топлината на леглото и по време на изпотяването, с болнаво изражение на лицето. Атакува най-вече горните крайници, но се среща и при долните. Треморни състояния на крайниците, като паркинсонизъм“ (Кент).

Natrum muriaticum: Един от най-определящите симптоми на това лекарство е болезнената контракция на подколянните сухожилия, често свървана с болка в гърба, която се облекчава от твърд натиск и подпиране. Дланите са горещи и се потят; краката, ръцете, коленете се усещат слаби и треперят; шаващи стъпала (Zinc). Глезените лесно се обръщат, ставите пукат при движение. Особеност на това лекарство е, че има наплив на кръвта нагоре  и тя често се свързва с много тежки главоболия, които се влошават около 10 часа сутринта. Тези симптоми често се свързват и с анемия или хронична маларийна кахексия.

Natrum phosphoricum: Ревматични болки в ставите, усещане за слабост в краката; кисели и кисело миришещи изпотявания; пръщене в ставите с болка и разраненост, и умореност на крайниците. Подколянните сухожилия са болезнени; слабост на ставите и лесно обръщане на глезените, когато ходи. При възрастни индивиди често състоянието се асоциира със сексуална свръхчувствителност и история на презадоволяване; докато при децата има голяма киселинност с жълто обложен език.

Natrum sulphuricum: Изключителна индикация за това лекарство при ревматични оплаквания е голямото влошаване от влага и студена вода, водородна конституция. Парене в табаните, сърбеж по пръстите на краката; болка в крайниците, принуждаваща към честото им местене. Болки в тазобедрените стави, по-лошо отляво. Сковаване в коленете, пукане в ставите. Лекарството е полезно при някои форми на гонореен и сикотичен ревматизъм.

Pulsatilla: Дърпащи болки, разкъсващи, непостоянни, рязко преминаващи от една част в друга (Kali-bi); болки в хълбоците, бедрата и краката. Коленете са подути, вените са набъбнали, крайниците са тежки и уморени, стъпалата са червени, възпалени и подути. Стъпалата парят и са чувствителни (Sulph, Med, Cham). Пациентът общо е зиморничав, плашлив и с променливи настроения.

Radium: Дълбоко действие върху ставите, особено коленете, глезените, рамената; ръцете от лактите надолу, дланите и пръстите. Краката, ръцете и вратът се чувстват твърди и чупливи, като че ли ще се счупят. Тежки ръце, пукане в раменете, болки в пръстите на краката, хълбоците, прасците; мускулите са болезнени; интензивни болки, влошават се през нощта. Трофични промени в ноктите.

Ruta graveolens: Контракции в пръстите на ръцете и болка и сковаване на китките и дланите. Подколянните сухожилия се усещат контрахирани; натъртено, хромаво усещане навсякъде, по-тежко в крайниците и ставите. Частите, на които лежи, са болезнени като от натъртване, и налагат често да се обръща (Rhus-tox). Болка в ахилесовото сухожилие. Огромно безпокойство. Особено полезно е лекарството при травматичен артрит от навяхвания и изкълчвания, или пресилване от работа.

Sabina: Артритни болки в ставите; червено лъскаво подуване; възлести образувания в ставите; парене, принуждаващо пациента да изважда ръцете и стъпалата от леглото (Sulph, Puls, Med, Cham). Тези симптоми имат склонност да алтернират с хеморагични състояния. Особено вярно е последното, когато кръвоизливите настъпват от женските гениталии.

Salicylic acid: Симптоматиката на това лекарство сочи към приложението му при острия ставен ревматизъм с подути и болезнени колене, по-зле от допир и движение. Обилно изпотяване с гореща пареща кожа. (Забележете: поради алопатичната злоупотреба със салицилатите при този род оплаквания, когато салицилатите не са симптоматично показани, хомеопатът рядко намира показания за това лекарство). Често се използва в материални дози от 3 до 5 грана.

Sanguinaria: Остър ревматизъм на дясното рамо (да се отграничи от Ferrum); левия хълбок и врата, с парене по табаните на стъпалата (Sulph, Cham, Puls) и по дланите на ръцете. Паралитична хромавост на ръката откъм засегнатото рамо, поради излагане на студ.

Sepia: Студенина на краката и стъпалата, особено вечер в леглото; когато стъпалата се стоплят, дланите стават студени; ледена студенина на стъпалата; обилно изпотяване на стъпалата или пот с непоносима миризма, която причинява разраняване между пръстите на краката. Подуването на крайниците се подобрява, докато върви. Безпокойство на крайниците и внезапни потрепвания.

Stellaria media: Остри, местещи се, ревматични болки във всички части, много изразени, прострелващи; частите са болезнени при допир, влошават се от движение. Увеличени и възпалени стави; болки в раменете и ръцете, в краката и прасците. Натъртено усещане. Болките се разпростират надолу по бедрото.

Syphilinum: Ревматични болки в делтоидния мускул, при движение; мускулите на крайниците са плътно покрити от твърди възли и бучки; сковаване и подуване на ставите. Болки в стъпалата и пръстите на краката. Болките го принуждават да напусне леглото (Cham). Болките на това лекарство се влошават от залез до изгрев. Често има специфична история.

Thuja: Когато върви, крайниците се усещат като направени от дърво, крехки като стъкло, сякаш лесно ще се пречупят. Мускулна слабост, треперене и внезапни потрепвания. Върховете на пръстите червени, подути, усещат се като мъртви. Болки в ахилесовото сухожилие. Пукане в ставите. Болката е по-зле в леглото и от студено, влажно време. Често има история на лоши ваксинации или на гонорейна инфекция. Ноктите са чупливи, болките се влошават от студ и влага. (Забележете: за онези, които разбират сикозата на Ханеман, това лекарство представлява едно чудо на медицинската наука и на терапевтиците).

Yatren: Използвано е повече или по-малко емпирично при артритни оплаквания в ставите. Може да се окаже полезно и при туберкулозни проблеми на същото място.

Спрингс, Трансваал, Южна Африка

********

Превод на български език от ‘The Homeopathic Recorder’, броеве 10/51 и 4/55 ©Цветана Коджабашева, 2016