Posted on

Терпентин | Terebinthinae oleum

Студия от Маргарет Л. Тайлър

Публикувана в Homeopathy, Май 1938/том VІІ, брой 5

Когато чете доказванията и отравянията с терпентин в Енциклопедията на лекарствените патогенези, човек остава поразен от няколко неща. В Материя Медика винаги четем, че при терпентина „урината мирише на виолетки“: този любопитен факт винаги настъпва – дори при отравянията на животни с терпентин. Урината може да е прозрачна, кървава, опушена, черна, но тя явно мирише на виолетки: или, както понякога го изразяват, мирише сладко.

Друг момент, който се забелязва, е сънливостта и ступорът, които често се проявяват.

Трети са характера на болките – парещи; парене във венците; в устата; по езика, като огън, в гърлото; стомаха, хипохондриума; в ректума и ануса; в бъбреците; в пикочния мехур; в пъпа, уретрата; под кръста; в тестисите; в матката; във въздушните пътища; гръдния кош; по протежение на стернума. Парещ натиск в хипохондриума.

Често се получават полярности при действието на лекарствата: може би като действие и реакция; и макар Terebinthinae да има „парене в пъпа“, тя също проявява и следния особен симптом: „областта около пъпа изглежда дръпната назад, студена, точно сякаш студена кръгла чиния е притисната срещу нея“.

На следващо място се забелязва изключително хеморагичната природа на лекарството, причиняваща екхимози – „пресни екхимози, много на брой, всеки ден“, екхимози в устата и ъглите на устните, които кървят; кървене от стомаха – „парене в стомаха с гадене и повръщане на слуз, жлъчка или кръв – обилни кръвоизливи“; „опушени изпражнения като утайка от кафе“; ентероколит, с кръвоизливи и разязвявания на червата; кръвоизлив от ануса и кървящи хемороиди, „албуминурия, при която кръвта и белтъка се смесват“, урина с мирис на виолетки, зловонна, с белтък, оскъдна, тъмна, мътна и опушена, кървава; кървава, вонеща левкорея; откашляне на обагрени с кръв храчки; кървави храчки. В това Terebinthinae си съперничи със змийските отрови, Crot-h и т.н.

Лекарството може да предизвика вцепененост и дълбок сън; неспособност за мисъл или работа; изтощение от живота. Регистрирани са два случая на самоубийство чрез обесване, при които хората са имали желание за алкохол в терпентин: а изпаренията на терпентина са силно отровни за много хора. „Коматозен сън, той може само чрез разтърсване да бъде изваден от очевиден ступор, но веднага след това отново заспива“. Или друг токсичен ефект: „леко пиян за няколко часа“; залитаща походка, като пиян – стои със силно раздалечени стъпала; не може да държи в равновесие тялото; нечувствителност на крайниците, особено долните: няма контрол върху китките и ръцете при опит да пише; слабост и изтощение: уморен и не може да върви, залита и пада; „мускулите се усещат сковани, той върви бавно и се превива като стар човек“; повдигнатите крайници падат тежко назад от собствената им тежест. Или, от друга страна, неволни конвулсивни потрепвания от време на време; тетанични спазми; сковаване на долната челюст; като при хорея и епилепсия, когато на равни интервали от по десет или петнадесет минути настъпват силни пристъпи, които произвеждат най-страшния опистотонус. Уремични спазми.

Миналият месец публикувахме много интересен случай на Terebinthinae; но понеже е много търсен, ще го цитираме накратко и тук. Той показва как потенцираното вещество антидотира същото вещество в необработена форма: стига, разбира се, междувременно да не са настъпили непоправими разрушения на тъкани.

„Дете на четири години, изпадащо в кратки периоди на безсъзнание и не можещо да контролира изпускането на урина денем и нощем, беше излекувано от една доза Tereb. 1M.

Историята на случая е, че детето е пило много терпентин, когато е било на 18 месеца, и оттогава е ставало от зле по-зле. Тя никога не имала пристъп след тази единствена доза лекарство и постепенно, но бързо, преодоля енурезата. Оттогава е получавала само плацебо.„

Д-р Chas. C. Bowes, USA, The Homeopathic Recorder, март 1931

Симптоми с удебелен черен шрифт

Езикът остава сух, с напрежение в корема; след почистване отново става сух, с усилване на тимпанита. Езикът не се изчиства постепенно, а бързо и на големи люспи, под които остава гладък и лъскав. Разтежение на корема: усещане за, като от газове. Кръвоизлив от червата, с разязвяване; пасивна дегенерация на епитела. Силни дърпащи болки в областта на бъбреците. Албуминурия; ранни стадии, когато кръвта и белтъка изобилстват пред парцалите и епитела. Чувствителност в хипогастриума, тенезми в пикочния мехур. Силно парене и прорязване в пикочния мехур, редуващо се с подобна болка в пъпа; влошава се при почивка; подобрява се, когато върви на открито. Кървава урина. Урината е оскъдна и кървава. Парене в уретрата. Странгурия; спазматично задържане на урина. Често уриниране нощем, с интензивно парене и болки под кръста. Урината е на облаци и опушена, кървава; прозрачна, водниста, обилна. Хематурия. Урината е черна, със седимент като утайка от кафе. След скарлатина; отделя малки количества тъмна, сладко миришеща урина, мътна и със седимент като от утайка от кафе; понякога умът е затъпен или пациентът е сънлив, дори като в ступор; едем; урината, макар богата на белтък и кръв, съдържа много малко частици. Метрит и следродилен перитонит, с тенденция към гангрена; спрени лохии, ужасно парене в матката, коремът е по-пълен от обичайното; главоболие с жажда; кафяв сух език, гадене и повръщане; раздуване в корема, болезнено при допир; малък учестен пулс.

Бронхиален катар и пневмония при тиф. Кръвоизлив от белите дробове. Малария и африканска треска. Изтощение. Хеморагична пурпура. Конгестия и възпаление на вътрешностите: бъбреци, пикочен мехур, бели дробове, черва и матка. Асцит с генерализиран едем (аназарка). Скарлатина, особено когато бъбреците са засегнати, със ступор; кървава, опушена урина.

Други забележителни симптоми, в наклонен шрифт, или особени симптоми

„Предполага се, че умира, но се установява отравяне с терпентин.“ Зениците са „много силно присвити“. Хрема, без обичайните придружаващи симптоми, и без предупреждение, течна и водниста от едната или от двете ноздри. Като че ли е глътнал малка топка, която остава под лъжичката. Като че ли червата са придърпани към гръбнака (Plb, Plat). Смята се, че Terebinthinae предотвратява образуването на и разтваря образувалите се бъбречни камъни. Постоянни колики в целия корем, разпростиращи се към краката. Движение в ингвиналната област, като че ли ще изскочи херния. Чувство, като че ли пубиса е бил внезапно и насилствено разчупен на две. Парене и пълзене в ануса, като че ли червеи изпълзяват: (лекарството е довело до отделяне на кръгли червеи и тения). Преходно движение в областта на пикочния мехур, по време на изхождане, като че ли пикочният мехур е бил внезапно разтеглен и прегънат напред. „Възможно най-тежката странгурия, най-силната, която някога съм виждал, придружена с голяма загуба на кръв“. Урината е много оскъдна и червена, или е много обилна и светла, но и в двата случая мирише на виолетки.

„Има така наречената миризма на виолетки в много висока степен.“

Цялото тяло се усеща болно, със световъртеж и притъпеност в главата. Много сънлив: трудно му е да остане буден. Студено и лепкаво изпотяване по цялото тяло. Обилно изпотяване на краката, вечер в леглото. Залитаща походка, като че ли е пиян.

Богер дава „болки, предизвикващи уриниране“.

Наш дава, като своя водеща индикация за използването на лекарството, парене и смъдене при уриниране; урината е червена, кафява, черна или опушена на вид. Езикът е гладък, лъскав, червен, със ексцесивен тимпанит (тиф). Кръвоизливи от всички отверстия, особено при пикочни или бъбречни проблеми. Той казва, че както Berberis, лекарството има много болки в гърба при проблеми с бъбреците и пикочния мехур. Художниците, които работят на миризма на терпентин, често са силно засегнати от нея: дори до степен да не могат да работят на нея.

За парене и смъдене при уриниране лекарството е по-близко до Canth или до Cannabis sativa, отколкото до Berberis. То е едно от най-добрите ни хеморагични лекарства. При хематурия, хемоптиза, кръвоизливи от червата, особено при тиф, а дори и при хеморагична пурпура, то върши прекрасна работа.

Една от главните характеристики за приложението му е гладкият червен език (Crot, Pyrogen), а друга – много силният тимпанит. Тези два симптома често се откриват при тифоидните трески, и тогава лекарството е Terebinthinae.

Фарингтон казва: Terebinthinae, или терпентинът, е лекарство, с което много е било злоупотребявано от лекарите на старата школа: затова то постепенно е било пренебрегвано от хомеопатите. В нашето отвръщане от неправилното разбиране на старата школа, ние често избягваме едно или друго лекарство. Когато се натъкнете на метрит, перитонит, тифоидна треска или скарлатина – на практика, на която и да е сериозна болест от нисък клас, и когато имате изложените по-долу бъбречни симптоми, Terebinthinae се оказва вашето лекарство:

Тъпи болки в областта на бъбреците, парене в бъбреците, болките се разпростират от бъбреците през уретерите, парене при уриниране, странгурия, албуминурия и много специфичен вид на урината – тъмна, с облаци и опушен вид, като че ли съдържа разложена кръв, каквато всъщност и съдържа.

Истинското патологично състояние на бъбреците в този случай не е такова на болест на Брайт, нито някакви формации в бъбреците; а състояние на ренална конгестия, с изтичане на кръв в бъбречното легенче. Когато описаните пикочни симптоми са налице, можете да дадете Terebinthinae с увереност, независимо каква може да е болестта на пациента.

Terebinthinae често действа много мощно върху лигавиците. Тя предизвиква  парене в дихателните пътища, и храчки с рядка консистенция, които много трудно се отделят.

*****

М.Л. Тайлър, 1938

Превод ©Цветана Коджабашева, 2016, от ‘Homeopathy’, 1938 година, Май, том VІІ, брой 5


Discover more from Открито за хомеопатията

Subscribe to get the latest posts to your email.