За зъбобола

от Клеменс фон Бьонингхаузен

Това есе е представено през 1835 година пред алопатичното медицинско общество на Мюнстер.

Включено в сборника „Кратки трудове” на Бьонингхаузен.

Вярвам, че това научно общество, на което имам честта да бъда член, очаква темата на моята лекция да има някакво отношение към хомеопатията. В отговор на това предполагаемо очакване аз ще се опитам – накратко – да докажа как едно лекарство, което предизвиква болест у здрав индивид, може да облекчи подобна естествена болест. За да заостря вашето внимание към подходящ случай, аз съм избрал оплакване, което наистина не е опасно, обаче често – заради интензитета на болката – довежда пациента почти до отчаяние.Това оплакване, когато бъде лекувано конвенционално, може да бъде излекувано окончателно единствено чрез отстраняване на болната част; Материя Медика съдържа доста лекарства, които могат да го облекчат, но то не може да изчезне трайно, без да се приложи специфично лекарство – имам предвид зъбобола.

Има със сигурност твърде малко хора в цивилизования свят, които да не са повече или по-малко засегнати от това оплакване, и е добре известно колко слабо е облекчението, което така наречената рационална медицина може да донесе. В допълнение към изваждането на разваления зъб тя разполага с твърде малко лекарства, а и те са приложими само в някои случаи; но дори и там резултатите са много несигурни. Затова първоначално се прилагат всякакви домашно приготвени лекове, често водещи до сериозно увреждане на здравето, а когато стане ясно, че те няма да помогнат, пациентът отива на зъболекар, за да получи облекчение чрез изваждането на зъба – макар да знае, че губи този зъб за цял живот; а опитът показва, че след такъв род облекчение, обикновено бива засегнат и съседния зъб.

Хомеопатията няма претенцията да излекува всички различни видове зъбни болки, независимо дали бързо или завинаги; но тя може да донесе облекчение в огромен брой от случаи, както действа и при излекуването на всички останали болести. Според хомеопатичните принципи зъбната болка е просто симптом на вътрешно смущение на жизнената сила, който никога не настъпва изолирано, а е последван от най-разнообразни други симптоми, макар последните да са така малко на брой и замъглени, че не се забелязват, без внимателно наблюдение.

Тоталността на симптомите на една болест дава идеална картина на самата болест и показва най-полезното лекарство, в съответствие с великия принцип „similia similibus curantur”. Както художникът не може да нарисува идеална картина, без да очертае дадена характеристика –очите, или носа, или устата – така и хомеопатът трябва да вземе всички проявени симптоми, а после да направи анализ на най-очебийните измежду тях. Разликата, следователно, между алопатията и хомеопатията, е тази, че докато първата смесва множество лекарства, за да излекува болестта, втората прилага само едно лекарство, което отговаря на изискванията на случая – тоест на представените симптоми. Затова е необходимо хомеопатът да познава всички патогенетични ефекти на лекарството, което избира.

Много хомеопатични лекарства предизвикват зъбна болка у човек в здраво състояние. Тъй като можем да назовем какви ли не видове зъбни болки и тяхното хомеопатично лечение, аз ще дам тук само няколко примера за действието им в подобни случаи. За тази цел избирам зъбна болка от особен вид, но често срещана – а именно, тупкаща и пулсираща болка в зъбите, която се среща при тридесет и три лекарства, но за чието облекчаване аз съм използвал само шестнадесет от тях – и то с отлични резултати.

І.

След настинка, получена от излагане на източния вятър, често се развива треска с голяма конгестия към главата, придружена с пареща горещина на лицето, учестен твърд пулс и голяма възбуда на тялото и ума. Към тези симптоми понякога се прибавя много силен пулсиращ зъбобол, главно от едната страна, който обхваща цялата челюст и е придружен с червенина на бузата. В такива случаи единствено точно определен е Aconite.

ІІ.

Друг вид пулсираща болка в зъбите, която често се предизвиква от студ, но е без треска, може да бъде излекувана от Causticum. Тя е почти винаги придружена от болезнена чувствителност, подуване и лесно кървене от венците, с дърпащи болки в мускулите на лицето, в очите и в ушите.

Случай на Causticum

Самият аз миналата зима бях засегнат от такова оплакване, защото поради отсъствието на други главни симптоми не разбрах кое лекарство е правилното. След като бях приложил, без полза, много лекарства, аз бях излекуван за два часа от една доза Causticum, и оттогава не съм страдал от подобна зъбна болка. Зъбоболът, при който Causticum е показан, има винаги хроничен характер – а знаем, че Causticum има дълготрайно лекарствено действие; лекарства, чието действие е ограничено до кратък период, никога не могат да излекуват такава болка.

Случай на Chamomilla

Помня, че веднъж съпругата ми беше обхваната от зъбобола, който описах. Тъй като аз отсъствах от дома, доктор Б., който посетил страдащата ми жена, ú дал най-напред Aconite заради симптомите на треска; след като те не намалели, на следващия ден той предписал Pulsatilla, която не произвела никакъв ефект; на третия ден дал Bryonia, но и това лекарство не облекчило. Доктор Б, който помислил, че хомеопатията е неефективна, приложил на четвъртия ден осемнадесет пиявици и дал вътрешно смес, която първоначално и за кратко помогнала; обаче след четвърт час същата силна болка в зъба се завърнала и станала нетърпима. На петия ден в 4 следобед аз се завърнах от моето пътешествие и намерих жена си в лапите на най-крайни болки. След като разпитах какво е направено дотук и изследвах състоянието ú, аз дадох една доза Chamomilla. В пет часа болката пресекна, а подуването на бузата изчезна.

Случай на China officinalis

Спомням си най-вече един случай, който ме застигна, докато пътувах из страната. Младо момиче, което имаше хубави черти и приятен вид последния път, когато го видях, бе станало бледо и слабо. Тя страдаше от пулсиращи болки в зъбите, които се увеличаваха главно след хранене и през нощта, и леко се облекчаваха от силен натиск и стискане на зъбите, докато лек допир ги правеше непоносими. Междувременно тя бе имала продължителна диария и обилни нощни изпотявания; тя бе много слаба и едва вървеше. Тъй като тя ме умоляваше да облекча страданията ú, аз дадох малка доза China и на следващата сутрин, когато потеглях, тя възхитено ми каза, че е прекарала много приятно нощта, не е имала зъбобол, и се е освободила от нощното изпотяване; след няколко месеца я посетих отново и я намерих отново с отличен външен вид.

Случай на Coffea cruda

Миналата Коледа бях повикан при семейството на приятел, който живееше стриктно по правилата на хомеопатичното хранене и никога не пиеше кафе. Открих жена му страдаща от силна тупкаща зъбна болка: пациентката тичаше с плач от една стая в друга, оплаквайки се от непоносима болка; тя все пак признаваше, че понякога болките не са толкова интензивни, но въпреки това я засягаха твърде много. Изброяването на страданията ú се прекъсваше от плач, и тя се държеше с известна прибързаност, като човек, разсеян от нещо; последният симптом ме порази, защото я познавах като умерена и със стегнат характер, когато беше здрава.

Дадох ú малка доза от Coffea cruda 6C, и след две минути пулсирането изчезна, а останалата чувствителност в засегнатата част бе отнета в следващите пет минути от Ignatia. Цялата вечер премина по обичайния си ход; през седмицата я посетих – нищо не се беше случило. Няколко дни по-късно я видях отново, тя каза, че не е имала повече пристъпи на зъбобол.

Гонорея, живачно отравяне

Случай на Hepar sulphur, Nitricum acidum & Petroleum

Преди два месеца посетих млад мъж, който преди време се бе заразил с гонорея и се бе обърнал за помощ към млад лекар с вероятно малък опит в подобни случаи. Пациентът влезе при мене в състояние на голямо отчаяние; най-напред ми говори за нещастното си положение, без да споменава оплакването си, и казваше, че ще се самоубие. След като го утеших и насърчих, той ми описа страданията си и ми показа небцето си, което бе проядено от шанкъри, венците му бяха прорязани от язви и покрити от плътни, подути, жълто оцветени крусти; езикът му имаше язви по границите си; той имаше усещането, като че ли езикът му ще падне; ужасът да не загуби този орган – което той смяташе, че не може да се избегне – му причиняваше изключително силна тревожност и го принуждаваше да мисли за самоубийство. Гонореята бе изчезнала, но на нейно място се бяха появили описаните симптоми. Веднага разбрах, че се касае за случай на отравяне с живак.

Дадох му първоначално малка доза Hepar sulphur, след което на следващия ден небцето и венците му изглеждаха съвсем различно, и пациентът отново започна да се радва на живота. Два дни по-късно се появи гореописаната зъбна болка; за нея аз предписах Acidum nitricum във високо разреждане; на четвъртият ден пациентът ме посети, почти излекуван. Видях го отново няколко пъти и той се чувстваше все така добре; след това с една доза Petroleum за осем дни излекувах гонореята му, която се бе отново проявила.

Случай на Platinum metallicum

Само в един случай на пулсираща зъбна болка съм видял като специфично лекарство Platina. Болката приличаше на пулсиращо дълбаене през цялата дясна страна на челюстта, увеличаваше се силно с настъпването на вечерта и от почивка, а пациентката на няколко пъти неволно започваше да вика от болка. Първоначално ми се струваше, че Pulsatilla е показана, но тя не подейства.

На следващия ден нейна приятелка ми донесе новини за развитието на случая и аз я разпитах повече за придружаващите симптоми; скоро разбрах защо Pulsatilla нямаше ефект. Пулсирането било последвано от студена вкочаненост, която обхванала цялата засегната част. Междувременно, месечният период бил подранил доста и бил доста обилен; а умът ú напоследък бил обхванат от гордост и самонадеяност, и пренебрежение спрямо всичко около нея – а това никога преди това не било така. Тук всеки хомеопат трябва да приложи – както направих и аз – Platina, която я излекува за няколко часа – и то не само зъбобола, но подобри духа ú и върна месечната цикличност към предишната регулярност.

Случай на Pulsatilla pratensis

Преди около три години, по време на пътуване, пристигнах привечер в един хотел, където заварих неколцина приятели от околността, а сред тях – и доктора на господаря на областта. Малко след моето пристигане най-голямата дъщеря от семейството започна да ме умолява да облекча зъбобола ú, казвайки, че повече от две седмици вече имала пристъп, който настъпвал след залез слънце и траел цяла нощ; че нищо не ú донасяло облекчение, освен когато върви на открито или стои до отворения прозорец – тогава болката някак се уталожвала. Това бе потвърдено и от доктора. Тъй като не бях на място, подходящо да задавам въпроси за другите ú оплаквания, аз ú дадох от собствената си кутия една доза Pulsatilla 30С. Резултатът надмина очакванията ми; преди да успея да върна кутийката в джоба си, тя извика за учудване на цялата компания: „Болката изчезна!“. Младият лекар, който наскоро бе получил своята диплома, изумен от този факт каза, че ако това излекуване е трайно, би било забележително.

При тези думи аз съобразих: щом Pulsatilla бе подействала толкова бързо, трябва да са били налице и нейните специфични симптоми; отговорих му, че ако пациентката само за седмица следва правилата на хомеопатичната диета, не само завинаги ще се освободи от зъбната болка, но ще се излекува и от други оплаквания, ако има такива. Младият Асклепий бе доста озадачен от това, и попита какви оплаквания.

Казах му някои от характеризиращите симптоми на лекарството – преобладаващото треперене от студ, голямата жажда, падането духом, непоносимостта към горещина, безсънието преди полунощ, липсата на апетит, отвращението към мазна храна и т.н. Тогава той заяви, че съм добил тези подробности предварително; след като се доказа, че тъкмо съм пристигнал и не съм преглеждал пациентката преди това, той неохотно възкликна, че роднините ú се съгласяват с мене от любезност. Отговорих му, че ще му пошушна повече подробности тайно, а той след това може да попита роднините ú, дали е вярно. Казах му тихо, че пациентката страда също от слузеста диария; че месечните ú цикли са забавени, на интервали от 5 седмици, и продължават само по 5 дни, с болка в гърба и крампи в корема. Тогава той отиде при нея и се престори, че съм му казал, че тя страда от запек и че менструацията ú избързва и е много обилна; на което тя отговори, че в това отношение аз греша, защото тя се оплаква тъкмо от обратното; всичко, което отговори на въпросите му, съвпадаше точно с онова, което му бях казал. Няколко месеца по-късно, когато отново видях младата дама, тя радостно ми благодари, че съм я излекувал от всичките ú оплаквания. Дали онзи млад лекар е изучил хомеопатията впоследствие, аз не зная – но се съмнявам, защото не съм чувал повече за него.

Случай на Sabina

Sabina принадлежи към по-рядко използваните лекарства при пулсираща зъбна болка. Само в няколко случая тя се е оказвала единствено вярното лекарство. Този тип зъбобол се появява също към падането на вечерта и през нощта, особено когато пациентът се затопли в леглото, и след храненията; и е придружена с усещането, като че ли зъбът ще избухне – последвано от тупкане във всички кръвоносни съдове, чести празни повдигания; симптомите се срещат най-вече при жени; обилно се отделя светло оцветена кръв, и то дори не по времето на месечното течение. В един случай външно лекарство бе използвано, за да отстрани болка като от подагра в палеца на десния крак; след това се появила зъбна болка от посочения вид; една доза Sabina бързо я излекува и повече нито зъбобола, нито болката в пръста на крака се завърнаха – точно както бях предрекъл, защото и болката в пръста на крака, и тази в зъба бяха покрити от Sabina.

Пулсиращ зъбобол | Silicea terra

Аз самият преди няколко месеца се оплаках от такава болка в зъба, придружена от подуване на костта на долната челюст до размера на орех. Щом я усетих, взех малка доза Silicea, след която болката незабавно секна, а подуването на костта изчезна до следващата сутрин.

Зъбобол | Spigelia anthelmia

Миналата година, с единствена и много малка доза от това лекарство, излекувах едра здрава жена, която бе засегната от описаните по-горе симптоми, сред които зъбоболът и лицевата невралгия бяха най-очебийни; и двата симптома, но особено вторият, от няколко години се завръщали по два пъти всяка седмица, и били почти непоносими. Нито единият от симптомите не се завърна след Spigelia.

Hyoscyamus niger

За един по-често срещан случай на пулсираща болка е специфичен Hyoscyamus. Тя се появява сутринта, и е почти винаги причинена от студ. Има пулсиране в самия зъб, докато във венците преобладава усещане за разкъсване, а при дъвчене зъбът изглежда разхлабен, като че ли ще падне. Винаги има конгестия на кръвта към главата, с голяма горещина навсякъде по тялото. При много силни пристъпи има усещане за задушаване поради пристягане, със затруднено преглъщане и крампи, а също и чувство за умствено изтощение. Една малка доза Hyoscyamus ще излекува оплакването за много кратко време.

Преди две години, докато пътувах, излекувах с това лекарство една млада дама, която се бе разболяла тежко поради ревност и ярост срещу предишен неин любим, който я изоставил. Тя се оплакваше от пулсиране в зъбите, особено след полунощ; тя имаше температура с голяма червенина по лицето, и дълги пристъпи на делириум, по време на които тя се опитваше да избяга, затова трябваше да я наблюдават. Първата доза Hyoscyamus отне болката и делириума; втората доза, която оставих да ú дадат по-късно, била взета седмица след първата, и излекувала всички останали оплаквания.

—–

Превод  ©Цветана Коджабашева, 2016, от “Кратки трудове” от Кл. фон Бьонингхаузен.