Последствия от настинки | Част І

Най-често срещани причини за боледуване

Извадка от “Семейният хомеопатичен наръчник” от Константин Херинг

Най-честите последствия от хващането на настинка са катарът и кашлицата, понякога температура, колики, диария, болки в зъбите, ушите или крайниците. Когато избираме лекарство, може да се окаже нужно да се обърнем към онази глава, в която тези разстройства са най-пълно описани. Тук само ще споменем какво трябва да се направи в най-общите случаи.

Първото правило, което трябва да се спазва, за да се предотвратят лошите ефекти от настиване, е да се обличаме топло и да внимаваме краката да са сухи; да се въздържаме от употребата на спиртни напитки, които понякога могат да влошат оплакванията; и да ядем по-малко животинска храна, и никакви подправки.

Когато усетите, че сте настинали, без все още някакви отчетливи последствия да са се проявили, след като сте били на студен, сух вятър, вземете Aconite, изпийте голяма чаша студена вода преди да си легнете, покрийте се добре и пробвайте да се изпотите.

Ако децата не могат да бъдат накарани да пият вода или ако знаете от опит, че това няма да доведе до изпотяване, то мляко и вода в еднакво съотношение, изпити много горещи, може да произведат този ефект.

На някого, който през зимата се сковава от студа и влагата, дайте чаша силно кафе, без мляко. Ако това попречи на съня през нощта, Nux vomica.

Ако децата са били на снега, играли са на снежни топки, пързаляли са се или са играли навън през зимата, изпотили са се, може би са намокрили краката си и са настинали, и е последвало главоболие, дайте Glonoine, особено ако главата е гореща, лицето е червено, пулсът е много бърз, очите са зачервени и артериите на врата видимо пулсират; също ако си придържат главата или искат да притиснат челото си, казват, че главата им е твърде голяма или започнат да говорят несвързано. След това може да се наложи да дадете Belladonna или Bryonia.

Когато изпотяването е било пресечено от настинка и последва главоболие, болка в ушите, зъбите или червата, дайте Chamomilla; при болка само в ушите, Rhus-tox.

На родилките, ако се оплакват от главоболие, особено от дясната страна, причинено от студено течение; или от болка в основата на черепа, след като са седели в леглото и са били отвити, дайте Belladonna; ако болката се разпростре до раменете, частично и поради държането на детето, Rhus-tox ще я премахне; ако болката е повече от лявата страна, пулсира и прострелва, и засяга долната челюст, ръцете и гръдния кош, и се влошава при движение, Bryonia ще донесе облекчение; но ако се ограничава най-вече до слепоочието, горната челюст или гръдния кош в областта на сърцето, трябва да се даде Spigelia.

Когато човек, който е доста изпотен, бъде намокрен от роса или дъжд, дайте Rhus-tox. Ако няма никакво облекчение, и ако пациентът преди това се е пресилил, дайте Bryonia.

Когато в последната част на лятото настъпи внезапна промяна на времето от горещо към студено, и почти всеки се оплаква, че е настинал, дайте Belladonna;  но ако студеното влажно време продължи дълго, Nux moschata, особено на деца, жени и мъже, които лесно се разболяват.

След подстригване на косата някои хора, най-вече децата, много често проявяват симптоми на настинка, които се облекчават от Belladonna.

При настинка в главата от мокри крака, дайте All-c; за кашлица и болка в крайниците, Rhus-tox.

За потиснато изпотяване на стъпалата, дайте Silicea.

Катар

Ако катарът е резултат от настинка и пациентът няма нито обоняние, нито вкус, дайте Pulsatilla.

За катар с горещина в очите и главата, болезненост в носа, Belladonna. Ако носът е запушен, Nux-v или Ipecacuanha.

Ако североизточният вятър, духащ откъм морето, причини настинка в главата с течаща хрема, по-зле вечер и вътре в къщата, а по-добре на открито, с главоболие, сълзотечение от очите и температура, All-c.

Ако една хрема спре от скорошно излагане на студ, особено ако пациентът е по-зле следобеда, или е обезсърчен и плачлив и капризен, дайте Pulsatilla; ако е по-зле през нощта или към сутринта, или е много троснат, чувствителен и възбуден, дайте China.

Ако катарът се появи, след като е бил потиснат обрив, дайте Ipecacuanha, а ако тя не подобри – Cuprum. В някои случаи Bryonia, Pulsatilla, Sulphur или Nux moschata може да последват, в зависимост от симптомите. Ако възстановяването от катара е било възпрепятствано от нова настинка, която настъпва с болка над очите, повече от дясната страна, и зачервено лице, Belladonna; ако болката е по-зле от лявата страна и лицето е бледо, Spigelia.

Кашлица

Когато катарът е придружен от кашлица или когато суха кашлица остане след като първоначалните симптоми са изчезнали под въздействието на други лекарства, дайте Nux vomica. Ако кашлицата е суха и възбужда повдигане или повръщане, Ipecacuanha; ако е дълбока и причинява повръщане, Carbo vegetabilis; ако е придружена от жилава секреция, особено у деца през зимата – Chamomilla; ако е влажна или отворена, Ferrum phos или Pulsatilla; ако кашлицата се завръща с всеки порив студен въздух, дайте Phosphoric acid; ако се завръща всеки пък, когато ръка или крак се отвият в леглото, и е дълбока и изтощаваща, дайте Hepar; ако кашлицата се влошава, когато си легне, и винаги е по-зле от затоплянето в леглото, Nux moschata.

Когато кашлицата е причинена от студен въздух, суха е и конвулсивна, с повръщане; или храчките да изпъстрени с кървави точки или съдържат нишки от кръв; ако е придружена с бодежи отстрани, или от главоболие, болка под ребрата; или ако кашлицата е причинена от гъделичкане в гърлото, а гръдният кош се усеща болезнен след кашляне, а пулсът е стремителен и бърз, дайте Bryonia; обаче когато пулсът не е много твърд, а болезнеността продължава или се усеща по време на кашляне, и няма бодежи, а по-скоро парещо усещане в гръдния кош, притиснатост и сърцебиене, дайте Carbo vegetabilis.

Затруднено дишане

Когато след настинка пациентът изглежда, сякаш се задушава, дайте Ipecacuanha. Ако от нея няма облекчение, Arsenicum. Понякога са за предпочитане други лекарства, които предписваме при астма, като Nux vomica, Cuprum или Sambucus.

Диария

Когато незабавно след настинката се появи диария, дайте Opium. Ако от това няма полза, или диарията се появи пак след ден –два след това, и е придружена от болка в червата или други симптоми, Dulcamara.

Ако диарията е безболезнена и започне през деня, или се влоши през деня и се подобри през нощта, дайте Ferrum; ако е по-зле след полунощ или към сутринта, Phosphoric acid.

Когато в топло време се появи диария, причинена от настинка поради изпотяване или къпане в студена вода, с горещина в главата, лека болка в червата; или ако областта под лъжичката и коремът да чувствителни към натиск, или изпражненията съдържат несмляна храна, Bryonia.

Ако евакуациите на несмляна храна последват след пиене на нечиста вода, а Bryonia се окаже неефективна, дайте China.

За диария с газове, остри болки около пъпа по време на изхождане, напъване и едновременно с това голяма слабост, и отделяне на слуз и кръв; или ако пациентът е пил спиртни напитки, дайте Nux vomica.

Болки в червата

Ако болките са много силни, спазматични, притискащи, особено преди изхождане, ако изхожданията са парливи, редки, възкафяви и причиняват парене в ректума, дайте China.

За болки, подобни на крампи под ребрата, движещи се отдясно наляво, диария, която изтощава напълно, студени тръпки, бял налеп по езика, лоша миризма от устата, главоболие сутрин, притъпеност и сънливост в останалата част от деня, дайте Nux moschata.

Ако болките са много силни, разкъсващи и извиващи, като че ли червата се движат, ако пациентът не може да бъде успокоен, а тича наоколо; ако му се струва, че има голяма топка отстрани или че целият корем е празен, с гадене и повръщане, водниста диария, слузеста или зеленикава, с миризма на развалени яйца, Chamomilla.

За диария след излагане на нощен въздух, зеленикава и водниста, с голям натиск преди изхождане, предразположение към прилошаване и припадане, болки в долната част на корема, притискане в горната, срязвания с постоянно неспокойно усещане, като че ли ще последва изхождане, къркорене в корема, сграбчване под лъжичката, разкъсващи болки в корема, който при докосване се усеща студен, с гадене, треперене и студени тръпки – Mercurius.

Ако диарията е причинена частично от разстроен стомах след ядене на свинско месо, мазни пасти и подобни храни, ако се влошава следобед, особено вечер или по време на нощта, ако в стомаха се движат газове или ако коремът е чувствителен към притискане, дайте Pulsatilla. Същото се отнася и за бременни жени, когато болките наподобяват тези при раждане.

***

Ако настинката бъде последвана от болка със склонност да плаче, голяма чувствителност и безсъние, Coffea.

Когато болките са толкова силни, че почти докарват до лудост пациента, дайте Chamomilla; ако болките винаги се влошават на открит и студен въздух, но се подобряват на топъл въздух, а пациентът е постоянно променлив, дайте Nux moschata.

Следва …

Превод ©Цветана Коджабашева, 2015, от “Наръчник на семейния хомеопат” от К. Херинг.