Posted on

Arsenicum sulphuratum rubrum

Червен сулфид на арсеника

Арсеникум сулфуратум рубрум, реалгар, As2S2.

Съзнание

Ефектът от лекарството го прави по-троснат, и му дава повече енергия за действие; 4ти ден.

Сетива

Увеличена горещина по главата и лицето, с чувство за пълнота и тежко, тъпо усещане в главата. Получава дълбок припадък, с подуване на лицето; от инхалация.

Глава, отвътре

Често се събужда с тъпа болка в челото над очите, която достига до след върха на главата, почти до органа на самочувствието***.

*** ”Орган на самочувствието” е термин от френологията – наука, произлязла от теориите на виенския лекар Франц Йозеф Гал (1758-1828). Намира се в задната част на медиалната област от вертекса, където теменната повърхност започва да се накланя към тила. – Цв.К.

Тежка болка в челото. След три часа общо неразположение, болка през челото и студенина, която трае, докато той си легне; изчезва едва през нощта, по време на сън.

Силна продължителна болка, достигаща дълбоко в мозъка в дясната фронтална област, също и до дясното ухо; много се влошава от навеждане и усилие; подобрява се от студен компрес; в 5 часа вечерта.

Тъпа болка в дясната фронтална област, която увеличава силата си и става остра, пулсираща и стрелкаща, достига до тила от дясната страна; влошава се от движение и навеждане; в 4 часа следобед.

Главоболие, подобно на онова от втория ден, с допълнението ,че болките са навсякъде във фронталната област, но по-силни са отдясно.

Болката започва на гърба на главата, под органа на любовта към поколението***, и оттам достига от двете страни на главата; понякога тъпа, понякога остра; от 7 до 11 часа сутринта.

*** Също термин от френологията. Намира се непосредствено над средната част от малкия мозък и съответства на изпъкналостта на тилната част на черепа – Цв.К.

Глава, отвън

Горещина по главата и лицето.

Слух и уши

Усещане за пълнота и притискане отвън, в дясното ухо. Щракащ звук в ухото, съответстващ на пулсацията на темпоралната артерия. Алена червенина и парене на горната половина на лявото ухо, с гъделичкане, подобно на това, което се получава от измръзване.

Ухото се усеща горещо на допир и за него, и за околните. Много неприятно, бързо тупкане, което достига дълбоко в лявото ухо, с болка и алена червенина, и горещина на горната половина на ухото; ухото се усеща пълно, с притискане отвън навътре.

Обоняние и нос

Кихане от време на време, с рядък бял секрет от двете ноздри. Усещане, като че ли ще го хване хрема; киха няколко пъти през деня, с изтръпване в дясната ноздра.

Обилна секреция от ноздрите, рядка и бяла.

Лице, горна част

Има по-добро изражение на лицето от преди; преди изглеждаше тъп, сега изглежда по-оживен. Осезаемо пулсиране на артериите от дясната страна на лицето и главата.

Вкус и език

Горчив вкус в устата при събуждане.

Уста, вътрешност

Лигавицата на устата и гърлото е много възпалена; също устните и лявата страна на езика; лявото око (конюктивата) е много възпалено и подпухнало.

Гърло

Възпаление на гърлото с дълбока червенина, болки от време на време и разранено усещане. Увеличена дясна сливица. Понякога непоносим сърбеж в гърлото, предизвикващ кратка, суха, избухваща кашлица.

Апетит, жажда

Няма желание за вечеря. Изключителна жажда, продължаваща три дни. През този ден и на следващия, много слаб апетит, понякога стига до отвращение към храната, друг път е задоволителен.

Ядене и пиене

Час след закуска, пълнота и тежест под лъжичката, паднал духом, никакво желание да говори през целия ден.

Яде само малко по време на вечеря; неприятно чувство в стомаха до 8 часа вечерта, когато се появява парещо усещане там, което бързо се увеличава и от 10 вечерта до 9 сутринта е толкова интензивно, че почти отнема дъха му; не се подобрява в никоя позиция на тялото; стъпалата и ръцете от китките надолу са студени; цялото тяло трепери; долните крайници потрепват и подскачат конвулсивно; тревожност, страх от смъртта; стомахът се усеща, сякаш в него има нажежени въглища; болката се провежда от върха на сърцето до областта на хипохондриума отляво; студените напитки увеличават паренето в стомаха; пулсът е потиснат и изтънял; лицето е бледо и ливидно; не може да понесе и най-малкият натиск в областта на стомаха.

Остри режещи болки в лявата абдоминална област след всяко хранене; влошават се когато върви, подобряват се от плътен натиск с ръка върху засегнатата част.

След хранене не е разположен към умствено или физическо усилие. Хълцане, повдигане, гадене и повръщане. Гадене сутрин.

Под лъжичката, стомах

Тежко усещане и гризене в областта на стомаха. Тежка, тъпа болка, която от ямката над стомаха се простира до гърба, с усещане за тежест в стомаха.

Много слаб, голяма болезненост по протежението на целия стомах.

Вечерта, когато се прибира в къщи, усеща симптоми на разстроен стомах; голяма слабост и треперене навсякъде; този ден е вървял повече от обичайното.

Хипохондриум

Големи синкави петна над областта на епигастриума, корема и бедрата.

Корем

Следобед, тъпи болки в червата, с чувство за пълнота, която се разпростира през средата до областта на хипогастриума. Много силна колика с ужасно повръщане. В малките черва кръгли язви с възчерни дъна.

Изхождане и ректум

Рядко изхождане в малко количество през деня в необичаен час; друго такова вечерта. От ректума се отделя чиста жлъчка; урината има цвят на шафран.

Диария от два месеца насам; жълти, кашави изпражнения рано сутринта, след като стане от сън, и вечерта преди да си легне; нещо като постоянни тенезми в ануса.

Мъжки полови органи

Лека дърпаща болка за кратко, в левия сперматопровод.

Глас & ларинкс, трахея & бронхи

Пресипналост, с набиране на плътна, жилава слуз в гърлото.

Гръден кош, вътрешност & бели дробове

Събужда се в 5 часа сутринта с остра режеща болка, започваща между хрущялите на петите и шестите ребра, простираща се навътре и нагоре, дълбоко в гръдния кош: болката е толкова остра, че не позволява и най-слабото движение; налага се да потисне дишането, колкото му е възможно повече.

Сърце, пулс и циркулация

Остри болки от време на време, които се появяват в основата на сърцето и възпират дишането.

Врат & гръб

След като стане сутрин, тежка притискаща болка, простираща се от опашната кост до ануса; болезненост на опашната кост; болката в ануса се утежнява от усилията при изхождане и когато уринира; тегли надолу и причинява тежко, сковаващо усещане.

Горни крайници

Ревматизъм от дясното рамо надолу по ръката, като че ли в костта; парализа за три дни. Болка в костите на лявата ръка между рамото и лакътя, по-силна към сутринта, когато се събужда. Студенина на ръцете от китките надолу. Леко изтръпване на ръцете между лактите и китките и от китките надолу, с тежест; изпуска неща.

Долни крайници

Значителна болка в десния хълбок, с куцане в крака. Силна болка, засягаща долната третина от тибиата на левия крак; започва в долния край на вътрешния малеолус, простира се нагоре по стълба на костта; моментно се подобрява от промяна на позицията на стъпалото и от фрикция с ръка.

Изтръпване и мушкане, засягащо вътрешната страна на прасеца на десния крак, петата, външната страна на стъпалото и малкият пръст на крака.

Силен сърбеж на третият пръст на левия крак, причиняващ пристъпни спазми на мускулите на стъпалото и крака.

Около 1 часа следобед сърбеж по бедрата и краката; влошава се при разчесване; изглежда изчезнал за около два часа, и около 5 часа следобед предните мускули на бедрата се усещат болезнени при слизане по стълби; около 9 вечерта краката и бедрата отново започват да го сърбят.

Почивка, позиция, движение

При почивка болкага в гръдния кош се облекчава. При ходене болката в корема се влошава. При движение болката в гръдния кош се влошава. При движение и фрикции болката в тибиата се подобрява. При навеждане и усилие главоболието във фронталната област се влошава.

Нерви

Конвулсии, с подпухнал корем; зловонна, жлъчна диария, слизести повърнати маси; смърт до шест дни; при дете.

Обща тежест на цялото тяло, спи по-дълго, и му е по-трудно да се надигне.

Сън

Не спи тъй дълбоко, както обикновено, много неспокоен, с много сънища. Преди да вземе лекарството, беше много сънлив, но след това не усеща никакво желание за сън, много е неспокоен през нощта, събужда се често с тъпа болка в главата. Всички симптоми се развиват повече през нощта; много живи сънища през цялата нощ.

Време

Сутрин: диария; болки в костите на ръката. В 5 часа: болка между петите и шестите ребра. Между 7 и 11 часа: болка в главата.

Следобед: болки в червата; гадене. В 1 часа: сърбеж по бедрата и краката. В 4 часа: главоболието се влошава. В 5 часа: главоболие във фронталната област; бедрата са болезнени.

Вечер: стомахът е слаб, необичайни изхождания. В 8 часа: неприятно чувство в стомаха. В 10 часа до 9 на другата сутрин: интензивно парене в стомаха.

Нощем: болка в главата; сънища; всички симптоми.

Температури и климат

Студено: болката във фронталната област на главата се подобрява.

Треска

С падането на нощта му става студено и го втриса, дори пред горещата печка, за три или четири часа. Горещина и жажда; загуба на апетит; често повръщане; у дете.

Място и посоки

Дясно: болка във фронталната област на главата; пълнота в ухото; изтръпване в ухото и в ноздрата; пулсация в артериите; езикът е увеличен; ревматизъм в рамото; болка в хълбока; изтръпване в крака; тупкане и стрелкане в главата.

Ляво: ухото е болезнено; окото е възпалено; болка в сперматопровода; болки в костите на ръцете; болка в тибиата; третият пръст на крака сърби; езикът и окото са възпалени.

Отгоре надолу: ревматизъм в рамото.

Отдолу нагоре: болка в гръдния кош; болка в тибиата.

Усещания

Като че ли има горещи въглища в стомаха; като че ли ще хване хрема.

Срязване: в лявата област на корема; между хрущялите на петите и шестите ребра.

Стрелкане: в дясната страна на главата.

Остра болка: в основата на сърцето.

Притискаща болка: от опашната кост към ануса.

Дърпане: в левия сперматопровод.

Гризене: на ухото; в стомаха.

Болезненост: на опашната кост; на предните мускули на бедрата.

Разраненост: в гърлото.

Ревматична болка: в дясната ръка.

Тежка болка: в челото; в стомаха; от опашната кост към ануса;

Тъпа болка: в челото, над очите до върха на главата; от ямката над стомаха до гърба; в червата.

Неопределена болка: напряко през челото; дълбоко в мозъка; в задната част на главата; в костите на лявата ръка; долната третина на тибиата; от върха на сърцето до областта на хипохондриума; в десния хълбок.

Пълнота: в главата; в дясното ухо; под лъжичката.

Гъделичкане: в ухото; в дясната ноздра.

Изтръпване: на ръцете надолу от лактите и надолу от китките; в десния прасец; в стъпалото.

Горещина: на главата, по лицето, в ухото.

Сърбеж: в гърлото; по третия пръст на лявото стъпало; по бедрата и краката.

Тъкани

Всички стави остават неподвижни след възстановяването от отровата.

Ревматични симптоми в първите двадесет и четири часа след вземането на лекарството сутринта.

Докосване, пасивни движения, наранявания

Докосване: ухото се усеща горещо.

Притискане: стомахът се влошава.

Плътно притискане: болките в корема се подобряват.

Чесане: сърбящото бедро се влошава.

Фази на живота, конституция

Млад мъж, на 18 години; главоболие в челото и задната част на главата, със световъртеж и чувство за празнота в сърдечната област.

––

Превод ©Цветана Коджабашева, 2015, от „Отличителни симптоми на нашата Материя Медика“ от К. Херинг. 


Discover more from Открито за хомеопатията

Subscribe to get the latest posts to your email.