Arsenicum sulphuratum flavum

Жълт арсениев сулфид

от Джеймс Тайлър Кент

„Орпимент на алхимиците. Двата сулфида на арсеника, орпимент и реалгар, са били използвани по някак общ начин в случаи, при които е имало комбинирани силни симптоми на двата елемента. Независими наблюдения и доказвания са направени и на двете соли.

Гример нарича това лекарство онзи арсеник, който силно засяга кожата и лигавиците, причинява злокачествени и периодични разязвявания, особено на стомаха, който е арена на изключително силни парещи болки, с повръщане и диария. Налице са симптомите и на двата компонента, има интензивна, мъчителна тревожност и очакване, заедно с неспокойствието на арсеника.”

Р. Мърфи, „Наръчник на хомеопатичните лекарства”

Това е едно от нашите най-дълбоки лекарства, което се използва против псора и сифилис, особено у стари, изтощени конституции.

„Енциклопедията” на Ален и „Водещите симптоми” на Херинг съдържат ценни фрагментарни доказвания. Настоящото изследване е базирано на нови доказвания, и на дълги клинични наблюдения.

Общи

Това е най-полезното лекарство за стари случаи на малария, когато злоупотребяването с хинин е довело до огромна слабост. Когато обривите са били потиснати от местни препарати, и има голяма слабост и липса на реакция.

Симптомите са по-зле сутрин, преди обяд, следобед, вечер, на здрач, ПРЕЗ НОЩТА, преди полунощ, след полунощ. Има отчетлива тенденция към образуване на абсцеси.

Нежелание за чист въздух. Нежелание за чист въздух, редуващо се с желание за чист въздух. Изключителна чувствителност към течения. Някои от симптомите се влошават, а други се подобряват на открито.

АНЕМИЯ и ФИЗИЧЕСКО БЕЗПОКОЙСТВО.

Слабост и задушаване от изкачване на стълби. Частите се усещат пристегнати, като с превръзка. Той хваща настинка от къпане, и всичките му симптоми се влошават.

Това лекарство е най-полезното за борба със симптомите на епителиома, лупус и карцином, дори когато разязвяването е много напреднало.

Видът на лицето и на кожата много напомня на анемия. Хореични движения на мускулите по цялото тяло. Пациентът като цяло е зиморничав, влошава се от студен въздух, от захлаждане на времето, от студено мокро време; лесно хваща настинка.

Конвулсии, коремът е подпухнал; зловонна жлъчна диария, слизести повърнати маси. Секрецията от всички лигавици и отверстия е много разяждаща, зловонна, рядка и жълта.

Отоци по крайниците и в корема.

Симптомите се влошават преди и СЛЕД ЯДЕНЕ. Има забележимо измършавяване на тялото. Най-малкото усилие усилва състоянията и симптомите. Прилошаване по много причини, но особено след изхождане. По-зле от студени напитки, кисела, студена, мазна храна, плодове и мляко. Мравучкане по цялото тяло. Лигавиците лесно кървят.

Тялото се усеща тежко и трудноподвижно. Понякога му е твърде горещо, а понякога – студено. Възпалените басти и основите на язвите се втвърдяват.

Възпаление на органи и жлези. Отпадналост и липса на реакция.

Той винаги иска да легне. Той се чувства по-зле, когато лежи, след като е полежал малко; по-зле, когато лежи по-гръб; и все пак се чувства по-добре в леглото.

Всички симптоми се влошават по време на мензис.

Общо движението подобрява, но влошава някои симптоми. Пациентът се ужасява от движение.

Стари хора, много изтощени, изглежда се привдигат под въздействието на лекарството.

Болките са режещи, ПАРЕЩИ, външно и вътрешно, ПРИТИСКАЩИ, бодящи, разкъсващи; разкъсване надолу, разкъсване в мускулите. Мушкащи болки.

Отчетлива периодичност. Изпотяването не носи облекчение. Оплаквания след потиснато изпотяване.

Пулсации навсякъде в тялото. Пулсът е бърз, нередовен, пресекващ, малък, слаб.

Тичането или бързото ходене утежняват всички симптоми. Изключителна чувствителност към болка. През цялото тяло преминават шокови вълни; много симптоми са по-зле от дясната страна на тялото. Оплакванията са по-зле, докато седи. Симптоми преди да заспи, на заспиване и по време на сън. Стоенето изправен влошава.

Скованост в тялото и крайниците. Оточно подуване и подуване на жлезите. Засегнатите части са болезнени при докосване. Треперене на тялото и крайниците. Конвулсивно потрепване на мускулите. Разширени вени.

Много симптоми се влошават след сън. Ходенето подобрява, разхождането на открито влошава; бързото ходене влошава. Топлината на леглото подобрява. Изключителна слабост, слабост сутрин, по време на мензис, след усилие, след ядене, от изпотяване, след изхождане, от разходка на открито.

Съзнание, ум, емоции

Разсеян, и много се влошава от гняв. Нежелание да отговаря на въпроси, а когато отговаря, съзнанието му работи бавно.

ТРЕВОЖНОСТ, сутрин, ВЕЧЕР, ВЕЧЕР В ЛЕГЛОТО, през нощта.

Неспокойна съвест, със страх, по време на висока температура, за спасението на душата му, след загуба на съзнание, по време на изхождане, при събуждане. Той е много критичен към своите приятели и желае неща, които не са полезни за него.

Объркан ум сутрин при събуждане. Свръх-съвестен за дреболии. Копнее за смъртта.

Делир и бълнуване през нощта. Умът му е пълен с делюзии. Общо чувство на отчаяние. Той е недоволен и много раздразнителен. Умът му е пълен със страхове нощем; страх от тълпа, от смъртта, от злото, от призраци, от хора, от самота. Паметта му е най-напред активна, а по-късно той забравя. Лесно се плаши или стряска, стряска се на заспиване и по време на сън.

Усещане за бързане, и е винаги забързан в своите действия. Много хистерични симптоми. Нетърпеливост, апатия, отпуснатост. Изглежда, че умът му отслабва. Лекарството е използвано за състояния на лудост, при пияници.

Изключително раздразнителен по време на втрисане; сутрин на събуждане. Отвращение към живота. Той понякога стене, и след това отново се смее. Понякога е много приказлив, а след това – много злобен, почти маниакален, като опиянен. Лекарството е използвано при mania-a-potu.

Умствената работа е невъзможна след ядене. Голямо оживление, последвано от мърморене. Изключително неразумен и опърничав. Обижда се без причина, и е настроен скандалджийски, последвано от безумна ярост. Религиозно разкаяние. Огромно умствено изтощение.

Неспокоен вечер, нощем, мята се в леглото, по време на висока температура, по време на мензис. Тъга вечер, по време на горещина, по време на изпотяване. Изключително чувствителен и докачлив. Склонен да приема всичко много насериозно.

Речта е несвързана и блуждаеща. Нежелание да бъде заговарян, нежелание да разговаря по каквито и да било теми. Подозрителен към всичките си приятели и към семейството си.

Плаче нощем. Плаче насън. Изключително плах, срамежлив, чувство за слабост в главата.

Глава, световъртеж

Световъртеж вечер, като че ли танцува нагоре и надолу. Склонност да падне на дясната си страна. Световъртеж с главоболие. Когато гледа надолу, му се гади; докато се разхожда на открито.

Винаги, когато в даден случай общите симптоми, дадени по-горе, силно преобладават, то изброените по-долу особени симптоми ще се повлияят от това лекарство.

Главата е студена по време на главоболие, особено челото. Усещане за стегнатост в челото и ясно изразена хиперемия на мозъка, влажни крусти и корички по скалпа.

Много полезно е при екзема. Пустули по скалпа. Възпалени участъци, много подобни на еризипел.

Силна горещина в главата, и особено в челото. Голяма тежест в челото сутрин и вечер. Сърбеж по скалпа.

Главата е болезнена сутринта на събуждане. Болка следобед. Болка в 4 и в 5 часа следобед. Болка в главата вечер и нощем. Болката се влошава на студен въздух, при кашляне, след хранене, от усилие, при ярка светлина, при движение на главата, при возене в карета, в топла стая, при тръскане на главата, след сън, от стимуланти, от навеждане, от ходене на открито.

Болката идва по време на втрисане, по време на мензис, идва периодично, на всеки две седмици. Болката е много силна и пулсираща. Много силна болка дълбоко в мозъка, във фронталната област и дясното ухо. Болка в челото, по-зле отдясно, подобрява се след сън.

Разхожда се на открито с тъпа болка нас очите, която достига върха на главата. Болка в тила, достигаща до двете страни на главата от 7 до 10 часа сутринта. Болка двустранно, в главата. Болка на вертекса. Болезненост, натъртена болка в цялата глава, в челото.

Парене в главата. Дърпаща болка в челото. Притискаща болка в челото, тила и слепоочията. Тъпа болка в дясната фронтална област, която се утежнява по сила и става остра, пулсираща и стрелкаща, достига до тила от дясната страна, влошава се от движение и навеждане, в 4 часа следобед. Бодяща болка в главата, в слепоочията, по-зле при кашляне. Разкъсваща болка в тила.

Студено изпотяване по челото; слепоочията са по-зле при кашляне. Пулсации в главата. Шокове в главата.

Очи

Клепачите залепват едни за други сутрин. Секрецията от очите е разяждаща, кървава, жълта.

Сухота на очите. Липса на блясък. Обриви около очите. Обелване на клепачите. Блестящ вид на очите. Гурели по ъглите на очите. Зърнисти клепачи. Хронично възпаление на очите, на конюктивата, корнеята, ириса, клепачите.

Вените на очите са подути. Сълзене. Полуотворени очи. Отварянето на очите е трудно. Болка в очите вечер, при движение на очите; докато чете, болка в очите. Парене вечер, докато чете. Парене по ръбовете на клепачите.

Болките са дърпащи, притискащи, като от възпаление, натъртени, бодящи, разкъсващи, парализа на очния нерв. Фотофобия на слънчева светлина.

Очите се усещат сякаш изпъкнали.

Червенина на клепачите, на вените, петна по корнеята; хлътнали очи. Подути клепачи. Сълзите са парливи. Конвулсивно потрепване на клепачите. Разязвяване на корнеята. В полето на зрението има искри, просветвания и тъмни цветове. Обектите изглеждат жълти. Замъглено виждане.

Уши

Секрецията от ушите е зловонна, отвратителна. Обриви по и зад ушите. Мравучкане. Горещина по ушите. Сърбеж в ушите и по ушите.

Шумове: жужене, тупкане, звънене, реене, прилив, щракане.

Болка в ушите вечер. Болка зад ушите. Болки в ушите: парене, дърпане, притискане отвън навътре, бодежи, разкъсване. Пулсиране в ушите. Ушите се усещат запушени. Щипене в ушите. Напрегнато усещане зад дясното ухо при поглаждане на косата.

Слухът е нарушен.

Нос

Студен нос. Обилна хрема. Носният секрет е кървав, парещ, формира корички, разяждащ, зеленикав, отвратителен, плътен, бял, жълт. Сухота в носа. Кървене от носа. Носът е запушен от плътна слуз. Отвратителна смрад от носа. Парене в носа.

Обонянието първо е остро, по-късно липсва. Често кихане. Носът е подут. Разязвяване високо в носа.

Лице, Уста

Лекарството е излекувало епителиома на устната.

Устните са напукани. Лицето е синкаво и има тъмни кръгове под очите. Лицето е землисто, бледо или хлътнало. Жълтеникаво лице.

Ограничена червенина по бузите. Червени петна. Червенина по лицето. Сухота на устните.

Обриви, акне, пъпчици, пустули, пърхотен обрив, везикули. Лекарството е излекувало екзема, когато симптомите са съвпадали.

Изражението е тревожно, болнаво, страдащо.

Горещина и сърбеж по лицето.

Възпаление на подчелюстните жлези. Болката се влошава на открито и се подобрява от топлина; настъпва периодично. Болка в подчелюстната жлеза. Болките по лицето са ПАРЕЩИ, дърпащи, разкъсващи.

Студена пот по лицето. Лицето изглежда хлътнало. Подуване на лицето и подчелюстните жлези. Конвулсивни потрепвания по лицето.

Разязвяване на устните. Множество афти в устата и по езика. Обилна пенеста слуз в устата. Лигавицата на устата и езикът са възпалени и одрани, има лош дъх от устата. Парене в устата и по езика. Обилна слюнка. Скорбутни венци. Речта е затруднена.

Вкусът е лош; по-добре сутрин при събуждане; кървав, блудкав, гнил, възсолен, кисел, сладникав; язви в устата и по езика. Устата е пълна с везикули.

Гърло

Задавяне в гърлото и пристягане на хранопровода.

Дясната сливица е увеличена. Сухота, червенина и горещина в гърлото. Възпаление на гърлото и сливиците. Усещане за буца в гърлото. Много слуз в гърлото.

Болка в гърлото вечер при преглъщане. Парене, разраненост, болезненост и бодежи. Дращене в гърлото, преглъщането е трудно. Гърлото е подуто. Разязвяване на фаринкса. Много полезно лекарство при упорито сифилитично разязвяване на гърлото, с много бързо разрушаване на тъканите.

Стомах

Усещане за безпокойство в стомаха. Апетитът е вълчи, лесно се засища. Липса на апетит за вечерното хранене. Нежелание за мазнини, за храна, за мазна храна, за месо.

Усещане за студенина в стомаха. Пристягане на стомаха. Страстно желае стимуланти. Кафе, плодове, кисели неща, сладкиши, топли неща, топли напитки. Стомахът се разстройва от мляко. Усещане за празнота. Оригвания, парливи, горчиви, празни; на храна, гадни, КИСЕЛИ. Гризене в стомаха. Пълнота в стомаха след ядене, особено след закуска. Киселини. Тежест в стомаха след хранене. Хълцане след хранене. Нарушено храносмилане от тежка храна. Отвращение към храна.

Гадене след студена вода, след хранене, по време на главоболие, по време на изхождане. Болка в стомаха след хранене. Парещи, крампи, срязващи, притискащи и бодящи болки. Парене след студени напитки, притискане след хранене. Изключителна чувствителност на стомаха. Пулсиране. Повдигане след кашляне. Усещане за камък в стомаха.

Жажда сутрин, вечер и нощем. Пареща жажда. Жажда след втрисане. Изключителна жажда по време на температура. Неутолима жажда.

Повръщането се влошава нощем; при кашляне, след пиене, след ядене, по време на главоболие, след мляко; повръща жлъчка, черни маси, храна, слуз; кисели, воднисти маси.

Корем

Усещане за безпокойство в корема след изхождане. Синкави петна по корема и бедрата. Студен корем по време на втрисане.

Разпъване след хранене. Коремът е като разпънат. Асцит, воднянка на перитонеума. Излекувало е увеличен далак. Обриви по корема. Газове, пълнота и гъргорене. Пълнота в областта на хипогастриума.

Сърбеж по кожата.

Коремът се усеща тежък и черният дроб е твърд. Болка в корема нощем. Болка като че ли ще настъпи диария. Болка в корема след кашляне; след хранене, по време на мензис, докато върви; подобрява се от външна топлина. Болка в черния дроб и хипогастриума.

Парене в червата. Крампи преди и след изхождане. Крампи и повръщане. Остра режеща болка преди изхождане, влошава се при ходене, подобрява се при натиск. Голяма чувствителност в корема. Силни пулсации в корема. Куркане в корема; по-зле преди изхождане.

Лекарството е излекувало болезнен и подут далак при стари маларийни случаи. Разязвяване на пъпа. Запек, редуващ се с диария. Изпражненията са твърди и възлести. Трудни. Диария сутрин след ставане, ежедневно в 8 сутринта, следобед, ПРЕЗ НОЩТА, СЛЕД ПОЛУНОЩ.

Изпражненията са парливи, черни, чиста жлъчка, кървава слуз, зловонни, кашави и жълти, несмляни, редки. Диария след пиене, след ядене, след плодове, по време на мензис. Диарията обикновено е болезнена, но понякога е безболезнена. Дизентерия с кървава слуз, оскъдни изпражнения.

Обелване на ануса и около него. Анусът е нацепен. Газовете са обилни и зловонни. Хемороидите се влошават нощем, големи, външни; влошават се при ходене. Сърбеж по ануса. Влага, която разяжда. Болка в ректума и в ануса ПО ВРЕМЕ НА ИЗХОЖДАНЕ и след изхождане, по време на напъване за изхождане. По време на уриниране. Парене по време и след изхождане. Срязване по време на изхождане. Разраненост и бодящи болки.

Тенезми с дизентерия, последвани от кашави жълти изпражнения. Парализа и пролапс на ректума.

Отделителни органи, мъжка и женска полова система

Пълнота на пикочния мехур. Възпаление на пикочния мехур. Болка в пикочния мехур. Парализа на пикочния мехур. Задържане на урина. Повиците за уриниране се усилват през нощта, постоянни, неефективни, внезапни, трябва да бърза или ще изпусне момента да уринира. Уринирането е на капки, болезнено, трудно, неволно през нощта, недостатъчно. Възпаление на бъбреците; образуването на урина е потиснато. Парене в уретрата при уриниране. Урината е с белтък, кървава, пареща; мътна, когато е изправен; обилна или оскъдна, зловонна, с гноен седимент; плътна; специфичната тежест е висока. Специфичната тежест е ниска.

Гонорея с ужасни болки; секретът е обилен, жълт, постоянно парене, денем и нощем по протежението на цялата уретра, с голямо безпокойство.

Бодежи в главичката на пениса и в скротума, изпотяване по гениталиите, дърпаща болка в левия спермопровод. Полюции. Язви по препуциума.

Сърбеж по вулвата. Левкорея: разяждаща, кървава, пареща, обилна, плътна, жълта след мензис. Мензисът е обилен, тъмен, твърде чест, продължителен, изгарящ вулвата.

Ларинкс & трахея. Дишане & кашлица

Катар с лепкава слуз. Сърбеж в ларинкса, причиняващ кашлица. Сухота в ларинкса, която причинява задавяне. Възпаление, парене и разраненост в ларинкса.

Прегракналост. Загуба на гласа.

Астматично дишане през нощта. Задух вечер и през нощта. Задушаването се усилва при изкачване на стълби, след хранене, от най-малкото усилие, докато лежи. Дишането е хъркащо, кратко, свирещо, задушаващо, звънтящо.

Кашлица СУТРИН, следобед, вечер в леглото, НОЩЕМ, от студен въздух, на открито, астматична, при захлаждане на времето, след хранене, докато лежи. Суха кашлица от гъделичкане в ларинкса.

Раздираща суха кашлица; кашлица с храчки; спазматична кашлица; задушаваща кашлица. Магарешка кашлица.

Храчки: кървави, обилни, пенести, зловонна слуз; гнойни, плътни, лепкави, жълти.

Гръден кош

Безпокойство в гръдния кош.

Лекарството много е помогнало при ракови разязвявания на гърдата.

Изключително полезно лекарство при бронхиален катар. Гръдният кош се усеща студен, има усещане за стегнатост в гръдния кош. Плеврален и перикарден излив.

Много разнообразни обриви по гръдния кош.

Кръвоизлив в белите дробове. Възпаление на белите дробове, перикарда и плеврата.

Притискане в гръдния кош при изкачване, при кашляне, след хранене, докато върви. Болка в гръдния кош при кашляне, влошава се от движение и от дишане. Болка отстрани на гръдния кош и в областта на сърцето. Парене в гръдния кош. Остра режеща болка в гръдния кош, влошаваща се от движение; в 5 часа сутринта, между петите и шестите ребра.

Срязване в сърцето; влошава се при дишане.

Притискаща болка. Болезненост, натъртеност в гръдния кош от кашляне. Бодежи в гръдния кош при кашляне. Бодежи в стернума и в сърцето. Много силно сърцебиене; влошава се през нощта и при усилие.

Изключително полезно лекарство при туберкулоза във всички фази; когато е достигнала нелечимост, лекарството е прекрасен палиатив.

Чувство на слабост в гръдния кош, със слаб глас.

Гръб & крайници

Гърбът постоянно е студен.

Болка в гърба вечер и нощем; по време на втрисане и температура; по време на мензис. Болка във врата и между лопатките. Болка в лумбалната област и сакрума. Болка в опашката, към ануса, сутрин при ставане. Болка в лумбалната област. Парене, дърпане и разкъсване в гърба. Дърпане в лумбалната област. Мъчителна, натъртена болка в лумбалната област. Чувствителност на опашната кост.

Изпотяване по гърба. Скованост в шийната област. Слабост в лумбалната област.

Студени ръце, крака и стъпала. Крампи в прасците, стъпалата и табаните.

Синкавост на пръстите и ноктите по време на втрисане.

Обриви; циреи; пъпчици; пустули; везикули. Излющване на кожата по крайниците. Обелване на кожата между бедрата и бутовете.

Мравучкане по крайниците. Горещина по стъпалата. Тежест на долните крайници; на стъпалата. Сърбежът по крайниците се влошава след чесане; на долните крайници, в 1 часа следобед; на бедрата и на пръстите на краката.

Конвулсивни тласъци по долните крайници. Изтръпване на горните и долните крайници; на стъпалата; на петите и външните страни на ходилата. Болка в крайниците вечер, нощем, след полунощ, по време на втрисане; ревматична в студено време, скитаща; облекчава се от външна топлина и от топлината на леглото; във влажно време.

Болка в ставите, в костите. Болка в горните крайници, крайниците като че ли се облекчават от топлина; ревматичните болки се влошават към сутринта; скитащи болки в долните крайници, ишиас; дясното бедро; коляно; крак. Болка в долната третина от тибиата, облекчаваща се при движение.

Парене на ръцете от китките надолу и стъпалата. Натъртена болка в крайниците. Разкъсваща болка във всички крайници; горни крайници; рамена, ръцете до лактите, лактите, между лактите и китките, пръстите. Разкъсване в бедрата; краката и стъпалата.

Парализа на крайниците; парализа на едната половина от тялото; безболезнена; на горните крайници; отдясно за три дни; на долните крайници.

Студено изпотяване на ръцете от китките надолу; на стъпалата зловонно и студено.

Неспокойни крайници, крака, стъпала. Скованост във всички стави след възстановяване от отравяне.

Подуване, оточно и възпалително; на ставите, горните крайници, ръцете от китките надолу, пръстите на ръцете, коленете, краката, глезените, стъпалата.

Треперене на тялото и крайниците на горните крайниците и на ръцете от китките надолу; на долните крайници и на стъпалата. Конвулсивни потрепвания по крайниците и тялото, горните крайниците и на ръцете от китките надолу; на долните крайници и на стъпалата. Конвулсивни потрепвания на бедрата. Язви по краката. Слабост на всички крайници; на ставите; на горните крайници, долните крайници, коленете краката, глезените, стъпалата.

Сън

Дълбок сън, даже коматозен. Сънища: любовни, тревожни, за смъртта, за мъртвите; плашещи, за нещастие, кошмари, дразнещи, живи. Заспива късно. Неспокоен сън. СЪНЛИВОСТ следобед и вечер. Безсъние преди полунощ; след полунощ; след 3 часа сутринта.

Ако се разбуди, не може да заспи отново. Неосвежителен сън. Събужда се лесно и често.

Сутрин на събуждане; ПРЕДИ ОБЯД; по обяд, следобед, вечер в леглото; нощем, в полунощ.

Треска, температура

Втрисане на открито; на студен въздух; при разходка на студен въздух. Втрисане, редуващо се с потене. Втрисане, пълзящо нагоре по тялото; по гърба. Втрисане с изпотяване. Втрисане след пиене на студена вода; след ядене; влошава се от движение.

Външна и вътрешна студенина. Конгестивни тръки. Втрисане, последвано от изпотяване. Квартиана, куотидиана и терциана треска. РАЗТРИСАЩА треска следобед и вечер. Треперене и треска. Топлата стая не облекчава нито студенината, нито треската, но той е благодарен за топлината.

Специфичен час на втрисане: 1 сутринта, 10 сутринта, 1, 2, 3, 4, 5 следобед, 6, 7, 8 и 12 часа вечер. Сутрин, следобед и вечер горещина. Вечерна температура със студенина. Температура през нощта със студенина. Температура след полунощ.

Температурата се редува с втрисане и изпотяване. Пареща температура следобед, вечер и нощем. Температура без втрисане през нощта. Температура, примесена с втрисане. Продължителна температура, по-зле нощем. Дълготрайна, суха горещина.

Външна горещина; би трябвало да е едно от най-използваните лекарства за интермитентна температура. Има температура със или без изпотяване. Лекарството е подходящо при интермитентни трески, защото те настъпват следобед, вечер и нощем, и имат ремисии сутрин и преди обяд.

Докато е с температура той иска да бъде отвит. Силно лекарство за инфекциозни и епидемични трески.

Има сутрешно изпотяване, и отново през нощта. Изпотяване от най-малката възбуда или тревога; от топлината на леглото; от кашляне; докато яде; от най-малкото усилие; от движение; по време на сън и след събуждане. Потта е студена, лепкава, изтощаваща, зловонна, кисела. Обилни нощни изпотявания. Изпотяване на отделни части. Симптомите му не се облекчават от изпотяването. Ако бъде охладен, докато се поти, той много страда. Парене на кожата след разчесване. Парене на определени места.

Кожа

Отчетлива студенина на кожата на тялото и крайниците.

Цвят на кожата: обезцветени петна; сини петна; чернодробни петна; бледи, червени петна; бели петна; периодично суха пареща кожа.

Обриви: блистери; кървят след разчесване; циреи; парене; карбункули; излющване; сухи; ЕКЗЕМА; зловонни; херпес; сърбеж; влажни, с разяждаща жълта секреция; болезнени петехии; болезнени пъпки; псориазис; обрив от ПУСТУЛИ; струпеи след разчесване; люспи като трици; жилещи; нагнояващи; УРТИКАРИЯ, която е нодуларна и се влошава от чесане; съдови, влошават се след чесане, с жълта течност.

Всички обриви се влошават от чесане, а и сърбежите без обриви се влошават от чесане.

Кожата се възпалява, като еризипел. Кожата се обелва. Мравучкане, парене, пълзене и жилене, влошава се при чесане. Влага се отделя след чесане.

Хеморагична пурпура.

Кожата е много чувствителна при докосване. Бодежи, жилене и подуване на кожата на места и участъци.

Кървящи язви; парещи; РАКОВИ; с корички; ДЪЛБОКИ; бавно заздравяващи; възпалени; болезнени; гангренозна пиодермия; пулсиращи; ЧЕРВЕНИ; ЖИЛЕЩИ; жилещи граници; НАГНОЯВАЩИ. Язвите отделят разяждаща, зловонна, рядка, водниста, жълта гной.

*****

Превод ©Цветана Коджабашева, 2015,  от “Лекции по хомеопатична Материя Медика”  от Дж. Т. Кент.