Болести на съзнанието | Раздразнение, гняв, сприхавост & чувствителност

Най-често срещани причини за боледуване

Извадка от “Наръчник на семейния хомеопат” от Константин Херинг

Болести от раздразнение

Chamomilla обикновено повлиява треската, когато раздразнението е придружено от пристъпи на силен гняв.

Ако раздразнението причинява горчив вкус, повдигане и повръщане на жлъчка, главоболие, гадене, тежест в стомаха, остри болки в червата, диария, висока температура с жажда, червенина на лицето и очите, тревожност и безпокойство, жлъчна криза с температура, или жълтеница, дайте Chamomilla. Ако пациентът е студен и зиморничав, повдига му се, повръща или му се събира горчива течност в устата, има или диария, или запек, и се чувства по-добре по време на почивка, дайте Bryonia; а ако тя няма ефект – Veratrum. В случаи на висока температура с безпокойство, повръщане на жлъчка, суха кожа, тежест като от камък в стомаха, дайте Aconite.

Когато храна или вода, приети незабавно след раздразнението, произведат горчив вкус, горчиви оригвания, повръщане на жлъчка, болка в червата, горещина в главата, безпокойство, нарушения в съня, чувствителност и други оплаквания, дайте Chamomilla веднъж или два пъти; но ако лекарството спре да произвежда ефект, дайте PulsatillaNux-vomica или Colocynthis.

Ако човек пие чай от лайка и се почувства раздразнен след това; или неправилно е пил чай от лайка за температура, която се е появила, след като е бил раздразнен, дайте Coffea, а ако тя не го облекчи – Nux vomica. Ако след това болките продължат, дайте Colocynthis. Ако пациентът е с благ и кротък нрав и Colocynthis не помогне, дайте Pulsatilla.

Ако в следствие на раздразнението се появят скръб или срам, дайте Ignatia. Ако раздразнението бъде последвано от студенина или втрисане, а пациентът остане троснат, дайте Bryonia; ако Bryonia се окаже недостатъчна и пациентът е склонен да се разгневява, дайте Nux vomica. Ако раздразнението е придружено от справедливо и силно възмущение, и погнуса от онова, което го е предизвикало; ако това се изразява чрез бутане на предметите по масата с ръце встрани, или чрез хвърлянето на предмети, които държи с ръце, дайте Staphysagria. Когато има склонност към силна перисталтика или болки в червата, особено ако те настъпят или се усилват след хранене, може да се даде Colocynthis.

Раздразнението може да причини физическо безпокойство, липса на сън за сметка на повишена температура, чувство за твърде много кръв в главата, затруднено дишане, сърцебиене; тогава дайте Aconite.

За студенина, страх да остане сам, страх от смъртта и задъхване, дайте Arsenicum.

Ако раздразнението произведе кашлица или сърцебиене, астма, спазми в гърдите, така че пациентът е застрашен от задушаване, дайте Chamomilla. В този случай ще бъде добре също да поставите за кратко ръцете му в студена вода; ако това не помогне, ръцете да останат в студената вода за по-дълго. Ако тези симптоми се влошават след полунощ, дайте Arsenicum; ако пък се влошават срещу изгрев, или пациентът изглежда като да губи разума си, дайте Veratrum.

Болести от гняв

Когато хора с яростен темперамент се чувстват недобре, след като са имали силен пристъп на емоции, дайте Nux vomica; ако бузките и лицето им са парещо червени, изпотяването е горещо, склонни са да се движат – Chamomilla; ако пък са склонни към почивка – Bryonia.

Гняв, придружен с възмущение у хора, склонни към силна реакция, които се оплакват от болки навсякъде по тялото, сънливи са през деня, но не могат да спят цяла нощ – Staphysagria; ако са трескави, с редуване на втрисане и горещина, с жажда и повръщане на жлъчка, с общо влошаване преди изгрев, Nux vomica.

Вътрешна студенина без жажда, със сънливост, по-зле следобед и вечер – Pulsatilla.

Ако гневът и раздразнението доведат до умствено разстройство, страх от смъртта, тревожност, или смях и плач – Platinum. Когато малки деца изпаднат в толкова силна ярост, че загубят дъх или изпаднат в конвулсии, дайте Chamomilla; ако задушаването е очевидно причинено от слуз в гърлото, който причинява шумно хъркане, дайте Antimonium tartaricum. Ако крещят и плачат силно, което изглежда им причинява кашлица, или ако гневът и плачът причиняват сърцебиене и толкова силна кашлица, че води до кървави храчки; или ако имат усещане за натъртеност, особено в гърба, горчив вкус, лош дъх; и ако лежат като вцепенени от удар с гореща глава и студени стъпала; или са първоначално много раздразнителни, а после – незаинтересувани, с неволно изпускане на тазовите резервоари, дайте Arnica. Ако продължават да плачат и не се успокояват, кръвта нахлува в главата, говорят объркано, или са безчувствени, дайте Belladonna; а ако тя не облекчи – Hepar.

Чувствителност & Сприхавост

Тези чувства причиняват неразположение у много хора, които се чувстват много засегнати от дори дребни емоции. Ако заедно с тази висока чувствителност се наблюдава вътрешно раздразнение, безсъние, висока болезненост на засегнатите части, която чак причинява плач; и склонност да лее сълзи над най-дребни и въображаеми причини, дайте Coffea. Пациентът трябва, разбира се, да се въздържа от пиене на кафе.

Хора, които са с висока възбудимост на нервната си система, особено на сетивата, лесно се стряскат, тревожни са, склонни са да си легнат, не са разположени към свежия въздух, имат бурен, упорит и непокорен нрав; а при жените, ако менструалният период се появява много скоро, спира и после се появява отново, и по този начин продължава твърде дълго, трябва да дадете Nux vomica; за по-спокойните хора, които лесно се разчувстват до сълзи, при които мензисът закъснява твърде много, недостатъчен е или е потиснат – Pulsatilla. Ако тя не помогне и пациентът е капризен и плачлив, дайте Ignatia; ако е заядлив и избухлив – Chamomilla. Ако пациентите са много възбудими, правят планове и са изключително жизнени и подвижни, особено вечер, дайте China. Ако плановете са объркващи, дайте Coffea; ако тя се провали, а се развие температура с пълен, бърз и твърд пулс, дайте Aconite; ако и той не донесе облекчение, Chamomilla.

Ако различни умствени вълнения или умствено усилие причинят главоболие, прималяване или събиране на кръвта в главата, дайте Glonoinum; но ако остане голяма слабост, изтощение или депресия и безпокойство, особено след нощно бдение над някого, дайте Cuprum.

Ако най-малкото умствено усилие, четене, учене или мислене, причинява оплаквания, най-вече у хора със заседнали навици, дайте Nux vomica; ако то не ги подобри, Lachesis.

Ако неразположението настъпи след нощно бдение или след прекъснат сън, и всички симптоми се влошават от ядене, пиене и след сън, особено у нервни хора, дайте Cocculus.

Следва

—–

Превод ©Цветана Коджабашева, 2015, от “Наръчник на семейния хомеопат” от К. Херинг. 

Снимката на Matricaria recutita (Chamomilla) в началото на страницата e собственост на By Fir0002 20D (Own work) [GFDL 1.2 (http://www.gnu.org/licenses/old-licenses/fdl-1.2.html)], via Wikimedia Commons. Адресът на оригинала се намира на: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Chamomile%40original_size.jpg