Posted on

Болести на съзнанието | Скръб и мъка

Най-често срещани причини за боледуване | Болести от скръб и мъка

Извадка от “Семейният хомеопатичен наръчник” от Константин Херинг

Последствията от скръбта и мъката, ако продължат дълго, са по-тежки от други болестни състояния; без несъмнено точното лекарство, всякакви медикаменти са безполезни. Който не може да открие такова лекарство, не трябва да очаква ефект от другите. Първите внезапни последствия са, така или иначе, преодолявани бързо от лекарствата в повечето случаи.

За мълчалива вътрешна скръб, примесена със огорчение и унижение; за потиснато раздразнение; страдание, което не може да намери утеха; за мълчалива скръб, причинена от неуместна болест, или която е следствие от загуби, които не могат да бъдат забравени – за скръб, която постоянно гнети съзнанието, дайте Ignatia.

За повръщане, или болки в стомаха, или главоболие и замайване, също дайте Ignatia; ако тя се провали, дайте Phosphoric acid.

При безсъние след потискащи събития, мъка или загуба на приятели; когато нощ след нощ минава без сън, една доза Sulphur често донася облекчение.

Когато скръб или огорчение причиняват пристъп на истерия, или припадък, дайте Ignatia; ако тя не помогне, дайте Opium по време на пристъпа, а на следващия ден – Phosphoric acid. (вижте глава „Спазми”)

За скръб, причинена от любовно разочарование, дайте Ignatia, особено ако едната буза често става червена; а след няколко дни, ако е нужно, Phosphoric acid, особено ако пациентът е много тих, мълчалив или има лека температура и от време на време зачервяване на двете бузи. За любовно разочарование, с раздразнение и възмущение, дайте Staphysagria.

Ако пациентът е силно засегнат от голямата си симпатия към болестта или друго страдание на свой приятел, дайте Phosphoric acid.

За продължителна, стара скръб, давайте доза Natrum muriaticum, от време на време.

Ако пациентът е ревнив, буен в своите движения, свадлив или в делириум, дайте Hyoscyamus, който може да бъде даден и ако влюбени се карат твърде много. Ако пък говори много и несвързано, променяйки внезапно темата на разговора, говори на всекиго за своите скърби; или е заядлив и злобен, чувства се по-зле на събуждане или след ядене, дайте Lachesis. Ако пък е презрителен към хора, които до този момент е ценил или обичал, и това презрение личи в действията или думите, понякога със склонност да убие тези хора, дайте Platinum.

За скръб или загуба на сън в последствие на дълго бдение над лежащо болни или мъртви хора, когато последват главоболие или нервност, дайте Cocculus; ако пък е налице голямо изтощение, от което пациентът едва говори – Phosphoric acid; ако изцяло не може да спи в продължение на много нощи – Sulphur.

Когато умът е разстроен от огорчение или унижение, дайте BelladonnaHyoscyamusMercurius или Platinum, според симптомите, изложени дотук.

Ако всичко изглежда уголемено, Hyoscyamus; ако изглежда твърде малко, или много дребно, като играчки – Platinum; ако изглежда тъмно, черно, двойно – Belladonna или Mercurius; ако Mercurius не даде продължително подобрение, може да бъде последван от една доза Sulphur.

Ако поради носталгия пациентът не може да спи, и има приливи на горещина и червенина по лицето, дайте Hyoscyamus; ако той не донесе облекчение до няколко дни, особено ако пациентът има чувство за горещина по задната стена на гърлото – Capsicum. Ако тя бъде последвана от кратка задушаваща кашлица всяка сутрин – Drosera. Ако пациентът видимо вехне, не иска да говори; усеща голяма слабост в гръдния си кош, много е сънлив; умът му е притъпен, мълчалив е, раздразнителен; често усеща прилив на горещина вечер и се поти твърде много сутрин; не желае да се храни и казва, че всичко, което изяде, лежи тежко и притиска стомаха му, и усеща вкуса на изяденото дълго време, дайте Phosphoric acid. Когато пациентът е много слаб, трепери; неспокоен е, възбуден, особено през нощта; зиморничав, поти се цяла нощ, дайте Mercurius.

Ако поради скръб, уплаха, тревожност, страх или раздразнение месечното кръвотечение се появи, или усили, или прекъсне; или заедно с това се появяват и други симптоми, дайте Platinum.

За продължителни ефекти от скръб и мъка, когато пациентът е избухлив, сърдит, неспокоен, страхлив, обезсърчен; предусеща опасност, бои се от бъдещето, терзае се и постоянно скърби; сънлив е през деня, но не може да си почива нощем; поти се нощем и денем, косата му капе, гласът става треперлив, дайте Staphysagria. Ако е надменен, отказва да говори, има повишена температура и губи тегло, дайте Phosphoric acid. Ако е свадлив, инатлив, чувствителен и от време на време има пристъпи на огромна тревожност, дайте Mercurius.

Следва

Превод ©Цветана Коджабашева, 2015, от “Наръчник на семейния хомеопат” от К. Херинг. 

Снимката на Hyiscyamus niger в началото на страницата e собственост на http://bilki.bg/; адресът на оригинала се намира на: http://bilki.bg/userfiles/editor/image/4eren-blyan_.jpg