Posted on

Болести на ума | Внезапни емоции

Най-често срещани причини за боледуване | Болести от внезапни емоции

Извадка от “Семейният хомеопатичен наръчник” от Константин Херинг

След приятна изненада, ако приятните усещания са придружени с голяма възбуда, треперене, прималяване, главоболие и т.н., каквито може да се случат на жените и децата, дайте Coffea; особено ако викат, плачат или се смеят.

След обикновена уплаха, причинена от внезапен шум и т.н., дайте Opium, ако може да бъде даден незабавно; но ако е минал час и повече, за предпочитане е Aconite.

След уплаха, придружена с голям ужас, Opium е най-доброто лекарство.

Уплаха, придружена с раздразнение, Aconite; ако е последвана от тъга или скръб, Ignatia. Ако децата, след като са се уплашили, все още са боязливи, проявяват голяма горещина в главата и конвулсивно потрепване около устата, дайте Opium.

Ако уплахата е последвана от болки в челото, кисело повръщане или оригвания, слабост и студено изпотяване, или пълна апатия и вътрешна горещина, възбуда и тежест в корема; или студенина на тялото с треперене или нервно потрепване, угнетеност в гръдния кош с тревожност, сковаване на крайниците, неестествен сън с шумно хъркане, дайте Opium във вода, една чаена лъжичка на всеки петнадесет до двадесет минути; при подобрение – намалявайте честотата на приемите. Ако до час затрудненото дишане не се е облекчило, особено ако след повръщане или кашляне пациентът чувства, сякаш ще се задуши, лицето му става синкаво, хъркането изчезва, децата плачат много и сграбчват хората около тях, възрастни хора треперят като от изтощение, дишането е по-скоро свиркащо, а не хъркащо – дайте Sambucus.

Ако затрудненото дишане се увеличи до задушаване и се появят силни болки в стомаха и под лъжичката, дайте Aconite.

Ако уплахата бъде последвана от потрепване на крайниците или конвулсии, безчувственост, загуба на зрение, треперене, трудно дишане, неволно изхождане или уриниране, дайте Opium; ако той няма ефект до половин час, Ignatia или Glonoine. Ако зрението отслабне, силите изчезнат, човекът пребледнее като смъртник или редува червенина с бледност, получи потрепвания около устата, подскачане на крайниците или разперване на пръстите, дайте Glonoine; а ако гърбът се вдърви, Ignatia.

Когато децата получат истеричен пристъп, пищят, треперят, потрепват с ръце и крака, ако главата е гореща, с обилно изпотяване и червенина по лицето, дайте Opium на всеки пет или десет минути; ако не се подобрят до половин час, дайте Belladonna; но ако станат много бледи, Ignatia; ако са много студени и имат неволни изхождания или уриниране, Veratrum. (вижте секция „Спазми”).

В случаи на обикновено повръщане, гадене в стомаха или болки, причинени от уплаха, Aconite.

За диария, причинена от всякаква внезапна умствена емоция, като скръб, уплаха, лоши новини, очакване на необичайно събитие, дайте Gelsemium; ако пациентът е студен и трепери, Veratrum; когато е вътрешно горещ, а външно студен, или тялото е горещо, а крайниците студени, Pulsatilla. Ако главата е гореща, дайте Opium (вижте секция „Диария”).

За прилошаване след уплаха, Opium; ако пациентът стане студен, лицето му да се напръска, а краката му да се намокрят със студена вода; ако прилошаването се повтори, да му се даде да помирише Camph на кратки интервали.

Когато след уплаха кръвта рязко се качи в главата, дайте първо Opium; ако не помогне, Aconite, а ако пак се повтори приливът в рамките на шест до осем часа – Belladonna.

Когато, след уплаха, човекът остане в състояние на голяма тревога, Belladonna ще я облекчи; понякога Mercurius, според симптомите, трябва да бъде даден след това.

Ако уплаха или унижение доведат до разстройство на ума, и на прилив на кръв към главата, зениците на очите са големи, лицето – червено и парещо горещо или бледо и влажно, носът сух, гърлото и врата болезнени при допир; ако пациентът не може да понася нищо около врата си, не може да спи изобщо или е буйстващ и необуздан, иска да избяга или се страхува от въображаеми неща, дайте Belladonna.

Ако гърлото и вратът са много чувствителни на най-лекото докосване, а пациентът говори непрекъснато и често сменя темата, дайте Lachesis. Ако е обратното, много апатичен, потиснат, особено вечер, или има пристъпи на смях, или проявява много горделивост и презрение към околните, или се страхува от приближаващата се смърт; ако когато всичко е придружено с обилно менструално кървене, дадете Platinum, но кървенето бъде потиснато или намалее, а състоянието не се облекчи, дайте Pulsatilla.

Ако Belladonna не е помогнала, и пациентът остава много тревожен, най-малкото усилие предизвиква треперене и прилив на кръв към главата; не може да спи поради страшни видения, влошава се нощем, не може да понесе горещината на леглото, иска да избяга или е настроен свадливо, или се оплаква от приятелите си и от всичко около себе си, дайте Mercurius.

Страхът често е комбиниран с уплаха и тревожност; може да се използват същите лекарства. Когато децата са срамежливи, дайте Aconite вечерта или Belladonna на другата сутрин; ако се страхуват да бъдат сами, Arsenicum; ако се страхуват от хора, Pulsatilla.

Ако страхът продължи, ако си представят че виждат мъртви хора, дайте Arsenicum; ако си представят, че крадци се крият в къщата, дайте Natrum muriaticum. Когато се появят други симптоми, най-вече вцепенение, трудно преглъщане, конвулсии с потрепвания, смях по време на сън, стряскане с мрачни опасения, или желание да избяга, дайте Hyosciamus.

Следва

Превод ©Цветана Коджабашева, 2015, от “Наръчник на семейния хомеопат” от К. Херинг.