Posted on

Saccharum officinale

Захар. (Включително Saccharum album, White Sugar). Захароза. C12 H22 O11. Тритурация. Разтвор.

Клиника: Асцит. Катаракт. Хлороза. Корнея, непрозрачност на. Диабет. Воднянка. Киселини в стомаха. Коса, бърз растеж на. Главоболие, периодично. Одрезгавяване. Черен дроб, оплаквания. Ранула. Ревматизъм. Рахит. Скорбут. Слезка, засягане на. Хронично възпаление на мезентериалните лимфни възли.

Характеристики: Както много други елементи от диетата, захарта може да бъде да бъде отрова и лекарство, както и храна. Захарта консервира храната, както прави и солта; и солта, и захарта са причинявали скорбут.

Случаи на скорбут – рахит при бебета, хранени с бутилка, са проследени до излишеството на захар в храната им; а изключването на захарта от диетата на хора с подагра, ревматизъм и диабет, доказва патогенната ú сила, придавана на захарта от практиците в днешни дни.

Киселинността на стомаха и сърбежът по ануса са чести ефекти от приемането на твърде много захар.

Липе публикува „Фрагментарни доказвания и клинични наблюдения, получени главно от К.Ф. Бьонингхаузен и С.Е. Буте, който е доказал 30-та потенция върху себе си” (Ален).

Към тези симптоми са добавени други, наблюдавани от Суон у пациент, който след 25 години на страдания инцидентно открил, че причината за бедите му е захарта. Всичките му симптоми са изчезнали, когато той се е въздържал от прием на захар в храната или питието си, и са се появили отново едва когато я приел отново, като експеримент. Тогава, от 2 до 4 дни след приема на захар, същата върволица от симптоми неизбежно се появила в следния ред:

 1. Парене под лъжичката.
 2. Бял налеп по езика, толкова плътен, че го е вдървявал.
 3. Остри парещи болки пробягвали от бъбреците до раменете, преминаващи под лопатките.
 4. Болки в костите от главата до петите, причиняващи ригидност на мускулите, така че било невъзможно да стане от леглото, докато не бъде разтъркан.
 5. Начало на втрисане в областта под кръста, разпространяващо се нагоре и надолу.
 6. Силно главоболие и от време на време повръщане с втрисането.
 7. Треска, придружена с последващо главоболие, болестен глад, и хектичен прилив на топлина.
 8. Увеличено количество на урината, със силен мирис, бял седимент.
 9. Голяма болка в бъбреците.
 10. Запек.
 11. Безсъние.
 12. Оток на стъпалата и глезените.
 13. Слабост на краката от коленете надолу, като парализирани, причиняваща залитане.
 14. Болезнени спазми на краката от коленете надолу по време на парене в стомаха.
 15. Притискане, лека кашлица, обилни кремообразни храчки, много зловонни, студенина.

Sac.a. 10M и 5М го е излекувал от някои остатъчни симптоми, а 41М му е позволило да яде захар безнаказано.

Суон съобщава също ( iii. 342) следния случай: г-ца Л. постоянно ядяла сладкиши, които много обичала, докато храносмилателните ú органи не били засегнати. Няколко дози Sac. a. 30М променили вкуса ú така, че тя не хапнала повече, и дори не можела да понася вида им.

Следният случай също бил излекуван със Sac. off.: „Повръщане на жлъчен сок, по-зле нощем и в 1 часа след полунощ; отдавнашна диспепсия; мляко, яйца и хляб били единствените понасяни храни; голям копнеж за захар, която силно подобрявала симптомите.”

Фарингтон очертава голямо подобие между Sac. off. и Calc.

Sac. off. е показан, казва той, при деца с големи крайници, дебели, подпухнали, със склонност към воднянка. То е причинило непрозрачност на корнеята, и следва да може да я излекува. Децата са придирчиви и капризни; не желаят основната храна, а дребни лакомства; винаги сърдити и мрънкащи и, ако са достатъчно големи, нагли и без желание да се заемат с каквото и да било. Всичко причинява твърде много проблеми.

Ален представя (H.P., x.478) случай на помътняла корнея, излекувана със Sac.a.; и със същото лекарство в потенция 2М той е излекувал оток около глезените след ревматизъм.

Според Липе, черно-кафявите териери, които ядат захар, ослепяват.

Болестите катаракта и „мързеливо око” на диабетиците са добре познати. И тук солта и захарта се срещат Бърнет е доказал в своята „Преосоляване на кръвта”, че излишеството на сол в храната е важен фактор за образуването на катаракт.

Симптомите се влошават рано сутрин. Влошаване от гняв. Голямо подобрение в изправено положение (задуха).

Сравнете: Останалите Sacc.  При рахит, киселинност, дебели деца, Calc. Копнеж за сладко, Arg-nSulph. Рахит, Sil. Диабет; подути глезени, Arg-n. Бъбречна болка, Santal.

Причина: Гняв.

Съзнание: Буен нрав; избухлив; скандалджия. Жлъчен, сангвиничен темперамент. Засилена скромност у жени. Меланхолично настроение по време на втрисане. Придирчив, капризен; сърдит и мрънкащ; нагъл. Паднал духом, в хипохондрично настроение; заядлив. Безразличие; като от носталгия. Нежелание за разговор; липса на интерес. Глупав.

Глава: Замаян от лошо храносмилане. Силно главоболие с втрисането. Главоболие всяка седмица в един и същи ден. Косата расте много бързо.

Очи: Очите за затворени от подуване (и възпаление) на клепачите. Варикозно разширение на кръвоносните съдове на очите. Офталмия. Леко замъглени. Катаракт.

Уши: Изтичане на гной от ушите.

Нос: Кихане; суха хрема.

Лице: Променено изражение. Лицето е бледо; като на мъртвец; отекло; едематозно. Конвулсивно потрепване на мускулите на дясната буза, над зигоматичната кост (скулата – бел.пр.).

Уста: Затъпяване на зъбите (с кисело повръщане). Бял налеп върху езика, толкова плътен, че причинява сковаване на езика. Рагади, нацепване на езика. Ранула. Възпаление на слюнчените жлези на лигавицата на устата. Афти при деца.

Гърло: Язви по гърлото.

Стомах: Болезнен глад по време на висока температура. Гадене рано сутрин. Силно повдигане. Повръщане на бяла, лепкава, жилава слуз. Периодично повръщане. Повръщане: на кръв; киселинно, прави зъбите тъпи; инцидентно, по време на втрисане. Стомахът е отекъл. Стомахът претоварен с кисела слуз. Разстроен стомах. Храносмилане: нарушено; слабо, с киселинност. Парене под лъжичката. Горещина в стомаха. Студенина в стомаха. Притискане в стомаха, сутрин, при глад. Болезнено присвиване на стомаха. Болезнена чувствителност бод лъжичката. Болка в стомаха у хипохондрици.

Корем: Черен дроб: подут; втвърден. Жлъчната течност увеличена. Далакът подут. Болка в далака и в черния дроб. Корем: подут; задържащ течности; твърд като камък (у деца). Tabes mesenterica (изтощаваща детска болест, характерна с хроничното възпаление на мезентериалните лимфни възли – бел.пр.). Подуване и втвърдяване на лимфните възли на мезентериума.

Изхождане и анус: Напълнени с кръв и болезнени хемороиди. Сърбеж в ануса. Диария, изпражненията са воднисти и изтощаващи; съдържат слуз и кръв; съдържат жлъчен сок. Запек, редуващ се със слузна диария. Запек; трудно изхождане.

Пикочни органи: Остри парещи болки пробягват от бъбреците до раменете, преминаващи под лопатките. Силни болки в бъбреците. Увеличено количество на урината; силен мирис; бял седимент. Намалено количество на урината.

Мъжки полови органи: Огромно подуване на скротума; на десните гениталии. Повишено желание. Чести неволни емисии.

Женски полови органи: Намалено количество на мензиса. Менструалната кръв е бледа. Подтисната левкорея.

Дихателни органи: Раздразване на ларинкса, причиняващо лека кашлица с прочистване*, с жълти, солени храчки, които плават във вода. *(прокашляне, прочистване на гърлото – бел.пр.). Суха разраненост в ларинкса. Дрезгав, катарален глас. Дрезгавост от кратко четене. Суха кашлица. Кашлица при деца. Много зловонни храчки. Дишането възпрепятствано, студени храчки. Пристъпи на задушаване, трябва да бъде повдигнат на възглавница.

Гръден кош: Изтощени мускули на гръдния кош. Пневмония. Подуване на долната част на стернума. Пълнота, подобряваща се от отделяне на храчки. Бодежи в лявата половина на гръдния кош.

Сърце: Ревматична болка в областта на сърцето. Слаб и нередовен пулс.

Крайници: Гъделичкане в крайниците. Измършавяване на ръцете и бедрата.

Горни крайници: Отичане на ръцете.

Долни крайници: Подуване на долните крайници; твърдо като камък. Парализираща слабост на краката. Болезнени спазми на краката по време на парене в стомаха. Крампи в прасците.

Общи: Измършавяване с огромен апетит. Хлороза*: със задържане на течности; след гняв. *(желязодефицитна анемия – бел.пр.). Плетора. Пристъпи на припадане. Скорбутен рахит у деца. Болки в костите от главата до петите.

Кожа: Суха кожа; потиснато изпотяване. Скорбут. Бледи и червени петна по тялото. Панарициум. Маса от излишна гранулация в язвите. Стар херпес.

Сън: Безсъние. Стряска се насън.

Треска: Втрисане от 10 сутринта до вечерта, с меланхолично настроение. Студените тръпки започват от областта под кръста, разпространяват се нагоре и надолу; силно главоболие и инцидентно повръщане; висока температура, последвана от главоболие, болезнен глад и прилив на хектична червенина по бузите; никакво изпотяване, освен когато е изтощен от честите пристъпи; преди и по време на пристъпа парене в стомаха и гърба, което е просто нетърпимо; няма жажда. Втрисането се редува с изпотяване. Студенина в главата. Интермитентна температура (с денонощни колебания над 1 градус; долната граница достига до и под нормата – бел.пр.) на всеки един, два или три дни, нередовна по своя тип. Втрисане, последвано от обилно изпотяване. Изпотяване на главата (врата и раменете).

*****

Превод ©Цветана Коджабашева, 2013, от “Речник на практическата Материя Медика” от Дж. Х. Кларк.