Предстоящи издания

Домашният хомеопат

Избрано

от Константин Херинг

Този декември ще излезе от печат „Домашният хомеопат“ на български език. Книгата съдържа избрани части от оригиналния труд на доктор Херинг, The Homeopathic Domestic Physician.

The Homeopathic Domestic Physician е най-популярният и най-търсен труд на доктор Константин Херинг, достигнал осем издания, от публикуването на първото до осмото през 1883 година.

В своята пълнота книгата представлява мащабно ръководство за самопомощ, което авторът лично посвещава на хората с надслова:

„Една наука постига най-великия си триумф тогава, когато стане достояние на хората и така спомогне за общото благо.“

Българското издание следва почти дословно първата част на книгата „Най-честите причини за разболяване“, с изключение на последната глава, която не е актуална днес предвид особеностите на конвенционалната медицинска терапия през 19 век, претърпяла значителна еволюция до наши дни. Части от първата част са поместени на този сайт, в секцията Домашният хомеопатичен лекар.

Що се отнася до втората част на книгата „Лечение на болестите“, в българското издание са включени само секциите, третиращи най-често срещаните оплаквания, при които хомеопатията оказва незабавна помощ, докато стане възможно човек да потърси квалифицирана намеса.

Логично е читателят да се запита, защо не публикувам книгата в цялост. В никакъв случай причината не е в желанието ми (ако би съществувало такова, то би било нелепо) да коригирам доктор Херинг. Напротив. Тази книга е написана от най-добрия хомеопат, практикувал нашето изкуство, след Самуел Ханеман. Всичко в нея е чиста и доказана практика. Тя ще бъде полезна не само на слабо запознатите с хомеопатията, но и на хомеопати, които тепърва навлизат в практиката. Частите, които съм пропуснала, третират предимно хронични или тежки остри състояния, които трудно могат да бъдат преценени от неопитните в хомеопатията и в медицината въобще. Дори и в съкратения си вид книгата изисква немалко ниво на познание, което може значително да подпомогне избора на лекарства в спешна нужда, така че е насърчително човек да се опита да го добие. Бих си позволила да препоръчам трудовете на барон фон Бьонингхаузен на не-медицинската общественост. Неговият елегантен стил и лесно достъпен език правят „Кратките трудове“ едно четиво, което е както полезно и образователно, така и развлекателно. Колкото до онези читатели, които биха поискали да се задълбочат в хомеопатията, приветствам ги горещо и им препоръчвам да започнат с трудовете на Ханеман.

Сигурна съм, че тази книга ще допринесе значително за здравето на много семейства, пък било то и чрез постигането на чисто образователен ефект.

Книгата ще бъде отпечатана на 270 страници, на цена 20 лева. С нея изпращам 2020 година, която бе горчива в много отношения, но най-вече заради отказаната свобода. Смятам, че единственият начин да бъде свободен един човек е, като постигне свободата първо в себе си.

Превод Цветана Коджабашева. Издава фондация „Quantum“.