Предстоящи издания

Дванадесет скъпоценни камъка

от Питър Туминело

През април 2021 предстои да бъде издадена книгата „Дванадесет скъпоценни камъка“ на български език. Неин автор е австралийският хомеопат Питър Туминело. Оригиналното заглавие на книгата е The Twelve Jewels. (Линк към оригинала: Twelve-Jewels-Peter-L-Tumminello)

Преводът на това мащабно хомеопатично изследване на лекарствата от скъпоценни камъни ми отне 10 месеца. Причината не се дължи единствено на дребния шрифт, на който е напечатана, нито на нейните близо 500 страници. Дълбочината на съдържанието и силното въздействие, което то оказва върху онзи, който работи по него, представляваше същинската трудност.

Ако някой може да даде кратко описание на Дванадесет скъпоценни камъка, то аз не съм този човек. Тази творба е съчетание на психология, духовно търсене, хомеопатия и бляскава красота. Неустоимо привлечена от нея още от първия момент, в който ръцете ми я докоснаха, аз знаех, че ще я преведа на родния си език.

Издадена в оригинал през 2005 година, The Twelve Jewels е преведена в цялост и издадена на немски език през 2019 година. Версия на книгата е издадена и на френски език, но в силно съкратен вариант (за моя невяра, че е възможно един издател да направи подобен избор, когато се касае до творба, която е неделима). Така българското издание е второто (след немското), което репликира оригинала в неговата цялост.

Авторът на Дванадесет скъпоценни камъка е може би най-известният хомеопат в Австралия, практикува и преподава в Сидни. Неговият интерес към скъпоценните камъни и минералите се проявява от 5-годишната му възраст. В определен момент той обмисля да се обучава за геолог, но по-късно интуитивно осъзнава, че това няма да се осъществи. Семейството му го отглежда, прилагайки естествените принципи на здраве; въпреки това, на 24-годишна възраст той получава силна болка в корема, която 2 години по-късно наложила хирургическо лечение. Травматизиран от това преживяване, „Аз не знаех как изглеждат лекарите преди това“, той решава да търси подлежащата причина за своята болест. Започва да изучава естествени терапии. Няколко години по-късно Питър открива хомеопатията и започва да я практикува още през 1984 година. През 1989 става съосновател на Колежа по хомеопатична медицина в Сидни и остава негов директор до 1998. Автор е на следните книги: “Rhus glabra – портрет на малтретирането“ , „Реперториум на детския ум и поведение“, „Психика и структура“, „Розов кварц“ и редица семинари за лекарствата от скъпоценни и полускъпоценни камъни и метали.

В последната секциця на Дванадесет скъпоценни камъка, Питър пише:

„Духовност, развитие и хомеопатия

Забелязвам, че много от хомеопатите не биха желали да мислят по тази тема. Тя отвежда хомеопатията отвъд ръба на онова, което мнозина допускат, че е приемливо за науката. Забелязвам също, че духовността е нещо, за което други хомеопати биха искали да говорят; те са разочаровани, когато видят как характера на хората се променя в практиката, как стават по-синхронични с истинската си същност, но възможността за обсъждане на усложненията от всичко това остава твърде малка. За онези, които биха предпочели да оставят напълно настрана тази тема или да я отхвърлят, трябва да отправя предупреждението, че всеки опит да бъде отделена една част от живота на човека от онези други части, които оформят човешката същност, е предубеждение и пристрастие, и винаги поставя ограничения при лечението. Възможно ли е да си представим снемането на случая, без да питаме за физическите оплаквания? В моята практика онова, което е важно за пациента, е важно и за мен. Ако у него липсва съзнателния аспект относно духовността към момента на снемане на случая, така да бъде; ако е дошъл за чисто духовен проблем или подбуждащото проблема му чувство е липсата на връзка с духа, то нека бъде така.

Този елемент подозрително отсъстваше от хомеопатичната литература до съвсем скоро. Време е хомеопатите и лечителите да осъзнаем и уважаваме духовния потенциал на нашата работа. Време е да признаем, че много хора ще преминат през „процес на завръщане към същността“, при който немалка помощ оказва трансформиращото действие на лекарствата. Аз и много други хомеопати сме виждали как много хора в практиката преминават през серии от лекарства, които променят целия им живот, възприятието им за самите тях и връзката им с вътрешната им същност.“

Питър е проникновен и отдаден на развитието на хомеопатията човек. Той е също много благороден и щедър. Своето право да получи възнагаждение от българската реализация на Дванадесет скъпоценни камъка, Питър дарява на Фондация „Куантум“, за да подкрепи просветителската й дейност в областта на хомеопатията. С дълбока благодарност към него, аз приех дарението му. То направи възможно цената на българското издание да бъде два пъти по-ниска от тази на оригинала. Всички приходи от нея, както и от всички други издания на Quantum, ще бъдат използвани, както и досега, за продължаващото изпълнение на издателския проект за професионална хомеопатична литература.

Дванадесет скъпоценни камъка бе за мен едно духовно хомеопатично пътешествие, което искрено се надявам да привлече и последователи. Скъпоценна помощ в работата по българското издание ми оказа Екатерина Чамурлийска, известен наш хомеопат, клиничен психолог и преподавател с многогодишна практика; тя пое сериозната задача по редакцията на превода. Нямаше да се справя без нейните познания в психологията и хомеопатията, точния й поглед и, преди всичко, голямото й приятелство.

Книгата ще бъде отпечатана на 508 страници във формат В5, на бяла хромова хартия с 38 цветни илюстрации, подшита и с твърди корици. Изданието ще бъде осъществено през месец април – месецът на хомеопатията.

Превод Цветана Коджабашева. Редакция Екатерина Чамурлийска. Издава фондация „Quantum“, април 2021 година.