Posted on

Бележки върху някои киселини

От Ърнест Фарингтон, д.м.

На вчерашната лекция, завършвайки бележките си върху киселините като цяло, ви говорих за двата класа киселини: растителни и минерални. Тогава наблегнах върху характерната слабост при тези субстанции като цяло и споменах, че при растителните киселини слабостта се отличава с мек, слаб пулс, докато при минералните се съпровожда от раздразнителност, а пулсът е като връв, силен и чест. После привлякох вниманието ви към хранителната стойност на киселините и техните лекарствени свойства. Споменах силата им да засилват алкалната секреция и да намаляват киселинната. Затова те усилват отделянето на слюнка и намаляват секрецията на стомашен сок. Имах предвид употребата на кисели напитки в хода на треските с цел да се засили слюнкоотделянето и говорих за псевдомембраните, чието образуване много от тези киселини, особено млечната и оцетната, могат да предизвикат. Особено силата на млечната киселина да разтваря дори зъбния емайл.

прочетете още
Posted on

Очаквайте през май: Хомеопатията и химичните елементи

от Ян Шолтън

“Хомеопатията и химичните елементи” е основополагащ труд от 2007 година, който описва елементите в Периодичната таблица и техните комбинации.

С тази книга Ян Шолтън, д.м., създава стандарт в хомеопатията. Теорията на елементите представлява анализ на химичните елементи в периодичната таблица на Менделеев. Благодарение на нея става възможен анализът на цялото минерално царство. Тя предсказва лекарствените картини на много нови лекарства, като Scandium, Ruthenium and Bismuthum. Впоследствие (и паралелно), тези и много от другите елементи в периодичната система бяха доказани като хомеопатични лекарства от хомеопати като Джереми Шер, Раджан Шанкаран, Миша Норланд, самия Шолтън и много, много други. В тези доказвания се потвърдиха заложените от Шолтън основи. Качествата на елементите се отразяват в хомеопатичните им картини.

Серии
Редовете (периодите) в периодичната система притежават теми. Шолтън нарича тези редове “серии”. Златната серия, шестият период, притежава темата на лидера, организатора, владетеля.

Етапи
Колоните от своя страна показват развитието в рамките на дадена тема (период). Отляво надясно в периодичната таблица виждаме прогресивното разгръщане на начало, възход, апогей и упадък. Оказва се, че наблюдаваме един процес. Затова на колоните е дадено названието “етапи”. Те показват фазите в развитието на темите, принадлежащи на отделните серии.

Периодичната система под формата на спирала, разработена от Ян Шолтън. Достъп на адрес: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Periodic_table_(spiral_format).SVG

Спирала
Сериите разгръщат темите на различните възрасти в човешкия живот. Втората серия например, наречена Въглеродна, притежава темата за развитието на егото, на личността. Това е темата, която принадлежи към детската възраст. В този смисъл, сериите представят житейските теми и отделните фази в развитието на процесите в рамките на всяка серия, докато не бъде завършена и достигната следващата. Шолтън представя целия този процес под формата на спирала.

Книгата е стандарт в хомеопатичната практика, наложил се от публикуването й до днес. Хиляди хомеопати са обучени в школата на самия Шолтън в Нидерландия, за да я прилагат в своята практика. Част от българските хомеопати също прилагат тази система. Сега за всички нас тя става достъпна на български език.

През тази година (2023) издателство Quantum ще публикува и книгите “Хомеопатия и минерали” и “Тайнствените лантаниди” от същия автор и така ще бъде завършен съвременният цикъл за минералното царство в хомеопатията на български език.

Превод Цветана Коджабашева. Редактор Екатерина Чамурлийска. Издава фондация Quantum, 2023.

Очаквайте през месец май 2023.

Posted on

Iodum

Тази статия дава преглед на някои гледни точки към хомеопатичното лекарство Iodum. В хомеопатичната литература са налични хиляди документирани случаи на излекувания с него. Из всички хомеопатични лекарства, Iodum е едно от най-дълбоко въздействащите върху човека.  Негов източник е химичният елемент йод от групата на халогените. Това са най-активните неметали. Реактивността им е толкова голяма, че реагират сами със себе си, създавайки двойни (двуатомни) молекули. В твърдо състояние йодът е блестящ, металносив или металночерен, а в газообразно състояние добива виолетов цвят.

Прочетете
Posted on

Философия, Афоризми, Практика

Избрани кратки трудове от Джеймс Тайлър Кент

Днес излезе от печат сборникът “Философия, Афоризми, Практика”, с трудове на Джеймс Тайлър Кент.

Прочетете
Posted on

Plumbum metallicum и множествената склероза

От Рей Сполдинг, д.м.

Беседа пред Бюрото по Materia Medica на Международната Ханеманова Асоциация, 26 юни 1952

Всички войници бяха съвсем еднакви, само един от тях не приличаше на другите: той имаше само един крак, защото беше излян последен и оловото не бе стигнало за него. Но той стоеше върху единия си крак също тъй здраво, както и останалите, и тъкмо поради тая причина изглеждаше най-интересен от всички.

Ханс Кристиян Андерсен, из “Храбрият оловен войник”
Тази статия е интересна със сравнителния подход, използван от автора. Тръгвайки от патологията към лекарствата - един възможен подход при предписанието - той извършва проучване на симптомите из хомеопатичните доказвания, които са подобни на симптомите при някои тежки заболявания. Статията третира конкретно Plumbum metallicum, но подходът към изучаването на лекарствата е онова, което също заслужава внимание в нея, защото дава изходна точка за сравнителен анализ на нашите лекарства от друг аспект. - Цв. К.
Continue reading Plumbum metallicum и множествената склероза
Posted on

Медицина, базирана на опита

Избрани есета от Самуел Ханеман

Днес излезе от печат сборникът “Медицина, базирана на опита”от Самуел Ханеман.

Прочетете
Posted on

Хроничните болести, том 5. Magnesium carbonicum – Nitrum (Kalium nitricum)

от Самуел Ханеман

Materia Medica на антипсоричните лекарства, том 5 M-N вече е факт.

Книгата съдържа доказванията на Magnesium carbonicum, Magnesium muriaticum, Manganum, Mezereum, Muriaticum acidum, Natrum carbonicum, Natrum muriaticum, Nitricum acidum, и Nitrum (Kalium nitricum).

Преводач Цветана Коджабашева. Редакция Екатерина Чамурлийска. Издава Център Хомеопатичен Форум, 2022; 346 страници. Цена 25 лв.

За да поръчате, изпратете имейл на адрес tkodjabasheva@gmail.com, като посочите избраните заглавия и количества, телефонен номер, имена и адрес на получателя (частен или на куриерски офис на Спиди или Еконт). Доставката е за сметка на поръчващия.

Posted on

Потенцирането

Потенцирането е неотделима част от хомеопатията, нейното велико откритие. Специфичното само за хомеопатията обработване на субстанциите, за да разгърнат своите лекарствени свойства, е изключителна заслуга на Самуел Ханеман.

прочетете
Posted on

Пътят (1796 – ???)

Онова, което води човек по неговия път, е неговата мисия. Който все още не е осъзнал своята, остава люшкан от съдбата – а тя е опасно оръжие в ръцете на опасни хора. Събитията по света, но особено из Европа и Щатите – където бе люлката на изкуството и свободата, потвърждават по страшен начин това.

В последните часове на 2021 година искам за пореден път да споделя с хората фрагменти от мислите на един велик човек с мисия. До този момент никой не е успял да обори резултатите от нея. Постигнатото продължава да изумява със своето новаторство, простота и благотворност. Милиони хора продължават да се радват на здраве, благодарение на него. Празнословията са безсилни да опровергаят фактите, плод на точни експерименти и наблюдения. Разбира се, става дума за Ханеман. Следват цитати от негови думи, откъснали се от душата му.

прочетете
Posted on

Из Лекция за някои змии – Три особености на Lachesis muta – Ърнест Фарингтон

Има лекарства, за които винаги има какво ново да научим, макар и да са много добре изучени. На следващите редове ще прочетете извадка от Клиничната Materia Medica на Фарингтон – и по-точно, от забележителната му лекция за змиите. Доктор Ърнест Фарингтон е умел в насочването на вниманието на изучаващите по начин, който оставя неизличима следа в съзнанието.

прочетете